۱ نفر

دریاچه ارومیه به «جزیره حرارتی» تبدیل شده است!

۳۰ دی ۱۴۰۲، ۱۰:۳۱
کد خبر: 820374
دریاچه ارومیه به «جزیره حرارتی» تبدیل شده است!

کارشناس مدیریت زیست‌بوم‌های تالابی گفت: اگر ۴۰درصد کاهش مصارف آب بخش کشاورزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه را محقق کنیم یعنی عددی حدود ۲.۴میلیارد مترمکعب از این ۶میلیارد مترمکعبی که الآن بخش کشاورزی می‌بلعد برای دریاچه ارومیه ذخیره می‌شود.

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از تسنیم، علی ارواحی؛ کارشناس مدیریت زیست‌بوم‌های تالابی در رابطه با کشاورزی در حوضه دریاچه ارومیه اظهار کرد: طی دو دهه گذشته تعداد زیادی سد و سازه کنترلی روی رودخانه‌های تنظیمی که به دریاچه ارومیه منتقل می‌شدند، احداث شد و همزمان سطح زیرکشت بیش از ۱۲۰ درصد توسعه پیدا کرد و صنایع آب در حوزه آبریز مستقر شد که همه اینها حقابه دریاچه را بلعیدند و باعث شدند ما به این بحران فعلی و خشکی شدید دریاچه ارومیه برسیم.

وی ادامه داد: از طرف دیگر این شکل توسعه باعث شده است ما شاهد ایجاد جزایر حرارتی در حوزه آبریز دریاچه ارومیه باشیم که این جزایر حرارتی باعث می‌شوند که بارشی که انتظار داریم در منطقه اتفاق نیفتد، یعنی در واقع دریاچه ارومیه به یک جزیره حرارتی بسیار بزرگ تبدیل شده است که حرارت و گرما را تشدید می‌کند و خود این مورد باعث کم‌بارشی می‌شود.

این کارشناس با انتقاد از توسعه بی‌رویه کشاورزی در دریاچه ارومیه گفت: ما در حوزه آبریز دریاچه ارومیه ۷ میلیارد مترمکعب آب قابل استحصال داریم که حدوداً بین ۸۰ تا ۹۰ درصد این آب را بخش کشاورزی می‌بلعد که حدوداً ۶ میلیارد مترمکعب می‌شود. در دولت دوازدهم ستاد احیای دریاچه ارومیه برنامه‌ای برای کاهش تدریجی ۴۰درصدی مصارف آب کشاورزی داشت که قرار بود طی یک برنامه ۵ساله انجام شود اما متأسفانه این برنامه روی کاغذ ماند و اجرا نشد، امیدوارم دولت سیزدهم همت کند و این مهم را به سرانجام برساند.

ارواحی توضیح داد: اگر ۴۰ درصد کاهش مصارف آب بخش کشاورزی را محقق کنیم یعنی عددی حدود ۲.۴ میلیارد مترمکعب از این ۶ میلیارد مترمکعبی که الآن بخش کشاورزی می‌بلعد برای دریاچه ارومیه ذخیره می‌شود، حال اگر کنار این منبع آب بتوانیم سیلاب‌های فصلی را به دریاچه ارومیه منتقل کنیم و بازچرخانی آب را هم داشته باشیم می‌توانیم به تأمین حقابه و حداقل نیاز آبی دریاچه ارومیه که سالانه ۳.۴ میلیارد مترمکعب است، نزدیک شویم.

وی افزود: این اقدامات می‌تواند دریاچه ارومیه را از شرایط به‌شدت ناپایداری که اکنون در آن قرار دارد به یک شرایط نیمه‌پایدار برساند و در ادامه می‌توانیم با اقدامات تکمیلی ازجمله توسعه صنایع آب‌اندوز، محصولات مقاوم و کم‌مصرف و لایروبی مداوم رودخانه‌های منتهی به دریاچه ارومیه برای انتقال حداکثر جریانات سیلابی به‌سمت دریاچه، شرایط پایداری بیشتر دریاچه ارومیه را فراهم کنیم.

کارشناس مدیریت زیست‌بوم‌های تالابی در پایان با اشاره به هدررفت محصولات کشاورزی در این حوضه خاطرنشان کرد: این‌که کشاورزان ما بتوانند دسترسی مستقیم به بازار داشته باشند و محصولات کشاورزی اقتصادی  و کم‌مصرف را کشت کنند یکی از راهکارهای برون‌رفت از این وضعیت است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • زیبا IR ۱۳:۵۷ - ۱۴۰۲/۱۰/۳۰
    0 0
    بااین استاندار غیربومی که وحیدی دشمن ترک برای استان آزربایجان غربی فرستاده...وضع بدتر هم میشه لیتیوم و موادمعدنی را این استاندار متعصب کرد به چینی ها می فروشد.
  • جعفری IR ۱۷:۳۹ - ۱۴۰۲/۱۰/۳۰
    0 0
    این دانشمندانی که اظهارفضل میکنند وبه قیمت نابودی کشاورزی درفکر دیرهنگام احیای دریاچه ارومیه افتاده اند حتما میدانند امکان محدودیت کشاورزی دیگر وجود ندارد این آب پشت سدها هم منبع خوبی برای تبخیر هستند وراهکار احیای دریاچه وقتی روند طبیعی جریان آبها را مختل میکنیم دیگردریاچه ای وجود ندارد تا آب آن تبخیر وسیکل بارش بران تشکیل ابر درست شود،کار طبیعت رامعکوس کردیم وبارشها هم متعاقبا معکوس خواهند بود.
  • جعفری US ۱۸:۱۹ - ۱۴۰۲/۱۰/۳۰
    0 0
    محاسبات نادرست بعضی بیسوادان غیرمتخصص که متاسفانه متولی احیای دریاچه شدند الان مشخص شد یه بنده خدایی درزمان افتتاح تونل سد کانی سیب گفتند این آب ۴۰۰سال دیگردریاچه راپرنخواهد کرد همه خندیدند حالا فهمیدیم وافسوس میخوریم مهندسان کاردان درگوشه خانه ها غصه میخورند.
  • جعفری US ۱۸:۱۹ - ۱۴۰۲/۱۰/۳۰
    0 0
    محاسبات نادرست بعضی بیسوادان غیرمتخصص که متاسفانه متولی احیای دریاچه شدند الان مشخص شد یه بنده خدایی درزمان افتتاح تونل سد کانی سیب گفتند این آب ۴۰۰سال دیگردریاچه راپرنخواهد کرد همه خندیدند حالا فهمیدیم وافسوس میخوریم مهندسان کاردان درگوشه خانه ها غصه میخورند.
  • توانا IR ۲۱:۰۹ - ۱۴۰۲/۱۰/۳۰
    0 0
    همه شعار میدهند دریغ از یک عمل
  • رضا IR ۰۰:۲۸ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۳
    0 0
    دریاچه ارومیه راکشاورزی نابودنمیکنه ازچندصدسال پیش درارومیه کشاورزی بوده وباغداری تنهاچیزی که ارومیه راخشکاندراه تبریزبه ارومیه میباشد.که چاه های اتصال به دریاچه ترکیه رامسدودکردفقط تنهاراه حل ازبین بردن راه روی دریاچه میباشدباهرهزینه ای