هر چند تورم بلندمدت در دنیا یک مسئله حل شده است اما این موضوع همچنان چالش اصلی اقتصاد ایران به حساب میآید.
۴نفر از امضاکنندگان نامه ۲۵ نفر پژوهشگر مالی و اقتصادی، در یادداشتی به تبیین دلایل وضعیت فعلی بورس و بایدها و نبایدهای سیاستگذاری در این شرایط پرداختند. امیر کرمانی، علی مروی، سیدعلی مدنیزاده و صادق الحسینی در این یادداشت سیاستگذار را از دخالتهای دستوری در بازار برحذر داشته و کاهش مداخلات قیمتی در بازار محصول را تنها راهکار واقعی حمایت از بورس دانستند.
مدنی زاده گفت: لایحه بودجه ۹۹ با طرح اصلاحات ساختاری که تاکید مقام معظم رهبری بوده شروع شده اما در عمل با آنچه که هدف بوده فاصله گرفته است و این مهم ترین انتقادی است که می توان به بدنه کارشناسی بودجه وارد کرد.
یک کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه کاهش وابستگی به نفت در بودجه سال آینده، منفعلانه است، گفت: تحریم ما را مجبور کرده تا نقش درآمدهای نفتی را در سال آینده کم کنیم.
نفت بلایی است که حدود یک قرن است بر سر اقتصاد ایران نازل شده است. از نگاه بسیاری از کارشناسان اقتصادی، این بلا کشور را درگیر یک اقتصاد نهادهمحور کرده است.
در طرح اصلاح قانون بانک مرکزی که هماکنون در صف بهارستان قرار دارد و بعد از طرح مالیات بر ارزش افزوده در دست بررسی قرار خواهد گرفت، موارد مهمی در نظر گرفته شده که در صورت تصویب، هم قدرت مانور بانک مرکزی بالا میرود و هم استقلال بانک مرکزی بالا خواهد رفت.
تعیین اهداف، الزامات صلاحیتی، تضاد منافع و مصونیت قضایی بهعنوان چهار ضلع حکمرانی خوب در بانک مرکزی معرفی شد.
گویا دولت قصد دارد گامهای جدیتری را برای مستقلتر کردن بانک مرکزی بردارد و در این راستا به تازگی اقدام به حذف بخش خصوصی از ساختار شورای پول و اعتبار کرده است؛ اتفاقی که روز گذشته و در جریان نشست اتاق بازرگانی مطرح شد و صدای اعتراض بخش خصوصی را بلند کرد.
مدیر گروه مدلسازی پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی با تشریح مهمترین دلایل در ایجاد معوقات بانکی، بدهی دولت به بانکها را نزدیک به ۱۵۰ هزار میلیارد تومان اعلام کرد.
استادیار دانشگاه شریف، شرط ماندگاری تورم تکرقمی را اصلاح نظام بانکی دانست.
وقتی امتیازی یا چیزی را به صورت رانت در اختیار فرد یا گروهی قرار دادیم و بعدها قصد گرفتن آن را داشته باشیم، دچار معضل خواهیم شد و اینگونه دچار فشار اقتصاد سیاسی میشویم.
دکتر سیدعلی مدنیزاده اقتصاددان جوان ایرانی که از دانشگاه امریکایی شیکاگو دکترای اقتصاد گرفته است و پیش از آن دوره کارشناسی ارشد مهندسی رایانشی و ریاضیاتی دانشگاه استانفورد را پشت سر گذاشته است و دانش آموخته دانشگاه شریف نیز هست روز دوشنبه دهم خرداد وظیفه ساماندهی میزگرد سوسیالیسم و بازار در این دانشگاه را بر عهده داشت.
آیا اقتصاد ایران شاهد استمرار کاهش تورم تا مرز متوسط جهانی سه درصد خواهد بود؟ آیا اقتصاد میتواند با حفظ این دستاورد از رکود حاضر خارج شود؟ شاید این دو از مهمترین سوالات مردم و سیاستگذاران در انتهای سال ۱۳۹۴ باشند.