۰ نفر

تجارت ۶۶۱ میلیارد دلاری اعضای اکو با جهان در سال ۲۰۲۰

۸ آذر ۱۴۰۰، ۶:۲۸
کد خبر: 585244
تجارت ۶۶۱ میلیارد دلاری اعضای اکو با جهان در سال ۲۰۲۰

در چهارمین مجمع تجاری اکو، اجرای موافقت‌ نامه تجاری اکو، تبدیل آن به موافقت‌ نامه تجارت آزاد و سرمایه‌‌‌ گذاری مشترک بین اعضا در حوزه‌ های جدید مورد تاکید قرار گرفت.

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از دنیای‌اقتصاد، در این اجلاس نمایندگان و روسای اتاق‌های بازرگانی ایران، جمهوری‌آذربایجان، قزاقستان، ترکمنستان، قرقیزستان، ازبکستان، تاجیکستان، پاکستان و ترکیه به همراه هیات‌‌‌‌هایی از بانک توسعه‌تجارت اکو و دبیرخانه سازمان اکو در تهران حضور داشتند.

غلامحسین شافعی با برشمردن حجم مبادلات تجاری این سازمان با جهان در سال۲۰۲۰ که بالغ بر ۶۶۱ میلیارد دلار است، گفت: از این رقم ۸/ ۳‌درصد یعنی حدود ۵۵میلیارد دلار سهم تجارت درون‌منطقه‌‌‌ای بوده است. رقم کل تجارت این منطقه با جهان در سال ۲۰۱۹ نیز ۷۲۹میلیارد دلار و تجارت درون‌سازمانی آن ۵۵ میلیارد دلار معادل ۷/ ۵‌درصد از رقم کلی تجارت خارجی بوده که آمار سال۲۰۲۰، نشانگرکاهش ۹/ ۳‌درصدی کل تجارت خارجی نسبت به دوره مشابه سال قبل است.

رییس دوره‌‌‌ای اتاق اکو ادامه داد: با وجود اینکه هم‌اکنون در ماه‌های پایانی سال۲۰۲۱ هستیم، آمار تجارت امسال منتشر نشده هرچند قابل پیش‌‌‌بینی است که حجم کنونی تجارت با ابعاد و گستردگی این سازمان همخوانی ندارد. به‌تازگی نیز مشکلات پیش‌آمده به دلیل کرونا، منجر به بروز اختلالاتی در زنجیره تامین، گردش مالی کسب‌‌‌وکارهای کشورهای عضو و در نهایت کاهش حجم تجارت درون‌گروهی شده است.

رییس اتاق ایران توجه خاص به تجارت الکترونیک و راه‌‌‌اندازی پروژه‌های مشترک در این بخش را مورد‌توجه قرار داد و افزود: بهره‌‌‌گیری از موافقت‌نامه‌های منطقه‌‌‌ای به‌ویژه اهتمام برای اجرایی‌شدن موافقت‌نامه تجاری اکو (اکوتا) می‌تواند در زمره فعالیت‌های اولویت‌‌‌دار برای بهبود این وضع باشد. به‌طور قطع اجرایی‌شدن موافقت‌نامه تجاری اکو (اکوتا)، تبدیل آن به موافقت‌نامه تجارت آزاد بر اساس چشم‌‌‌انداز ۲۰۲۵ اکو را نیز هموار خواهد کرد.

شافعی با نگاهی به آمار سرمایه‌‌‌گذاری در منطقه اکو گفت: در زمینه جذب سرمایه‌‌‌گذاری مستقیم خارجی نیز بر اساس آمارهای موجود سال۲۰۲۰، کشورهای عضو اکو تنها ۷/ ۱‌درصد کل سرمایه‌‌‌گذاری مستقیم خارجی جهان معادل ۱۷میلیارد دلار را به خود اختصاص داده‌‌‌اند که با توجه به وسعت، جمعیت و پتانسیل‌‌‌های اقتصادی فراوان منطقه رقمی بسیار پایین‌تر از حد انتظار است.

او همکاری و هم‌‌‌گرایی بین اعضای اکو بدون توجه به بخش‌خصوصی را نادرست خواند و ادامه داد: اقدامات عملی در راستای تسهیل تعاملات بخش‌خصوصی کشورهای عضو نمی‌تواند به نتیجه عملی و ملموسی منجر شود.  باید با حذف موانع غیرتعرفه‌‌‌ای و کاهش موانع تعرفه‌‌‌ای بین کشورهای عضو دسترسی شرکت‌ها به بازارهای وسیع‌‌‌تر را امکان‌پذیر کنیم و موانع بر سر راه انتقال سرمایه و تکنولوژی در بین اعضا را رفع و بی‌‌‌ثباتی ناشی از تغییرات دوره‌‌‌ای در سیاست‌های گمرکی کشورها را از بین ببریم.

به پیشنهاد رییس دوره‌‌‌ای اتاق اکو در راستای توسعه همکاری‌‌‌های درون سازمانی لازم است در برخی زمینه‌های مساعد و کمتر مورد‌توجه در منطقه اکو به کمک بخش‌خصوصی سرمایه‌‌‌گذاری انجام شود؛ حوزه‌‌هایی مانند گردشگری و به‌ویژه گردشگری سلامت، ترانزیت و حمل‌‌‌ونقل، به‌کارگیری از مسیرها و کریدورهای ریلی و جاده‌‌‌ای موجود و نیز همکاری در بخش انرژی، نفت، گاز و پتروشیمی.