۰ نفر

دلیل و چگونگی برخورد با جیغ زدن کودکان

۸ تیر ۱۴۰۱، ۱۷:۱۲
کد خبر: 649021
دلیل و چگونگی برخورد با جیغ زدن کودکان

آیا شما هم از جیغ زدن و گریه‌های مداوم و ناگهانی کودک خود خجالت می‌کشید؟ جیغ زدن و قشقرق به پا کردن از جمله ویژگی‌های کودکان است.

چگونگی برخورد با جیغ زدن کودکان

به گزارش اقتصاد آنلاین، این کودکان هیچ دیدگاهی در خصوص نحوه بیان عواطف و احساسات خود ندارند و برای چیزهای کوچک جیغ می‌زنند و خواسته‌های خود را با دادن و قشقرق به پا کردن بیان می‌‌کنند. اگر بخواهند کاری را انجام دهند جیغ می‌زنند و به این ترتیب جیغ زدن و فریاد زدن به یک بخش از روابط آن‌ها تبدیل خواهد شد. در این شرایط تنبیه کردن کودک هیچ کمکی به بهبود شرایط او نخواهد کرد.

اکنون این سوال مطرح می‌‌شود که چرا کودکان جیب می‌‌زنند و قشقرق به پا می‌‌کنند؟ پاسخ این سوال ساده است زیرا کودکان نمی‌توانند عواطف و احساسات خود را به صورت کلامی بیان کنند و به همین دلیل برای بیان احساسات خود شروع به جیغ زدن خواهند کرد. بهترین کاری که شما به عنوان پدر و مادر می‌توانید انجام بدهید این است که از هرگونه موقعیت یا شرایطی که باعث می‌‌شود کودک شما وسوسه شود و جیغ بزند دوری کنید به علاوه شما می‌توانید هنگامی ‌که کودک تان می‌خواهد جیغ بزند حواسش را پرت کنید.

برای تعداد زیادی از مادرها سخت‌ترین قسمت کنار آمدن با کودک این است که کودک دوست دارد بدون هیچ گونه دلیل جیغ بزنند و قشقرق به پا کند. آنچه که شما باید به خاطر داشته باشید این است که خیلی از مادرها با چنین کودکانی مواجه هستند و به این ترتیب بهتر است به جای انجام دادن روش‌ها و راه حل‌های شخصی که ممکن است با نتایج منفی همراه باشد از متخصصین کمک بگیرید.

جیغ زدن به اشکال و اندازه‌های مختلفی خودش را نشان می‌دهد و شامل ناامیدی، عصبانیت یا رفتارهای سازمان دهی نشده است و نشان دهنده این است که کودک شما نمی‌تواند عواطف و احساسات خود را بیان کند. کودکی که اغلب جیغ می‌زند معمولاً دست و پای خود را سفت می‌کند یا بدون دلیل خودش را روی زمین می‌اندازد یا شروع به دویدن می‌کند. در برخی موارد شدیدتر کودکان شروع به شکستن اشیا می‌کنند، استفراغ می‌کنند، نفس خود را حبس می‌کنند و رفتارهای کاملا تهاجمی از خود نشان می‌دهند. دقت کنید که کودک شما جزو کدام دسته قرار دارد تا بتوانید از نکاتی که در بخش زیر ارائه می‌کنیم برای آرام کردن کودک خود استفاده کنید.

 کودکی که در هنگام شادی جیغ می‌زند

 کودکان هنگامی‌ که شاد هستند جیب می‌زنند که در این حالت سایر افراد عصبی و کلافه می‌شوند و کودکی که جیغ می‌زند را دوست دارند. آنچه که در این شرایط شما می‌‌توانید انجام دهید این است که کودک خود را بغل کنید و به آرامی کمر او را ماساژ دهید این کار باعث می‌شود که کودک شما احساس آرامش کند.

 کودکی که برای جلب توجه جیغ می‌زند

 همان طور که از اسم آن مشخص است کودک برای جلب توجه دیگران شروع به جیغ زدن می‌کند. هنگامی ‌که فرزند دختر یا پسر شما شروع به جیغ زدن می‌کند از شما می‌خواهد که به او توجه کنید در واقع با جیغ زدن سعی می‌‌کند توجه شما را به خودش جلب کند و در حالتی که صدای کودک شما بلندتر است و جیغ می‌‌زند به سمت او بروید و کمرش را نوازش کنید و او را وادار کنید در بغل شما بنشیند و شروع به ادا درآوردن کنید یا به روی او لبخند بزنید تا کودک شما متوجه شود که او را نادیده نمی‌گیرید و در مرکز توجه شما قرار دارد و از هر چیزی برای شما مهم‌تر است.

 کودکی که در هنگام عصبانیت جیغ می‌زند 

 در صورتی که فرزند شما خوشحال نیست و به دنبال جلب توجه نمی‌باشد به احتمال زیاد از چیزی عصبانی شده است در این حالت آنچه که می‌‌توانید انجام دهید این است که حواس کودک خود را با چیزی مثل اسباب بازی، اشاره کردن به یک نقاشی یا کتاب نقاشی پرت کنید یا از هر چیزی که برای او جذابیت دارد استفاده کنید. معمولاً برخورد صحیح با کودکی که جیغ می‌زند به ویژه هنگامی ‌که شما در یک مکان عمومی هستید بسیار دشوار است. کودک خود را به جای خلوت ببرید و با او به آرامی صحبت کنید و سعی کنید او را آرام نمایید سپس می‌‌توانید حواس او را پرت کنید تا دوباره جیغ نزند.

 روش‌هایی برای برخورد کردن با کودکی که جیغ می‌زند

بهترین روش‌ها برای برخورد با کودکی که جیغ می‌زند به شرح زیر می‌باشد:

 زمان و مکان مناسب را برای کودک خود انتخاب کنید 

 سعی کنید تا حد امکان به نیازهای غذایی و خواب کودک خود توجه کنید و اطمینان حاصل کنید که فرزند شما به اندازه کافی استراحت کرده است و چیزی خورده و گرسنه نیست سپس از منزل خارج شوید. اگر فرزند شما خسته و گرسنه باشد حوصله بیرون رفتن از منزل و خرید کردن را نخواهد داشت و به این ترتیب قشقرق به پا می‌‌کند. هنگامی ‌که شما به کودک خود بیرون می‌روید از مکان‌های ساکت و خلوت و رسمی خودداری کنید و در عوض به جاهایی بروید که سایر خانواده‌ها می‌روند زیرا هنگامی ‌که شما به یک رستوران پر سر و صدا می‌روید و کودک تان شروع به جیغ زدن می‌‌کند شرمنده نخواهید شد و مجبور نیستید کودک خود را وادار کنید به انجام کارهایی بپردازد که او را عصبی می‌کند و باعث می‌شود شروع به جیغ زدن کند.

 هنگامی ‌که کودک شما جیغ می‌زند فریاد نزنید 

 یکی دیگر از روش‌های موثر برای آرام کردن کودکی که جیغ می‌‌زند این است که در هنگام جیغ زدن کودک از انتقاد کردن از او یا فریاد زدن خودداری کنید و به جای آن که داد بزنید و سعی کنید تا خود را پایین بیاورید تا کودک شما هم مجبور باشد چون صدایش را پایین بیاورد و آنچه که شما می‌‌گویید را بشنود. سپس شما خونسردی خود را حفظ کنید و سعی کنید با آرامش با کودک تان صحبت کنید و بگویید که ‘عزیزم وقتی تو جیغ میزنی مامان سر درد بدی می‌گیره’

 با کودک خود منطقی برخورد کنید

 گاهی اوقات لازم است که به کودک خود بگویید ‘بیا دوتایی جیغ بزنیم تا ببینیم صدای کی بلندتره’ سپس با هم جیغ بزنید. بعد از آن کمی مکث کنید و بگویید ‘الان بیا مسابقه بدیم تا ببینیم صدای زمزمه کردن کدوممون پایین تره’ سپس انگار بازی می‌کنید مثلاً دست‌های خود را روی گوشت آن قرار بدهید یا بالا و پایین بپرید این کار باعث می‌‌شود که جیغ زدن شبیه یکی از کارهای خنده دار و بامزه ای باشد که کودک شما انجام می‌دهد.

 به احساسات کودک خود بها بدهید

 اگر کودک شما جیغ می‌زند می‌‌خواهد که به او توجه کنید. از خودتان بپرسید که آیا کودک شما واقعاً بی قرار است یا کلافه شده است اگر شما فکر می‌‌کنید محیطی که در آن قرار دارید اعصاب کودک تان را به هم ریخته است کاری که در حال انجام آن هستید را رها کنید و از آن محیط خارج شوید.

در صورتی که خرید کردن در یک فروشگاه شلوغ برای شما دشوار و پردردسر است بهتر است در ساعاتی که فروشگاه خلوت است به خرید بروید یا به فروشگاه‌های کوچکتر بروید یا آن که به صورت اینترنتی خرید کنید اگر احساس می‌کنید که علت جیغ زدن کودک شما این است که خسته شده است به احساس احترام بگذارید و به آرامی به او بگویید ‘می‌دونم که دوست داری بریم خونه اما کمی صبر کن تا کارم تموم بشه و بعد بریم’ در این حالت کودک شما احساس بهتری پیدا می‌کند زیرا مطمئن می‌شود که شما احساس او را درک می‌کنید و با کمک می‌کنید تا بتواند احساسات خود را در قالب جمله یا کلمه بیان کند.

اگر علت جیغ زدن یا قشقرق به پا کردن او این است که مطمئن است با جیغ زدن به او بیسکویت می‌دهید این کار را به هیچ عنوان انجام ندهید زیرا هنگامی ‌که کودک جیغ می‌‌زند و شما آنچه که می‌‌خواهد را در اختیارش قرار می‌دهید باعث بدتر شدن رفتار او خواهید شد و به این ترتیب او یاد می‌گیرد که برای هر چیزی که لازم دارد جیغ بزند. در این شرایط شما می‌توانید به آرامی به کودک خود بگویید ‘می‌دونم که بیسکویت می‌خوای اما اول باید خریدامون رو انجام بدیم و وقتی رسیدیم خونه بهت بیسکویت می‌دم’ با گفتن جملاتی از قبیل ‘اگه بچه خوبی باشی بهت بیسکویت می‌دم’ کودک خود را آزار ندهید و به جای این کارها به محض رسیدن به منزل به کودک خود بیسکویت بدهید زیرا بعداً به یاد نمی‌آورد که چگونه بیسکویت را به دست آورده است.

 کودک خود را مشغول کنید

 هنگامی ‌که بیرون می‌روید سعی کنید با ایجاد لحظات شادتر برای کودک خود و بازی دادن او در کارهای هیجان انگیز کاری کنید که به او خوش بگذرد. در بخش زیر به دو روش که شما می‌توانید امتحان کنید اشاره می‌کنیم:

هنگامی ‌که با فرزند خود به خرید می‌روید با او صحبت کنید و به او بگویید که قصد انجام دادن چه کاری را دارید و به آنچه که در اطراف شما رخ می‌دهد اشاره کنید. از کودک خود بخواهید به شما برای انتخاب میوه و سبزیجات و برداشتن مواد مورد نیاز از قفسه‌ها کمک کند تا لذت بیشتری ببرد یا آنکه با هم شعر بخوانید و خرید کنید یا حتی می‌‌توانید از کودک خود بخواهید شعرهای دوران کودکی اش را بخواند تا زمان برای شما سپری شود.

قبل از آن که کودک شما شروع به جیغ زدن کند به او اسباب بازی و خوراکی بدهید. در صورتی که صبر کنید جیغ بزند و سپس به وسایل مورد علاقه اش را بدهید در واقع به او یاد می‌‌دهد که با بالا بردن صدایش می‌تواند به آنچه که می‌‌خواهد دست پیدا کند. به جای این کار باید اسنک یا اسباب بازی را زمانی به او بدهید که ساکت است شما حتی می‌توانید یک اسباب بازی خاص را در ماشین خود بگذارید و به او اجازه بدهید فقط زمانی که داخل ماشین نشسته است از آن استفاده کندـ

برای تعداد زیادی از مادران که کودکان را دوست دارد جیغ بزند نگاه‌ها و قضاوت دیگران آزاردهنده است و اگر شما در برخی اماکن از قبیل یک رستوران ساکت یا کتابخانه حضور دارید و کودک شما شروع به جیغ زدن کرده است و آرامش دیگران را به هم زده است او را بیرون ببرید اما در یک فروشگاه و سوپر مارکت شلوغ مجبور نیستید او را به سمت بیرون هدایت کنید.

 کودک خود را تشویق کنید

 به جای آن که کودک خود را سرزنش کنید بهتر است او را تشویق کنید. به عنوان مثال اگر کودک شما اتاق یا محیط منزل را کثیف کرده است می‌توانید به آرامی و با لحن مناسب بگویید که ‘خب به مامان نشون بده که چطوری می‌تونی اینجا رو تمیز کنی’ و سپس برای کاری که انجام داده است او را تشویق کنید.