۹ نفر

مناقشه آبی ایران و افغانستان وارد فاز جدیدی شد

۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳، ۹:۳۱
کد خبر: 839462
مناقشه آبی ایران و افغانستان وارد فاز جدیدی شد

در شرایطی که هر روز از حقابه ایران در هیرمند کاسته شده و سیستان و بلوچستان در پایین‌دست این رود به خشکی نشسته است، حالا خبر می‌رسد که فاز جدید سد پاشدان بر روی رودخانه هریرود در بالادست ایران (استان خراسان رضوی) و سد دوستی با حضور ملاعبدالغنی برادر، معاون اقتصادی نخست‌وزیر طالبان و عبدالطیف منصور، سرپرست وزارت آب و انرژی طالبان، افتتاح شده است.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از هم میهن، افغانستان در بالادست قرار دارد و دست بالای حقابه‌ها در اختیار این کشور است. مناقشه ایران و افغانستان بر سر آب‌های مرزی تنها مختص به امروز و زمان حکومت طالبان نبوده است. این اختلافات از زمان قاجار و بین ساکنان حوزه رودخانه هیرمند وجود داشته، به‌طوری که در سال ۱۸۵۷ حکمیت تقسیم آب‌های مرزی بین ایران و افغانستان به دولت انگلیس ارجاع شد.

ژنرال گلد اسمیت، وزیر خارجه انگلیس در آن زمان رأیی صادر کرد که براساس آن هیچ‌یک از طرفین نباید به عملیاتی مبادرت کند که باعث کسر آب لازم برای آبیاری سواحل هیرمند شود و دو کشور باید به‌صورت مساوی از آب هیرمند برخوردار باشند، اما اختلافات همچنان ادامه یافت تا به سال ۱۲۸۱ و کلنل مک‌ماهون رسید. مک‌ماهون بالاخره در سال ۱۲۸۴ هجری شمسی رای داد که از آب هیرمند در بند کمال‌خان دوسوم به افغانستان و یک‌سوم به ایران برسد.

این رای و شروطی که بر ایران تحمیل می‌کرد اعتراض ایران را به‌دنبال داشت و اختلافات ادامه یافت تا در زمان پهلوی اول، در سوم اسفند ۱۳۱۵ با امضای پروتکل موقتی قرار شد هر مقدار آبی که به بند کمال‌خان می‌رسد، به‌صورت مساوی میان دو کشور تقسیم شود. برای محکم‌کاری در سال ۱۳۱۷ هم اعلامیه‌ای از سوی وزارت خارجه ایران و افغانستان منتشر شد که مجلس شورای ملی در سال ۱۳۱۸ این اعلامیه را تصویب کرد، اما مجلس افغانستان حاضر به تصویب آن نشد و اختلافاتی که تصور می‌شد حل‌شده ادامه یافت.

افغانستان همچنان از تخصیص حقابه ایران خودداری می‌کرد تا در سال ۱۳۲۶ نبود آب در طرف ایران به مرگ بیش از ۲۴هزار رأس گاو و کوچ مردم در استان سیستان‌وبلوچستان منتهی شد. در این سال پای میانجی‌گری ایالات متحده هم بر این اختلاف باز شد و در سال ۱۳۲۷ موضوع به شورای امنیت سازمان ملل کشید.

در نهایت در سال ۱۳۵۱ معاهده حقابه میان افغانستان و ایران درباره هیرمند بین امیرعباس هویدا، نخست‌وزیر ایران و محمدموسی شفیق، نخست‌وزیر افغانستان امضا شد و مجالس هر دو کشور آن را تصویب کردند، اما موضوع هریرود همچنان بلاتکلیف ماند. تقریباً هیچ دولتی در افغانستان به‌طور دائم حقابه ایران از هیرمند و هریرود را اجرا نکرده است.

قوانین آب‌های مرزی چه می‌گویند؟

طبق مفاد کنوانسیون ۱۹۹۷ سازمان ملل متحد، هر دولتی که در حوزه رودخانه مشترک قرار دارد، این حق را داراست که در قلمرو سرزمینی خود، بهره‌برداری منصفانه و معقول از جریان آب حوضه آبریز فرامرزی، با الزام به عدم آسیب‌رسانی جدی به سایر کشورهای مشترک، داشته باشد. براساس این کنوانسیون استفاده و توسعه رودخانه‌های فرامرزی باید با هدف دستیابی به استفاده بهینه و پایدار از آن و منافع حاصل از آن با در نظر گرفتن منافع سایر کشورهای ساحلی صورت گیرد و حق دولت‌ها برای استفاده از رودخانه مشترک و همچنین وظیفه همکاری در حفاظت از آن به رسمیت شناخته شود.

اما مشکل این است که کنوانسیون‌ها و قوانین بین‌المللی از این دست در اکثر موارد با در نظر گرفتن شرایط و ویژگی‌های کشورهایی، چون کشورهای اروپایی نوشته می‌شوند. مثلاً رودخانه دانوب را در نظر بگیرید که مرز بین ۱۰ کشور اروپایی است و در مسیر خود از آلمان، اتریش، اسلواکی، مجارستان، کرواسی، صربستان، بلغارستان، رومانی، مولداوی و اوکراین عبور می‌کند.

در خبرهای بین‌المللی کمتر می‌خوانیم که اختلاف عمیقی بین این همه کشور بر سر آب این رودخانه وجود داشته باشد و تقریباً تمامی کشورهای مسیر چنین رودخانه‌ای که دلتای آن دومین دلتای بزرگ جهان است، براساس قوانین حاکم بر حقابه‌های تعیین‌شده عمل می‌کنند و در صورت بروز اختلاف، به همین قوانین مراجعه می‌شود. درحالی‌که واقعیت جغرافیایی ایران این است که ما در اروپا نیستیم و همسایگان ما آلمان و اتریش و بقیه کشورها نیستند.

ما در بهترین حالت همسایه‌ای، چون ترکیه داریم که اگرچه کشوری اروپایی است، اما برنامه سدسازی‌هایش در زمان تکمیل، بلایی بدتر از مشکلی که افغانستان برای ما به‌وجود آورده بر سر ایران خواهد آورد؛ و در شرق، با حکومت طالبان طرف هستیم، حکومتی که تمامی کشورها و نهادهای بین‌المللی به دلیل قوانین ضدانسانی حاکم بر این حکومت، به‌طور کلی قادر نیستند آن را به رسمیت بشناسند، پس آرزویی عبث و بیهود است اگر ایران انتظار داشته باشد طالبان مراودات سیاسی و اقتصادی بین‌المللی را به رسمیت بشناسد؛ مراوداتی که طالبان تقریباً هیچ شناختی از آن‌ها ندارد.

هرچند با تاریخچه مختصری که در اینجا ارائه شد هم مشخص است که همان زمانی که دولتی مورد تایید جوامع بین‌المللی در افغانستان حضور داشت باز هم پایبندی به قوانین بین‌المللی در حوزه آب‌های مرزی، برای این دولت موضوعی کاملاً تعریف‌نشده بود.

افغانستان بر سر منابع آبی مشترک چه آورده؟

جواب این سوال در «دکترین هارمون» نهفته است. «دکترین هارمون» نظریه «حاکمیت مطلق سرزمینی» است که حامی آزادی نامحدود یک کشور در بهره‌برداری از آب‌های رودخانه‌های بین‌المللی است که از قلمرو آن کشور عبور می‌کنند و مدعی است که کشورها در رابطه با چنین منابع آبی‌ای به‌هیچ‌وجه متعهد به تعهدات قانونی بین‌المللی نیستند. این دکترین ابتدا در سال ۱۸۹۵ به درخواست وزارت امور خارجه آمریکا برای مشاوره در مورد اختلاف ایالات‌متحده با مکزیک درخصوص استفاده از آب رودخانه ریوگرانده شکل گرفت، اما بعدها توسط بسیاری از کنوانسیون‌ها و نهادهای بین‌المللی رد شد. حالا این دکترین در دستور کار امارت اسلامی برای مهار آب‌های فرامرزی قرار گرفته است.

خردادماه سال گذشته احمد وحیدی، وزیر کشور، گفته بود که «پیشتر مسئولان مختلفی در زمینه حقابه هیرمند صحبت کرده‌اند. از این رو ما منتظر آن تیم مشترکی هستیم که به اتفاق طالبان و نیروهای ایرانی و متخصص تشکیل شود تا این تیم وضعیت آب را در سدهای منطقه بررسی کنند و ببینند در حال حاضر با توجه به حقابه ایران، وضعیت فعلی چگونه است».

وحیدی تاکید کرده بود: «اگر آب در سدها موجود بود، طرف طالبان باید سهم ایران را بدهد و اگر نبود این مسئله باید برای ما روشن شود؛ چراکه متخصصین ما معتقدند در این سدها آب موجود است، اما طرف طالبان می‌گوید که آب موجود نیست. با این حال تشکیل کمیته مشترک از سمت ما پیش‌بینی شده و این کمیته باید تشکیل و از محل مذکور بازدید کنند. به هر حال طالبان باید این موضوع را سامان دهد.»

پیش از آن ابراهیم رئیسی در سفر به استان سیستان‌وبلوچستان از طالبان خواسته بود «حق مردم سیستان و بلوچستان را سریع‌تر بدهند». این سخنان رئیسی با واکنش تمسخرآمیز طالبان مواجه شده بود. طالبان ایران را به بی‌اطلاعی از وضعیت آب هیرمند متهم کرده و از مقامات ایرانی خواسته بود «معلومات خود را در مورد هیرمند تکمیل کنند». همان موقع سخنگوی سازمان فضایی ایران گفته بود این سازمان با تصاویر ماهواره‌ای وضعیت آب در این رودخانه را بررسی کرده و «تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد که حکومت افغانستان در برخی نقاط با انحراف مسیر آب و ایجاد بندهای متعدد، مانع از رسیدن آب به ایران شده است.»

حالا در کنار تصاویری که حاکی از رهاسازی آب در افغانستان به سمت شوره‌زارها هستند، خبر رسیده فاز جدید سد پاشدان بر روی رودخانه هریرود در بالادست ایران (استان خراسان رضوی) و سد دوستی با حضور ملاعبدالغنی برادر، معاون اقتصادی نخست‌وزیر طالبان و عبدالطیف منصور، سرپرست وزارت آب و انرژی طالبان، افتتاح شده است. سد پاشدان یکی از پروژه‌های بزرگ سدسازی کشور افغانستان محسوب می‌شود که در ۲۰ کیلومتری شرق شهر هرات بر روی سرشاخه‌های هریرود واقع شده و ظرفیت ذخیره ۴۵ میلیون مترمکعب آب را دارد.

هریرود، دومین رود مهم افغانستان پس از هیرمند، از مناطق مرتفع ولسوالی لعل و سرجنگل سرچشمه می‌گیرد و با گذر از ولایت‌های غور و هرات در افغانستان، از مرز مشترک افغانستان و ایران می‌گذرد و پس از پیوستن کشف‌رود به آن، با نام رود تجن وارد شنزارهای کشور ترکمنستان شده و به بیابان قره‌قوم منتهی می‌شود. هریرود از منابع اصلی آب ورودی به بخش‌هایی از شمال شرق ایران، یکی از منابع تامین آب مشهد و نیز دشت سرخس است.

اگر بین ایران و افغانستان بر سر هیرمند توافقنامه‌هایی، هرچند اجرانشده، وجود دارد، بر سر استفاده از هریرود همان توافقات نصف‌ونیمه هم وجود ندارد. به این شکل دست ایران حتی از اعتراض هم کوتاه است؛ اعتراض‌هایی که تاکنون درباره هیرمند به جایی نرسیده است.

به‌طور کلی در افغانستان چهار پروژه سد کجکی، سدکمال‌خان، سدبخش‌آباد و سد پاشدان وجود دارند که تقریباً به‌طور کامل به بهره‌برداری رسیده‌اند و همه این چهار پروژه بر روی منابع آبی مشترک با ایران اجرا شده‌اند.

افغانستان از ایران چه می‌خواهد؟

جواب این سوال به احتمال قوی همان «پول» است. به هر حال کشوری که حقابه دستش است می‌تواند با استفاده از آن، خواسته‌های خود را به کشور پایین‌دست تحمیل کند؛ کاری که ترکیه در مرزهای غربی می‌کند و هر روز بر پروژه‌های آبی خود می‌افزاید. فروردین ۱۴۰۰، قبل از تسلط دوباره طالبان بر همسایه شرقی ایران بود که محمداشرف‌غنی، رئیس‌جمهور وقت افغانستان، در مراسم افتتاح سد کمال‌خان در ولایت نیمروز به صراحت گفت، کشورش «از این پس در مقابل نفت به ایران آب می‌دهد». سدکمال‌خان بر روی رودخانه هیرمند در مرز ایران و افغانستان احداث شده است.

صراحتی که در این گفتار رئیس‌جمهور سابق افغانستان بود به‌واقع همان نظمی است که بر قوانین کشورها در همه جای دنیا حاکم است. اگر شما کشوری با منابع غنی طبیعی - هر منبعی - هستید که کشورهای دیگری به آن نیاز دارند، پس می‌توانید از آن منبع طبیعی درآمدزایی کنید. اگر از این منظر به خواسته افغانستان نگاه کنیم، احتمالاً باید منطقی به‌نظر برسد، البته منطقی که بر روابط بین طالبان با سایر کشورها و در واقع، روابط بین یک حکومتی که کل دنیا به رسمیت نشناخته‌اند با بقیه دنیا، حاکم است.

درباره ایران و افغانستان بارها شاهد بوده‌ایم که حکومت قبلی افغانستان و حالا طالبان مدعی رهاسازی حقابه ایران از هیرمند بوده‌اند، اما در عمل هیچ آبی به ایران نرسیده است. تفکر حاکم بر حکومت‌های افغانستان و حتی مردم مناطق مرزی این کشور این است که همسایگان در قبال جریان آب به سمت مرزها باید پول پرداخت کنند و واقعیت حاکم بر روابط بین افغانستان با همسایگانش این است که با قوانین بین‌المللی نمی‌توان با این گروه به مذاکره نشست.

تشدید اقدامات افغانستان در حوزه آب در طی سال‌های اخیر به‌ویژه باعث کاهش شدید ذخایر آبی «چاه‌نیمه‌ها» به‌عنوان اصلی‌ترین منبع تامین آب در استان سیستان و بلوچستان شده است. مشکل خشکسالی هم وضعیت را از گذشته بدتر کرده است. واقعیت حاکم بر جغرافیای ایران در منطقه شرق وابستگی ایران به آبِ واردشده از افغانستان را نشان می‌دهد. اما دست ایران هم کاملاً خالی نیست. نباید از نظر دور داشت که افغانستان هم به ایران نیاز دارد و این نیاز افغانستان به ایران می‌تواند ابزار فشاری باشد بر حکومت طالبان تا ایران بتواند حقابه خود را به‌دست بیاورد.

افغانستان به دلیل سال‌ها جنگ در این کشور، از داشتن زیرساخت‌هایی، چون نیروگاه‌های تولید برق به قدر کفایت محروم است. این می‌تواند ابزاری باشد برای ایران برای برقراری یک مبادله پایاپای برق برای افغانستان و آب برای سیستان و بلوچستان. ابزار دوم ایران هم در تجارت خارجی افغانستان نهفته است. این کشور به هیچ دریایی یا آب‌های بین‌المللی راه ندارد. ایران می‌تواند از طریق بندر چابهار تجارت خارجی افغانستان را تسهیل کند و در مقابل افغانستان را ملزم به تامین حقابه ایران کند. دسترسی به بنادر ایران برای حکومت طالبان حیاتی است و ایران می‌تواند از این نیاز به نفع خود بهره ببرد. از سویی صادرات نفت به افغانستان، همان که اشرف‌غنی زمانی خواهان آن بود، دیگر راه‌حلی است که ایران می‌تواند در پیش بگیرد.

مسائل محیط زیستی تمامی کشورها ارتباط تنگاتنگی با روابط سیاسی و بین‌المللی این کشورها با دنیا دارد. استفاده بهینه از تمامی ابزارهای فوق که ایران به آن مجهز است، به این بستگی دارد که ایران بتواند سیاست خارجی خود را برای استفاده از این ابزارها تقویت کند.

طالبان حکومتی است که به یکباره از اعماق تاریخ به قرن بیست‌ویکم پرتاب شده است، اما با همین حکومت هم می‌شود مذاکره کرد. بدون شک تمرین مذاکره و ارائه پیشنهادهایی که طالبان و مردم افغانستان نتوانند آن را رد کنند، به یک دیپلماسی قوی نیاز دارد؛ دیپلماسی‌ای که بتواند منافع ایران را در نظر گرفته و براساس آن مذاکره کند. دیپلماسی ایران باید تبدیل به «هنر رزم» محیط زیستی شود هماهنگ با مقتضیات جغرافیایی.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 68
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 65
  • فرامرز IR ۱۹:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۲
    0 0
    ای یک هدیه از طرف شاه افغانستان به ملت ایران بوده چون در اون زمان فراوانی زیادی بوده بارش برف تا اواخر اردیبهشت جریان داشته اما حالا خودت افغانستان هم ابی نداره
  • عقیل NL ۱۹:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۲
    0 0
    چرا دولت اتباع بیگانه خصوصا افاغنه رو اخراج نمیکنه؟ چه خبره هرجا می ری تعداد افغانی ها از ایرانیان بیشتره
  • محمودی IR ۲۰:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۲
    0 0
    سریتر سد سازی دورس نشود اقدامگنیدطالبان حرف حساب سرشون نمش باهوش جواب بدید
  • باهر IR ۲۲:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۲
    0 0
    ایران به تمام کشورهای همسایه و‌نیز جهان در حد امکان خودش باج میدهد و متاسفانه هیچ دریافتی هم ندارد.فقط یک معامله یک طرفه هست.علت ان هم این هست که ایران با اروپا و امریکا دو ابرقدرت دنیا و صاحب فن اوری و سرمایه و مدیریت قوی درگیر شده است و برای حفظ خود در برابر انها بایستی و مجبور هست که به تمام نوچه های انها و کشورهایی که با اروپا و امریکا روابط حسنه دارند باج بدهد تا از طرف اعوان و انصار انها دچار زحمت نگردد ولی این ایادی هم چون نقطه ضعف ایران را می دانند حداکثر سو استفاده را از ایران می کنند و لذا تا مشکل ایران با اروپا و امریکا حل نشود همین اش و همین کاسه هست که هر روز هم داغتر میشود.
  • چغندر IR ۰۱:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    اقایان‌عزیز‌ودولتمردان‌چرا‌باج‌می‌دهیدبه این‌وحشیهای‌بی‌سواد‌خودتان‌با‌دست خودتان‌سیمان‌ومیلگرد‌و....برای‌سد‌سازی‌فرستادید‌به‌افغان‌الان‌هم‌ما‌حقه‌ابه‌نخواستیم‌15میلیون‌افغانی‌که‌خون‌ونون‌وگوشت‌وجون‌ماملت‌می‌مکند‌ومی‌خورند بریزید‌بیرون‌از‌مرزها‌مخصوصأ‌از‌مرز‌سیستان‌ومیلک‌تا‌بفهمند‌ودرس‌عبرت‌بشه‌برای‌ایندگانشان‌وگمرکات‌راهم‌ببندید‌ببینید ایران‌از‌گرسنگی‌می‌میره‌یا‌افاغنه‌
  • جواد IR ۰۱:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    فقط تورو خدا به این طالبان باج ندین مردم از اینا شاکین
  • رضــــــا IR ۰۴:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    از طالبان وفای بعهده نخاهید، قبل از ب قدرت رسیدن اعلام کردن اگر حکومت دست ما بود ما ب ایران آب و حقابه را می‌دادیم اما.... اما سد ها با سیمان کدوم کشور ساخته شد؟ کشور عزیز خودمان و در آخر تمام مایحتاج آنها را هم تامین میکنیم و آنها درعوض با ما چه میکنن
  • IR ۰۵:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    1 0
    اگه حقابه حق ایران بود حتما تحقوق پیدا مکرد پس حق نداره حقابه تحریف شده است کلامی حق میداند چرا ترکیه داره سد میسازه ک قطره اب به ایران نیاد چرا مسله حقابه نیست حقابه حق نیست لطف است اما طالبان کم لطفی می‌کنه
  • مرتضی IR ۰۵:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    برو قوی شو اگر راحت جهان طلبی/که در نظام طبیعت ضعیف پایمال است.اگر قدرت باز دارنده در سطح معقول می داشتیم طالبان وترکیه و باکو ودیگر کشورها برایمان شاخ نمیشدند.
  • علی US ۰۷:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    1 0
    حالا به استناد تاریخ . الان دوباره طالبان آمده و حق آبه ایرانو نامیده. در حالی که مهاجران افغانی در ایران اندازه و برابر ایرانی ها از همه آب نان بنزین برق که دولت برای تهیه آش سوبسید فراوان میدهد برابر استفاده میکنند و کسی جلو دارشان نیست . در حالی که مسعولین براحتی با تهدید و عملی کردن اخراج اطلاع به مملکتشان بار سنگین اطلاع را از دوش ایران بر دارند و برای مهاجرتشان شرط ابلاغ کنند.
  • مدنی IR ۰۷:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 1
    طالبان از ایران انتقام بگیرد بعلت آن وقتی سردار سلیمانی با ناتو در افغانستان کمک اطلاعاتی میکند وحالا وقت انتقام گرفتن از ایران است وطالبان ایران را مهار کرده هم از ایران سوخت میگیرد وهم مواد غذای طالبان را تامین می‌کند و مهاجران افغانی را تامین می‌کند
  • IR ۰۷:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    1 0
    خب اگه راست میگید حقمون از طالبان بیسواد ویاغی بگیرید بسم اله
  • ممد IR ۰۸:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    رودخانه های داخل ایران هم به روی کشاورزان زیر سد بسته شده وتمام جنگلهای زیر سد خشک شدند و کشاورزان را به روز سیاه نشاندن همه سر و ته یک کرباس هستند. یعنی.
  • IR ۰۹:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    اولا اگر سد نزنند اب همانطور که میلیون ها سال به هامون ریخته همچنان باید بریزد ، حال چون مشترک بین دو کشور است پنجاه پنجاه تقسیم شود ،اگر تبعیت نکردند عبور کامیون ها را از بندر چابهار ممنوع کنید وبرق ندهید بازهم نشد تهدبد و خرابکاری وشهاب 3
  • محقق IR ۱۰:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    شما فراموش کرده آید که ایران به ازای حق آبه یک منطقه بزرگی از ایران را به افغانستان واگذار نموده
  • رضا بی غم IR ۱۰:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    اقتدار و با پوست و گوشت و استخوان لمس میکنیم...
  • میرنقی IR ۱۱:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    راه اینست مهارسیلابهامهاروبارورکردن ابرهاوانتقال آب از دریای عمان به ایران وحتی وصل کردن خلیج فارس به دریای خزر
  • IR ۱۱:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    افغانستان باید حق آب مردم خودشو که درایران است بدهد ۱۰میلیون نفر هرنفر روزی ۱۰لیتر همین بس است
  • IR ۱۱:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    ای آقاندادن مشکلی نیست ایرانم راه اول آب پیدا کنه راه کج کنه وارد ایران کنه یا سد خراب کنه خلاص
  • عبدالله حیدری IR ۱۲:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    این آب از کوه‌های افغانستان سرچشمه گرقته و ایران حقابه یک قطره هم ندارد ، دولت مردان ایران می‌توانند از دریای خزر و عمان آبرسانی کنند که متاسفانه دنبال مفت میگردند
  • بهزاد IR ۱۲:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    بهترین راه بستن مرز ایران به رو افغانها و اخراج کل افغانها از ایران.ازبدو ورود افغانهابه ایران قتل و جنایت و مواد مخدر توسط این برادران وارد می‌شد تواین ۴۳ سال که مهاجرین افغان ورودشان آزاد شده باعث تورم هم شدن.و کلا مملکت را دارن می‌بلعند
  • غلام عباس IR ۱۲:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    تحلیل واقع بینانه و کاربردی و راهگشا نموده اید. ایران تا به امروز یک سیاست جامع، کلان و دوامدار برای خود تعریف نکرده است و تنها اهرم فشار ایران بر افغانستان حضور نا بسامان مهاجرین افغانستانی در ایران بوده است که برای حاکمیت فعلی افغانستان نمی تواند اهرم فشار. دولت وقت افغانستان عضو کمیته تحریم بود و نمی توانستند قراردادهای ارزشی و هدفمند و طولانی مدت با ایران منعقد کند. ولی در شرایط فعلی همه چیز فراهم است و قراداد های ارزشی با در نظر داشت منافع ملی و مردمی هردو کشور طراحی شود و منعقد کرد. تا در حق هیچ ملی ظلم نشود...
  • IR ۱۳:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    واقعا این جماعت مذاکره و حرف حالیشون میشه؟ ضمن اینکه ای واقعیت را هم باید بدانید که سد کجکی و سایر طرح های فلج کننده ایران توسط انگلیس در افغانستان طرح ریزی شده ..... و آمریکا هم طور دیگری برنامه ریزی کرده... در هر صورت اولین کاری که دولت ایران باید انجام بدهد جلوگیری از هدر رفت هزینه های یارانه ای ، سوخت ، و درمان و بهداشت و تحصیل رایگان برای ۱۷ میلیون افغانی در ایران است ، و منطقی نیست دنبال حق آبه بروند...
  • محمد IR ۱۴:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    حل این مشکل نیازبه کارشناس مربوطه دارد.🌹
  • سلام IR ۱۵:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    بهترین کار دیوارکشی بین دو کشور می‌باشد در این صورت افغانستان از منابع مجانی ایران محروم می‌شود الان آرد وسوخت ،و مصالح ساختمانی و.....رایگان وارزان قیمت بصورت قاچاق وارد افغانستان می‌شود اگر این موارد و....جلوگیری شود کلی ارز ذخیره می‌شود آن طرف افغانستان فلج می‌شود ضمنا حاکمان افغان از صبر نظام سو استفاده می‌کنند ولی صبر هم حد وحدود ی دارد
  • پرویز IR ۱۵:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    با چندعدد موشک به سد مشکل برای همیشه حل میشود راه دیگری ندادن زبان موشک بهترین راه است حق گرفتنی است حتی با زور راه دیگر وجود دارد در مجلس قانونی تصویب شود 15 میلیون افغانی از کشور در مدت 6 ماه اخراج شوند
  • مجید IR ۱۶:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    پیشنهاد میشود در حال حاضره ۵ میلیون افغانی در ایران هستند ۵ میلیون دیگر هم اضافه کنید تا بر گستاخی سران افغانستان اضافه شود .
  • محمد IR ۱۶:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    1 0
    آنقدر به نفع طالبان ننویسید رک بگوید که ایران را آدم حساب نمی‌کنند و قبول کنید اشتباه کردید در مقابل طالبان. خلاص
  • ناشناس US ۱۶:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    شما هیچ حق در آن آب ندارید، بسوزید
  • مردم IR ۱۶:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    دولت ایران باید از ابزار برای فشار برحکومتی که از فهمیدن ابتدایی ترین قوانین خودداری میکند استفاده کند
  • US ۱۶:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    لطفا اگر زبان خوش نمیفهمند با زبان زور صحبت کنید حق گرفتنی است لطفا به فکر مردم شرق کشور ایران باشید اگر آب باشد و کشاورزی مگر مرض دارند قاچاق کنند شکم گرسنه خانواده ها که ساکت نمی‌شود با این جمعیت چند میلیونی افغانستان در ایران چه بسا که حق ایرانی بودن را هم از ملت ایران بگیرند
  • ملا اسحاق جو IR ۱۸:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    اگر دولت ایران اجازه دهد،من بافقانستان میروم وبا سران طالبان در مورد اب گفتگو خواهم کرد،
  • عادل IR ۱۹:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    چند تا از سدهایی که آب هیرمند رو کم کرد در زمان احمدی نژاد برای افغانستان ساخته شد در این مورد چی دارید که بگید؟
  • IR ۲۰:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    سیصد چهارصد تا از اون موشک وپهباد هم بزنند افغانستان
  • IR ۲۰:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    چه ایرادی داره به خاطر رفاه حال مردم سیستان در ازای حقابه پول هم پرداخت شود و زندگی به مردم سیستان برگردد همه مردم ایران خوشحال می شوند
  • علی IR ۲۰:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    فقط و فقط قانون دنیای ما قانون جنگل هست و دیپلماسی و این حرفها در لابلای قانون جنگل دیده می شود حالا چه باید کرد؟ از نظر نظامی باید آنقدر قوی شد که هیچ جانوری جرات نگاه چپ نداشته باشد.تمام
  • IR ۲۱:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    متاسفانه درمورد افغانستان مسئولان ما ضعیفند اگر میلیونها اتباع افغان رو به کشورشون طرد کنید هم فشار به حکومت ان وارد می کنید هم انرژی ومنابع ابی ومالی وملی مورد استفاده توسط همین اتباع مصرف مردم خودمان میشود
  • مجید IR ۲۱:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    فقط با زور می توان حقابه را گرفت والسلام
  • مجید IR ۲۱:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    فقط با زور می توان حقابه را گرفت والسلام
  • علی سلطانی IR ۲۱:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    وقتی این همه افغانی تو ایران دارند زندگی میکنند دولت هم داره ازشون حمایت می‌کنه دیگه میخا سواستفاده نکنند
  • IR ۲۲:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    حالا هی دولت ایران در برابر مهاجرین افغانی کوتاه بیاد .تا کی وتا کجا ؟
  • حیدر IR ۲۲:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۳
    0 0
    سران‌مملکت‌تاکی‌مماشات‌.شما‌به‌گرد‌پای‌مولا‌علی‌(ع)نمیرسید بااین‌حال‌۲۵‌سال‌شیعیان‌آب‌خوش‌ننوشیدن‌و........ تمام‌افغانها‌را‌که‌خواسته‌ملت‌است‌بندازید‌بیرون‌‌مشکل‌کمبود آب.نان‌.مسکن‌و.....حل‌میشود
  • فرهاد IR ۰۰:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۴
    0 0
    حق گرفتنی هستش وقتی همسایه شعور نداره باید باهاش برخورد کرد،اگر ایران افغانستان رو تحریم کنه و هیچ روابطی رو با افغانستان تایید نکنه درست میشن،تمام مسیرهای حمل بار رو به افغانستان ببنده،تمام افغانهارو به کشور خودشون برگردونه درست میشن
  • ایرانی US ۰۰:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۴
    0 0
    اینا که انقدر انسانیت ندارن که حق آبه به ایران بدن پس‌ چرا اینهمه هجوم آوردن تو ایران و از همه منابع که حق مردم ایرانه استفاده میکنن
  • محمد IR ۰۰:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۴
    0 0
    آقا شما هیچ کاری نمی خواد انجام بدین همین افغانها را بندازید بیرون قضیه آب هم حل می شود
  • م IR ۰۳:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۴
    0 0
    فکر کنم در صورت ادامه برای هر سد دو موشک کار ساز باشد .
  • سامان IR ۰۳:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۴
    0 0
    بنظرم چون تقریباکل آب افغانستان ازروی ایران یعنی ازغرب به شرق واردافغانستان میشودومادرشرق ایران کوههای بلندمرتبه ای نداریم بایدباباروری ابرهااین نقیصه راجبران کنیم .ماکه درزمینه موشک خیلی فعالیم .وروسیه هم بهترین متخصصان بارورسازی ابرهارادارد.ازتجربیات آنهاهم بهره برداری بیشتری بکنیم .واب راقبل ازاینکه به افغانستان واردشود.درایران تخیه کنیم.
  • عباس IR ۰۵:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۴
    0 0
    این چه حرفی هست نفت برابر آب بعد از اینکه نفت تمام شد چی آب برابر خاک شاه سد آنها را بمباران کرد حالا آنها این را میدانند گسیل افغانی به ایران
  • IR ۰۶:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۴
    0 0
    متاسفانه بایدگفت این شما هستید که ظلم به ایران و ایرانی کردید نه افغانستان همه فرصت‌های شغلی را از مردم ایران گرفتید و به افغانی دادید تورم وگرانی وناامنی را به مردم ایران تحمیل کردید میلیونها افغان باعث شدند جوان ایرانی نتواند یک منزل برای اجاره پیدا کند بسیاری از افغانی‌ها چند جوان دارند که هریکی میلیونها تومان پول این مملکت را می‌گیرند یعنی بعضی از خانواده‌های افغانی ماهی صد میلیون تومان یا بیشتر در آمد دارند در حالی که یک خانواده ایرانی با یک فرزند یا نهایت دو فررند توان خریدن مایحتاج زندگی را ندارد خلاصه چه به سر مردم ایران آوردید این به پاس جانفشانیها وحمایتهای ملت ایران ار اسلام و روحانیت بود دستتان درد نکند
  • ولی الله IR ۰۶:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۴
    0 0
    چرا زور به ترکیه نمیرسه که بیشتر ابمون رو برده و بازم داره سد میزنه
  • ناشناس IR ۰۶:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۴
    0 0
    بنظر من بااین افغانی ها زیاد بحث نکنید فقط خرجش یک ۸۸۴موشک هسته دریچه های سد باز میشود همین
  • IR ۰۸:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۴
    0 0
    بنظر با مذاکره قابل حل نیست و از اهرم های دیگر باید استفاده کرد. تمام مهاجران را به افغانستان بازگردانند، مراودات را کاهش و هشدار داده شود، به سازمان ملل شکایت و در صورت عدم نتیجه اقدام نظامی برای تخریب سدها شود.
  • مرتضی IR ۰۹:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۴
    0 0
    دوای درمان تمام این سدها و مشکلات چندتا موشک نقطه زن درست و حسابی یا شلیک چندتا موشک فینیکس اف ۱۴ هست بزنید سدهاشونو منفجر کنید تا آب بیاد
  • IR ۱۰:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۴
    0 0
    پیشنهاد اینکه تمام افغانی ها برگردند افغانستان .تمام
  • گمنام ازسابقه بستنی پاک ،سابقه دیجی کالا، میکسر... IR ۱۰:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۴
    0 0
    سلام ۲۲ ساله مستاجریم ۲۲ ساله ماهی حدود ۲ میلیون پول بیمه تامین اجتماعی واریز میکنیم تهران به این بزرگی را روزی دو بار از شمال شرق تا غرب وجنوب غربی اشباع بار میکنم در باربری وحتی قبلا بتن ریزی کردم ولیکن دریغ از یک واحد خونه یا یک ریال تسهیلات یا کمک مالی آخه به چی بنازم آیا حق آب وخاک وگل نداریم محاسنم سفید شد ابس حرص تفاوتها وتمایزها را که هر روز با چشم مبینم میخورم تا کی؟
  • جواد IR ۱۱:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۴
    0 0
    باسلام، در خصوص حقابه ایران از منابع آبی کشور افغانستان به نظر من دولت باید ملاحظات سیاسی را کنار گذاشته و مانند سایر کشورها اولویت اول را منافع کشور خودش قرار دهد و در این مورد کشور افغانستان بیش از ۱۰ تا ۱۵ میلیون نفر مهاجر قانونی و غیر قانونی در ایران دارد که این مهاجرین نیاز به منابع آبی دارند که منابع آبی ایران استفاده می کنند و کشور افغانستان باید حداقل منابع آبی این مهاجرین را در اختیار کشور ایران قرار دهد و در غیر این صورت دولت ایران باید از ابزار فشار خود استفاده نموده و اقدام به اخراج این مهاجرین نمايد در این صورت دولت افغانستان نه تنها حقابه ایران حتی مجبور به پرداخت غرامت نیز می باشد و در صورت نبود مديريت صحیح دولت مردان باید منتظر زیان های خاموش بیشتری از این کشور باشیم که نشانه های آن سال‌ها بعد آشکار خواهد شد که متاسفانه جبران این زيان غیر ممکن خواهد بود و باید تا دیر نشده اقدام نمود.
  • مهمان نواز IR ۱۱:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۴
    0 0
    بله وقتی ایران سیمان خوب و ارزان در اختیار افغانستان میگذارد افغانها هم مجبورند با آن سیمان ها سد بسازند.
  • Carroadlove@gmail.com IR ۱۲:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۴
    0 0
    ایران هم میتواند مشابه این اقدام رو در مرزهای مشترک انجام بده کانون های آبگیر زیادی در نزدیکی مرز با ترکمنستان داریم که آب اونها بدون هیچ حد و حسابی وارد ترکمنستان میشود میتونیم روی آنها سد بزنیم.
  • IR ۱۲:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۴
    0 0
    از اعماق تاریخ به قرن ۲۱ پرتاب شده رو خوب اومدی...
  • علی IR ۱۴:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۴
    0 0
    فقط ۳۰۰ سال از حمله محمود افغان به ایران میگذره الان هم که ایران پرشده از افغانی اونها را مهمان خطاب میکنیم!!
  • آچار فرانسه US ۱۶:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۴
    0 0
    سد را باید منفجر کرد.
  • IR ۱۷:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۴
    0 0
    متمعن هستم که سیاستی که اونا پیش گرفتن قویتر از سیاست ماست به نظر من اونا که اب رو ول نکنند ماهم باید کلیه راهای انها به اب های ازاد و همچنین برق رو اگر بهشون میدیم به یکباره قطع کنیم اینکه نشد که ما هم اونارو برای رسیدن به ابهای ازاد دستشون رو باز بزاریم ولی اونا برای ما هیچ کاری نکنند
  • تورج IR ۰۰:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۵
    0 0
    مهاجران و کارگران افغانی سالانه بیش از هفت میلیارد دلار پول از ایران به افغانستان می فرستند ایجاد موانع برای ارسال پول و حتی اخراج افغانی ها برای افغانستان همچون مصیبت خواهد بود چرا که هم بیش از ۵ میلیون افغانی بیکار به نانخور ها در افغانستان اضافه میشود و هم از پولی که اینها به افغانستان می فرستند محروم میشوند. متاسفانه حاکمیت از این مهاجران برای سرکوب دستمزدی کارگران داخلی استفاده میکند .
  • IR ۰۱:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۵
    0 0
    زمان قدیم می توانست اب ماراندهدپدراش را درمی اوردن افقانی ان زمان آدم حساب نمیشه در عرض ۲۴ساعت کونفیه گون میکردندنمیتوانست زوربگویداکنون افقانهاادم شدندانقدررودادندسواستفاده میکندخدابه امریکالعنت کندصدام ازداعش را بروی کشورهااوردحالا افقانهاسواستفاده میکنندهمه کشورها به ایران باج میدادن عربهای ترسیدنددرتاریخ ایران و توران بوده اکنون افقانی هم آدم شده امارات آدم شده ایران کشورمسطقل بود زمان نادرشاه شاه عباس جواب ان کشورهای کثیف راباشمشیرمیدادنداکنون اب مارانمیدهندطالبان شده آدم نمی تواندمردم خودراسیرکندحالاجنگ مخواهد
  • جواد DE ۰۵:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۵
    0 0
    بفرمایید آب رو از گلوی مردم ایران بریدن اونوقت حرف که میزنی میگن ما برادریم و ادعای ارث و میراث میکنن جدیداً هم که گفتن سیصد هزار هکتار زمین به افغان‌ها بدید تا مشکلاتشان حل شود ولی اسم آب که میاد همه شأن میشن وطن پرست و ایران میشه غاصب و زور گو . اصلاً آب مصرفی همین مهاجرین را حساب کنن به ایران بدن مشکل ایران حل میشه.
  • IR ۰۷:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۵
    0 0
    باید در این معامله طوری باشه که ایران چیزی که میده هروقت انها اب ندادن ما بتونیم مثلا برق ندیم ضمنا این حقابه طبیعی در ان کنجانده شود مثلا خرید ۱۰مترمکعب ۵متر حق ابه دریافت شود وایران باید منابع ذخیره در مشهد وسیستان درست کنه که علا‌وه بر اب افغانستان از اب باران وسیل زمستان استفاده کنه وحتی اب دریا باید یک سیستم مبتنی بر اصول علمی برای ذخیره اب بخصوص زمستان داشته باشیم وبا توسعه کشاورزی وبرق بادی بخصوص سیستان منابه تامین هزینه برق را برنامه ریزیکنیم
  • IR ۱۰:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۵
    0 0
    بلید حقابه را بدهد
  • علی IR ۰۸:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
    0 0
    تو ایران استان بالادست به استان پایین دست رحم نمیکنه چه توقعی از یه کشور دیگه داریم .