معمای عدمترخیص ۳۵۰میلیون دلار کالای تأمین ارز شده چیست؟

بعد از طرح موضوع تأمین ارز ۳۵۰میلیون دلار برای کالاهایی که هنوز ترخیص نشدهاند، گمرک ایران در بخشنامهای به گمرکات اجرایی خواستار ارائه اطلاعات کالاهای اظهارشده بهصورت روزانه شد.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از تسنیم، چندی قبل بانک مرکزی طی یک بیانیه اعلام کرده بود که با وجود تأمین ارز 350 میلیون دلار برای کالاهای مختلف هنوز صاحبان کالا اقدام به ترخیص اقلام مذکور نکردهاند.
معاون فنی گمرک ایران ضمن اشاره به برگزاری جلسه با بانک مرکزی درباره ترخیص کالاهایی که 350 میلیون دلار ارز آن پیشتر تأمین شده است، گفته بود، با هماهنگی دستگاههای مرتبط با فرآیند ترخیص کالا، در خصوص افرادی که قصد ترخیص کالای خود را ندارند، تصمیمگیری خواهد شد که با قید فوریت ترخیص و یا بدون اخطار «متروکه» شوند،
بر این اساس، بعد از طرح موضوع تأمین ارز 350 میلیون کالا برای کالاهایی که هنوز اظهار و ترخیص نشدهاند، دفتر واردات گمرک ایران در بخشنامهای به گمرکات اجرایی خواستار ارائه اطلاعات کالاهای مذکور شد.
گفتنی است، علی وکیلی در بخشنامهای به گمرکات اجرایی با اشاره به بند 7 بخشنامه معاون فنی گمرک ایران با موضوع ترخیص کالاهای اساسی، ضروری و مواد اولیه موجود در بنادر و گمرکات کشور اعلام کرد، با توجه به نامه محرمانه بانک مرکزی در خصوص ارسال آمار عملکرد گمرک، نسبت به ارسال آمار کالاهای ترخیصشده بهصورت روزانه به دفتر واردات اقدام کنند.
بانک مرکزی در نیمه آبان ماه در اطلاعیه اعلام کرده بود، از ابتدای سال تا پایان مهر ماه، این بانک حدود ٢ میلیارد دلار «کد رهگیری اعلامیه تأمین ارز» صادر کرده است که بهموجب اطلاعات و آمار، تاکنون حدود یک میلیارد دلار از موارد فوق در گمرک اظهار نشده است، همچنین بیش از 350 میلیون دلار نیز علیرغم اظهار کالا در گمرک، منجر به ترخیص کالا نشده است.
نکته جالب توجه اینکه مشخص نیست چرا گمرک، با وجود اطلاعات سامانه جامع گمرکی که تاکنون هزینههای زیادی برای آن شده است، بهصورت دستی و در قالب جداول اکسل اقدام به دریافت اطلاعات از گمرکات اجرایی کرده است.
هرچند ممکن است منظور بانک مرکزی تأمین ارز برای کالاهایی باشد که هنوز اظهار نشدهاند اما بههرحال بعد از گذشت 3 هفته از اعلامیه گمرک ایران مذکور لازم است در خصوص چالش مطرحشده از سوی بانک مرکزی شفافسازی کند.