۰ نفر

۲۸ درصد هزینه‌های جاری متعلق به دهک دهم

نیلی:قشر ثروتمند جامعه مالیات نمی‌‌دهد

۱۱ اسفند ۱۳۹۵، ۱۲:۱۱
کد خبر: 179915
نیلی:قشر ثروتمند جامعه مالیات نمی‌‌دهد

مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور با بیان اینکه از قشر ثروتمند جامعه مالیات نمی‌گیریم، گفت: از ۵۶۰ هزار میلیارد تومان هزینه مصرفی ۲۸ درصد آن را دهک دهم خرج می‌کند.

مسعود نیلی امروز در دهمین همایش مالی و مالیاتی در دانشگاه تهران به دهک‌های درآمدی و پرداخت مالیات توسط آنها اشاره کرد وگفت: دهک دهم درآمدی ۲۸ درصد از کل هزینه‌ها را دارد و در سال ۹۴ هزینه مصرفی که ۵۶۰ هزار میلیارد تومان بوده، دهک دهم ۲۸ درصد آن را خرج کرده است.به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از ایبِنا؛ مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور افزود: اگر به جای ۳ درصد ۱۰ درصد از این دهک مالیات بگیریم، ۱۵ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان و اگر ۲۰ درصد باشد، ۳۱ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان و اگر ۳۰ درصد اخذ شود ۴۷ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان مالیات خواهد بود.

وی با بیان اینکه در انگلیس از این دهک ۴۰ درصد و در دانمارک ۵۰ درصد مالیات اخذ می‌شود، تصریح کرد: عملاً از قشر ثروتمند جامعه مالیات نمی‌گیریم، باید در مالیات از سمت بنگاه‌ها به سمت خانوار برویم.

نیلی درباره شاخص‌های مطلوب مالیاتی در مورد مزایای مالیات بر بنگاه‌ها گفت: این موضوع منجر به ایجاد اطلاعات قابل تطبیق برای اخذ مالیات بر درآمد خانوار است، همچنین بازیگر اصلی، اخذ مالیات بر مصرف و ارزش افزوده خواهد بود.

مشاور اقتصادی رییس جمهور در مورد معایب آن نیز اظهارداشت: اختلال در تولید بنگاه‌ها و افزایش نابرابری به دلیل کاهش دستمزد کارگران از دیگر ابعاد این موضوع است. وی با تاکید بر لزوم اجرای عدالت مالیاتی در کشور گفت: فقط حدود ۳ درصد از دهک دهم جامعه مالیات می پردازند.

وی به اهمیت مالیات در تامین مخارج دولت برای عرضه کالاهای عمومی و کمک های اجتماعی دولت به جامعه و همچنین نقش پر اهمیت مالیات در خروج از رکود اشاره کرد و افزود: اکنون در کشور باید به بازتوزیع مالیاتی توجه شود به گونه ای که پرداخت مالیات برای افراد ثروتمند و کم درآمد متعادل و متوازن شود و  این چنین نشود که افراد ثروتمند نقشی در مالیات نداشته باشند.

نیلی به میزان درآمد دولت از منابع مالیاتی اشاره کرد و گفت: به طور متوسط ۴۰ درصد از مخارج دولت در ۴۰ سال گذشته از منابع مالیاتی بوده است که اکنون این میزان در سال‌های اخیر به متوسط حدود ۴۶ و ۴۷ درصد افزایش یافته است.

نیلی در ادامه گفت: عدالت مالیاتی با اجرای بازتوزیع مالیاتی صورت می گیرد و اگر باز توزیعی به شکل صحیح اجرایی شود درآمد مالیاتی از قشر پردرآمد ستانده می‌شود و منابع آن برای قشر کم درآمد صرف می‌شود.

مشاور اقتصادی رئیس جمهور همچنین به آمار بودجه خانوار اشاره کرد و گفت: بر اساس این آمار که منبع مهم و غنی برای تشخیص مالیاتی می باشد، درصد کمی از خانوارهای ایرانی در دهک های درآمدی بالا مالیات پرداخت می‌کنند و بر اساس آن حدود ۳ درصد از دهک دهم جامعه مالیات پرداخت می کنند و این در حالی است که تعداد زیادی از ثروتمندان در  آمار بودجه خانوار شرکت نمی کنند و بنابر این در جامعه آماری دیده نمی‌شوند.

نیلی در ادامه به هزینه و مخارج  زیاد قشر ثروتمند و دهک دهم جامعه اشاره کرد و افزود: در حالی که قشر ثروتمند نقش کمی در مالیات دارند ولی بیشترین هزینه ها را بر جامعه تحمیل می کنند.

وی همچنین از تمرکز مالیاتی بر روی بنگاه های اقتصادی و شرکت ها انتقاد کرد و بیان کرد: اکنون ما در نظام مالیاتی مان تمرکز مالی بر روی بنگاه ها است؛ در حالی‌که این از اساس اشتباه است و باید تمرکز اصلی مان را بر روی خانوارها متمرکز کنیم.

نیلی در ادامه آمار مالیاتی از کشورهای خارجی ارائه داد و گفت: در اکثر کشورهای توسعه یافته متوسط مالیات بر درآمد خانوارها ۵۰درصد و بر شرکتها ۵درصد است، درحالی که درایران این میزان به ترتیب ۱۰درصد و ۵۰درصد است که نشان از میزان بالای مالیات بر درآمد شرکتهاست.

وی جنبه منفی مالیات بر بنگاه‌ها و شرکت‌ها را اختلال در فعالیت اقتصادی آنها برشمرد و بیان کرد: علاوه بر آنکه باعث اختلال و کم بازدهی شرکت‌ها و فعالیت تولیدی می‌شود، باعث افزایش دستمزد حقوق بگیران این بنگاه‌ها نیز می‌شود که خود این باعث اختلال در نظام اقتصادی کشور می‌شود.