افزایش قیمت بنزین در آمریکا؛ مقصر دانستن رییس جمهور منصفانه است؟

بر طبق دادههای انجمن خودروی آمریکا میانگین قیمت بنزین در ژوئن سال ۲۰۲۲ رکورد شکست و به بیش از ۵دلار در هر گالن رسید. این افزایش قیمت بیسابقه که ناشی از عوامل متعددی بوده، باعث نارضایتی مردم این کشور شد تا جایی که از دیدگاه افکار عمومی روند شاخص رفاه اقتصادی نزولی شده است.
اقتصادآنلاین- شیما احمدی؛ به گزارش فایننشال تایمز، ایالات متحده دارای بالاترین نرخ سرانه پیمایش وسیله نقلیه در سراسر جهان است. بسیاری از کارشناسان بر این باورند که خودروها بخش مهمی از روان آمریکاییها هستند و تعداد بسیار کمی از مردم ایالات متحده فاصلههای کوتاه را با پیاده روی طی میکنند. این عوامل موجب شده که افزایش قیمت بنزین باعث نارضایتی مردم این کشور شود.
درد در پمپ بنزینها؛ کابوس آمریکایی؟
تعدادی از کارشناسان در ایالات متحده درباره افزایش قیمت بنزین و تاثیر آن بر روی خانوارهای آمریکایی نظراتی را بیان کردهاند. آنها میگویند که هر خانوار آمریکایی به طور متوسط ۱۰۰۰ تا ۱۱۰۰ گالن بنزین در سال خریداری میکند. بنابراین مردم آمریکا پول بیشتری برای بنزین هزینه میکنند و در نتیجه زمانی که قیمتها بالا میرود، ضربه شدیدتری به آنها وارد میشود. مردم علاقه خاصی به خرید بنزین ندارند، آنها بنزین را به عنوان وسیلهای برای رسیدن به هدفشان میخرند.
آنها معتقدند که چیزهای زیادی وجود ندارد که آمریکاییها بتوانند از نزدیک به عنوان نشانههای رفاه اقتصادی ببینند اما بنزین یکی از این نشانهها است. کارشناسان میگویند که ما به جای تمرکز بر روی کالاهای دیگر، بیشتر بر روی بنزین و افزایش قیمت آن تمرکز میکنیم، چرا که افزایش قیمت بنزین بر روی سبک زندگی مردم تاثیر میگذارد.
کارشناسان همچنین اضافه کردند که دو حالت در سیاست انرژی ایالات متحده وجود دارد: یکی از این حالتها نادیده گرفتن به شکلی خوشایند است. هیچکس به بنزین فکر نمیکند. هیچکس بازار نفت را نمیفهمد. هیچ کس واقعاً به بخش انرژی اهمیت نمیدهد و اگر به دهههای زیادی که قیمت بنزین افزایش یافته است برگردیم، میبینیم که فقط ۳درصد مواقع وحشت محض است.
به همین دلیل است که مصرف کننده آمریکایی به قیمت بنزین واکنش نشان میدهد. مردم آمریکا بر این باورند که اگر قیمت بنزین افزایش پیدا نمیکرد میتوانستند مسافرتهای بیشتری بروند و کارهای بیشتری انجام دهند. اما افزایش قیمت بنزین رویای کوچکی را که «میتوانستم کارهای زیادی انجام دهم»، کشته است.
چرا قیمت بنزین افزایش زیادی یافته است؟
کارشناسان میگویند که قیمتهای کنونی به صورت قابل توجهی در سال ۲۰۲۲ افزایش یافته و مردم دوباره با هواپیما مسافرت میکردند و به جادهها میرفتند. صنعت بزرگی که حجم عظیمی از نفت را جذب میکرد به چرخه باز میگشت. بنابراین با افزایش قیمت نفت خام در سال ۲۰۲۲، قیمت بنزین نیز به سرعت در حال افزایش بود. علاوه بر این باید جنگ در اوکراین را هم در نظر گرفت، ولادیمیر پوتین تانکهایی را از مرز به اوکراین فرستاد و جهان را وارد دورهای از آشفتگی ژئوپولیتیک کرد. مردم تمایل دارند مالیات کمتری بپردازند که البته از آن لذت میبرند، اما این بدان معناست که وقتی تغییری در قیمت نفت خام رخ میدهد، که تا حد زیادی مهمترین عامل تعیینکننده افزایش قیمت است، مصرفکنندگان تغییر بیشتری نسبت به آنچه در سراسر جهان مشاهده میکنند، میبینند.
چه کسی همیشه مقصر شناخته میشود؟
کارشناسان بر این باورند مردم زمانی که افزایش قیمتها را میبینند اغلب رییس جمهور را سرزنش میکنند. بنابراین زمانی که مشهودترین نشانه اقتصادی رفاه آمریکا در حال بالا رفتن است، برای فردی که در کاخ سفید است این مساله، تبدیل به یک مشکل بزرگ میشود و رضایت مردم کاهش مییابد.
محققان میگویند یک روش اکتشافی آسان وجود دارد که مصرف کنندگان و رای دهندگان از آن استفاده میکنند و آن بر این مبناست که رییسجمهوری حاضر در کاخ سفید مقصر این شرایط است، زیرا او باید مطمئن باشد که اوضاع بر وفق مراد است.
باب، مک نلی، رییس گروه انرژی راپیدان و مشاور سابق جورج بوش در این باره میگوید: «همه جهشهای قیمت نفت باعث رکود میشود و همین عامل بود که به کار جیمی کارتر و جورج بوش پدر، روسای جمهوری پیشین آمریکا پایان داد. موارد کمی وجود دارد که بیش از افزایش قیمت بنزین رییسجمهوری منتخب را از هر حزبی که باشد مرعوب میکنند. یک رییس جمهور گزینههای واقعا خوبی ندارد.
او با اشاره به اینکه من در سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۳ برای رییس جمهور جورج دبلیو بوش کار کردم، عنوان کرد: ما قیمتهای انرژی را داشتیم و قیمت نفت هم باعث وحشت بیشتری شد و ما همین مساله را دستمایه شوخی با یکدیگر میکردیم.
یکی از تحلیلگران اقتصادی در این باره معتقد است: مقصر دانستن رییس جمهور در شرایطی که قیمت جهانی نفت تغییر میکند و ظرفیت پالایشگاههای جهانی کاهش پیدا میکند، منصفانه نیست. البته نکته قابل ذکر این است که اساسا سیاست علم منصفانهای نیست. سیاست علم ممکنها است و این برای رای دهندگان بسیار ممکن است که خشم خود را از رییس جمهور فقط به دلیل قیمتهای بالا ابراز کنند.
رییس جمهور چه کاری میتواند انجام دهد؟
محققان در پاسخ به این سوال میگویند که رییس جمهور کار چندانی نمیتواند انجام دهد و با این حال تقریباً اطمینان ۱۰۰ درصدی وجود دارد که مردم آمریکا او را به خاطر به اندازه کافی کار نکردن، سرزنش خواهند کرد. اما این مانع تلاش روسای جمهور نمیشود.
از دیدگاه آنها در دولت بایدن، از آزادسازی مقادیر بیسابقه نفت از ذخایر استراتژیک و کاهش برخی مقررات زیست محیطی در پمپ بنزینها گرفته تا درخواست از تولیدکنندگان نفت خارجی و تولیدکنندگان نفت داخلی برای استخراج بیشتر از جمله اقدامات مهم رییس جمهور در این راستا بوده است. رییس جمهور به جای محدود کردن تولید نفت، سیاست افزایش تولید نفت را دنبال میکند، چیزی که اغلب توسط بسیاری از مخالفان سیاسی او ادعا میشود. اغلب به دلیل مصلحت سیاسی، این بحث مطرح میشود که یک دستور کار سخت زیست محیطی به ضرر مصرف کننده آمریکایی چیزی است که باعث افزایش قیمتها در پمپ بنزین میشود. اما در واقع رییس جمهور فعلی ایالات متحده نسبت به بسیاری از پیشینیان خود بیشتر برای کاهش قیمت بنزین به نفع رانندگان آمریکایی تلاش کرده است.
همچنین بزرگترین اقدام رییس جمهور تا به امروز، کاهش ذخایر استراتژیک ذخیره نفت بوده است. او در واقع ذخایر استراتژیک بیشتری نسبت به همه روسای جمهور قبل از خود میسوزاند.
چه پیش خواهد آمد؟
محققان میگویند که وقتی در یکی از این جهشهای قیمت بنزین قرار میگیرید، از همان ابتدا گزینههای خوبی ندارید و بنابراین، شما باید شروع به فکر کردن در مورد گزینههای میان مدت کنید. در نهایت، محدود کردن دسترسی به منابعی که استفاده میکنیم بدون عرضه کافی منابع جایگزین به معنای قیمت بالاتر است. اما سوالی که مطرح میشود این است که آیا مردم حاضرند به این شکل زندگی کنند؟
بسیاری معتقدند این سوالی است که جامعه باید درباره آن قضاوت کند اما قضاوتهای اولیه نشان میدهد مردم حاضر نیستند با این شرایط کنار بیایند.
هر چه مصرفکنندگان مدت طولانیتری شرایط قیمت بالای نفت را ببینند، بیشتر حاضرند که وسیله نقلیه کممصرفتری بخرند و یا خودروی برقی را جایگزین کنند. کارشناسان بر این باورند که استراتژی تبدیل وسایل نقلیه الکتریکی به یک خودروی جذاب، چیزی است که به نوعی در جهت ذهنیت آمریکایی کار میکند. همچنین این سیاست منجر به کاهش سیاستهای کربنزدایی توسط دولتها و بازگشت به رویکرد اوباما - بایدن در ایالات متحده خواهد شد. هرچند که این سیاست به زمان زیادی نیاز دارد و به سادگی نمیتواند اتفاق بیفتد مگر آنکه دولتها به سیاست سختگیرانهای متوسل شوند که این در نهایت منجر به ناآرامی در کشور خواهد شد، مانند اعتراضات جلیقه زردها در فرانسه و یا شورش در قزاقستان.
کارشناسان در نهایت میگویند که ناآرامی واقعی احتمالا به دلیل افزایش قیمتها نیست، بلکه از کمبودها ناشی میشود و در نهایت ممکن است به دنیای کمبودها برسیم. تحریمها که در واقع از سوی کشورهای غربی طراحی شده عرضه را بدون جایگزینی کافی از بازار خارج میکند که نتیجه آن به خوبی میتواند کمبود باشد.