رقابت محصولات کشاورزی ایرانی در بازار جهانی

بخش عمدهای از صادرات غیرنفتی ایران مدیون صادرات محصولات کشاورزی میباشد. ایران کشوری چهارفصل است که شرایط اقلیمی مناسب و خاک حاصلخیزی برای کشت محصولات کشاورزی متنوع دارد.
به همین دلیل بسیاری از محصولات کشاورزی ایران از جمله میوه، سبزی، غلات و خشکبار به دیگر کشورهای جهان صادر میشوند، بنابراین صادرات محصولات کشاورزی ایرانی به بازار جهانی یکی از اصلیترین تعاملات اقتصادی ایران و جهان میباشد اما متاسفانه در سالهای اخیر میزان صادرات مواد غذایی نسبت به گذشته کاهش یافته است. به همین دلیل در ادامه قصد داریم تا اطلاعات کاملتری در این رابطه خدمت شما عزیزان ارائه دهیم و موارد تاثیرگذار در کاهش صادرات مواد غذایی را بررسی کنیم.
چالشهای صادرات محصولات کشاورزی
عمر اکثر محصولات کشاورزی کوتاه است و این محصولات پس از گذشت مدت زمان مشخصی، بسیاری از مواد مغذی و ویتامینهای خود را از دست داده و کمکم پلاسیده و گندیده میشوند. به همین دلیل یکی از اصلیترین چالشهای صادرات محصولات کشاورزی نحوه حمل و نقل مواد غذایی میباشد. در واقع برای صادرات سبزیجات و میوهجات باید این محصولات را در فضایی نگهداری کرد که خنک و بدون رطوبت باشد؛ چراکه به اینصورت میتوان احتمال کپکزدن و گندیدگی محصولات غذایی را کاهش داد. همچنین زمان برداشت محصولات کشاورزی نیز در افزایش عمر آنها تاثیرگذار است به همین دلیل برای صادرات میوه ایرانی بهتر است تا این محصولات به صورت نارس برداشت شوند؛ اما مشکل اساسی در برداشت نارس محصولات کشاورزی، عدم وجود مواد مغذی و احتمال وجود مواد مضر در آنها میباشد.
اما خوشبختانه صنعت غذا هرروزه در حال پیشرفت است و امروزه بسیاری از کارخانجات از روشهای گوناگونی استفاده میکنند تا بتوانند میوهجات و سبزیجات مختلف را با حداکثر مواد مغذی، املاح و ویتامینهای موجود به دیگر کشورهای جهان صادر کنند. برای مثال محصولات نوبرسبز به روش انجماد سریع تولید و بستهبندی میشوند که در ادامه در رابطه با روش انجماد سریع اطلاعات کاملتری در اختیارتان قرار خواهیم داد.
صادرات محصولات کشاورزی منجمد
ممکن است در کاتالوگ یا توضیحات محصولات غذایی منجمد شده با عبارت IQF روبهرو شده باشید. این عبارت به معنای روش انجماد سریع است و مخفف Individual quick freezing میباشد. روش انجماد سریع کاملاً متفاوت از دیگر روشهای انجماد است؛ چراکه در روش معمولی انجماد، محصولات غذایی به یکدیگر میچسبند و همچنین آب میانبافتی میوهجات و سبزیجات نیز منجمد شده و تشکیل بلورهای یخ میدهد. اما هدف از IQF انجماد جداگانه میوهجات و سبزیجات است؛ برای اینکار انواع میوه و سبزی در شرایط بیوزنی از تونل انجماد سریع گذر میکنند که دمای تونل انجماد 40- درجه سانتیگراد درنظر گرفته میشود و به این ترتیب مواد غذایی در عرض چند دقیقه و به سرعت منجمد میگردند. به اینصورت از انجماد آب میانبافتی سلولهای گیاهی جلوگیری به عمل میآید و بافت گیاه آسیب کمتری میبیند. میوه و سبزیجاتی که به روش انجماد سریع منجمد میشوند بسیار تازه و خوشطعم هستند چراکه در این روش مواد مغذی، املاح و ویتامینهای موجود در میوه و سبزیجات از آنها خارج نمیشوند و در کیفیت و طعم محصولات کشاورزی تغییری ایجاد نخواهد شد.
روش انجماد سریع از روشهای نوین انجماد محصولات غذایی در کشور ایران است و به همین دلیل معدود کارخانهجاتی از این روش استفاده میکنند، اما به این ترتیب میتوان صادرات محصولات ایرانی را در بازار جهانی گسترش داده و ارز بیشتری را وارد ایران نمود.
سهم ایران در صادرات محصولات کشاورزی به بازار جهانی
متاسفانه هرساله سهم ایران در صادرات محصولات کشاورزی به بازار جهانی کاهش مییابد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه از برخی کارخانجات مواد غذایی از جمله نمایندگیهای نوبرسبز پرسوجو کردیم و با مطالعه مقالات مختلفی که در این زمینه نگارش شده، متوجه شدیم بیشترین صادرات محصولات کشاورزی در ایران مربوط به زعفران، کشمش و پسته میباشد که متاسفانه نسبت به سالهای گذشته کاهش پیدا کرده است. از موارد مهمی که در کاهش صادرات مواد غذایی تاثیرگذار بوده میتوان به تحریم ایران توسط بسیاری از کشورهای جهان، بیثباتی قیمت مواد اولیه، افزایش تورم، بی ثباتی قیمت ارز، تنظیم بازار داخلی و... اشاره نمود. در واقع براثر تحریمهای موجود بسیاری از کشاورزان و کارخانهداران نمیتوانند از تجهیزات پیشرفته برای کاشت، برداشت و بستهبندی محصولات غذایی استفاده کنند به همین دلیل میزان تولید محصولات کشاورزی نیز نسبت به دیگر کشورهای جهان کاهش پیدا کرده است. همچنین تنظیم بازار داخلی یکی از مواردی است که باعث میشود تا بیشترین سهم تولید مواد غذایی در بازار داخلی به مصرف برسد.
اما در همین شرایط سخت اقتصادی برخی از کارخانجات مواد غذایی از روشهای نوینی استفاده میکنند تا بتوانند مازاد مصرف داخلی را به بهترین شکل ممکن بستهبندی کرده و به دیگر کشورهای جهان صادر کنند. یکی از این روشها که پیشتر به توضیح آن پرداختیم تولید و بستهبندی میوه و سبزی به روش انجماد سریع است. به این ترتیب صادرات سبزی قورمه، میوه، سیبزمینی منجمد و... بسیار ساده میشود و کارخانجات مواد غذایی میتوانند علاوه بر بازار داخلی، سهم قابل توجهای در بازار جهانی نیز داشته باشند.
بهترین شرکت ایرانی صادرات محصولات کشاورزی به بازار جهانی
در ایران شرکتهای مختلفی در صادرات محصولات کشاورزی به بازار جهانی فعال هستند اما اکثر این شرکتها و کارخانهجات میوه و سبزیجات برداشتشده را صرفاً بستهبندی کرده و به کشورهای مورد نظر صادر میکنند. البته برخی از شرکتها نیز به صورت اختصاصی به تولید و صادرات میوه و سبزی خشک یا منجمد میپردازند. در این میان اکثر شرکتهایی که صادرکننده میوه و سبزی منجمد شده هستند از روشهای معمول برای انجماد این نوع محصولات کشاورزی استفاده میکنند اما شرکت نوبرسبز با بهره از خط تولید مکانیزه و پیشرفته و با تکیه بر دانش متخصصین صنایع غذایی اقدام به صادرات میوه و سبزیجات منجمد به روش IQF کرده است. به این ترتیب میوه و سبزیجات رسیده در طی چند ساعت به کارخانجات نوبرسبز وارد شده و پس از شستوشو وارد تونل انجماد سریع میشوند. به اینصورت میتوان انواع میوه و سبزی را به صورت جداگانه و بدون تغییر در بافت آن منجمد کرده تا کیفیت و طعم میوه در حین حملونقل تا رسیدن به دست مصرفکننده تغییر نکند.
کشت و صنعت نوبرسبز افتخار صادرات میوه و سبزی منجمد به چهار قاره جهان را دارد. همچنین محصولات این شرکت در میان بسیاری از ایرانیان نیز جایگاه ویژهای دارند. در این شرکت محصولات غذایی در مزارع تحت کشت نوبرسبز و زیر نظر متخصصین مربوطه کشت میشوند و سپس در کارخانهجات نوبرسبز بستهبندی میگردند.
شما عزیزان میتوانید برای کسب اطلاعات کاملتر در این رابطه وارد سایت نوبرسبز شده و روی گزینه درباره نوبرسبز کلیک نمایید. به اینصورت میتوانید در رابطه با مجتمع کشت و صنعت نوبرسبز، روش انجماد سریع، شبکه توزیع و فروش گسترده داخلی و خارجی این مجموعه و... اطلاعات کاملتری به دست آورید. همچنین در سایت نوبرسبز میتوانید کاتالوگ محصولات موجود را مشاهده کرده و رابطه با تمامی محصولات موجود از جمله میوهجات منجمد، سبزیجات منجمد برگی، سبزیجات منجمد غیربرگی، سیبزمینی منجمد و محصولات سرخ شده و کبابی اطلاعات بیشتری به دست آورید.
در انتها آرزو میکنیم سهم صادرات غیرنفتی ایران بهخصوص محصولات کشاورزی نسبت به حال حاضر افزایش پیدا کند و میزان ارز وارداتی به ایران بیش از پیش گردد.
این مطلب رپرتاژ آگهی می باشد و توسط تحریریه اقتصادآنلاین تهیه نشده است.