یکــــی از معضـــلات نظام حکمرانی ما، طولانی شدن یا فقدان تصمــــیمگیـــــــری در موضوعاتی است که همه جامعه نسبت به آن حساس هستند. «اف.ای.تی.اف» از جمله این مسائل است.
یک کارشناس اقتصادی گفت: افراد و گروههایی که مخالف پیوستن ایران به FATF هستند، باید مسوولیت وارد ساختن چنین هزینهای به کشور را بپذیریند و خود پاسخگوی این اتفاق باشند.
هم بالقوه دارد و هم و بالفعل. از ظرفیتهای طبیعی و جغرافیایی گرفته تا غنای زبانی و فرهنگی، از موقعیت ژئوپلیتیک تا قرار گرفتن در مسیر جاده ابریشم تنها گوشهای از داشتههای این آب و خاک است که اگر رنگ همت و اراده به خود بگیرد تنها در حوزه اقتصاد میتوان گرههای کور را به دست باز کرد.
مهدی پازوکی، استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به اینکه براساس احکام بودجه سال ۹۹، دولت میتواند ۴۹ هزار میلیارد تومان از طریق مولدسازی داراییهای خود اقدام به تامین مالی و جبران کسری بودجه کند، عرضه این حجم املاک دولتی در بورس کالا را بهتر از سایر روش های هزینه بر عنوان کرد.
یک کارشناس اقتصادی نوشت: در شرایط کنونی حتی بزرگترین شرکای تجاری ما یعنی روسیه، چین و ترکیه عضو اصلی FATF هستند چون آنها به دنبال منافع خودشان هستند به طوری که رئیس بانک مرکزی روسیه سه ماه پیش توصیه کرده بود که اگر ایران به دنبال همکار است با عضو این نهاد باشد و اگر FATF پدیده استعماری است چرا این کشورها عضو آن شدهاند؟
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: دولت باید برخی معافیتهای مالیاتی نابجا را کم کند زیرا این معافیتها عامل ۱۰۰هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی در سال جاری بوده است.
یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه درآمد مالیاتی ۲۰۰هزارمیلیارد تومانی در بودجه۹۹ قابلیت تحقق را دارد، گفت: با افزایش نرخ مالیات مخالفم بلکه پایههای مالیاتی باید بیشتر شود.
در حالی که تحصیل در مدارس غیرانتفاعی و ویژه شمال تهران شهریه سالانهشان تا ٩٠میلیون تومان هم میرسد، آموزشوپرورش اعلام کرده است که هر دانشآموز مدرسه دولتی تقریبا ٣,٥میلیون تومان برای دولت هزینه دارد.
گروه ویژه اقدام مالی موسوم به FATF اعلام کرد مهلت نهایی ایران برای پیروی از معیارهای بینالمللی، فوریه ۲۰۲۰ است. این در حالی است که لوایح FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام خاک میخورد و این مجمع همچنان سکوت را بر تصمیم نهایی ترجیح میدهد.
پس از ۹ سال از اجرای قانون هدفمندی یارانهها و پرداخت سه میلیون و ۴۶۸ هزار میلیارد تومان یارانه به افراد جامعه، مقرر شد از ابتدای مهرماه سه دهک بالایی یارانه نگیرند که بنا بر اظهار نظر کارشناس اقتصادی یارانه نقدی فقط باید به دهکهای پایین جامعه که قابل شناسایی است پرداخت شود.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و آغاز اجراییشدن آییننامه شناسایی و حذف یارانه اقشار با درآمد بالا به وسیله وزارت کار و با همکاری وزارت ارتباطات، سازمان برنامه و بودجه و وزارت کشور خبر داده است.
در هفتههای اخیر بازداشت مدیران ارشد اجرایی کشور به دلیل فساد اقتصادی افزایش پیدا کرده است. پس از دستگیری دو شهردار و رئیس سابق ایرانخودرو به اتهام فساد اقتصادی دو نماینده مجلس نیز به اتهام فساد اقتصادی بازداشت شدند؛ بازداشتی که طولانی نبود و پس از مدت کوتاهی به آزادی این دو نماینده منجر شد.
افزایش درآمدهای مالیاتی و جبران کسری بودجه ناشی از کاهش صادرات نفت از این راه اکنون در دستور کار دولت قرار گرفته و سازمان امور مالیاتی مسئول مستقیم اجرای این سیاست به حساب میآید.
مدیرعامل مرکز تحقیقات و نوآوری صنایع خودرو سایپا گفت: این مرکز از همه پژوهشگران، دانشگاهیان و شرکتهای دانشبنیان برای همکاری در طراحی و ساخت قطعات پیشرفته خودرویی استقبال میکند.
کاهش هزینههای دولت و انتخاب جایگزینی مناسب برای درآمدهای کاهشیافته نفتی اقدامی است که این روزها بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران خواستار آن هستند.
یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه، مووضع رونق تولید نباید تنها محدود به شعار بماند، گفت: با توجه به چالشهای جدی اقتصاد در سال ۹۷ لازم است درجهت حمایت از تولید در گام اول برای کالای ایرانی بازار مصرفی مناسب ایجاد کرد.
در حالیکه دولت تصمیم داشت سال ۹۸ اصلاح صف یارانه بگیران را به استانداران بسپارد که چند روزپیش کمیسیون تلفیق بااین موضوع مخالفت کرد و همچون سالهای گذشته توپ را به زمین دولت بازگرداند.
یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه اقتصاد ایران از لحاظ فرار مالیاتی بهشت دلالان و کلاهبرداران است، گفت:کشور در حال حاضر از ظرفیت مالیاتی خوبی برخوردار نیست و نمیتوان براساس درآمدهای مالیاتی بودجه جاری دولت را برنامهریزی و تأمین کرد.
یک کارشناس اقتصادی با تاکید براینکه پرداخت یارانه به تمامی افراد جامعه سیاستی اشتباه است، افزود: اگر یارانه تنها به سه دهک کم درآمد جامعه داده شود مبلغش میتواند تا سه برابر هم افزایش بیابد.
حس ثبات اقتصادی، مهار تورم و صیانت از تولید و اشتغال، مقابله فعالانه با تحریمها و تعیین معیشت مردم از جمله محورهای بخشنامه بودجه سال ۹۸ هستند که روز گذشته رئیسجمهوری آن را به دستگاههای اجرایی ابلاغ کرد. اما آنچه در این بخشنامه بیش از هر چیزی خودنمایی میکند ممنوعیت اجرای پروژههای جدید عمرانی در سال آینده و حفظ و صیانت از ذخایر ارزی کشور است.
پس از فراز و نشیبهای زیادی که پیرامون تصویب لایحه FATF در فضای سیاسی کشور مطرح شد بالاخره روز گذشته نمایندگان مجلس شورای اسلامی به این طرح رأی مثبت دادند. اتفاقی که اگرچه با مخالفت دلواپسان و تندروها مواجه خواهد شد، اما دستاوردهای مهم حقوقی و اقتصادی در عرصه بینالمللی برای ایران بههمراه خواهد داشت.
یک کارشناس اقتصادی گفت:ما با مبارزه با پولشویی مخالف نیستیم اما حتی اگر ایران FATF را بپذیرد از لیست سیاه خارج نمیشود. مشکل اتحادیه اروپا در ارتباط با مبادلات اقتصادی با ایران،FATF نیست.
کمتر از دو ماه زمان به وضع دور دوم تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران باقی مانده است. اتحادیه اروپا عنوان کرده متعهد به برجام خواهد بود و برخی از بانکهای اروپایی احتمال همکاری با ایران را قوی میدانند.
یک اقتصاددان با اشاره به تاثیر صنعت گردشگری بر افزایش درآمد ارزی کشور، گفت: دولت باید با رفع مشکلات این حوزه، زمینه را برای رونق حضور گردشگران خارجی فراهم کند.
یک اقتصاددان با اشاره به استیضاح وزیر اقتصاد در مجلس شورای اسلامی، مشکلات تیم اقتصادی را نه بهخاطر مسائل فردی بلکه در نوع رویکرد دولت به مسائل اقتصادی ارزیابی کرد.
پازوکی اظهار داشت: اگر امریکا از برجام هم خارج نشده بود، باز ما برای همکاری با سیستم بانکی باید قوانین بین المللی را میپذیرفتیم. FATF مانند FIFA در فوتبال است. از همین روی برای کار در نظام پولی و بانکی جهان باید همانند ۱۹۴ کشور از قوانین آن تبعیت کنیم، حتی همپیمان ما مانند روسیه، چین و ترکیه نیز از این قوانین تبعیت می کنند.
یک کارشناس بازار سرمایه معتقد است، باید بدانیم که ثبات اقتصادی به معنای ثبات قیمتهای واقعی، از جمله وظایف دولت است؛ اما در صورتی که دولت بخواهد به صورت دستوری قیمتها را ثابت نگه دارد زمینه تخصیص غیربهینه و ایجاد رانت در اقتصاد کشور را فراهم میکند.
امروزه اقتصاد ایران با چالشهای مختلفی مواجه است که بازارهای کشور از جمله ارز، طلا و سکه را تحت تاثیر قرار داده است. از همین رو برخی عوامل داخلی را عامل اصلی تلاطم بازار میدانند و عدهای هم معتقدند که اقتصاد تحت تاثیر فشارهای خارجی حال و روز خوشی را نمیگذراند.
در مباحث مالی اگر بخواهیم در مورد آینده تصمیمگیری کنیم باید به روند گذشته بازارهای مالی توجه داشته باشیم. از اینرو برای رسیدن به بینش درست و سنجیده برای سرمایهگذاری در تابستان سال ۹۷ ملزم هستیم به روند پیشروی بازارها در سه ماه گذشته سال ۹۷ هم نیمنگاهی داشته باشیم.
امسال سال دوم اجرای برنامه ششم توسعه است؛ برنامهای که با جنجالهای فراوانی همراه بود و در نهایت برنامه ۳۵مادهای دولت با اضافهشدن ۱۱۰ ماده از سوی نمایندگان مجلس، با یک سال تأخیر به سند مالی چهارساله دولت تبدیل شد.
مهدی پازوکی میگوید: استفاده از فرصت پیش آمده برای خروج از انزوا و پیوستن به افایتیاف ضروری است.
آیا می دانید سرمایه هایی که این روزها در بازار طلا،سکه،ارز و مسکن خیمه زده اند به تولید سوق داده شوند،چه اتفاقی در اقتصاد ایران خواهد افتاد؟برآوردها نشان می دهد که اگر یک سوم نقدینگی سرگردان به جای بازار سفته بازی به بورس برود،علاوه بر رونق تولید،بورس را هم شکوفا خواهد کرد.
خروج مزاحم برجام از برنامه جامع اقدام مشترک بار دیگر عبارت تحریم را بر سر زبان ها انداخته است؛ آیا تحریم های آمریکا علیه ایران شکل تازه ای به خود می گیرد ؟
یک کارشناس اقتصادی گفت:«در صورت بازنگری در روندهای موجود اقتصاد ایران امکان تحقق رشد هشت درصدی اقتصاد در سال جاری وجود دارد.»
بررسیهای آماری نشان داده است که از بین روشهایی مانند ثبتنام یا پیگیری در مراکز خدمات اشتغال و کاریابی، تماس با کارفرما، پرسوجو از دوستان و آشنایان، جستوجوی منابع مالی و امکانات برای شروع فعالیت خوداشتغالی، تقاضای جواز کسب یا پروانه کار، درج آگهی در روزنامه یا مطالعه آگهیهای استخدام و گزینههای دیگر، پرسوجو از آشنایان و دوستان، یعنی روش مبتنی بر رابطه، شایعترین و موثرترین روش است که در ایران بسیار مرسوم و به عرف و عادت تبدیل شده است.
اصلاحات اقتصادی از کجا باید آغاز شود؟ از مبارزه با فساد یا مقابله با سیاستهای پوپولیستی؟ بازنشستگان اولویت هستند یا جوانان بیکار. اینها سئوالاتی است که پاسخهایی درخور و جذاب از سوی دو اقتصاددان وحید شقاقیشهری و مهدی پازوکی دریافت کرد.
مهدی پازوکی،کارشناس اقتصادی می گوید:« چارهای جز پذیرش اصلاحات اقتصادی در ایران نیست و لازم است تصمیمات مهمی در این راستا اتخاذ شود.»
کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه اقتصاد ایران نیازمند اصلاحات است، گفت: هزینه های اصلاحات اقتصادی برعهده تمام ارکان جامعه است و اگر این اصلاحات انجام نشود یا به تعویق بیفتد کشور با هزینه های سنگین مواجه می شود.
مجلس تصویب کرده که هر که بیشتر حقوق می گیرد باید مالیات بیشتری پرداخت کند. با این حال برخی می گویند پرداخت مالیات بیشتر برای مشاغل حساس صحیح نیست. موضوعی که کارشناسان آن را قابل قبول نمی دانند و می گویند مصوبه مجلس درست است و نباید استثنا قائل شد.
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی(ره) گفت: شاید مهمترین قدم در راه مبارزه با فساد، شفافیت باشد و در این راه اتاق ایران باید بتواند گامهای مهمی و منسجمتری را بردارد.
یک اقتصاددان با بیان اینکه رشد برخی شاخصهای اقتصادی ایران نسبت به سایر کشورها پس از انقلاب غیر قابل انکار است، گفت: با این حال مساله نشاط و امید از چالشهای اصلی جامعه جوان ایران است و همه دستگاهها باید برای آن برنامه داشته باشند.
استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی با استقبال رویکرد دولت در شفاف کردن لایحه بودجه گفت: امروز شفافیت از نان شب هم برای اقتصاد ایران واجب تر است.
لایحه بودجه سال ۹۷ کل کشور که دیروز توسط رئیس جمهور تقدیم مجلس شد، با نقد و نظرهای زیادی همراه بود؛ کارشناسان برخی رویکردهای بودجه را مغایر اسناد بالادستی کشور میدانند.
یک اقتصاددان میگوید دولت باید به سمت نظام مالیاتی کارآمد پیش برود تا وابستگی خود به درآمدهای نفتی را کاهش دهد و هزینههای جاری خود را از محل فروش نفت تامین کند، هرچند در بخش هزینهها نیز نیازمند برقراری انضباط مالی است و اکنون ایران گران اداره میشود.
سیاست«پرداخت تسهیلات»برای اشتغالزایی که در سه دولت گذشته ناموفق بوده، در دستور کار دولت یازدهم هم قرار گرفته است؛سیاستی که حتی ربیعی،وزیر کار دولت هم معتقد است گرهای از اشتغال باز نمیکند.
دونالد ترامپ در سخنرانی جمعهشب خود در مورد برجام تعیین تکلیف استراتژی آمریکا در قبال ایران و همچنین در قبال برجام را به زمین کنگره انداخت.
صحبتهای رییس برنامه و بودجه در مجلس نشان میدهد دولت قصد دارد تا سهم خود از پروژههای عمرانی را کمتر کرده و بخش خصوصی را به عنوان شریک خود در توسعه و آبادانی کشور مشارکت بدهد.
مهدی پازوکی گفت:«راه حل مشکلات بحران منابع آب، مسائل زیست محیطی، صندوق بازنشستگی، بودجه دولت، نظام بانکی و بیکاری راهکارهای علمی و کارشناسی است و البته می توان از دستاوردها جوامع توسعه درس گرفت.»
در شرایطی که رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا تلاش میکند با بهوجودآمدن فضایی جدید اجرای برجام و فروش هواپیماها به ایران را تحتالشعاع اقدامات خود قرار دهد، مذاکرات مقامهای ایرانی با طرفهای اروپایی نشاندهنده آن است که نهتنها این توافق به حیات خود ادامه خواهد داد که حتی اعتباراتی جدید نیز از سوی اروپاییها به ایران وارد میشود.
یک اقتصاددان میگوید: اگر کارشناسان نسبت به رشد اقتصادی اعلام شده از سوی مرکز آمار ایران شبهاتی را وارد میدانند میتوانند شبهات را مطرح کرده و مرکز آمار ایران نیز موظف به پاسخگویی و برطرف کردن آن است.
جوانشدن مدیران کشور دستوری شد. شورایعالی اداری با الحاق چند تبصره به بخشنامه انتصاب مدیران حرفهای ابلاغ کرد که از این پس انتصاب مدیران بالای ٥٥سال و با سابقه کار بیشتر از ٢٥سال در سطوح مدیریت پایه ممنوع میشود و جوانان و زنها راحتتر میتوانند مدیر شوند.
وضعیت نرخ سود بانکی به عنوان یکی از ابزارهای نظام پولی بر متغیرهای دیگر اقتصادی اثرگذاشته یا از آنها اثر می پذیرد. از این رو کاهش نرخ سود بانکی باید متناسب با متغیرهای اقتصادی باشد.
یک اقتصاددان می گوید، نظام مالیاتی باید به گونه ای در کشور پیشرفت کند که مالیات درآمد افراد باید پیش از ورود به سیستم بانکی و سپرده گذاری اخذ شود.
یک اقتصاددان گفت: نیروی کار انسانی و حاملهای انرژی در داخل ارزان است و این دو موضوع به عنوان مزیت اقتصادی کشور ترغیبکننده سرمایهگذاران خارجی است.
یک اقتصاددان با بیان اینکه علی طیبنیا بهترین وزیر اقتصاد بعد از انقلاب اسلامی و از کارآمدترین وزرای اقتصادی دولت است، بیان کرد: به نظر من بهتر است طیبنیا وزیر اقتصاد بماند ولی وی در سالهای آتی باید در جهت ارتقای مدیران میانی و معاونان خود اقدام کند.
یک اقتصاددان گفت: انضباط اداری در دولت نهم و دهم مغفول ماند و دولت یازدهم هم عزمی برای برقراری آن نداشت، اما اگر دولت دوازدهم به این موضوع توجه کند، اقتصاد ایران با جهش چشمگیری مواجه خواهد شد.
یک کارشناس مسایل اقتصادی ثبات ارز طی ۴ سال گذشته را مهمترین دستاورد دولت عنوان کرد و افزود: دولت توانست طی این سال ها در بازار ارز ثبات ایجاد کند و این امر آرامش خاطری را برای تولید کنندگان فراهم کرد.
یک اقتصاددان گفت: کنترل تورم سیاست ارزنده دولت یازدهم بود و تندروهای مخالف این دولت با تاکید بر اثرات منفی این سیاست قصد ناچیز شمردن این برنامه را دارند.
مهدی پازوکی اقتصاددان با اشاره به لزوم بکارگیری ظرفیت ورود سرمایه های ایرانیان خارج از کشور گفت: سران سه قوه باید ۳ اصل را برای اصلاح فضای کسب و کار در دستور کار قرار دهند.
افکار عمومی فراموش نکردند آن زمان که سخن از واریز یارانه، آنهم از محل درآمد نفتی به حساب مردم به میان آمد، دولت مهرورز احمدینژاد خطاب به ملت ایران بخصوص طبقه فرودست جامعه مدام میگفت: «این حق شماست، ما نفت را به سفرههای شما میآوردیم و شما مردم باید بدانید که پول نفتتان چه میشود؟»
فساد پولی و بانکی در سالهای اخیر بسیار رخ نموده است. از پیدایش یک شبه موسسات پولی و اعتباری تا سر برآوردن اختلاسهای متعدد بانکی همه حکایت از اقتصاد بیمار دارد.
استقبال جامعه جهانی از انعقاد قراردادبا شرکت هواپیمایی بوئینگ و انعکاس آن بهطور گسترده در رسانههای خارجی بیانگر این واقعیت مهم است که فارغ از اینکه این قرارداد برای نخستینبار پس از استقرار نظام جمهوری اسلامی میان ایران و آمریکا منعقد شده است، فصل تازهای از تغییرات در اقتصاد کشورمان قلمداد میشود ؛
مهدی پازوکی گفت:« سیستم مالیات ها ایران همچنان یک سیستم سنتی است و قطعا باید ساختار مالیاتی کشور تغییر کند.»
سالیان سال است که فساد اقتصادی، گریبانگیر کشور شده است؛ به طوری که این معضل، سرمایه های فراوانی را برای رشد و توسعه بخش های زیربنایی نابود می کند.
قاچاق کالا و ارز یکی از مهمترین مسائلی است که در چند سال اخیر مورد توجه دولت، گمرک، کارشناسان و مردم قرار گرفته است. علاوه بر اینکه اقداماتی درباره این پدیده صورت گرفته است، همواره شاهد ورود و خروج فزاینده کالا های قاچاق هستیم.
چند سالی میشود که پای عددهای نجومی فساد اقتصادی به رسانهها باز شده و مردم ایران را شگفت زده کرده است.
قیمت دلار در چند روز اخیر رکورد سال ۹۵ را زد و از آستانه ۳۵۰۰ تومان رد شد. با این حال برخی معتقدند قیمت دلار همچنان پایین است و دولت نباید از افزایش قیمت دلار ممانعت کند.
مهدی پازوکی گفت:«زمانی که نرخ سود بالا باشد صاحبان پس انداز ، تمایلی به سرمایه گذاری ندارند. »
یک استاد دانشگاه گفت: «ادامه پرداخت یارانه به تمامی افراد کاملا اشتباه است اما حذف یکباره ۲۴ میلیون نفر نیز اشتباه است و دولت باید به تدریج هر تعداد که به صورت کاملا صحیح مشخص می کند را از دریافت یارانه کنار بگذارد.»
«دولت دهم بین ۴۰۰تا ۸۰۰هزار نیروی اضافی وارد سیستم اداری کشور کرد که دانشی نداشتند و سربار دولت شدند و باید با کمک مدیریت پیشرفته آنها را سروسامان دهیم...»
رونق اقتصادی به کلافی سر درگم تبدیل شده است. وجود انبوهی از مشکلات ساختاری در اقتصاد ایران باعث میشود در شرایطی که سرمایهگذارن خارجی تمایل زیادی به سرمایهگذاری در ایران دارند، همچنان رکود اقتصادی ادامه یابد یا حداقل رونق اقتصادی به آن شکلی که انتظار میرفت اتفاق نیفتد.
یک کارشناس اقتصادی معتقد است که «انحصار برای اقتصاد مانند سم خطرناک عمل میکند و برای اینکه جلوی رانت در اقتصاد را بگیریم، باید هر گونه انحصاری را از بین ببریم.»
یک استاد دانشگاه با اشاره به بدهی های دولت به سیستم بانکی گفت: «دولت باید وارد مذاکره با سیستم بانکی شود و بخشی از بدهی خود را استمهال کند و بخشی را از طریق کاهش هزینه های غیرضرور خود و بخشی دیگر را از طریق سایر منابع پرداخت کند.»
یک استاد دانشگاه بیان کرد: یکی از بزرگترین مشکلات اقتصاد کشور ما که همه ساله در بودجه نیز خود را نشان میدهد، موضوع توان کشور در مالیات ستانی است. سیستم مالیاتی کشور باید با کمک قوه قضایه بتواند از همه کسانی که درآمد بالایی دارند، مالیات بگیرند و آن مبلغ را به کسانی که نیاز دارند، تحصیص دهد.
رشد چهار درصدی اقتصاد از سال ۹۴ در زندگی مردم ملموس میشود. این وعده ای است که قائم مقام بانک مرکزی چند ماه قبل به مردم داد و اکنون در آستانه سال جدید این سوال مطرح است که آیا این وعده در سال آینده دست یافتنی است.