۰ نفر

اقتصادآنلاین گزارش می‌دهد؛

مروری بر وضعیت بازار نفت در هفته گذشته / سود هفتگی بازار با وجود نگرانی‌ های کرونایی

۹ مرداد ۱۴۰۰، ۱۰:۰۱
کد خبر: 549450
مروری بر وضعیت بازار نفت در هفته گذشته /  سود هفتگی بازار با وجود نگرانی‌ های کرونایی

با اینکه بازار نفت در ابتدای هفته گذشته به دنبال نگرانی از افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا افت را تجربه کرد، اما در نهایت خوش‌بینی به رشد تقاضا و کسری موجودی طلای سیاه، باعث رشد قیمت‌ها شد.

اقتصاد آنلاین – مهسا نجاتی؛  بازار نفت در هفته گذشته نیز طبق روال پستی و بلندی‌هایی را تجربه کرد و در نهایت موفق شد معاملات هفتگی را با رشد به پایان برساند. در ابتدای هفته، تاثیر مجدد ویروس کرونا در بازار مشهور بود، اما تا روز جمعه، طلای سیاه توانست با این چالش مقابله کند.

در نخستین روز معاملات هفته یعنی دوشنبه، از آنجا که نگرانی از وضعیت تقاضای سوخت به دلیل شیوع انواع کووید-۱۹ و همچنین وقوع سیل در چین، انتظارات برای محدودیت در موجودی بازار در مدت باقی مانده امسال را از بین برد، قیمت نفت روز دوشنبه نزدیک به ۱دلار سقوط کرد.

موارد ابتلا به ویروس کرونا در روزهای اخیر همچنان افزایش یافت، برخی از کشورها رکورددار بیشترین تعداد مبتلایان روزانه بودند و همچنین برخی از اقدامات قرنطینه را تمدید کردند که این عوامل باعث افت تقاضای نفت شد. چین، بزرگترین واردکننده نفت خام در جهان، در حالی که درگیر سیل شدید و طوفان در بخش‌های مرکزی و شرقی کشور بوده، همچنین افزایش موارد ابتلا به بیماری کووید-۱۹ را تجربه کرده است.

از طرفی، سختگیری پکن در خصوص سواستفاده از سهمیه واردات همراه با تاثیر قیمت‌های بالای نفت خام، با وجود افزایش میزان تولید پالایشگاه‌ها در نیمه دوم سال، می‌تواند باعث افت رشد واردات نفت چین در سال ۲۰۲۱ به پایین‌ترین حد در طول دو دهه اخیر شود.

با این حال، تقاضای قابل توجه ایالات متحده و انتظارات برای محدودیت عرضه در ابتدای هفته از قیمت‌ها حمایت کرد و باعث شد دو شاخص مهم نفتی از سقوط ۷درصدی خود در دوشنبه هفته گذشته بازگشت را تجربه کنند و شاهد رشد باشند.

از آنجا که تقاضا در برخی نقاط به ویژه از سمت ایالات متحده همچنان قوی بود، این نگرانی‌ها تا حدودی کاهش یافت. از این رو، حتی با وجود تصمیم سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدان آن برای افزایش تولید در مدت باقی مانده سال، انتظار می‌رود که بازارهای جهانی با کسری مواجه شوند.

همچنین از آنجا که از سرگیری مذاکرات احیای توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ به ماه آگوست موکول شده، احتمال بازگشت سریع عرضه نفت ایران در زودهنگام کاهش یافته است.

این کسری موجودی در بازار و همچنین خوش‌بینی نسبت به گسترش واکسیناسیون، باعث شد روز سه‌شنبه بازار امیدوار شود. عوامل مثبتی که انتظار می‌رفت نگرانی‌ها از افزایش موارد ابتلا به نوع دلتای ویروس کرونا را جبران کند، باعث شد قیمت‌ها به ثبات برسد.

روز سه‌شنبه، یکی از مقامات کاخ سفید اذعان داشت که محدودیت‌های مسافرتی گسترده‌تر به دلیل گونه بسیار عفونی دلتا و افزایش مبتلایان داخلی، برداشته نخواهد شد. اما با این وجود، هر دو معیار برنت و وست تگزاس اینترمیدیت آمریکا حتی پس از اعلام هشدارهای مسافرتی ایالات متحده به اسپانیا و پرتغال به دلیل افزایش موارد ابتلا به کووید-۱۹، موضع خود را حفظ کردند.

یکی از کارشناسان بازار اظهار کرد با احتمال اینکه رشد تقاضای نفت از رشد عرضه در زودهنگام پیشی بگیرد، ما انتظار کسری نفت را در طول تابستان داریم که احتمالا این موضوع باعث بالا رفتن قیمت‌ها شود.

در یک نشانه امیدوارکننده برای تقاضای سوخت، بریتانیا روز دوشنبه پایین‌ترین آمار روزانه موارد ابتلا به ویروس کرونا را از تاریخ ۴جولای گزارش کرد که نشان می‌دهد از اوج افزایش جدید مبتلایان عبور کرده است.

از طرفی، روز چهارشنبه از آنجا که داده‌های صنعتی نشان داد که ذخایر نفت خام و فرآورده‌های ایالات متحده در هفته گذشته بیش از حد انتظار کاهش یافته، و همچنین به دنبال انتظارات برای پیشی گرفتن تقاضا از عرضه حتی با وجود افزایش موارد ابتلا به کووید-۱۹، قیمت نفت افزایش یافت اما همچنان کارشناسان بر این باور بودند که به دلیل افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا، این روند صعودی ضعیف خواهد بود.

داده‌های گروه صنعتی موسسه نفت آمریکا نشان داد که ذخایر نفت خام ایالات متحده در هفته منتهی به ۲۳جولای، ۴.۷میلیون بشکه کاهش یافته است.

این در حالی است که به دنبال افزایش غیرمنتظره موجودی نفت خام در هفته پیش از این که نخستین افزایش را از ماه می‌تجربه می‌کرد، تحلیلگران برای این هفته انتظار کاهش ۲.۹میلیون بشکه را داشتند.

همچنین داده‌های موسسه نفت آمریکا نشان داد که موجودی بنزین ایالات متحده در هفته منتهی به ۲۳جولای، ۶.۲میلیون بشکه کاهش یافته، در حالی که تحلیلگران انتظار افت ۹۰۰هزار بشکه را داشتند.

 داده‌های موجود نشان داد که تقاضای بنزین در ایالات متحده تقریبا به سطح سال ۲۰۱۹ رسیده، اما تحلیلگران خاطرنشان کردند که به دلیل افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا و تغییرات ساختاری در الگوی رفت و آمد، ممکن است بازگشت مصرف سوخت در فصل تابستان به کندی انجام شود.

با این حال، صندوق بین‌المللی پول روز سه‌شنبه پیش‌بینی رشد ۶درصدی خود برای اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۱ را حفظ کرد و چشم‌انداز خود برای اقتصاد ایالات متحده و سایر اقتصادهای ثروتمند را افزایش داد، اما برای کشورهای در حال توسعه که درگیر افزایش موارد ابتلا به کووید-۱۹ هستند، انتظارات خود را کاهش داد.

لازم به ذکر است که این روند صعودی به روز پنجشنبه هم کشیده شد و برنت وارد کانال ۷۵دلاری شد که مهم‌ترین عامل آن افت بیش از حد انتظار موجودی ذخایر نفت خام آمریکا بود و نشان داد که افزایش موارد ابتلا به نوع دلتای کووید-۱۹ تاثیر اندکی بر حمل‌ونقل دارد.

همانطور که پیش از این اشاره شده بود، قیمت برنت در ماه ژوئن برای نخستین بار در بیش از دو سال گذشته به ۷۵دلار در هر بشکه رسید، اما در اوایل ماه جاری به دلیل ترس از شیوع سریع نوع دلتای ویروس کرونا و توافق تولیدکنندگان گروه اوپک برای افزایش عرضه، افت قابل توجهی را تجربه کرد.

به گفته اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده، ذخایر نفت خام در هفته منتهی به ۲۳جولای ۴.۱میلیون بشکه کاهش یافت که این امر ناشی از واردات کمتر و کاهش تولید هفتگی بود. همچنین ذخایر بنزین هم کاهش یافت و تا حد زیادی به سطح پیش از آغاز شیوع بیماری همه‌گیر کرونا رسید.

فدرال رزرو روز چهارشنبه در یک بیانیه سیاستی اذعان داشت که اقتصاد ایالات متحده به رغم افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا در مسیر بهبود قرار گرفته است. تحلیلگران سیتی در یادداشتی خاطرنشان کردند: "در حالی که ریسک چشم‌انداز تقاضا ممکن است به دلیل منع اجتماعات توسط دولت‌ها در سراسر اروپا افزایش یابد، ما در نظر داریم که بازارها چندین مرحله محدودیت‌های حمل‌ونقل را تجربه کرده‌اند، با این حال بهبود جهانی به میزان قابل توجهی از مسیر خارج نشده است."

 با این وجود، نگرانی‌هایی در خصوص تقاضای سوخت در ایالات متحده و اروپا همچنان وجود دارد. تحلیلگران متذکر شدند که در سطح جهانی، اگر موارد ابتلا به ویروس کرونا و سرعت کند واکسیناسیون تغییرات ساختاری در تقاضا را بیشتر کند، ممکن است سطح تقاضای پیش از بیماری همه‌گیر، تا سال آینده مشاهده نشود.

در آخرین روز معاملات هفته یعنی جمعه نیز قیمت نفت افزایش یافت و شاخص برنت رشد خود را برای چهارمین ماه متوالی ثبت کرد، در حالی که وست تگزاس اینترمیدیت آمریکا برای این ماه تغییری نداشت. رشد سریع‌تر تقاضا نسبت به عرضه و انتظار برای کنترل ویروس کرونا با افزایش روند واکسیناسیون، سبب صعود بازار شد.

حتی با وجود افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا در ایالات متحده، سراسر آسیا و مناطقی از اروپا، تحلیلگران اذعان داشتند که نرخ بالای واکسیناسیون، نیاز به قرنطینه شدیدتر که تقاضا را در طول اوج این بیماری کاهش داده بود، محدود خواهد کرد. از این رو، به نظر می‌رسد بازار نفت دیگر به نوع دلتای ویروس کرونا که در هفته گذشته به عنوان زنگ خطری بود، توجهی ندارد.

تحلیلگران همچنین به عنوان نشانه‌ای از مقاومت بیشتر اقتصادها در برابر بیماری همه‌گیر، به افزایش سریع مصرف بنزین و تولیدات صنعتی در هند پس از افزایش چشمگیر مبتلایان آن در اوایل امسال اشاره کردند.

در پایان، لازم به ذکر است به نظر می‌رسد بازار طلای سیاه که در ابتدای هفته توجه خود را به نگرانی‌های ناشی از افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا معطوف کرده بود، اکنون از این مسئله دست کشیده و بر کسری نفت متمرکز شده است. با این حال، باید منتظر باشیم که ببینیم بازار در روزهای آتی چه روندی را در پیش خواهد گرفت.