۰ نفر

تست کامل مزاج شناسی، مزاج شما چیست؟

۲ مرداد ۱۴۰۱، ۱۸:۵۰
کد خبر: 655565
تست کامل مزاج شناسی، مزاج شما چیست؟

آیا شما از نوع مزاج خود اطلاع دارید؟ آیا می‌دانید که منشا بسیاری از بیماری‌ها و اختلالات شما بی‌توجهی به علم مزاج‌ شناسی است؟

بهترین تست و آزمون کامل مزاج شناسی در خانه

به گزارش اقتصاد آنلاین، از دیدگاه بسیاری از متخصصان طب سنتی نیز یکی از مشکلات اصلی حوزه بهداشت و سلامت کشور ما، عدم تلاش برای جلب توجه بیشتر مردم به این مساله است. برخی از حکمای قدیم، عامل بسیاری از رفتارهای انسان را به نوع مزاج ربط داده‎اند.

چرا که در اصل علاوه بر رفتارهای اکتسابی، بخش زیادی از رفتارهای ما صرفاً مبتنی بر زیست‌شناسی بدن ما هستند.

مزاج انسان از دوران جنینی شکل می‌گیرد و هرگز تغییر نمی‌کند. مطالعات نیز نشان داده‌اند که مزاج ثابت است و به عنوان وسیله‌ای برای کمک به تعیین واکنش ما در برابر شرایط به کار می‌رود. این نتایج در واقع راهی برای شناخت ویژگی‌های ثابت شخصیت هر انسانی است. مطالعه‌ای اخیرا ثابت کرد که مزاج توسط فرآیندهای ساقه مغز تعیین می‌شود. هر فرد یک ساقه مغز منحصر به فرد دارد که نمی‌تواند در طول زندگی خود تغییر کند.

بنابراین اگر بتوانیم نوع مزاج خود را به طور دقیق شناسایی و برای اصلاح ضعف‌های آن اقدام کنیم؛ مطمئنا از نظر جسمی و روحی (رفتاری) در شرایط بهتری قرار خواهیم گرفت. اما با توجه به همه‌گیری فعلی ویروس کرونا و مشکلات رفت‎و‌آمد، ممکن است تصمیم شما برای مشورت با متخصصان طب سنتی و مزاج شناسی به تعویق بیافتد.

در این مطلب نیز قصد داریم به جنبه‌های مختلف این مساله با مطرح کردن موضوعاتی مانند مزاج شناسی چیست، مزاج شناسی طبایع، انواع مزاج (بلغمی، دموی، صفراوی، سوداوی)، از کجا بفهمیم مزاجمون چیه، از کجا بفهمیم طبعمون چیه و … بپردازیم. پس با ما همراه باشید!

مزاج شناسی

انواع مزاج

سازمان جهانی بهداشت از ۳۰ سال گذشته برای تحقق اهداف خود در مورد پیشگیری از بیماری‌ها و ارتقا سلامت، دستور تمرکز بیشتر بر روی طب سنتی داده است. طبق نظر محققان ایرانی، می‌توان گفت که تظاهرات گرمی و سردی مزاج ارتباط مستقیمی با نوع متابولیسم بدن دارد. این اعتقاد نه تنها در طب سنتی ایران، بلکه در طب سنتی چین و اسپانولی تبارها نیز دیده می‌شود.

در نهایت پس از سقراط و جالینوس، این ابن سینا بود که ۹ مزاج را برای انسان‌ در نظر گرفت: سرد، گرم، خشک و تر (به عنوان مزاج‌های مفرد) و سرد و خشک، سرد و تر، گرم و خشک و گرم و تر (به عنوان مزاج‌های مرکب) و مزاج معتدل. اما بعدها مشخص شد که مزاج‌های منفرد و معتدل به معنای حقیقی وجود ندارند و مزاج‌های رایج همان مزاج‌های مرکب ذکر شده هستند که با عنوان‌های دیگر مزاج سودایی یا سرد و خشک، بلغمی یا سرد و ‌تر، صفراوی یا گرم و خشک و دَمَوی یا گرم و تر مطرح شدند.

به طور کلی می‌توان گفت که همه افراد در یکی از دو گروه سردمزاج یا گرم‌مزاج هستند. از نظر متخصصان طب سنتی هر فرد بر اساس علائم بالینی خود یعنی حرارت بدن، رنگ چهره، خصوصیات نبض، وضعیت روحی، کیفیت مواد دفعی و غیره می‌تواند در یکی از این دو دسته قرار بگیرد. نکته قابل توجه این است که غذاها و داروها نیز دارای مزاج خاص خود هستند و به همین دلیل هر فرد باید متناسب با نوع مزاج خود غذاهای خاصی را حذف و یا بیشتر مصرف کند.

شما می توانید از هر کجای کشور عزیزمان ایران و هر نقطه دیگر از جهان،در هر ساعت از شبانه روز با مشاوره آنلاین مزاج شناسی ارتباط برقرار کرده و با گرفتن مشاوره های تخصصی در زمینه شناخت مزاج نگرانی های خود را برطرف نمایید.

از کجا بفهمیم مزاج ما چیست؟

در ادامه به ویژگی‌های جسمی و روحی (اخلاقی) هر فرد، بر اساس نوع مزاج اشاره خواهیم کرد. بدین شکل می‌توانید با تطابق ویژگی‌ها، مزاج یا طبع خود را تشخیص دهید.

مزاج سودایی یا سرد و خشک

اصولا چهره تیره و پوست خشک و کم‌آبی دارند. غلظت خود آن‌ها بالاست و معمولا دچار سوزش سر معده، گرفتگی عضلات پشت ساق پا، گرفتگی گلو، اشتهای کاذب و لکه‌های تیره پوستی هستند. اصولا در فصل بهار از نظر روحی و جسمی در وضعیت بهتری نسبت به پاییز هستند. از نظر روحی نیز مدام بی‌قرار هستند و خواب‌های آشفته می‌بینند. طبق گفته متخصصان، اگر سبک زندگی و تغذیه آن‌ها با مزاج درمانی اصلاح نشود؛ احتمالا دچار مشکلات روانی نگران‌کننده می‌شوند.

مزاج بلغمی یا سرد و ‌تر

چهره سفیدی دارند و پوست آن‌ها سرد، لطیف و درخشان است. به همین دلیل گاهی به دلیل رطوبت زیاد پوستی، پوستشان بخصوص در زیر چشم و گلو چروک می‌خورد. تولید زیاد بزاق، احساس تشنگی زیاد، نرم و لطیف بودن گوشت بدن و رفلاکس‌های معده مداوم از ویژگی‌های معمول افراد بلغمی است. بسیار صبور و پرحوصله هستند، آرام حرف می‌زنند و حتی به آرامی کارهای خود را انجام می‌دهند.

خوردن ماست و دوغ برای آن‌ها حس خوبی ندارد و وضعیت معمول خوش‌خوابی، افت حافظه، ادرار صبحگاهی کمرنگ و زبان با پرزهای تحلیل‌رفته و گاهی پوشیده از جرم سفید آن‌ها را تشدید می‌کند. اصولا در فصل زمستان بیماری‌های آن‌ها زیاد می‌شود.

مزاج صفراوی یا گرم و خشک

گاهی چهره و سفیدی چشم آن‌ها به زردی می‌زند. اکثرا بینی و زبان آن‌ها خشک است و گاهی حس تلخی دارد. در حالی که عطش آن‌ها زیاد است؛ اما اشتهای کمی دارند. به خوبی لاغر می‌مانند و حافظه عالی دارند. از آنجایی که تحریک‌پذیر هستند، خواب کمی دارند و متاسفانه زود عصبانی می‌شوند.

پوستی کدر و خشک و همیشه بدن گرمی دارند. به همین دلیل به سرما علاقه زیادی دارند. تمایل دارند سریع راه بروند و با عجله حرف می‌زنند. بیشتر بیماری‌های آن‌ها در فصل تابستان و بخصوص در سنین جوانی بروز می‌کند.

مزاج دَمَوی یا گرم و تر

اکثرا رنگ چهره، زبان و چشم آن‌ها سرخ و هیکل قوی و درشتی دارند. معمولا کسل هستند و به همین دلیل خواب سنگین و زیادی دارند. قبل و بعد از خواب مدام دهان‌دره می‌کنند و حتما باید بدن خود را کش‌وقوس بدهند. بسیار اجتماعی و خوش‌اخلاق هستند و دوست دارند در جمع بگووبخند کنند.

شجاع هستند و مدیریت عالی دارند؛ اما مطالب جدید را به سرعت درک نمی‌کنند و گاهی هم زود فراموش می‌کنند. برخلاف مزاج صفراوی، مزه دهان این افراد شیرین است. گاهی ممکن است دچار خونریزی بینی و لثه شوند. اکثر اختلالات آن‌ها در فصل بهار بروز می‌کند.

مزاج درمانی و تبدیل هر یک از مزاج‌‎ها به یکدیگر

پس تشخیص طبع بدن و فهمیدن این که نوع مزاج شما چه چیزی است؛ باید تحت نظر مشاوره با دکتر آنلاین مزاج به دنبال این باشید که اگر سرد مزاج هستید با خوردن داروهای گیاهی خاص و تغییر نوع تغذیه، آن را به شرایط گرم‌‌مزاجی نزدیک کنید تا تعدیل شود و اگر گرم‌مزاج هستید؛ برعکس عمل کنید. در ادامه به جزئیات نوع تغذیه مناسب هر مزاج اشاره خواهیم کرد.

طبع هر یک از مواد غذایی و غذاهای مناسب هر مزاج

از نظر طب سنتی مواد غذایی شامل نان جو، گوشت گاو، ماهی، مرغ صنعتی، کره، کرفس، گل‌کلم، گیلاس، مرکبات، زرشک، کشک، قارچ، بادمجان، ریواس، آلو، زردآلو، سیب، گلابی، توت‌فرنگی، انار، نخودفرنگی، گوجه‌فرنگی، شلغم، ماش، باقلا و غیره دارای طبع سردی هستند.

در کنار آن، مواد غذایی شامل نان گندم، گوشت گوسفند، مرغ خانگی، گوشت شتر، گوشت شترمرغ، گوشت بوقلمون، گوشت بز، انگور، گردو، عسل، تخم‌مرغ، توت، طالبی، هویج، انجیر، نخود، شیر بز و غیره دارای طبع گرم هستند. پس حتما پیش از طبخ غذا برای خود و خانواده به این مساله دقت کنید.

غذاهای مناسب مزاج سودایی

از آنجایی که طبع سرد و خشکی دارند، مصرف خوراکی‌هایی با طبع سرد مانند بادمجان، پنیر، فست‌فود، لبنیات، انواع نوشابه‌ها و غیره باعث تشدید وضعیت بی‌خوابی، نفخ معده و روده، افسردگی و خشکی پوست آن‌ها می‌شود. به همین دلیل بهتر است غذاهایی با طبع گرم و تر مانند کوکوی سبزیجات، حلیم، کاچی، حریره بادام، نخودآب با گوشت ماکیان بیشتر مصرف کنند.

غذاهای مناسب مزاج بلغمی

از آنجایی که این افراد طبع سرد و تری دارند؛ مصرف بیش از حد لبنیات، ترشی‌ها، برنج، سیراب‌شیردان، شیر‌برنج، کشک، مرکبات و غیره باعث تشدید وضعیت آن‌ها می‌شود و ممکن است با علائمی مانند کاهش حافظه، نفخ شکم، سینوزیت، دردهای مفصلی و افزایش ترشحات واژینال مواجه شوند. به همین دلیل بهتر است غذاهایی با طبع گرم و خشک مانند سکنجبین با عسل، نخودآب، کباب ماکیان با ادویه زیاد (مثل جوجه‌کباب) بیشتر مصرف کنند.

غذاهای مناسب مزاج صفراوی

چون طبع گرم و خشکی دارند؛ مصرف زیاد پیاز، سیر، ادویه‌های تند، بادمجان، گوشت قرمز و غیره علائم آن‌ها یعنی بی‌خوابی، خشکی پوست، تپش قلب و اضطراب را تشدید خواهد کرد. به همین دلیل بهتر است غذاهایی با طبع سرد و تر مانند سوپ جو با گوشت مرغ، آش ماست با گوشت مرغ و شیربرنج و نوشیدنی‌هایی مانند شربت لیمو، ماءالشعیر طبی و شربت سکنجبین و خیار بیشتر مصرف کنند. چرا که باعث افزایش دفع اسیدهای صفراوی می‌شوند.

غذاهای مناسب مزاج دَمَوی

از آنجایی که طبع گرم و تری دارند؛ صرف بیش از حد ادویه‌های تند، خیارشور، گوشت قرمز، تخم‌مرغ، خرما و غیره، مشکلات آن‌ها یعنی پرخوابی، سردرد، خستگی، چاقی و تپش قلب را تشدید خواهد کرد. پس بهتر است غذاهایی با طبع سرد و خشک مانند سوپ جو، خورشت آلو، گوشت ماهی و مرغ پخته شده و نوشیدنی‌هایی مانند آب‌زرشک، آب خنک و چند قطره لیموترش بیشتر مصرف کنند.

تاثیر مزاج بر ازدواج

آیا از نحوه صحیح ازدواج هر یک از مزاج‌ها با هم اطلاع دارید؟ آیا می‌دانستید که توجه به این مساله تا چه حد بر بهبود روابط زناشویی موثر است؟ به عنوان مثال، توصیه می‌شود افراد دَمَوی که اصولا متمایل به معاشرت و رفت‌و‌آمد زیاد هستند؛ از ازدواج با افراد سودایی که معمولا متمایل به گوشه‌گیری هستند پرهیز کنند. یا افراد صفراوی که مدام عجله دارند؛ بهتر است با یک فرد مشابه خود ازدواج نکنند و به سراغ افرادی با مزاج سرد و خشک یا گرم و تر بروند.

بلغمی‌ها که به شدت در همه مسایل آرام هستند؛ بهتر است از ازدواج با افراد صفراوی پرهیز کنند تا مدام دعوایشان نشود. نمونه این مساله خانم‌هایی هستند که مدام می‌گویند تمام بار زندگی روی دوش آن‌ها است. اصولا افراد دموی بهترین گزینه برای سودایی‌های دوراندیش هستند. چرا که طبق تجربه به خوبی شرایط یکدیگر را درک می‌کنند.

تاثیر هر مزاج در احساس گرما و سرما

نوع مزاج حتی بر روی واکنش هر فرد نسبت به گرما و سرما نیز تاثیر می‌گذارد؛ به شکلی که:

سودایی‌ها فقط در فصول سرد سال به لباس گرم نیاز دارند و در فصول دیگر خیلی احساس سردی نمی‌کنند.

بلغمی‌ها همیشه، بخصوص در زمستان، احتیاج به گرم شدن دارند.

صفراوی‌ها در همه فصول سال، بخصوص تابستان، دمای بدنشان بالا است.

دموی‌ها در حالی که در فصول گرم سال حرارت بدنشان بالا است؛ در پاییز و زمستان به لباس گرم نیاز دارند.

تاثیر مزاج بر دوران بارداری و مراقبت‌های آن

باید بدانید، در صورتی که مزاج رحم سرد شود؛ ممکن است تخمک‌گذاری انجام نشده و فرآیند باروری با اختلال مواجه شود (سوء مزاج سرد رحم). از طرفی طبع بیش از حد گرم رحم نیز ممکن است باعث از بین رفتن نطفه شود (سوء مزاج گرم رحم).

پس سعی کنید قبل از بارداری طبع رحم خود را با تغذیه مناسب متعادل کنید. از طرفی از نظر طب سنتی، غذاهایی که مادر قبل و در زمان تصمیم برای بارداری می‎خورد؛ تأثیر مستقیمی بر تعیین جنسیت جنین دارد.

طبق تجربه مصرف متعادل غذاهای گرم و مقوی باعث گرایش جنسیت نوزاد به پسر می‌شود و مصرف غذاهایی با طبع سرد باعث گرایش جنسیت نوزاد به دختر می‌شود. غذاهای فست‌فود طبع بسیار سردی دارند و حتی می‌توانند باعث بروز سوء مزاج سرد رحم و ناباروری شوند.

به طور کلی مصرف منظم و کافی کربوهیدرات‌ها، پروتئین‌ها، ویتامین‌ها و مواد معدنی در دوران قبل، حین و بعد از بارداری برای هم خانم و هم آقا ضروری است. چرا که در آقایان باعث افزایش تعداد و سلامت اسپرم‌ها می‌شود. بخصوص میوه‌هایی با طبع گرم مانند موز، خرما و انبه که از هر نظر بهترین هستند.

تست مزاج شناسی

برای آموزش مزاج شناسی و تست تشخیص مزاج خود (بلغمی، دموی، صفراوی، سوداوی) تست مزاج شناسی زیر را امتحان کنید:

پوستتان چه رنگی دارد؟

الف. رنگ سفید مایل به آبی

ب. رنگ سفید مایل به سبز

ج. رنگ سفید مهتابی

د. رنگ تیره رو به کبودی

وضعیت موهای بدنتان به چه صورت است؟

الف. پرپشت، کلفت، لخت و روشن

ب. کم‌پشت، نرم و نازک، شکننده و چرب

ج. پرپشت، کلفت، تیره و صاف

د. پرپشت، کلفت، تیره و مجعد

هنگام راه رفتن، احساس می‌کنید بیشتر ساختار بدن شما عضلات است یا تجمع چربی؟

الف. حجم عضلات بیشتر و بدنم لرزشی ندارد

ب. تجمع چربی زیاد و احساس شلی بدن دارم

آیا رگ‌های بدن بخصوص دستانتان برجسته است؟

الف. بله

ب. خیر

شما را کم‌حرف، پرحرف یا گزیده‌گو می‌شناسند؟

الف. کم‌حرف

ب. پرحرف

ج. گزیده‌گو

اکثر اوقات زود عصبانی می‌شوید؟

الف. بله

ب. خیر

بیشتر به خورد گرمی‌ها تمایل دارید یا سردی‌ها؟

الف. به خوردن سردی‌ها مثل خیار و پنیر

ب. به خوردن گرمی‌ها مثل عسل و خرما

پاسخ‌ تست مزاج‌ شناسی

الف: سرد و تر / ب: گرم و خشک/ ج: گرم و ‌تر/ د: سرد و خشک

الف: گرم و تر/ ب: سرد و ‌تر/ ج: گرم و خشک/ د: گرم و تر

الف: گرم و خشک/ ب: گرم و ‌تر

الف: گرم و خشک/ ب: سرد و تر

الف: سرد و ‌تر/ ب: گرم و خشک/ ج: گرم و ‌تر

الف: گرم و خشک/ ب: سرد و تر

الف: سرد و تر / ب: گرم و خشک