۰ نفر

رهگیری بتن‌های غیراستاندارد

۱۴ دی ۱۳۹۶، ۱۱:۲۹
کد خبر: 242289
رهگیری بتن‌های غیراستاندارد

سازمان ملی استاندارد چند وقتی است که کالاهای غیراستاندارد را لیست می‌کند و از مردم می‌خواهد که سراغ تولیدکنندگانی نروند که نام و نشان استاندارد را جدی نمی‌گیرند.

 به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایران، دو هفته پیش هم این سازمان اسم 25خودرو را آورد که تولیدشان به اجبار باید متوقف شود،البته قبل از آن هم برخی از تولیدکنندگان مصالح ساختمانی مجبور به تعطیلی واحد خود شدند؛ در این میان یک میلیون عدد آجر ماشینی، 64هزار عدد بلوک سقفی، شش هزار عدد آجرنما، 300 متر مربع موزاییک و 37هزار متر تیرچه با پاشنه بتنی و فوندوله به علت نداشتن مجوز استاندارد توقیف شد.

روز گذشته نیز اسم 5 شرکت تولید‌کننده بتن که با استاندارد بیگانه بودند در صدر اخبار آمد. این واحدهای تولیدی که در اطراف تهران فعالیت می‌کردند تعطیل شدند. سال گذشته هم 10 واحد تولیدی بتن غیر استاندارد از لیست تولیدکنندگان حذف شد و شاید در جای دیگر بدون مجوز مانند قارچ رویش کردند.سال های زیادی نمی‌گذرد که کارشناسان نسبت به عملکرد سازمان ملی استاندارد معترض بودند و گفتند این مجموعه به جای آنکه با قدرت جلوی متخلفان بایستد عقب نشینی می‌کند. نمونه بارز آن هم در صنعت خودرو قابل رؤیت بود.سازمان ملی استاندارد از اینکه شرکت‌های خودرویی با استانداردهای اروپایی همراه نبودند گلایه داشتند و همواره زورشان به آنها نمی‌رسید، ولی چند وقتی است که رویکرد این سازمان تغییر کرده و آنگونه که مدیران آن قول دادند نظارت‌ها تداوم خواهد داشت، البته باید دید این سازمان تا  چه  حد می‌تواند در مقابل، مقاومت‌ها دوام بیاورد. با تمام این اوصاف بعد از زلزله 7.2 ریشتری کرمانشاه سازمان ملی استاندارد و نظام مهندسی جلسه مشترک گذاشتند و از کیفیت ساخت وساز در شهرها صحبت کردند. در آن نشست به تولیدکنندگانی که مصالح ساختمانی غیر استاندارد تولید می‌کنند هشدار داده شد که دوران اغماض تمام شده است و تمام واحد‌ها باید فعالیت قانونی داشته باشند. حال استاندارد مانع  فعالیت 5 کارخانه بتن شده که بدون توجه به استانداردهای وضع شده تولید می‌کردند،هر چند که گفته می‌شود این تولیدات به سفارش بساز و بفروش‌ها بوده است.

حساسیت ما چند برابر شده است

مسلم بیات مدیرکل استاندارد استان تهران درباره مصالح ساختمانی غیراستاندارد گفت:  زلزله کرمانشاه نشان داد که باید حساسیت روی تولید مصالح ساختمانی چند برابر شود. پیش از این هم نظارت‌های مستمری وجود داشت اما اکنون واحدهای تولیدی باید تمام فاکتورها را رعایت کنند و دراین زمینه هیچ عذری را نمی‌پذیریم. وی درباره تعطیلی واحد بتنی که از سال گذشته تعداد آن به 15 واحد رسیده است افزود: بتن‌های غیراستاندارد مشکلات جدی ایجاد می‌کند لذا نسبت به خطرات مهلک استفاده از بتن‌های غیراستاندارد هشدار می‌دهیم.

متخلفان را حمایت نمی‌کنیم

محسن تدین رئیس هیأت مدیره انجمن بتن ایران هم درباره وضعیت تولید این محصول گفت: رعایت استاندارد یکی از الزام‌های تولید بتن است ،لذا تمام واحدها مکلف به اجرای آن هستند.؛ هر مجموعه‌ای که در این زمینه کوتاهی کند از سوی ما هم مورد حمایت قرار نمی‌گیرد. وی افزود: برخی از واحدهای تولیدی که به سمت تولید مصالح ساختمانی می‌روند تخصص آن را ندارند و تنها به‌ دنبال سود مقطعی هستند. در این صنعت واحدهایی در حال فعالیت اند که قدمت طولانی دارند و طبق مؤلفه‌های استاندارد حرکت می‌کنند. این مجموعه‌ها حاضر نیستند حتی به قیمت گرفتن پول بیشتر محصول غیر استاندارد تولید کنند.

همچنین بهروز سرآبندی رئیس مرکز توسعه صنعتی ساختمان و مدرس دانشگاه درباره مصالح ساختمانی غیر استاندارد که می‌تواند در صورت وقوع زلزله فجایع متعددی  ایجاد کند، گفت: بعد از مدتی وقفه سازمان ملی استاندارد در حال انجام وظایف قانونی خود در نظارت بر تولید مصالح ساختمانی است. این مجموعه از مدت‌ها قبل باید وضعیت تولیدکنندگان مصالح ساختمانی را رصد می‌کرد اما متأسفانه سال‌های متمادی بی‌توجهی کرد. لذا امیدواریم که روند بازرسی‌ها مداوم باشد و این سازمان نظارت‌های خود را بر تولید مصالح ساختمانی بیشتر کند.

وی خاطرنشان کرد: در سال‌های گذشته مصالح ساختمانی تولید و روانه بازار شد که در آینده باعث مشکلات جدی می‌شود، نمونه آن مسکن مهر است. مصالح ساختمانی غیر استاندارد باعث شده این ساختمان‌ها دوامی نداشته باشند. حال با نظارت‌هایی که سازمان استاندارد انجام می‌دهد قطعاً کیفیت مصالح ساختمانی ارتقا پیدا می‌کند.

زمانی که پروژه مسکن مهر در تهران آغاز شد هزینه ساخت متری 450 هزار تومان بود. لذا اگر هر فرد هم می‌خواست با قیمت پایین مسئولیت این پروژه‌ها را بر عهده بگیرد تنها می‌توانست 10 درصد قیمت‌ها را کم کند ،اما دیدیم که در قرارداد ساخت هر متر مربع 300 هزار تومان سفارش داده شد. لذا یک سازنده با چه مصالح ساختمانی این سازه‌ها را بنا کرد، این نشان می‌دهد که اکثر مصالح ساختمانی استفاده شده غیر استاندارد است. وی با بیان اینکه استاندارد کردن مصالح ساختمانی اجتناب‌ناپذیر است تصریح کرد: متأسفانه برخی  سازندگان سفارش مصالح ساختمانی غیر استاندارد  می‌دهند.آنها برای آنکه از هزینه‌های خود کم کنند سفارش‌هایی می‌دهند که عملاً خلاف قانون است، اگر چنین سفارش دهندگانی نباشد به طور قطع واحد تولیدی متخلف شکل نمی‌گیرد.

طبق گزارش استاندارد تهران ، بازرسان این سازمان در جریان بازرسی آذرماه خود از واحدهای تولید بتن در استان تهران، پنج واحد تولید بتن غیراستاندارد با نام‌های تجارتی «نسیم‌بتن»، «صوفی گولان»، «دشت بهشت»، «بتن دهکده» و «رمضان صاحب ابرغانی» را شناسایی و توقیف کردند. همچین از تولیدکننده‌ متخلف‌ بتن غیراستاندارد با نام تجارتی «صوفی گولان» به‌ دلیل جعل نشان استاندارد(تولید پس از  ابطال پروانه) به دادگاه شکایت شد. این واحد تولیدی در محدوده سه‌راه تهرانپارس قرار دارد. همچنین واحد تولیدی «بتن دهکده» به علت تولید بدون مجوز استاندارد به دادگاه معرفی شد.

 در این بازرسی‌ها، بتن غیراستاندارد با نام تجارتی «نسیم بتن»، «دشت بهشت»، توقیف و از تولیدکننده آن به مراجع قضایی شکایت شد.