جزییات یکی از بزرگترین واحدهای متانول ساز جهان/ چشمانداز رشد تقاضا از سوی چین

یکی از بزرگترین واحدهای متانول ساز جهان با ظرفیت روزانه تولید ٧ هزار تن محصول و ارزآوری ۴٠٠ میلیون دلار در سال در استان بوشهر به بهره برداری رسید.
اقتصادآنلاین - مریم علیزاده؛ از آنجاکه متانول بعنوان محصولی ارزشمند جایگزین مناسبی برایLPG, گازوئیل و بنزین و بعنوان سوختی پاک برای خودروها بوده و در صنایع تولیدی حلالها، رنگها، پلاستیکها و ضدیخها بعنوان ماده اولیه کاربرد گسترده ای دارد، تولید آن نیز در سال های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
در حال حاضر پتروشیمی زاگرس با تولید روزانه ١٠هزار تن محصول، بعنوان بزرگترین واحد تولید متانول در دنیا مشغول به فعالیت است. همچنین روز جاری و با دستور رییس جمهور، مجتمع متانول کاوه با ظرفیت 7 هزار تن تولید روزانه در استان بوشهر به بهره برداری رسید.
گفتنی است این مجتمع تولیدکننده متانول با ظرفیت سالانه ٢.٣ میلیون تن در زمینی به مساحت ٢٠٠ هکتار اجرا شده که قابلیت توسعه برای پنج طرح را دارد. همچنین عملیات طراحی و ساخت اسکله اختصاصی کاوه در مدت هفت سال اجرا شده که قابلیت بارگیری کشتی با ظرفیت ١٠٠ هزار تنی را داراست و ظرفیت این اسکله تا ٨ میلیون تن در سال قابل افزایش است.
به گفته مدیرعامل کاوه، سرمایهگذاری این طرح به همراه اسکله و یوتیلیتی ٩۵٠ میلیون دلار که ۶۶ درصد وزنی داخلی بوده و پیشبینی میشود این طرح ۴٠٠ میلیون دلار در سال ارزآوری داشته باشد. البته با توجه به افت قیمت جهانی، با میانگین دو سال گذشته حدود چهار سال میزان سرمایه این طرح باز خواهد گشت.
همانطور که ذکر شد متانول یکی از محصولات پایه مهم در صنعت پتروشیمی است که به عنوان سوخت نیز در بعضی کشورها به کار میرود. همچنین این ماده از سال ۲۰۱۲ به طور جدی به عنوان خوراک برای واحدهای تولید الفین مورد استفاده قرار گرفت. تقاضای متانول طی ۵ سال اخیر با رشد سالانه ۴.۴ درصد به ۸۳ میلیون تن در سال ۲۰۱۹ رسید و پیشبینی میشود که در ۵ سال آتی با رشد سالانه ۲.۲ درصد به روند صعودی خود ادامه دهد. بزرگترین تولیدکننده (۳۶ میلیون تن در سال) و مصرفکننده (۴۸ میلیون تن در سال) متانول دنیا کشور چین است.
همچنین انتظار میرود با توجه به رشد تقاضای چین در دنیا تا سال ٢٠٢٢ میلادی، تقاضای متانول بالغ بر ٢٣ درصد نسبت به سال ٢٠١٣ میلادی رشد کند و مجموع متانولی که در سال ٢٠٢٢ تقاضا خواهد شد به بالغ بر ١٣٧ میلیون تن برسد.
کشورهای شمال شرقی آسیا، کشورهای اروپایی و کشورهای آمریکای شمالی در سالهای ٢٠١٢ تا ٢٠١۴میلادی بزرگترین واردکنندگان متانول در دنیا بودند و ٨٠ درصد از واردات متانول در دنیا به این کشورها اختصاص داشت. پیشبینی میشود واردات متانول به کشورهای شمال شرقی آسیا تا سال ٢٠٢٢ میلادی سه برابر شود ولی واردات کشورهای اروپایی رشد ١۵ درصدی داشته باشد.٨٠ درصد از واردات متانول در دنیا به این کشورها اختصاص داشت.