یک اقتصاددان گفت: اشتباهات سیاسیون ایران، راه را برای تسلیم و وادادگی کشور هموار میکند؛ یکی از این اشتباهات بودجه۱۴۰۰ است که قربانی رویکرد غیر مسئولانه دولت و مجلس شده است و کشور را در آینده نزدیک دچار تشدید تورم خواهد کرد.
صادق الحسینی و علی مروی، دو کارشناس اقتصادی در گزارش تحلیل بازارهای این هفته، ۱۳ اسفند ۹۹ به پیشبینی خود از بازارهای مسکن، دلار، ارزهای دیجیتال، دلایل شرایط کنونی بازار سرمایه و آینده توافق ایران و آمریکا پرداختند.
میزان ارتکاب فساد برابر است با احتمال کشف فساد ضربدر جریمه آن؛ به بیان دیگر هزینه برخورد با فساد است که میزان فساد را تعیین میکند. چگونه میتوان هزینه برخورد با فساد را افزایش داد؟ در ویدیو زیر گزیدهای از برنامه اقتصاد ایران در گذار از بحران(قسمت پانزدهم) با صادق الحسینی و علی مروی را مشاهده میکنید.
گسترش فساد به ویژه در ردههای میانی اداری را میتوان یکی از معضلات اساسی دانست که هزینههای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی بالایی را به کشور تحمیل کردهاست.
فساد راس حاکمیت در قبل از انقلاب و فساد مدیران میانی و ارکان دیوان سالاری کشور بعد از انقلاب، تفاوت کلیدی و ماهوی فساد در این دو بازه زمانی است. مکانیزمهای غیربهینه انتخابات مجلس، وجود برخی قوانین فسادزا و یا خلاء قانونی، برخورد غیربازدارنده با فساد و نبود شفافیت، رسانهها و افکار عمومی آزاد و مستقل، چهار محور اصلی و ریشه فساد در ایران است. تنها راه مقابله با فساد و رانت در ایران خشکاندن همین ریشههاست.
گزارشهای متعدد نشان میدهد که فساد در ایران سابقه بسیاری طولانی دارد و مختص به چند دهه اخیر نیست.
۱۰ روز به برگزاری بزرگترین انتخابات اقتصادی کشور که انتخابات شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت بوده، باقی مانده است. اما برگزاری این انتخابات با ابهاماتی مانند کم بودن اطلاعرسانی درخصوص ثبتنام نامزدها، شیوه نظارت بر سلامت انتخابات، تضمین مشارکت مردم، تضمین حضور حرفهای و نه سیاسی مدیران، چارچوب اختیارات مدیران آتی و شفافیت عملکرد آنها و... همراه است.
دلیل اصلی شکلگیری فساد، وجود رانت است.
برنامه اقتصاد ایران در گذار از بحران که در آن صادق الحسینی و علی مروی به بررسی وضعیت و چالشهای اقتصاد ایران میپردازند هر هفته به صورت لایو اینستاگرام و پادکست منتشر میشود.
پس از استقبال مخاطبان، دومین پادکست برنامه «تحلیل هفتگی بازارها» که در آن صادق الحسینی و علی مروی به پیشبینی و بررسی بازارهای مختلف میپردازند، در کستباکس منتشر شد.
آینده سیاسی توافق با آمریکا، بورس و حضور در بازار رمزارزها از مهمترین بخشهای برنامهی لایو این هفته الحسینی و مروی، دو کارشناس اقتصادی، بودند. این برنامه چهارشنبه هر هفته در شبکههای اجتماعی پخش میشود و این دو کارشناس به بررسی روند هفته گذشته و پیشبینی روند آینده آنها میپردازند و به پرسشهای مخاطبان خود پاسخ میدهند.
برای ایجاد تعادل نسبی در بازار مسکن برآورد میشود که به طور متوسط باید سالانه یک میلیون واحد مسکونی در کشور ساخته شود. با این وجود آمار رسمی نشان میدهد که طی هفت سال گذشته تنها چهار میلیون واحد مسکونی در کشور ساخته شدهاسیکی از راهکارهای اساسی برای افزایش عرضه و ساخت مسکن، توسعه شهرهای جدید است. در ویدیو زیر گزیدهای از برنامه اقتصاد ایران در گذار از بحران (قسمت چهاردهم) با حضور صادق الحسینی و علی مروی را میبینید.
جهش قیمتی سه سال اخیر مسکن به حدی بوده که قدرت خرید خانوار در بازار مسکن را به پایینترین میزان طی چند دهه اخیر رساندهاست.
شکاف قیمت مسکن و قدرت خرید خانوار به نحوی است که خرید یک خانه ۷۵ متری به طور متوسط بیش از۶۰ سال در تهران و بیش از۳۰ سال در مراکز استانها به طول میانجامد. برخی خانوارها هم احتمالاً باید برای همیشه خانه دار شدن را فراموش کنند. اصلاح بازار مسکن در ایران، تنها با افزایش عرضه در مسکن و کاهش تقاضای سرمایه گذاری به وسیله از بین بردن جذابیت سفته بازی و امکان احتکار در حوزه مسکن امکان پذیر است.
قیمت در هر بازاری از جمله مسکن برآیند عرضه و تقاضا است. با این وجود ویژگیهای خاص مسکن شرایط تحلیلی آن را از سایر بازارها متفاوت میکند.
قیمت مسکن متأثر از شرایط تورمی و جهش نرخ ارز از ابتدای سال ۹۷ حدود پنج برابر شدهاست.
بررسی رکورد بازار مسکن و تورم فصلی در مسکن، روند قیمتی رمز ارزها و بحث پیرامون وضعیت بازار سهام از جمله مهمترین مواردی بود که الحسینی و مروی در لایو این هفته تحلیل هفتگی بازارها به آن پرداختند. همچنین بحث داغ و جنجالی توافق با آمریکا و مذاکرات در مورد آن از نقطه عطف این لایو بود.
یک اقتصاددان نوشت: رانت ارز ۴۲۰۰ با اصرار دولت و تسلیم کمیسیون تلفیق مجددا به بودجه ۱۴۰۰ بازگشت.
یک تحلیلگر اقتصادی ضمن تحلیل بازارهای طلا، بورس، مسکن در آینده درباره وضعیت بازار ارز در روزهای آتی گفت که دولت در حال حاضر وضعیت ارزی مناسبی دارد و بازار ارز را کنترل میکند.
سیاستگذاریهای ما اعتیاد به سرکوب مداوم نرخ ارز و دلارهای نفتی پیدا کرده و این همان بیماری هلندی است که موجب ارزانتر شدن و افزایش واردات در قبال گرانتر شدن و کاهش صادرات میشود.
یک اقتصاددان با اشاره بر اینکه در اصلاحیه بودجه همچنان بیماری هلندی و تورم بالا فعال است، گفت: بودجه۱۴۰۰ در صورت تصویب تورمهای بالای ۶۰درصد را برای کشور به همراه خواهد داشت.
ساختار معیوب نظام مالیاتی کشور بهگونهای است که نه تنها نتوانسته سهم مناسبی در تأمین منابع درآمدی دولت داشته باشد، بلکه بیشترین آسیب را به اقشار پایین درآمدی و همچنین تولید وارد میکند. راهکارهای اصلاح نظام مالیاتی برای دستیابی به عدالت اجتماعی، افزایش سرمایهگذاری در تولید و کاهش کسری بودجه دولت چیست؟
نظام مالیاتی کشور بهگونهای است که انتقادات بسیاری از کارشناسان را به همراه دارد. نه تنها سهم درآمدهای مالیاتی از منابع درآمدی دولت پایین است، بلکه سازوکار نظام مالیاتی و بودجهای کشور نیز آسیبهای جدی به بخش تولید وارد میکند. در ویدیو ادامه گزیدهای از برنامه اقتصاد ایران در گذار از بحران (قسمت سیزدهم) با صادق الحسینی و علی مروی را مشاهده میکنید.
یکی از ویژگیهای اصلی اقتصادهای توسعهیافته، سیستم مالیاتی کارآمد آنها است.
کارشناسان تأکید بسیاری بر افزایش سهم درآمدهای مالیاتی دولت دارند.
یکی از اصلیترین عوامل مؤثر در کسری بودجه و تورمهای اقتصاد ایران، عدم توجه به درآمدهای مالیاتی است. کارشناسان بر این باورند که یکی از پایههای اصلی دستیابی به توسعه اقتصادی، افزایش سهم درآمدهای مالیاتی در بودجه دولت است. چرا درآمدهای مالیاتی تا این اندازه از اهمیت برخوردار است؟
بازار سهام در دو سال گذشته شرایط متفاوتی را تجربه کردهاست.
علی مروی نوشت: لایحه غیرمسئولانه دولت برای بودجه ۱۴۰۰ و خودخواهی اکثر نمایندگان تلفیق، چشم انداز به شدت نگران کنندهای را پیش روی کشور قرار داد.
یکی از باورهای اشتباه در کشور، الزام حرکت به سمت بورس محوری برای تامین مالی است.
در برنامه دوازدهم اقتصاد ایران در گذار از بحران به بررسی اتفاقات اخیر بازار سرمایه پرداخته شد. آنچه که طی یک سال گذشته منجر به رشد حبابی شاخص کل شد، نرخ سود حقیقی بسیار منفی بود که به سراریز شدن سیل نقدینگی ایجاد شده بر اثر کسری بودجه دولت به بازار سرمایه انجامید. علی رغم هشدار اقتصاددانان به دولت در این مورد، برای تعدیل قوانینی که عامل این رشد نامتوازن بودند توجهی به آن ها نشد و ریزش۵۰ درصدی شاخص بورس از سقف تاریخی خود را در پی داشت.
یکی از گزارههایی که طی یکسال اخیر بارها از سوی مسئولان و برخی از کارشناسان شنیده میشود این است که رشد و پویایی بازار سرمایه میتواند به تأمین مالی شرکتها کمک شایانی کند.
فرصتسوزی و به تعویق انداختن اصلاحات ساختاری اقتصاد، کشور را در برهه حساسی قرار دادهاست.
هرچند یارانه پنهان و قیمت پایین انرژی یکی از معضلات اقتصاد ایران است اما سیاستگذاران ارادهای برای اصلاح آن نداشتهاست. با این وجود در هر برهه زمانی سیاستگذار در نهایت مجبور میشود که اصلاح قیمتی را به یکباره انجام دهد که تبعات اقتصادی و اجتماعی بالایی برای کشور به همراه داشتهاست. چرا ایده بازار متشکل انرژی که آسیبهای رویکرد فعلی را به همراه ندارد، اجرایی نمیشود؟
یازدهمین برنامه اقتصاد ایران در گذار از بحران چهارشنبه هفته گذشته برگزار شد. در این برنامه صادق الحسینی و علی مروی ضمن مرور برنامه قبل که به بررسی وضعیت حاملهای انرژی در ایران اختصاص داشت، به تشریح راهکار پیشنهادی خود برای رفع چالشهای موجود در این حوزه یعنی بازار متشکل انرژی پرداختند.
یک اقتصاددان گفت: دعوا بر سر میزان درآمدهای نفتی انحرافی است و دولت باید ارزهای نفتی خود را از بودجه جدا کرده و هزینهها را هم به شدت کاهش دهد.
ایران زود یا دیر باید برای دستیابی توسعه اقتصادی به کاهش و حذف یارانه پنهان حاملهای انرژی تن دهد.
برخلاف باور عمومی یارانه پنهان انرژی در ایران به حدی است که فارق از سطوح درآمدی، قیمت انرژی به شدت پایین است.
در برنامه این هفته اقتصاد ایران در گذار از بحران(قسمت یازدهم) صادق الحسینی و علی مروی به بررسی آثار اقتصادی یارانه پرداختند.
تورم ویژگی مشهود اقتصاد ایران طی چند دهه اخیر بودهاست.
در قسمت دهم برنامه اقتصاد ایران در گذار از بحران به بحث مربوط به یارانهها در ایران پرداخته شد. هرچند میزان یارانه پنهان در ایران به چیزی در حدود ۶۰ درصد تولید ناخالص داخلی کشور رسیدهاست. اما بررسی آمار و ارقام حاکی از این است که این سیاست نه تنها نتوانسته به حمایت از دهکهای پایین درآمدی کمک کند، بلکه با ایجاد کسری بودجه و تورم، فشار مضاعفی را به این گروه وارد کردهاست. در کنار این موضوع کاهش بودجه عمرانی، رشد صنایع انرژیبر و قاچاق مسائلی است که توسعه اقتصادی در ایران را با چالشهای جدی روبرو ساختهاست.
سیاستگذاران همواره از پرداخت یارانه غیرمستقیم به عنوان ابزاری برای حمایت از اقشار آسیبپذیر و کاهش نابرابری نام بردهاند.
یکی از دوگانگیهای اقتصاد ایران مربوط به قیمت حاملهای انرژی از جمله بنزین است.
در برنامه این هفته اقتصاد ایران در گذار از بحران(قسمت دهم) صادق الحسینی و علی مروی به بررسی "انگارهای که در میان افراد وجود دارد این است که ایران یکی از برترین کشورهای جهان از لحاظ منابع نفتی و گازی است. این باور تا چه اندازه به واقعیت نزدیک است؟" پرداختند.
یک اقتصاددان ضمن فاجعهبار خواندن لایحه بودجه ۱۴۰۰، کسری بودجه سال آینده را ۲۵۰ تا۳۰۰ هزارمیلیارد تومان پیشبینی کرد و گفت: تعدیل بخش هزینهها مهمترین اصلاحی است که باید در لایحه بودجه ۱۴۰۰صورت بگیرد.
بحث مربوط به توسعه اقتصادی ایران چندین دهه است که ادامه دارد و کارشناسان نظرات متناقضی را مطرح میکنند.
این انگاره در میان بسیاری وجود دارد که برای دستیابی به رشد اقتصاد باید روابط ایران و آمریکا عادی باشد.
در ویدیوگزیدهای از برنامه اقتصاد ایران در گذار از بحران(قسمت نهم) با صادق الحسینی و علی مروی را مشاهده میکنید.سال ۱۴۰۰ یکی از مقاطع حساس تاریخی است که میتواند آینده اقتصاد ایران را رقم بزند. دلیل تأکید کارشناسان و اقتصاددانان بر لزوم اتخاذ سیاستهای بهینه برای سال آتی چیست؟
یکی از موضوعات مهم اقتصاد ایران مربوط به FATF است که بحثهای زیادی پیرامون آن شکل گرفتهاست.
دو گانگی مذاکره و عدم مذاکره در فضای سیاسی کشور شکل گرفتهاست.
یکی از ابعاد مهم سیاستگذاری کشورهای جهان توجه به استراتژی تجاری به ویژه در رابطه با کشورهای راهبردی و همسایه است.
طی دو دهه اخیر چین جایگاه آمریکا را به عنوان قدرت اقتصادی و شریک تجاری بسیاری از کشورها تصاحب کردهاست.
با وجود مخالفت بسیاری از کارشناسان، سیاست ارز ۴۲۰۰ تومانی با هدف کاهش قیمت کالاها اتخاذ شد.
ثبات نرخ ارز در شرایطی که اقتصاد با تورم روبرو است به نابودی صنعت کشور منتهی خواهد شد.
بحران ارزی چند سال اخیر دوباره این پرسشها را مطرح میکند که چرا کشور به طور متناوب با این شرایط روبرو میشود.
گزیدهای از برنامه اقتصاد ایران در گذار از بحران(قسمت هفتم) با صادق الحسینی و علی مروی را در ویدیو زیر مشاهده میکنید. نرخ دلار یکی از اثرگذارترین متغیرهای اقتصاد ایران است؛ بهنحوی که هر نوسان شکل گرفته در آن به سرعت به سایر متغیرهای اقتصادی سرایت میکند. نرخ ارز به وسیله کدام عوامل تعیین میشود؟
در زمستان ۱۳۹۸ جمهوری اسلامی ایران وارد لیست سیاه FATF (گروه ویژه اقدام مالی) شد، تحریمهای آمریکا تشدید شد و ویروس کرونا در جامعه شیوع پیدا کرد. در حال حاضر نرخ ارز با نوسانات شدیدی افزایش یافته و قیمت دلار حدودا به ۲۴هزار تومان رسیده است. چه اتفاقی در بازار ارز ایران افتاده است؟
قیمت نهایی یک کالا متاثر از کالاهای واسطهای است.
طی سه سال اخیر، "کارگروه تنظیم بازار" یکی از پر کاربردترین عبارات بکار رفته در اخبار اقتصادی است.
اولین راهکار سیاستگذار در مواجه با جهش تورم، قیمتگذاری دستوری است.
گزیدهای از برنامه اقتصاد ایران در گذار از بحران(قسمت ششم) با صادق الحسینی و علی مروی را در فیلم زیر مشاهده میکنید.
هر هفته چهارشنبه ها ساعت٢٢ مجموعه برنامه ٩٠قسمتی اقتصاد ایران را با صادق الحسینی و علی مروی مشاهده خواهید کرد.
گزیدهای از برنامه اقتصاد ایران در گذار از بحران(قسمت پنجم) با صادق الحسینی و علی مروی را در فیلم زیر مشاهده میکنید.
گزیدهای از برنامه اقتصاد ایران در گذار از بحران(قسمت پنجم) با صادق الحسینی و علی مروی را در فیلم زیر مشاهده میکنید.
در فیلم زیر گزیدهای از برنامه اقتصاد ایران در گذار از بحران(قسمت پنجم) با صادق الحسینی و علی مروی را مشاهده میکنید. گفته میشود بودجه دولت میتواند موتور محرک اقتصاد باشد. اما باید توجه داشت که آنچه که اهمیت دارد بودجه عمرانی است. موضوعی که در ایران به شکل معکوس رخ داده است.
در ویدیو زیر گزیدهای از برنامه اقتصاد ایران در گذار از بحران با صادق الحسینی و علی مروی را مشاهده میکنید.
هر هفته چهارشنبه ها ساعت٢٢ مجموعه برنامه ٩٠قسمتی اقتصاد ایران را با صادق الحسینی و علی مروی مشاهده خواهید کرد.
همانگونه که کارشناسان مختلف اقتصادی بارها تذکر دادهاند، باید بهشدت از کسری بودجه احتراز کرد، وگرنه افتادن کشور در ورطه ونزوئلاییشدن کاملا محتمل خواهد بود.
ضرورت صلاحیت سنجی، کسبوکار نبودن وکالت و به خطرافتادن استقلال کانون وکلا از دلایل مقاومت وکلا در برابر رفع انحصار از این بخش است. یک کارشناس اقتصادی پاسخهایی به این استدلالها داده است و فتح خاکریز انحصار وکالت را بخش مهمی در رسیدن به رفع انحصار کامل از اقتصاد کشور عنوان کرده است.
گزیدهای از برنامه اقتصاد ایران در گذار از بحران(قسمت چهارم) با صادق الحسینی و علی مروی را در فیلم زیر مشاهده میکنید. شروع کسبوکار در ایران بر خلاف بسیاری از کشورهای جهان یکی از معضلات اساسی اقتصاد است. این موضوع ناشی از وجود انحصار گسترده است. منظور از این انحصار چیست؟
هر هفته چهارشنبه ها ساعت٢٢ مجموعه برنامه ٩٠قسمتی اقتصاد ایران را با صادق الحسینی و علی مروی مشاهده خواهید کرد.
گزیدهای از برنامه اقتصاد ایران در گذار از بحران(قسمت سوم) با صادق الحسینی و علی مروی را در ویدیو زیر مشاهده میکنید. رانت در اقتصاد ایران حرف اول را میزند. این معضل را میتوان در تسهیلات بانکی هم مشاهده کرد. ۶۵ درصد تسهیلات بانکی در اختیار بالاترین دهک درآمدی است.
گزیدهای از برنامه اقتصاد ایران در گذار از بحران(قسمت سوم) با صادق الحسینی و علی مروی را در ویدیو زیر مشاهده میکنید. تعیین نرخ بهره دستوری از معضلات اقتصاد ایران است. توجیه اجرای این سیاست، کاهش هزینههای تأمین مالی بنگاهها و خانوارها است. اما تعیین نرخ بهره دستوری تا چه اندازه توانسته این هدف را محقق کند؟
هر هفته چهارشنبه ها ساعت٢٢ مجموعه برنامه ٩٠قسمتی اقتصاد ایران را با صادق الحسینی و علی مروی مشاهده خواهید کرد.
علی مروی، اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفتگوی ویژه خبری گفت: صادرکنندگان مجوزها، منافع تضمین شدهای همچون امضاهای طلایی دارند که به سادگی از آن چشمپوشی نمیکنند. در برخی کشورها راهاندازی کسبوکار بعضاً کمتر از یک ساعت طول می کشد.
علی مروی، اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفتگوی ویژه خبری گفت:بخش خصوصی تنها در صورتی که چشمانداز مناسبی وجود داشته باشد اقدام به سرمایهگذاری میکند.
یک کارشناس اقتصادی گفت: اقتصاد سیاسی، منافع برخی امضاهای طلای و انحصار طلبی مانع رشد اقتصادی و رونق کسب و کار در کشور است.
یک اقتصاددان با تاکید بر کسبوکار بودن شغل وکالت، گفت: امروزه دسترسی به وکیل برای برخی افراد یک رویا شده است، با این حال وکلا به بهانه صیانت از جان و مال مردم با رفع انحصار از این حوزه مخالفت میکنند!
گزیدهای از برنامه اقتصاد ایران در گذار از بحران (قسمت دوم) با صادق الحسینی و علی مروی را در ویدیو زیر مشاهده میکنید. راهکار جلوگیری از تورم چیست؟ مردم چه نقشی در جلوگیری از پولی شدن کسری بودجه دارند؟
در فیلم زیر گزیدهای از برنامه اقتصاد ایران در گذار از بحران(قسمت دوم) با صادق الحسینی و علی مروی را مشاهده میکنید. کارشناسان دلایل متعددی را در شکلگیری و تداوم تورم در اقتصاد ایران بیان میکنند. ریشه تورم در ایران چیست؟
هر هفته چهارشنبه ها ساعت٢٢ مجموعه برنامه ٩٠قسمتی اقتصاد ایران را با صادق الحسینی و علی مروی مشاهده خواهید کرد.
گزیدهای از برنامه اقتصاد ایران در گذار از بحران با صادق الحسینی و علی مروی را در ویدیو زیر مشاهده میکنید.
گزیدهای از برنامه اقتصاد ایران در گذار از بحران با محمدصادق الحسینی و علی مروی را در فیلم زیر مشاهده میکنید.
در این ویدیو اولین قسمت از گفتگوی محمدصادق الحسینی و علی مروی پیرامون اقتصاد ایران را میبینید؛
از امشب ساعت٢٢ هر هفته چهارشنبه ها مجموعه برنامه ٩٠قسمتی اقتصاد ایران را با صادق الحسینی و علی مروی شروع خواهیم کرد.
یک اقتصاددان با تاکید بر اینکه شرط توفیق ما در تعامل با آمریکا عدم تفریط و افراط است گفت: در ارتباط با این کشور، نقش سایر کشورها به خصوص چین، باید به درستی تعریف شود.
یک کارشناس اقتصادی با اشاره بر اینکه تصمیمات اخیر دولت و مجلس برای کاهش ناکارآمدیهای اقتصادی، نتایج اسفباری به دنبال خواهد داشت، گفت: نباید با تصمیمات احساسی و غیر کارشناسی حکمرانی اقتصادی کشور را دچار مشکل کنیم.
علی مروی گفت: حباب قیمتی یکی از موضوعاتی است که نمیتوان در مورد آن اظهار نظر قاطعی کرد و افزایش قیمتها تحت تأثیرعوامل متعددی قرار دارند.
کمیسیون برنامه و بودجه مجلس اخیراً گزارش نهایی طرح تأمین کالاهای اساسی برای ۶۰ میلیون نفر در قالب کارتهای الکترونیکی را تکمیل و برای طرح در صحن به هیئت رئیسه ارسال کرد. یک اقتصاددان معتقد است اجرای این طرح قرار گرفتن کشور در مسیر ابرتورم را تسهیل خواهد کرد.
نمایندگان مجلس امروز کلیات طرح تامین کالاهای اساسی را درحالی تصویب کردند که شیوه تامین منابع آن هنوز به درستی مشخص نیست و میتواند منجر به یک ابر تورم شود.
یک اقتصاددان با تاکید بر اینکه ارز ترجیحی علاوه بر فساد، منجر به افزایش پایه پولی میشود، گفت: طرح تامین کالاهای اساسی در مسیر ونزوئلایی کردن اقتصاد قدم برمیدارد. روش درست این است که ارز ترجیحی حذف و فقرا با منابع آزاد شده از آن حمایت شوند.
گفتوگوی زنده با علی مروی، اقتصاددان و از امضاکنندگان نامه ۲۱ نفره، درباره طرح رونق مسکن با موضوع حکمرانی و سیاستگذاری مسکن در ایران را در ادامه میشنوید؛
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: قانون عملیات بانکی بدون ربا بر اساس تنظیم یک رابطه متفاوتی بین بانک و مشتری شکل گرفته و در موضوع تولید هم بیشتر روح مشارکت در این قانون دیده میشود.
یک اقتصاددان با بیان اینکه رشد شاخص در ماههای اخیر منجر به ایجاد ثروت هزار میلیارد تومانی برای ۱۰۰ شخص حقیقی در بورس شده است، گفت: حمایت از بازار نباید پولی و از جنس مداخلات مخرب باشد.
۴نفر از امضاکنندگان نامه ۲۵ نفر پژوهشگر مالی و اقتصادی، در یادداشتی به تبیین دلایل وضعیت فعلی بورس و بایدها و نبایدهای سیاستگذاری در این شرایط پرداختند. امیر کرمانی، علی مروی، سیدعلی مدنیزاده و صادق الحسینی در این یادداشت سیاستگذار را از دخالتهای دستوری در بازار برحذر داشته و کاهش مداخلات قیمتی در بازار محصول را تنها راهکار واقعی حمایت از بورس دانستند.
علی مروی، از نویسندگان نامه ۲۵نفره، با بورسینه از این خطای سیاستگذار میگوید.
برشی کوتاه از مصاحبه علی مروی، از نویسندگان نامه ۲۵نفره، با بورسینه را در ویدیو زیر مشاهده میکنید.
در ویدیو زیر علی مروی، از نویسندگان نامه ۲۵نفره، در مصاحبه با بورسینه پاسخ سوال چگونه رشد شتابان بورس باعث افزایش تورم میشود؟ را میدهد!
هشدارها و پیشبینیهای ۲۵ پژوهشگر اقتصادی در رابطه با روند خطرناک بورس در حال تحقق است و این اتفاق منجر به نگرانی فعالانی از بازار شده که منافع خود را در خطر دیدهاند.
یک کارشناس اقتصادی نوشت: اگه طرح گشایش اقتصادی دولت پیش فروش ارزی نفت باشه و منابع حاصله صرف کسری بودجه بشه، قابل دفاع است.
در این شرایط سخت اقتصادی باید توان اصلی دولت و مجلس صرف امور مهم و با اولویت شود؛ اما مجلس یازدهم با تصویب دو فوریت طرح قیر رایگان نه تنها این قاعده را رعایت نکرده بلکه زمینه را برای بروز مفاسد و ناکارآییهای تجربه شده سالهای قبل نیز فراهم کرده است.
قیر تهاتری علاوه بر ایجاد رانت و فساد، بخشی از ظرفیت نظارتی دولت و مجلس را نیز اشغال میکند.
رئیس اندیشکده حکمرانی شریف معتقد است الگوی حکمرانی در نظام مالیاتی کشور دچار ضعف جدی است و یکی از پیشنیازهای اصلاح عملکرد اقتصادی کشور را بازنگری در آن میداند.
علی مروی در توئیتر نوشت: از علل اصلی فساد، قیمتگذاری است. چرا که امکان کسب یک کالا در قیمتی رانتی توسط نورچشمیها و افراد ذینفوذ را فراهم میکند.
قانون مالیات بر خانههای خالی در سال ۱۳۹۴ تصویب شد که به دلیل ایرادات و ابهاماتی اجرایی نشد. اما پس از گذشت پنج سال ۲۲تیر ماه امسال کلیات طرح دوفوریتی اعمال مالیات بر خانههای خالی توسط مجلس یازدهم تصویب شد.
رئیس اندیشکده حکمرانی شریف با بیان اینکه مالیات بر خانههای خالی ضمن ایجاد معضلاتی از جمله کدملی اجارهای و امضای طلایی قضات،درصورت اجرای صحیح نیز منجر به فرار سرمایه از بازارمسکن خواهد شد.
علیرغم اینکه شفافیت اصلی ترین شعار بورس و بازار سرمایه هست اما نهاد متولی این بازار یکی از غیرشفاف ترین موجودات اقتصادی کشور است. توجیه دوستان بورسی برای عدم شفافیت هم عدم الزام قانونی سازمان بورس به این کار است.
واگذاری سهام شرکتهای دولتی در قالب ETF را نمیتوان خصوصیسازی نامید چون همچنان مدیریت این شرکتها در اختیار دولت باقی خواهد ماند. دلیل اصلی اصرار دولت بر اجرای این راهکار، تامین سریع کسری بودجه است که منجر به تضعیف بهرهوری این شرکتها خواهد شد.
با پایان کار هر دوره مجلس شورای اسلامی یکی از دغدغههای نمایندگان راهنیافته به دور بعد، استخدام یا مسئولیت گرفتن در یکی از دستگاههای اجرایی است، در این میان، وزارت نفت و بعد از آن وزارت خارجه قبله آمال برخی نمایندگان است.
یک اقتصاددان با بررسی پیامدهای واگذاری داراییهای دولت در بازار سرمایه به مردم توصیه کرد سهام عدالت خود را آزاد کرده و مدیریتش را خودشان برعهده بگیرند.
اگر چه سهام عدالت ۴۹میلیون ایرانی را شامل شده است اما اقشار آسیب پذیری مانند کارگران وجود دارند که در توزیع این سهام توجه مناسبی به آنها نشده است.
پنج اقتصاددان در یادداشتی با اشاره به ۶ مشکل و چالش مهم که واگذاری سهام دولت در قالب صندوقهای قابل معامله (ETF) ایجاد خواهد کرد، راهکارهای اصولی برای برون رفت از این شرایط را پیشنهاد کردند.
سهام عدالت به جز یک برگه و سالی حدود ۲۰۰ هزار تومان، عایده ای برای مردم نداشته است درحالی که میتوان با آزاد سازی یا وثیقه سازی آن باری را از دوش مردم آسیب دیده از کرونا برداشت.
رئیس اندیشکده حکمرانی شریف عرضه سهام عدالت در بورس مشروط به اضافه کردن ۳۰ میلیون جامانده را اقدامی موثر در کمک معیشتی مناسب برای مردم در دوران کروناو کاهش مشکلات مدیریتی این شرکتها میداند.
مدیر اندیشکده حکمرانی شریف گفت: باید الگوی حکمرانی فعلی را اصلاح و به نسل جدید حکمرانی، گذار کنیم.
دبیر سومین کنفرانس حکمرانی شریف از برنامه بخش خصوصی و دولتی برای استفاده از یافتههای این دور از کنفرانس خبر داد.
این روزها با افزایش قیمت بنزین، مردم نگران بروز برخی گرانیها ازجمله کرایه حمل نقل و به دنبال آن گرانی سایر اقلام و اجناس بهخصوص کالاهای ضروری هستند.
سیاستهای پولی در کشور ما همواره منفعل بوده است و این سیاستهای مالی و بودجهای دولت است که بر آن تاثیر گذاشته است. به این صورت که دولت با افزایش هزینههای خود در طول زمان کسری بودجهای ایجاد کرده است و برای جبران این کسری بودجه نقدینگی خلق شده است و متعاقبا تورم افزایش یافته است. به همین دلیل بانک مرکزی حتی اگر بخواهد هم نمیتواند هدفگذاریهای خود را به خوبی دنبال بکند و به همین دلیل است که میگوییم سیاستهای پولی منفعل است.
نشست خبری سومین کنفرانس حکمرانی در عمل با حضور مدیر این پژوهشکده و رییس دانشگاه شریف برگزار شد.
عضو هیئت عملی دانشگاه علامه با تشریح تبعات قانون جدید تجارت برای اقتصاد و سیستم قضائی کشور، در مورد راهکارهای قانونی اجرایی نشدن این قانون گفت: یا باید دولت لایحه خود را پس بگیرد یا باید دست به دامن شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت شویم.
به دنبال فرایند تغییر لایحه تجارت و تصویب سریع مواد آن در مجلس بسیاری از کارشناسان و فعالان این حوزه تغییر قانون تجارت به این شیوه را اقدامی مخرب برای اقتصاد کشور عنوان کردند.
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی گفت:لایحه تجارت با شکل و شمایل فعلی، چشم انداز به شدت مبهمی پیش روی فعالان اقتصادی قرار میدهد و بسیاری از سرمایهگذاران ترجیح میدهند داخل ایران نمانند.
در راستای فرایند تغییر لایحه تجارت و تصویب سریع مواد آن در مجلس بسیاری از کارشناسان و فعالان این حوزه تغییر قانون تجارت به این شیوه را اقدامی مخرب برای اقتصاد کشور عنوان کردند. در این راستا یک کارشناس اقتصادی به ذکر معایب این کار پرداخت.
یک اقتصاددان گفت: تجربه قبلی نشان می دهد اوراق دولتی را که به پیمانکاران تحمیل شده بود، حتی دستگاه های دولتی بابت تهاتر بدهی هایشان نیز نمیپذیرند.
رئیس اندیشکده مطالعات حاکمیت و سیاستگذاری برداشت از صندوق توسعه و انتشار اوراق مشارکت را تشدید کننده چالشهای موجود توصیف کرد و گفت: راهکارهای دیگری هم برای جبران کسری بودجه وجود دارد.
مدیر اندیشکده حکمرانی شریف با بیان اینکه طرح اصلاح ساختار بودجه دارای نقاط قوتی است؛ حذف ارز ۴۲۰۰تومانی، عادلانهسازی یارانه انرژی و مالیات بر درآمد فرد را سه محور اصلی این طرح که باید به آن رسیدگی شود عنوان کرد.
علی مروی، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با اقتصاد آنلاین از دلایل شکل گیری بمب نقدینگی از سالهای۹۱ و ۹۲ میگوید. لحظاتی از این گفتوگو را در ویدیو زیر ببینید؛
یک کارشناس اقتصادی وضعیت فعلی بازا رار زرا نوعی رهاشدگی خواند و افزود: با تشکیل بازار متشکل ارزی بانک مرکزی باید در آن به بازارسازی بپردازد.
یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه طرح سهمیه بندی بنزین طرحی است که دولت با آن خودرو را به افراد ترجیح میدهد، گفت: با این کار نه تنها قاچاق بنزین کاهش نمی یابد بلکه شیوه ظالمانه توزیع فعلی بنزین هم ادامه خواهد یافت.
متاسفانه آنگونه که دولت بودجه سال ۹۸ را بسته است، در سال آینده با کسری بودجه مواجه خواهیم بود و دلیل اصلی آن این است که سمت درآمدها بسیار خوشبینانه پیشبینی شده است و این در حالی است که با توجه به شرایط تحریمی در سال ۹۸ حتی در خوشبینانهترین حالت هم درآمدهای نفتی ما نصف آن چیزی که در بودجه پیشبینی شده هم نخواهد بود. از طرف دیگر آن بخش از درآمدهای دولت که از طریق فروش اوراق در نظر گرفته شده است هم محقق نخواهد شد.
مدیر اندیشکده حکمرانی شریف از برگزاری دومین کنفرانس حکمرانی شریف در روزهای ۱۳و۱۴بهمن ماه خبر داد و گفت: مطالبه بلوغ یافتهای که از بستر همین همایشها ساخته میشوند نیروها را وادار میکنند تا سیاستها را پیاده سازی کنند.
یک کارشناس اقتصادی، اینکه کاهش یارانه انرژی منجر به افزایش تورم میشود را رد کرد و افزود: این گونه سیاستهای حمایتی بسیار خطرناک است زیرا بخش اعظمی از کسری بودجه دولت از همین جا نشات میگیرد.
مدیر اندیشکده حکمرانی شریف در توییتی نوشت: تغییر جدید در فرآیند مالیات ستانی منجر به حذف ممیزمحوری و حذف شیوه علی الراس خواهد شد.
علی مروی پژوهشگر اقتصادی توییت جدیدی منتشر کرد.
تعیین اهداف، الزامات صلاحیتی، تضاد منافع و مصونیت قضایی بهعنوان چهار ضلع حکمرانی خوب در بانک مرکزی معرفی شد.