۰ نفر

جغرافیای زندگی اجاره‌نشین‌ها در 31 استان کشور

۹ تیر ۱۳۹۸، ۶:۱۵
کد خبر: 363277
جغرافیای زندگی اجاره‌نشین‌ها در 31 استان کشور

نتایج طرح سرشماری سال 1395 نشان دهنده سکونت حدود 31 درصد از مردم ایران در خانه‌های استیجاری است، اما گزارش بانک مرکزی از نحـوه تصرف محل سکونت خانوارها در سال 96 آمارهای جزئی تری را به تصویر می‌کشد. براساس این آمار دراین سال، 64.8 درصـد از خانوارها در مسکن شخصی، 25.9 درصد در مسکن اجاری، 0.4 درصد در مسکن در برابر خدمت و 8.9 درصد در مسکن رایگان سکونت داشته‌اند. بدین ترتیب یک سوم از خانوارهای ایرانی در واحدهای مسکونی اجاره‌ای زندگی می‌کنند و برهمین اساس تغییر شاخص‌های مربوط به بازار اجاره بها برای آنها اهمیت بالایی دارد.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایران، براساس تازه‌ ترین گزارش مرکز آمار ایران از تغییرات بازار اجاره بها در زمستان سال گذشته، متوسط مبلغ اجاره ماهانه به علاوه سه درصد ودیعه پرداختی برای اجاره یک متر مربع زیربنای مسکونی از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی در سطح کشور 111 هزار و 64 ریال با میانگین 98 متر مربع و متوسط عمر بنای 13 سال بوده است که نسبت به فصل قبل 1.8 درصد و نسبت به فصل مشابه سال قبل 19.2 درصد افزایش داشته است. این درحالی است که تعداد معاملات اجاره زیربنای مسکونی انجام شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی در کل کشور نسبت به فصل قبل 13.3 درصد و نسبت به فصل مشابه سال قبل 15.5 درصد کاهش داشته است. این آمار گویای آن است که بخشی از مستأجرها برای تمدید قراردادهای اجاره با صاحبخانه‌های خود به توافق رسیده‌اند. درحالی آمار معاملات اجاره در زمستان سال گذشته افت داشته است که تعداد خرید و فروش نیز دراین فصل با کاهش 16.6 درصدی همراه بوده است.

بالاترین اجاره بها

درفصل زمستان سال گذشته درمیان استان‌های کشور بیشترین متوسط مبلغ اجاره ماهانه به علاوه سه درصد ودیعه پرداختی برای اجاره هر متر مربع زیربنای مسکونی معامله شده 273 هزار و 355 ریال با میانگین مساحت 78 مترمربع و متوسط عمربنای 14 سال در استان تهران بوده است. پس از تهران استان البرز بالاترین متوسط اجاره بها را داشته است، به طوری که متوسط اجاره بها برای هر متر مربع واحد مسکونی دراین استان 118 هزار و 214 ریال بوده است. هرمزگان نیز در میان استان‌های با اجاره بهای بالا قرار داشته است. متوسط اجاره بها دراین استان 79 هزار و 980 ریال بوده است. همچنین استان قزوین با 78 هزار و 503 ریال رتبه چهارم استان‌های با اجاره بهای بالا را در اختیار دارد.  گفتنی است به غیر از استان تهران، استان‌هایی که مهاجرپذیرند یا جزو قطب‌های گردشگری محسوب می‌شوند، اجاره بهای بالاتری نسبت به استان های دیگر دارند.

پایین‌ترین اجاره بها

برخلاف استان‌هایی که در بالا به آنها اشاره شد، اجاره نشینی دربرخی از استان‌های کشور ارزان است. براساس اطلاعات مرکز آمار ایران، در آخرین فصل سال گذشته پایین‌ترین متوسط مبلغ اجاره بهای یک متر مربع واحد مسکونی به استان چهارمحال و بختیاری تعلق داشته است. متوسط اجاره بها دراین استان 27 هزار و 471 ریال بوده است که فاصله زیادی با متوسط اجاره بهای کشوری یعنی 111 هزار ریال دارد.

استان ایلام نیز جزو استان‌های ارزان قیمت از نظر اجاره بها دسته‌بندی می‌شود چرا که متوسط اجاره بها دراین استان 28 هزار و 828 ریال اعلام شده است. همچنین استان یزد با 29 هزار و 189 ریال سومین استان ارزان در اجاره نشینی بوده است. استان‌های کهگیلویه و بویراحمد، خراسان جنوبی و شمالی نیز به ترتیب به متوسط اجاره بهای 31 هزار و 705 ریال، 32 هزار و 521 ریال و 35 هزار و 570 ریال دررتبه‌های بعدی قرار دارد.

بیشترین افزایش اجاره

در زمستان سال گذشته در مجموع مبلغ اجاره بها نسبت به دوره‌های قبل با رشد همراه بوده است به‌گونه‌ای که در مقایسه با فصل قبل 1.8 درصد و نسبت به زمستان سال 96 برابر با 19.2 درصد رشد نشان می‌دهد. درمیان 31 استان کشوربالاترین درصد رشد اجاره بها با 21.7 درصد به استان تهران تعلق دارد. پس از آن استان فارس با 18 درصد افزایش جایگاه بعدی را به خود اختصاص داده است. همچنین استان‌های خراسان رضوی و خوزستان هر یک با 17 درصد و استان قزوین با 16.8 درصد، در رتبه‌های بعدی رشد اجاره بها قرار داشته‌اند.

کم‌ترین رشد اجاره بها

گزارش مرکز آمار ایران گویای آن است که در این فصل کمترین رشد اجاره بها با 11.2 درصد به استان کهگیلویه و بویراحمد تعلق داشته است. استان لرستان نیز با 11.6 درصد یکی از کمترین درصد رشد اجاره بها را دراختیار داشته است. همچنین سیستان و بلوچستان با 12 درصد و چهارمحال و بختیاری با 12.2 درصد در جایگاه‌های بعدی قرار گرفته‌اند.

خوش نشینی با متوسط 98 متری

براساس اعلام مرکز آمار ایران متوسط مساحت واحدهای مسکونی مورد اجاره در کل کشور 98 متر بوده است. این درحالی است که از کل استان‌های کشور متوسط مساحت واحدهای اجاره‌ای در 25 استان بیش از 100 متر بوده است. دراین میان دو استان ایلام و کهگیلویه و بویراحمد با 150 متر بالاترین مساحت را داشته‌اند. این درحالی است که متوسط واحدهای اجاره‌ای استان تهران تنها 78 متر بوده است.

پیرترین و جوان ترین واحدهای اجاره‌ای

در زمستان سال گذشته متوسط عمر واحدهای مسکونی استیجاری در کل کشور 13 سال بوده است. دراین دوره استان‌های خراسان شمالی و بوشهر با میانگین عمر 8 سال جوان ترین واحدهای اجاره‌ای را به خود اختصاص داده‌اند. پس از آن هرمزگان با عمر 9 سال و چهارمحال و بختیاری با 11 سال در رتبه‌های بعدی قرار داشته‌اند. دراین دوره پیرترین واحدهای مسکونی اجاره‌ای با 19 سال به استان خراسان رضوی تعلق داشته است. پس از آن با فاصله زیادی سیستان و بلوچستان با عمر متوسط 15 سال قرار گرفته است. همچنین استان‌های همدان و یزد هر یک با 14 سال در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند.

کم‌ترین و بیشترین سهم

از کل معاملات اجاره زیربنای مسکونی در کشور در زمستان سال گذشته، استان تهران با 40.9 درصد دارای بیشترین سهم و استان خراسان جنوبی با 0.1 درصد دارای کمترین سهم است.