عرضه گوشت الاغ و اسب زیر پوست کشتارهای کنار جاده ای/ تشکیل ستاد ملی مبارزه با کشتارهای غیر مجاز

عرضه گوشت دامهایی که مورد تائید شرع و سازمان دامپزشکی نیست، معمولا توسط متخلفانی صورت میگیرد که دور از چشم سازمان دامپزشکی و در اماکن غیر مجاز اقدام به کشتار دام می کنند. سازمان دامپزشکی بارها به مردم توصیه کرده است، از خرید گوشت از مراکز غیر مجاز مانند کنار جاده ها خودداری کنند چراکه، علاوه بر احتمالا انتقال بیماریهای مرگبار، امکان عرضه گوشت دامهای که مورد تائید نیستند نیز افزایش می یابد.
اقتصاد آنلاین – سپیده قاسمی؛ عرضه گوشت دامهای که تائید شرع و سازمان دامپزشکی را ندارند اتفاق تازهای در کشور نیست، گاهی رستورانی بین راهی اقدام به عرضه این نوع گوشتها میکند و گاهی عرضه کنندگان غیر مجاز دست به این تخلف میزنند.
چند روز پیش خبر شکار و عرضه گوشت گراز رسانهای شد و اخیر نیز محمد آقامیری، رئیس سازمان دامپزشکی کشور در نشست خبری از گزارشهای رسیده به این سازمان درباره فروش گوشت اسب و الاغ خبر داده است. وی در این ارتباط اظ: عدهای از محل این کشتارها ارتزاق میکنند، این کشتارها غیر مجاز است و گوشتی که بعد از کشتار در معرض هوای آزاد قرار بگیرد، غیر بهداشتی است. آقا میری در پاسخ به این پرسش که آیا گزارشی از کشتار دامهای مکروه و غیرحلال و فروش آن به سازمان رسیده است، افزود: گزارش فروش اسب و الاغ به دست ما رسیده است، اما آمار آن زیاد نیست، از مردم تقاضا داریم که از خرید گوشت در واحدهایی که کشتار آنها خارج از پروسه دامپزشکی است اجتناب کنند.
در تکمیل سخنان رئیس سازمان دامپزشکی کشور، امین اسدی، سخنگوی سازمان دامپزشکی کشور، امروز در گفت و گو با اقتصاد آنلاین موضوعاتی را برای آگاهی بیشتر مردم مورد تاکید قرار داد.
وی گفت: برای بحث عرضه گوشتهای غیر مجاز مانند الاغ و اسب که اخیر رئیس سازمان دامپزشکی کشور به آن اشاره ای داشتهاند، لازم به ذکر توضیحاتی برای آگاهی بیشتر مردم است.
اسدی تصریح کرد: ما کشتارگاههای غیر مجازی را در کنار جادهها داریم که بارها به مردم توصیه شده است از جهت خطر ابتلا به بیماریهای خطرناک مشترک بین انسان و دام مانند، بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو که کشندگی زیادی دارد، گوشت مورد نیاز خود را از کنار جادهها تهیه نکنند.
وی اظهار کرد: کارشناسان دامپزشکی تاکید دارند که کشتارهای غیر مجاز یعنی مرگ، چون سطح خطر ابتلا به بیماری های مرگبار مشترک را افزایش میدهد.
اسدی یادآور شد: کشتار غیر مجاز بدون نظارت بهداشتی و شرعی انجام میشود و مراحل جمود نعشی که لازمه کاهش خطر است را را طی نمیکند و این امر زمینهساز بیماریهای متعدد مرگآور است.
وی با تاکید بر اینکه در کشتار غیر مجاز علاوه بر خطر انتقال بیماریهای مشترک خطرناک، احتمال کشتار و عرضه دامهای مانند اسب و الاغ نیز وجود دارد، افزود: این احتمال از آن جهت است که، کشتار دام دور از نظارت سازمان دامپزشکی اتفاق میافتد، به عبارت دیگر در کشتار غیر مجاز علاوه بر مشکلات بهداشتی، احتمال عرضه گوشت هر نوع دامی که سازمان دامپزشکی و شرع اجازه مصرف آن را نداده است از جمله، اسب و الاغ و ... وجود دارد.
به گفته اسدی؛ کشتار این نوع دامها خارج از نظارت بهداشتی سازمان دامپزشکی و معمولا زیر پوست کشتارهای کنار جادهای انجام میشود.
وی از تشکیل ستاد ملی مبارزه با کشتار غیر مجاز خبر داد و گفت: این ستاد در اواخر هفته گذشته با مدیریت رئیس سازمان دامپزشکی کشور کار خود را برای جلوگیری از این نوع تخلفات آغاز کرده است.
اسدی این اطمینان را به مردم داد که، اگر گوشتی که خرید و مصرف میکنند از فروشگاهای مورد تائید باشد و مهر و لیبل سازمان دامپزشکی را داشته باشد، هم از لحاظ بهداشتی و هم از لحاظ شرعی مورد تصدیق این سازمان بوده و عاری از هر گونه تخلف است.
وی همچنین خطاب به مردم عنوان کرد: از مردم می خواهیم با توجه به گستردگی کشور اگر مواردی را ملاحظه کردند که دام غیر مجاز کشتار و عرضه می شود، آن را به ادارات کل در سراسر کشور با سامانه پاسخگوی سازمان دامپزشکی به شماره ۱۵۱۲ در میان بگذارند.
سخنگوی سازمان دامپزشکی کشور افزود: همچنین مردم میتوانند از طریق راههای ارتباطی تماس با ما، گفتگوی آنلاین و فضای مجازی گزارشهای خود را منتقل کنند و حتی امکان ارسال گزارشهای تصویری تخلفات نیز فراهم است.
راوی گوید از امام باقرالعلوم علیه السلام راجع به گوشت اسب و قاطر پرسیدم. امام علیه السلام فرمود: حلال است.
تهذيب الأحكام ج۹ ص۴۱
الإستبصار ج۴ ص۷۴
عوالي اللئالي ج۲ ص۳۲۳
الوافي ج۱۹ ص۳۱