بازار آشفته ماشین آلات کشاورزی/ واردکنندگان بر بازار حکومت می کنند!

مشکلات تولید در بخش کشاورزی کم نیست اما، شاید تأمین ماشین آلات و ادوات کشاورزی پر مشکل ترین آنها باشند. بازار آنها این روزها توسط دلالانی اداره میشود که هیچکدام کشاورز نیستند اما، به نام کشاورز سودهای فراوان را به کام خود میکنند.
اقتصاد آنلاین سپیده قاسمی؛ ایران از جمله کشورهای است که در تولید تراکتور و ادوات کشاورزی سابقه طولانی دارد. اما، کشوری با این سابقه طولانی امروز کشاورزانش در تأمین تراکتور و ادوات مورد نیاز خود با مشکلات متعدد مواجه هستند.
به گفته فعالان حوزه کشاورزی؛ در بازار آشفته تراکتور و ادوات کشاورزی، کشاورزان به عنوان اصلیترین متقاضی در حاشیه قرار گرفتهاند و بازار به دست دلالان و سفته بازان است.
حسینعلی کاکاوند، عضو هیأت مدیره مجمع ملی خبرگان کشاورزی کشور، در گفت و گو با اقتصاد آنلاین درباره مشکلات کشاورزان در تأمین تراکتور و ادوات کشاورزی، گفت: مشکلات کشاورزان در بازار تراکتور و ادوات کشاورزی در دو بخش تأمین و قیمت است که هر دوی آنها بیش از همه نتیجه عدم مدیریت مناسب بازار از سوی مسئولان و دستگاههای نظارتی است.
وی ادامه داد: در بخش قیمت، تراکتور افزایش قیمت ۲۰۰ درصدی را داشته است و همچنان این افزایش ادامه دارد، به طور مثال مدل ۳۰۰۹۹ که پر کاربردترین تراکتور داخلی در ایران است از ۵۴ میلیون تومان به بیش از ۴۸۰ میلون تومان در کارخانه افزایش داشته است.
به گفته کاکاوند؛ این قیمت برای کارخانه است و دلالان و سفته بازان قیمت آن را به ۷۰۰ میلیون تومان در بازار آزاد رساندهاند.
وی معتقد است؛ حضور دلالان در بازار تراکتور از زمانی بیشتر شده است که تراکتورسازی تبریز همکاری خود را با وزارت جهادکشاورزی قطع کرده است.
کاکاوند یادآور شد: تا پیش از قطع این همکاری وزارت جهادکشاورزی وامهای را به کشاورزان میداد که، به شکل ۸۰ درصد اعتبار ۲۰ درصد آورده کشاورز با ۱۵ درصد بهره و باز پرداخت ۵ ساله بود، به این ترتیب فقط کشاورزان با شرایط مناسب صاحب تراکتور میشدند.
وی افزود: از زمان قطع این همکاری بازار تراکتور در دست دلالان و سفته بازان است.
کاکاوند در پاسخ به این پرسش که شرایط در تراکتورهای وارداتی چگونه است، اظهار کرد: هم اکنون بازار تراکتورهای وارداتی در قبضه چینیها است و میتوان گفت که واردکنندگان آنها در بازار حکومت میکنند و گاهی یکشبه قیمت را تا ۱۰۰ میلیون تومان بالا میبرند بدون اینکه خود را پاسخگو بدانند.
وی توضیح داد: در خرید تراکتور بانک کشاورزی وام میدهد و این وامها معمولاً برای کشاورز با سختی در تأمین وثیقه، پرداخت سود بالا و باز پرداخت کوتاه مدت است.
کاکاوند اضافه کرد: با تمام این مشکلات کشاورز متناسب با قیمت تراکتور وام دریافت میکنند اما، یکشبه واردکننده ۱۰۰ میلیون تومان به قیمت تراکتور اضافه میکند، دراین شرایط کشاورز میماند و با تعهدات سنگین بانکی و پولی که به خرید تراکتور نمیرسد.
وی با انتقاد از بیتوجهی مسئولان به مشکلات بازار تراکتور و ادوات کشاورزی گفت: ماهها پیش وزیر جهادکشاورزی به مجمع ملی خبرگان کشاورزی کشور قول تشکیل جلسه برای رفع مشکلات را داد اما، تا امروز این قول عملی نشده است.