۰ نفر

مروری بر وعده‌ های وزیر جدید نفت؛

بساط امضاهای طلایی برچیده می‌ شود؟!

۴ شهریور ۱۴۰۰، ۱۵:۴۲
کد خبر: 556728
بساط امضاهای طلایی برچیده می‌ شود؟!

جواد اوجی با کسب ۱۹۸ رأی موافق از نمایندگان مجلس شورای اسلامی با وعده کاهش خام‌فروشی، واردات گاز طبیعی از ترکمنستان، استفاده از ظرفیت بخش خصوصی برای فروش نفت، استفاده از توان توافق جامع راهبردی با کشورهای دوست و حذف امضای طلایی به‌عنوان وزیر نفت دولت سیزدهم انتخاب شد.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایسنا، پس از پنج روز بررسی برنامه‌های ۱۹ وزیر پیشنهادی دولت سیزدهم در نشست علنی مجلس شورای اسلامی، روز گذشته رأی اعتماد وزیران دولت با رأی‌گیری برای تک تک وزیران به پایان رسید. جواد اوجی با کسب ۱۹۸ رای موافق در مقابل ۷۰ رای مخالف و ۱۸ رای ممتنع حائز اکثریت آرای اعتماد نمایندگان مجلس برای تصدی وزارت نفت شد.

جواد اوجی متولد ۱۳۴۵ شیراز و فارغ‌التحصیل رشته مهندسی نفت از دانشگاه صنعت نفت است. وی فعالیت خود را در صنعت نفت از سال ۱۳۶۹ آغاز کرد. در سابقه کاری اوجی معاونت وزیر نفت و مدیرعاملی شرکت ملی گاز ایران، عضویت در هیات امنای دانشگاه صنعت نفت و مدیرعاملی و نایب رئیسی هیئت مدیره شرکت بهره‌برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی دیده می‌شود.

وزیر نفت روز گذشته در جلسه بررسی صلاحیتش در صحن علنی مجلس حاضر شد و وعده‌هایی را مطرح کرد. او صنعت نفت را در شرایط تحریم در خط مقدم جبهه اقتصادی کشور دانست و اعلام کرد که همه تلاش خود را برای مقابله با تحریم و فروش حداکثری نفت خام و میعانات به‌کار خواهد بست.

اوجی نیاز به حفظ و نگهداشت و افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز، بالا بودن شدت مصرف انرژی کشور و ناترازی گاز، پرهیز از خام‌فروشی و ضرورت توسعه زنجیره ارزش به‌ویژه در صنایع تکمیلی پتروشیمی، نیاز به بازسازی و نوسازی تجهیزات و تأسیسات صنعت نفت که عمری بیش از ۵۰ سال دارند، یارانه پنهان حامل‌های انرژی، ساماندهی وضع سرمایه انسانی صنعت نفت و به‌ویژه نیروهای ارکان‌ثالث، گازرسانی روستایی، ضرورت توجه جدی به مسئولیت اجتماعی به‌ویژه در مناطق محروم و کم‌برخوردار، الزام توسعه صنعت نفت به‌صورت متوازن و همه‌جانبه و پایدار و مبارزه با فساد را از دیگر موارد برشمرد.

وی بر استفاده از مدیران کارآمد و انقلابی و فسادستیز، حمایت از ساخت داخل، ارتقا و اثربخشی دانشگاه صنعت نفت، استفاده از توان شرکت‌های دانش‌بنیان و دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها و ضرورت به‌کارگیری دیپلماسی قوی انرژی تأکید کرد و گفت: توجه به این دغدغه‌ها و حل این مشکلات و اجرای سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی، رویکرد بنده در وزارت نفت خواهد بود.

استفاده از ظرفیت بخش خصوصی در فروش نفت

وی وعده داد: اطمینان می‌دهم با استفاده از توان نیروهای متخصص توانمند و استفاده از توان همه نیروهای خدوم کشور و اتخاذ رویکرد فعال برای دور زدن تحریم‌ها پیش می‌رویم و با استفاده از تجربه‌های موجود و دیگر روش‌ها که امکان بازگویی آن نیست، اقدام‌های مهمی را برای فروش نفت در پیش خواهیم گرفت، همچنین از ظرفیت بخش خصوصی و ظرفیت همه دستگاه‌های اجرایی در فروش نفت استفاده می‌کنیم.

تهاتر نفت با کالا یا تهاتر نفت با سرمایه‌گذاری

وزیر نفت از گزینه تهاتر نفت با کالا یا تهاتر نفت با سرمایه‌گذاری به‌عنوان یکی از روش‌های دور زدن تحریم‌ها یاد کرد و گفت: وقتی مسئولیت شرکت ملی گاز را به‌عهده داشتم، صنعت گاز تحریم و فروش و واردات گاز و فرآورده‌های گازی با مشکل روبه‌رو شد، اما با تهاتر کالا با گاز وارداتی، تحریم‌ها را دور زدیم، در حالی ‌که بهترین روابط را با دولت ترکمنستان داشتیم، اگر صنعت نفت تحریم بود، صنعت گاز هم تحریم بوده است.

تعیین تکلیف توسعه و تولید حداکثری در میدان‌های مشترک

او همچنین وعده داد که در این دولت تعین تکلیف توسعه و تولید حداکثری در میدان‌های مشترک نفت و گاز در دستور کار قرار گیرد.

گفتنی است، درحال حاضر برداشت روزانه گاز از میدان مشترک پارس جنوبی با توسعه و تکمیل فازهای ۱۲ تا ۲۴ از ۲۸۵ میلیون مترمکعب در سال ۹۲ به بیش از ۷۰۰ میلیون مترمکعب کنونی رسیده است.

رؤیای ایرانیان در برداشت برابر و سپس بیشتر گاز از این میدان مشترک در دولت قبل محقق شد، اما آنطور که اعلام شده  پارس جنوبی برای ادامه این روند و حفظ نگهداشت تولید به سرمایه‌گذاری نزدیک به ۳۰ میلیارد دلاری نیاز دارد. برداشت از میدان‌های نفتی غرب کارون هم در هشت سال گذشته از روزانه ۷۰ هزار بشکه در سال ۹۲ به ۴۲۰ هزار بشکه رسیده و ایران در برداشت از میدان‌های غرب کارون از عراق پیش افتاده است.

جمع‌آوری گازهای همراه مشعل

وزیر نفت اعلام کرد: برنامه دیگر جمع‌آوری گازهای همراه مشعل و جلوگیری از گازسوزی و استفاده بهینه از آن است. پایداری تأمین سوخت موردنیاز نیروگاه‌های کشور هم با همکاری وزارت نفت انجام می‌شود و پیگیری گازرسانی به مناطق روستایی هم در دستور کار است.

برای جمع‌آوری گازهای همراه مشعل نیز در سال های گذشته اقداماتی انجام شده است بزرگ‌ترین آن به ثمر نشستن پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس در بهبهان با سرمایه‌گذاری ۳ میلیارد دلاری است که ۵۶ میلیون مترمکعب ورودی گاز دارد و ۳.۴ میلیون تن خوراک برای پتروشیمی‌ها تأمین می‌کند.

جمع‌آوری گازهای مشعل در شرق کارون، احداث ان‌جی‌ال ۳۲۰۰ در غرب کارون، احداث ان‌جی‌ال ۳۱۰۰ در منطقه دهلران، جمع‌آوری گازهای مشعل در منطقه پارس جنوبی، ان‌جی‌ال خارک و تعیین تکلیف گازهای همراه دیگر میدان‌ها، از دیگر اقدام‌های صنعت نفت در حوزه جمع‌آوری گازهای مشعل بوده است که با اجرایی شدن آنها، مقدار گازسوزی در مشعل در سطح صنعت نفت به صفر نزدیک می‌شود.

برای واردات گاز طبیعی از ترکمنستان برنامه داریم

وزیر نفت تکمیل طرح‌های پالایش گاز، احداث خطوط انتقال و ایستگاه‌های تقویت فشار و گازرسانی به صنایع جدید و تعیین تکلیف قرارداد واردات گاز طبیعی از کشور ترکمنستان را از دیگر برنامه‌های خود برشمرد.

حرکت برای کاهش خام‌فروشی

وی با بیان اینکه کاهش خام‌فروشی و ایجاد ارزش‌افزوده صنایع پایین‌دستی به‌ویژه در صنایع پتروشیمی از برنامه‌های ماست، افزود: یکی از راه‌های دور زدن و خنثی‌سازی تحریم‌ها تبدیل نفت خام به فرآورده است، زیرا در این دوران در فروش فرآورده مشکلات کمی داشتیم.

ارتقای کمّی و کیفی پالایشگاه‌های موجود کشور

به گفته او، از اقدام‌های مهم در برنامه کار، اجرای طرح‌های ارتقای کمّی و کیفی پالایشگاه‌های موجود کشور با هدف افزایش تولید محصولات با ارزش بالاتر به‌ویژه تأمین خوراک پتروشیمی است.

توسعه پتروپالایشگاه‌ها از سوی بخش خصوصی

وی یادآور شد: بی‌شک از توسعه پتروپالایشگاه‌ها از سوی بخش خصوصی برای تأمین نیاز داخل و صادرات فرآورده و محصولات پتروشیمی هم حمایت می‌کنیم.

مردمی‌سازی اقتصاد نفت و گاز

به گفته وزیر نفت، از دیگر راهکارها برای تأمین مالی، مردمی‌سازی اقتصاد نفت و گاز و جذب سرمایه‌های مردمی و مشارکت آنها در پروژه‌های صنعت نفت است.

تهاتر نفت خام و میعانات با پیمانکاران و سازندگان کالا

اوجی با بیان اینکه تهاتر نفت خام و میعانات با پیمانکاران و سازندگان کالا نیز در دستور کار است، اظهار کرد: از ظرفیت‌های صندوق توسعه ملی هم بهره می‌بریم و با توجه به ماهیت پروژه‌های صنعت نفت امکان تأمین مالی از محل سپردن ارزی و ریالی صندوق توسعه ملی هم در بانک‌های عامل وجود دارد.

استفاده از توان توافق جامع راهبردی با کشورهای دوست

وی ادامه داد: از دیگر ظرفیت‌ها، استفاده از توان مؤسسه‌های مالی، بانک‌ها، نهادها و بنگاه‌های اقتصادی و یکی دیگر از راهکارها برای جذب سرمایه‌گذار هم بهره‌گیری از توان توافق جامع راهبردی با کشورهای همسو و دوست است.

امضاهای طلایی حذف می‌شوند

وزیر نفت بر شناسایی گلوگاه‌های فساد و تشدید نظارت در آنها، حذف امضاهای طلایی از شیوه‌های قانونی و مقرراتی و جلوگیری از قاچاق فرآورده‌های نفتی با توسعه سامانه مدیریت مصرف و به‌روزآوری سامانه هوشمند کارت ساخت، توجه جدی به مسئولیت اجتماعی برای محرومیت‌زدایی، اهتمام جدی به نیازها و مشکلات مردم به‌ویژه در حوزه‌هایی که صنعت نفت در آنجا مسئولیت دارند تأکید کرد.

احیای سهم و جایگاه ایران در اوپک و بازارهای نفت

وی وعده داد: دیپلماسی قوی و تنظیم روابط بین‌الملل در حوزه نفت و گاز با استفاده از ظرفیت سازمان‌های بین‌الملل منطقه‌ای از جمله اوپک، مجمع کشورهای صادرکنندگان گاز (جی‌ئی‌سی‌اف) برای حفظ و پس گرفتن سهم و جایگاه ایران در اوپک (سازمان کشورهای صادرکننده نفت) و بازارهای نفت را به‌طور جدی پیگیری می‌کنیم.

وی تصریح کرد: تلاش ما گسترش همکاری با کشورهای همسایه و حاشیه خلیج‌فارس و دریای خزر برای اکتشاف و تولید سرمایه‌گذاری مشترک در میدان‌های نفت و گاز خواهد بود.

به نظر می رسد می رسد که وزیر نفت برنامه جامعی برای این وزارتخانه طلایی و مهم دارد اما باید دید که اهداف و وعده های مطرح شده تا چه میزان رنگ واقعیت به خود می گیرد.