۰ نفر

اشتباهات گذشته جبران پذیر هستند؟

۲۲ مهر ۱۴۰۱، ۲۳:۴۰
کد خبر: 673883
اشتباهات گذشته جبران پذیر هستند؟

برای جبران اشتباهات گذشته اولین گام پذیرش مسئولیت و بعد بخشیدن خود است. بعد از آن می‌توانید با روش درست معذرت خواهی و درس گرفتن از تجربیات به دست آمده رو به جلو گام بردارید.

 راهکاری برای جبران هر گونه اشتباه در گذشته و حال

به گزارش اقتصاد آنلاین، انسان جایز الخطاست، اما یک انسان سالم اگر اشتباهی مرتکب شود، احساس گناه و پشیمانی خواهد کرد و در صدد جبران اشتباهات گذشته‌اش خواهد بود. جبران خطا حس رهایی به فرد داده و باعث می‌شود بتواند فرصتی دوباره را تجربه کند. لازمه رسیدن به آرامش و سلامت روان این است که بتوانید خودتان را بخشیده و برای جبران اشتباه خود در صورت امکان کاری انجام دهید، حتی اگر این کار یک عذرخواهی تمام و عیار باشد. در این مطلب ابتدا به شما کمک می‌کنیم تا خودتان را ببخشید و از گذشته رها شوید، بعد از آن به گام‌هایی اشاره خواهیم کرد که باید برای جبران اشتباه یا عذرخواهی بردارید.

روانشناسی اشتباهات گذشته؛ بخشیدن خود

هر اشتباهی که انجام می‌دهیم به ما کمک می‌کند تا رشد کنیم. آنچه که امروز هستید نتیجه کار‌های خوب و بدی است که در گذشته انجام داده‌اید. شما نمی‌توانید گذشته را پاک کنید، اما می‌توانید آینده را با انجام کاری متفاوت در امروز تغییر دهید. در اینجا نکاتی وجود دارد که به شما کمک می‌کند خودتان را برای اشتباهات گذشته ببخشید و به جلو بروید.

۱- بدانید تنها نیستید. در گذشته همه اشتباهات زیادی وجود دارد. حتی افرادی که شما آن‌ها را تحسین می‌کنید هم کامل نیستند؛ حتی ممکن است بیش از شما در گذشته خود گیر کرده باشند.

۲- به اشتباه خود صادقانه نگاه کنید. سهم شما در آن چقدر بوده است؟ دیگران چه سهمی در اشتباه شما داشته‌اند؟ کل آن موقعیت چه احساسی در شما ایجاد می‌کند؟ تنها با دیدن عریان احساسات می‌توان آن‌ها را التیام بخشید.

۳- خودتان را ببخشید. همه ما انسان هستیم. ما اشتباه می‌کنیم. این بخشی از زندگی است. شما احتمالا در آن زمان کاری را انجام داده‌اید که از نظر خودتان بهترین کار بوده است؛ و اکنون می‌دانید چطور می‌توانید بهتر عمل کنید.

۴- در صورت لزوم جبران کنید. اگر شخص دیگری به دلیل اشتباه شما صدمه دیده است، ممکن است بخواهید جبران کنید. اما بدانید که این مرحله همیشه ضروری نیست. اینکه تصمیم بگیرید چگونه صدمه خود را جبران کنید به شرایط موقعیتی وابسته است که در آن قرار دارید. 

۵- از اشتباه خود درس بگیرید. هر اشتباهی یک درس به همراه دارد. چه چیزی می‌توانید از خودتان بیاموزید؟ اگر در آینده در شرایط مشابهی قرار بگیرید، این بار چگونه رفتار می‌کنید؟

بخشیدن خود دقیقا چیست و چه فوایدی دارد ؟

یکی از زیبایی‌های زندگی این است که هر روز با فرصت‌ها و انتخاب‌های جدید شروع می‌شود. خودتان را اسیر گذشته نکنید، این کار تنها شما را از داشتن یک آینده روشن که شایستگی آن را دارید، محروم می‌کند. پس خودتان را ببخشید و رو به جلو گام بردارید.

چگونه کار بد خود را جبران کنیم؟

همان طور که اشاره شد یکی از مواردی که به شما کمک می‌کند بتوانید از گذشته رها شوید، این است که اگر شرایط مناسب وجود دارد اشتباهات خود را جبران کنید. اما چگونه؟

۱- اگر تقصیر را به گردن نگیرید نمی‌توانید خودتان را نیز ببخشید. بهانه تراشی نکنید. به درونتان نگاه کرده و مسئولیت کاری که انجام داده‌اید را بپذیرید.

۲- به جای اینکه مدام خودتان را سرزنش کنید به عواطف فردی که از اشتباهات شما آسیب دیده فکر کنید. چقدر و چرا آسیب دیده؟ ناراحتی او به همان میزانی است که شما تصور می‌کردید؟ شاید بیش از حد موقعیت را بزرگ کرده باشید.

۳- حال که به درک درستی از احساسات خود و طرف مقابل رسیدید برای جبران اقدام کنید. اولین مرحله احتمالا معذرت خواهی و بعد از آن تعهد به انجام رفتار درست است.

۴- اگر طرف مقابل شما را نبخشید، شما خودتان را ببخشید و اجازه ندهید سرزنش خود و احساس گناه انرژی شما برای ادامه زندگی را کم کند.

معذرت خواهی راهکاری برای جبران اشتباهات گذشته

در مورد عذرخواهی نکاتی وجود دارد که دانستن آنها به ما برای یک معذرت خواهی مناسب و تاثیرگذار کمک می‌کند. 

عذرخواهی باعث می‌شود آزردگی و زخم کسی که به او آسیب زده‌اید التیام یابد و او احساس ارزشمندی و احترام کند. شما با یک عذرخواهی واقعی و صمیمانه نشان می‌دهید اشتباه خود را پذیرفته و قصد تکرار آن را ندارید. در واقع به خودتان به عنوان یک انسانی که برای رفتار درست اهمیت قائل است، بها می‌دهید.

معذرت خواهی برای برخی از افراد سخت است چرا که عذرخواهی را مساوی با پذیرش بی لیاقتی و نقص در خود می‌دانند. گاهی اوقات نیز افراد می‌پندارند عذر خواهی آن‌ها را مقصر تمام و عیار ماجرا جلوه خواهد داد. در بعضی از مواقع نیز مردم عذرخواهی نمی‌کنند تا شاید خطایشان زودتر فراموش شود. اما نکته مهم این است که معذرت خواهی در شرایط مناسب می‌تواند به مشکلات پایان داده و با خلق احساسات مثبت، ارزش‌ها و کیفیت زندگی شما را ارتقا دهد.

تنها زمانی عذرخواهی کنید که واقعا قصد دارید رفتار خود را تغییر دهید. در غیر این صورت عذرخواهی ارزش خود را از دست می‌دهد.

اگر طرف مقابل برای پذیرش معذرت خواهی شما درخواست‌های نامعقول یا غیر ممکن از شما داشت، اصراری به بخشیده شدن از آن طرف نداشته باشید. شما قرار است اشتباه خود را جبران کنید نه اینکه اشتباهات دیگری مرتکب شوید.

زمانی که مطمئن نیستید کار بدی انجام داده‌اید به جای عذرخواهی درباره موضوع صحبت کنید تا دلیل واقعی ناراحتی طرف مقابل روشن شود.

هنگام معذرت خواهی مسئولیت کارتان را به عهده بگیرید و پاسخی همدلانه و صمیمانه به طرف مقابل بدهید. استفاده تنها از عبارت‌هایی مانند «ببخشید» عذرخواهی واقعی محسوب نمی‌شود. 

بعد از اینکه با کلامتان معذرت خواهی کردید اگر راهی برای جبران وجود دارد، برای جبران اشتباه خود اقدام کنید.