۰ نفر

دلیل اصلی بدغذایی کودک شما اینجاست

۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۱، ۱۴:۴۰
کد خبر: 632505
دلیل اصلی بدغذایی کودک شما اینجاست

از کجا متوجه شوم که کودک من بد غذا است؟ شاید این پرسش از ذهن شما هم عبور کرده باشد. در پاسخ به این سوال باید گفت که زمانی می‌توانید به کودک خود بد غذایی را نسبت دهید که فرزند شما در وعده‌های متعددی غذا را به درستی نمی‌خورد یا اشتهایی برای خوردن غذا ندارد.

به گزارش اقتصاد آنلاین، در اولین گام باید دلایل مختلفی را بررسی کنید تا متوجه شوید که علت این نوع غذا خوردن کودک شما چیست؟ سپس از راهکاری متناسب با آن علت استفاده کنید تا فرآیند تغذیه او را بهبود دهید.

نکته مهم دیگری که وجود دارد این است که گاهی اوقات افراد بزرگسال هم اشتها و میلی برای خوردن غذا ندارند و این موضوع کاملا عادی است. پس اگر فرزندتان گاهی اوقات اشتها ندارد، او را بد غذا ندانید.

نقش والدین در تغذیه کودکان

والدین بیشترین تاثیر را در زمینه تغذیه کودکان دارند. اما قبل از آن قصد داریم تا نظریه یکی از متخصصان تغذیه کودکان را با هم بررسی کنیم.  Ellyn Satter می‌گوید: « در هنگام غذا خوردن، والدین و کودکان هر کدام وظایف و مسئولیت‌هایی دارند که اگر به درستی انجام دهند، هیچ کودکی دچار بد غذایی یا بی‌میلی نخواهد شد. » او ادامه می‌دهد: « والدین فقط وظیفه دارند که برای کودک خود غذای سالم و مقوی تهیه کنند و او را متوجه کنند که غذا برای سلامتی مفید است. » اما اغلب والدین از روش‌های اشتباه زیر برای مجاب کردن کودک خود استفاده می‌کنند:

تکنیک گروکشی: اگر غذایت را تمام کنی، می‌توانی خوراکی مورد علاقه‌ات را میل کنی.

تکنیک مقایسه: نگاه کن برادرت همیشه سبزیجات می‌خورد. تو چرا دوست نداری؟

تکنیک تنبیه: اگر غذایت را تا آخر نخوری، نمی‌توانی تلویزیون تماشا کنی.

تکنیک اجبار: تا دو قاشق دیگر نخوری، حق نداری از سر میز بلند شوی.

این تکنیک‌ها ممکن است به عنوان راه‌حل‌های کوتاه‌مدت عمل کنند، اما در دراز مدت می‌توانند بر تغذیه کودکان شما تاثیر منفی بگذارند. البته هنگامی که زمان زیادی برای پختن غذا صرف کردید و با بی‌میلی کودک خود مواجه می‌شوید، ممکن است این تکنیک‌ها شما را وسوسه کنند تا از آن‌ها استفاده کنید و نتیجه‌ی زحمت خود را ببینید. برخی از والدین هم به دلیل اینکه دید کوتاه مدت دارند و قصد دارند که فرزندشان به هر نحوی که شده غذایش را بخورد، این روش‌ها را انجام می‌دهند.

  • آن‌ها احساس فشار می‌کنند

اگر کودک تحت فشار قرار بگیرد که غذا بخورد یا احساس کند که شما به عنوان پدر و مادر هنگام صرف غذا نگران هستید، ممکن است غذا نخورد. معمولا زمانی که والدین به فرزند خود در هنگام غذا خوردن نگاه می‌کنند، دائم از کودک سوال می‌کنند که غذا را دوست داری؟ چرا نمی‌خوری؟، سعی می‌کنند به کودک غذا بدهند و هر حرکت آن‌ها را در طول غذا خوردن کنترل می‌کنند، باعث فشار به روی بچه‌ها می‌شوند.

راه حل:

اجازه دهید که کودک آزادانه غذا بخورد و تا حد امکان اصلا با او صحبت نکنید. ترجیحا بگذارید که خودش غذا را امتحان کند.

  • آن‌ها احساس می‌کنند که نقشی ندارند

تحقیقات اینگونه نشان داده است که کودکان وقتی در انجام کاری نقش داشته باشند، بهتر آن را انجام می‌دهند. می‌توانید در هنگام مخلوط کردن مواد مختلف از آن‌ها کمک بگیرید یا برای جابه‌جایی لوازم آن‌ها را وارد کنید. وقتی کودک خود را در فرآیند پخت غذا سهیم بداند، بهتر و بیشتر غذا خواهد خورد زیرا حس بهتری دارد.

احتمالا در چندین مرتبه اول، دسته گل‌های زیادی به آب دهند، اما مطمئن باشید که این کار تاثیرات مثبت بسیاری در آن‌ها خواهد گذاشت.

  • حوصله‌شان سر رفته ‌است

در این حالت منظور از سر رفتن حوصله این است که هر روز روندی تکراری را برای غذا خوردن طی می‌کنند که این برای آن‌ها باعث ایجاد کسلی و خستگی می‌شود که به راحتی می‌تواند اشتهای آن‌ها را از بین ببرد.

راه‌حل:

با عوض کردن جای غذا خوردن، نحوه آماده کردن غذا، پختن غذاهای متفاوت و جدید یا حتی برش متفاوت مواد غذایی می‌توانید خیلی راحت اشتیاق و اشتهای کودک خود را زیاد کنید.

  • گرسنه نیستند

بعد از دو سالگی، غذا خوردن کودکان از کنترل والدین تقریبا خارج می‌شود. همین امر باعث می‌شود تا کودکان گاهی در زمانی که غذا آماده می‌شود، گرسنه نباشند. با پرسیدن یک سوال ساده می‌توانید زمان سرو غذا را با گرسنگی کودک خود هماهنگ کنید. و غذا را درست زمانی آماده کنید که فرزند شما گرسنه است. حتما به خاطر داشته باشید که اگر با این وجود هم غذا نخوردند، به آن‌ها فشار نیاورید.

  • حواسشان پرت است

بسیاری از والدین برای اینکه کودکشان غذا بخورد، از بازی‌های موبایلی یا تلویزیون برای سرگرم کردن کودک استفاده می‌کنند. اما این کار بسیار اشتباه است زیرا بچه‌ها به جای اینکه از غذا خوردن لذت ببرند، حواسشان پرت لوازم دیجیتالی می‌شود. و توجهی به غذایی که می‌خورند، نخواهند داشت.

راه‌حل:

باید این فرهنگ را در خانه‌ی خود جا بیاندازید که در هنگام غذا خوردن از هیچ وسیله دیجیتال نباید استفاده شود. تلویزیون باید خاموش باشد، موبایل‌ها کنار گذاشته شوند و تلفن‌ها جواب داده نشوند. اگر والدین هم این قوانین را رعایت کنند، کودک یاد می‌گیرد که در هنگام غذا، فقط باید به غذا خوردن توجه کند.

  • غذای او زیاد است

بسیاری از مواقع کودکان به دلیل اینکه غذای زیادی در مقابل خود می‌بینند، از خوردن آن امتناع می‌کنند. پس اگر فرزند شما غذای خود را به درستی نمی‌خورد، می‌توانید حجم غذایی که برای او می‌ریزید را کاهش دهید. و این مورد را بررسی کنید.

  • احساس خوبی ندارند

احتمال دارد فرزند شما برخی غذاها را دوست نداشته باشد. در این مواقع سعی کنید غذایی که دوست دارد را درست کنید و به هیچ وجه با کودک خود در این مورد دعوا نکنید. با افزایش سن، رفته رفته ذائقه‌ی افراد هم تغییر می‌کند و احتمال بیشتری وجود دارد که غذاهای جدید را امتحان کنند و حس ناخوشایندشان تغییر کند.

  • نوشیدن مایعات در هنگام غذا

به کودکان خود بیاموزید که در هنگام غذا، مایعات نخورند. خوردن مایعات و نوشیدنی‌ها در هنگام غذا علاوه بر تاثیرات بسیار منفی که بر سلامت دهان و دندان و معده می‌گذارد، باعث تشدید کم اشتهایی نیز می‌شود. تکرار این موضوع نیز می‌تواند به یک عادت بد تبدیل شود و کیفیت غذا خوردن را در کودکان کاهش دهد.

  • خستگی

اگر در هنگام غذا کودک خسته باشد، نمی‌تواند به خوبی غذا بخورد. دلیل این اتفاق هم خستگی ذهن و مغز کودک است. پس دقت داشته باشید که در هنگام خستگی، کودک خود را به غذا خوردن دعوت نکنید.

برای آشنایی با غذاهایی که به تقویت عملکرد مغز کمک می‌کنند، به این مقاله مراجعه کنید.

  • دلایل پزشکی

این امکان وجود دارد که یک دلیل روانی یا فیزیکی برای غذا خوردن کودک شما وجود داشته باشد. این دلایل می‌توانند ناشی از هرچیزی باشند و به نظر متخصص تغذیه کودکان بستگی دارد. اگر با استفاده از روش‌های فوق نتیجه‌ای نگرفتید یا علت بد غذایی در کودک خود را در موارد بالا پیدا نکردید، حتما باید به پزشک مراجعه کنید تا علت بد غذایی را در کودک شما بیابد.

راهکارهای مقابله با بدغذایی کودکان

1.ابتدا از روش نادیده گرفتن استفاده کنید

 اگر فرزندتان ناگهان علاقه اش را به غذایی از دست می دهد و از خوردن آن امتناع دارد، به این موضوع توجهی نکنید. اجازه دهید آنچه دوست دارد، بخورد و آنچه را نمی خواهد، نخورد و پس از اتمام زمان غذا خوردن، ظرف غذایش را بدون هیچ اشاره و اهمیتی بردارید. اگر مشخص کرد از کدام ماده غذایی بدش می آید، در حالی که قبلا آن را می خورده است، حساسیت نشان ندهید و چند روز بعد دوباره آن ماده را در غذا بریزید. احتمالا غذایش را می خورد چون می داند علاقه نداشتن او توجه کسی را جلب نکرده و باید به دنبال راهی دیگر برای جلب توجه باشد.

2.بد غذایی را برای بچه ها تبدیل به سلاح نکنید

مورد دیگری که باید به آن دقت کنید این است که در حضور کودک با دیگران درباره بدغذایی او یا کودکان دیگر صحبت نکنید، با این کار او را در این مورد حساس خواهید کرد. بچه ها از این که مرکز توجه شما و صحبت هایتان باشند لذت نمی برند و ممکن است برای این منظور درباره غذا خوردن بازی دربیاورند و شما ناچار شوید از این شیوه و نگرانی به عنوان ابزار و سلاحی برای تحت فشار قرار دادن کودک استفاده کنید. همچنین سعی کنید هیچ وقت کار را به آنجا نرسانید که او حس کند شما برای غذا خوردن او باید دنبالش بدوید.

3.حس مشارکت کودک را در غذا خوردن تقویت کنید

 در هنگام تهیه غذا، می توانید مشارکت فرزند خود را، هر چند کم، به کار گیرید تا احساس مثبتی نسبت به تهیه غذا در او ایجاد کنید. برای کودک بشقاب، کاسه و لیوان مخصوص به خودش بخرید. بهتر است او را هم همراه خود ببرید و اجازه دهید خودش ظرف هایش را انتخاب کند. همچنین می توانید برای خرید مواد غذایی، به خصوص آنهایی که کودک می خورد، از او کمک بگیرید و اجازه دهید او هم انتخاب کند.

4. زمان غذا خوردن را مفرح کنید

برای ایجاد شادی و نشاط و ایجاد احساسات مثبت در کودک به هنگام غذا خوردن می توان از روش های مختلفی استفاده کرد. برای مثال می توانید یکی دوتا از عروسک هایش را کنار او بنشانید و با اجرای یک نمایش غذای کودک را به او بدهید؛ یا اینکه برای فرزندتان نقاشی بکشید. عکس خودش را بکشید و با خوردن هر قاشق یکی از اعضای آن را کامل کنید. مثال دیگر برای مفلرح کردن غذا خوردناین است که هنگام غذا دادن به کودکتان برایش قصه بگویید یا کتاب بخوانید؛ می توانید خاطره ای که کودک آن را دوست دارد، مثل رفتن به پارک، برایش بازگو کنید.

5. غذا خوردن کودک در جمع همسالان را تقویت کنید

وقتی بچه ها با هم هستند بهتر غذاغ می خورند. اگر فرزند شما در حال بازی کردن با دوستانش است، از آنها بخواهید همه برای غذا خوردن بیایند یا اینکه غذای شان را به محل بازی شان ببرید. یا در این زمان شرایطی را فراهم کنید که فرزند شما با کودکی که اشتهای خوبی دارد و خوب غذا می خورد، همراه شود. بچه ها معمولا از هم تقلید می کنند.

ممکن است فرزند شما هم برای امتحان کردن غذا تشویق شود. در این راستا می توانید از کودک خود یا بچه های دیگر هنگام خوردن غذا فیلم بگیرید و بعضی وقت ها این فیلم را برای فرزندتان بگذارید تا او به خوردن غذا تشویق شود.

6. به ترجیجات غذایی کودکان خود اهمیت دهید

هر گاه متوجه شدید دلیل علاقه نداشتن به غذای خاص، طعم و مزه غذا نیست و فقط احساس نامطلوب غذا در زبان و دهان است، شیوه تهیه را عوض کنید. برای مثال اغلب کودکان به هویج خام بیشتر از پخته علاقمندند یا سیب زمینی سرخ کرده را به آب پز ترجیح میدهند.

نوعی را که دوست دارد، برای او تهیه کنید. برخی از مواد غذایی نیز برای کودک، حداقل تا سنین خاصی بسیار بدطعم هستند، برای جبران می توان از مواد غذایی مغذی تری استفاده کرد اما کودک را مجبور به خوردن آن نوع ماده غذایی خاص نکنید.

در صورت نیاز برای درمان وسواس غذایی در کودک درخواست کمک کنید:

گاهی درخواست راهنمایی از یک متخصص تغذیه کودکان می تواند به شما و خانواده شما در این روند کمک کند. با یک متخصص تغذیه کودکان برای راهنمایی و کمک بیشتر درمورد تغذیه کودک خود ارتباط برقرار کنید.

مشاهده هر درجه از وسواس غذایی در کودکان می تواند نشانه این باشد که برنامه غذایی نیاز به توجه و مراقبت بیشتری دارد. به عنوان والدین این شما هستید که می توانید به فرزند خود کمک کنید تا احساس بهتری نسبت به غذا خوردن داشته باشد و دغدغه های ناسالم غذایی خود را برطرف کند.