۰ نفر

با خروج قریب‌الوقوع نیروهای «ناتو» از خاک افغانستان؛

استولتنبرگ: دولت کابل را تنها نخواهیم گذاشت

۸ خرداد ۱۴۰۰، ۶:۴۰
کد خبر: 531665
استولتنبرگ: دولت کابل را تنها نخواهیم گذاشت

«ناتو» در دو دهه اخیر کوشیده است که نظم و امنیت را به‌کشور از هم گسیخته افغانستان برگرداند اما دولت این کشور معتقد است، نیروهای نظامی‌اش آن‌قدر توان دارند که چنین چیزی را بدون مشارکت نیروهای خارجی هم به ارمغان بیاورند.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایران، این در حالی است که از نیروهای ناتو در خاک افغانستان بیشتر از 9 هزار نفر نمانده‌اند و همان‌ها نیز مکلف شده‌اند که حداکثر تا 22 شهریور خاک افغانستان را ترک گویند. مصاحبه خبرگزاری «آسوشیتدپرس» با «ینس استولتنبرگ»، دبیرکل ناتو گویای حقایقی در این ارتباط است.

‌آقای دبیرکل! فرایند خروج نیروهای ناتو از خاک افغانستان چگونه و بر پایه کدام دلایل صورت می‌گیرد؟

حقیقت امر این است که افغانستان در حال حاضر نیروهای مسلح بسیار بیشتر و بهتری را در قیاس با شروع حضور نیروهای ما در آنجا (از سال 2003) در اختیار دارد و حتی نظم شهری و قوای فرماندهی در ولایات مختلف این کشور بهتر از گذشته شده است. بواقع زمانی رسیده است که روال برقراری امنیت داخلی به خود افغان‌ها سپرده شود.

با این حال دامنه نفوذ دولت و ارتش افغانستان بندرت از شهر کابل فراتر می‌رود و مناطق دیگر در اختیار سایر نیروها و بویژه طالبان است و به‌همین سبب،نزاع ها در سطح کشور پایدار نشان می‌دهد.

رفتن نیروهای مسلح ما به معنای پایان کمک‌های ما به افغان‌ها نیست ما همچنین به آنها مشاوره می‌دهیم و برخی متخصصان امور سیاسی و مستشاران نظامی را در اختیار آنها قرار خواهیم داد و خواهیم کوشید به‌روند سست مذاکرات صلح دولت کابل با طالبان استحکام بیشتری ببخشیم.

از طرح‌های دیگر ناتو برای کمک به افغانستان بگویید.

یکی از طرح‌های ما در این زمینه آموزش نظامی دادن به سربازان افغانی البته در کمپ‌هایی در بیرون از خاک کشورشان است و در جلسات بعدی ناتو هم راجع به راه‌حل‌هایی دیگر برای مشکلات دیرپای افغانستان مذاکره خواهیم کرد.

خروج تمامی نیروهای امریکایی از خاک افغانستان را که خواسته جو بایدن است، تا چه حد باید جدی انگاشت؟

خود امریکایی‌ها هم در این مسأله هنوز به نتیجه نرسیده‌اند. زیرا بایدن اصرار دارد که هیچ سرباز امریکایی از ماه سپتامبر به بعد در افغانستان باقی نماند اما سران ارتش این کشور معتقدند منافع سوق‌الجیشی و امنیتی امریکا ایجاب می‌کند که بخشی از این نیروها در کابل و هرات باقی بمانند. به‌هرحال در جلسه‌ای که روز 14 ژوئن بین ما، بایدن و نمایندگان ارشد کشورهای دیگری که سربازان‌شان در افغانستان حاضرند برگزار می‌شود، در این خصوص مذاکره خواهد شد و جزئیات امر مشخص‌تر می‌شود.

آیا باور ندارید که با خروج نیروهای نظامی خارجی از خاک افغانستان امنیت شکننده این‌کشور بیش از پیش به‌خطر خواهد افتاد؟

هیچ‌کاری از این قبیل اقدامات، بدون ریسک‌ها و خطرهای مرتبط با آن نیست ولی این را هم در نظر بگیرید که پس از دو دهه حضور همیشگی نیروهای ما در افغانستان پاسخگویی از جانب ما در مورد دلایل ادامه مرگ‌ومیر نیروهای ناتو در خاک این کشور نیز دائماً سخت‌تر می‌شود. اگر فردا مجبور شویم که نیروهای خود را در آنجا افزایش بدهیم. چه کسی جوابگوی افزایش تلفات ما خواهد بود؟

ناظران بین‌الملل و کارشناسان افغانستانی معتقدند، طالبان به‌محض تخلیه افغانستان از نیروهای مسلح خارجی، دولت را فلج کرده و قدرت را در دست خواهد گرفت و حوادث تند ماه‌های اخیر هم نشانگر صحت این رایزنی است.

قبول دارم ولی حضور ابدی ما در آنجا هم بی‌معنا و خارج از بحث است. ما مجدداً قول می‌دهیم که در تأمین سرمایه‌های لازم برای حفظ امنیت این نهادها سهم مهمی خواهیم داشت و افغانستان را همچنان در مرکز توجه خود قرار خواهیم داد.