جلسه موعود رئیسجمهور و اقتصاددانان صبح امروز با حضور شماری از اعضای تیم اقتصادی دولت برگزار شد، اما کدام استادان و پژوهشگران اقتصادی در آن حضور داشتند؟
محسن رنانی، اقتصاددان که به گفته خود یک دهه قبل، پیشبینی کرده بود پول کاغذی تا ٢٠ سال آینده از اقتصاد جهان حذف میشود، با توسعه فضای مجازی و ایجاد نهادهای مجازی، این پیشگویی خود را تغییر داده و امروز معتقد است که کاغذ فقط تا چند سال آینده در مبادلات تجاری در قالب پول ردوبدل خواهد شد.
محسن رنانی، اقتصاددان اولین تجربه اش از حضور در ورزشگاه و تماشای دربی۸۶ را در قالب یادداشتی منتشر کرد.
نظریههای علمی جدید همواره در ایجاد فهم دقیق از خودشان و فراگیر نمودن یک فهم مشترک، هم در میان جامعهی علمی و هم در میان سایر لایههای جامعه با مشکل مواجه بودهاند. بخشی از این مشکل به علت پیچیدگی نظریههای علمی جدید، بخشی به علت عدم بلوغ آنها و بخشی به علت ناتوانی عالمان آن علم بوده است. «اقتصاد نهادی» یا «نهادگرایی» یکی از نظریهها یا مکاتب علم اقتصاد است، که با چنین معضلی روبهرو بوده است.
محسن رنانی اقتصاددان برجسته در سال ۱۳۹۲ یک ماه پیش از تحلیف حسن روحانی به عنوان رییس جمهور نامه ای به رییس جمهور منتخب نوشته بود. این اقتصاددان پس از انتخاب مجدد حسن روحانی نامه خود با مقدمه ای بر آن بازنشر کرده است.
محسن رنانی از جمله اقتصاددانانی است که معمولا اظهارنظرهایش بازتابهای وسیعی در رسانههای گروهی و محافل اقتصادی پیدا میکند و دیدگاههای متفاوت و در برخی موارد متضاد درباره اظهاراتش مطرح میشود.
محسن رنانی، اقتصاددان در روزنامه شرق نوشت: حوزه بیمه و درمان از حوزههایی است که مصداق این بیت است: سر چشمه باید گرفتن به بیل/ چو پر شد نشاید گذشتن به پیل. نگارنده از همان آغاز اجرای طرح بیمه سلامت ایرانیان زنهار دادم که اگر مراقبت نشود، این طرح میتواند پاشنه آشیل دولت یازدهم شود.
سرمایهگذاران به چه اطلاعاتی نیاز دارند و سهم رسانهها از این اطلاعات چقدر است؟ محسن رنانی، اقتصاددان به این سوالات پاسخ میدهد.
سرمایههای نمادینِ هر جامعهای منشا تحولات نهادی آن جامعه هستند و اگر بخشی از نظام مدیریتی ناکارآمد است، بدینمعناست که در آن حوزه فقدان «سرمایه نمادین» وجود دارد.
بدهی دولت به۶۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. این را علی طیبنیا، وزیر امور اقتصادی و دارایی اعلام کرده است. او پارسال این رقم را نزدیک به ۵۴۰ هزار میلیارد تومان اعلام و تاکید کرده بود این میزان، «حدودی» است و رقم دقیقی نیست.
«در برهه کنونی مهمترین دشمن ایران، بزرگترین دشمن ایران رکود عمیقی است که همه بخشهای اقتصادی کشور را درنوردیده است.» این بخشی از سخنان روز گذشته محسن رنانی استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان در نشست «تحلیل بافتار پیچیده و چند لایه رکود اقتصادی ایران» است.
محسن رنانی اقتصاددان به اتاق ایران آمد تا از شش لایه رکودی در ایران و امکان سنجی خروج از رکود تا پایان سال ٩٦ بگوید.
«اقتصاد ایران به کما رفت» این جمله را بارها از زبان مجریان بخش خصوصی و اقتصاددانان کشورمان شنیدهایم.
رنانی و قاسمی و عبده تبریزی در همایش چشمانداز اقتصادی ایران در سال ١٣٩٥ و الزامات شرایط جدید برای سرمایهگذاری صندوقهای بازنشستگی رابررسی می کنند.
«برای مسوولان همهچیز جدی است، جز رکود.» این بخشی از گلایههای محسن رنانی درباره وضعیت موجود اقتصادی در ایران است.
محسن رنانی می گوید:«اگر برای حل بحران صندوق های بازنشستگی و بیمه ها چاره اندیشی نشود، اولین نقطه بحران ساز در نظام اجتماعی و سیاسی اتفاق می افتد.»
در شرایطی که نگرانیها از پیامدهای ردصلاحیتها همچنان ادامه دارد و اظهارنظرهای متفاوتی در این رابطه به گوش میرسد.....
«زمانی میتوانیم، ادعا کنیم که ایران در مسیر توسعه قرار گرفته که زنان را از پستوخانههای منازل به بیرون بکشانیم.» این جمله را محسن رنانی بهتازگی در تفسیر وضعیت زنان ایران گفته است. به اعتقاد او زنان ایرانی دانشمند شدهاند اما توانمند نشدهاند.
«کارآفرینان این دیار مظلومند، چون کودکان ما نام بسیاری از بازیگران، خوانندگان و فوتبالیستهای داخلی و جهانی را می شناسند ولی هیچ نامی از هیچ کارآفرین ایرانی در ذهن آنها ننشاندهایم.»
«زمانی میتوانیم ادعا کنیم ایران در مسیر توسعه قرار گرفته که زنان را از پستوخانههای منازل به بیرون بکشانیم و تمایل و عادت رفتوآمد بین خانه و گشتوگذار در بازار را به عادت به رفتوآمد در مسیر منزل به کتابخانه و منزل به نهادهای مدنی تبدیل کنیم».
این روزها رفت و آمدش به تهران بیشتر به کارهای شخصیاش محدود میشود تا برای سخنرانی؛ اواخر خردادماه بود که «محسن رنانی» در تارنمای شخصی خود اعلام کرد که پس از یک سال که هفتهای یک سخنرانی در کشور داشت، تا پایان سال ٩٤ در هیچ کجا سخنرانی نخواهد کرد.
این قلم در ۱۰ سال گذشته ماموریتی که برای خود انتخاب کرده این است: ساده کردن اقتصاد به گونهای که هم عوام بفهمند و هم سیاستمداران.
خانه اندیشمندان علوم انسانی در عصر بارانی نیمه بهار میزبان محسن رنانی استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان بود تا در سلسله نشستهای «آب، فرهنگ، جامعه» در مورد آب گفتوگو کند.
دولت در سال آینده با درآمدهای حاصل از نفت و مالیات تنها میتواند دستمزدها و یارانهها را پرداخت کند یا به بیان سادهتر سال از آینده عصر پایان راهبری توسعه ملی توسط دولت آغاز خواهد شد.
نخستین ترجمه فارسی از کتاب پرسروصدای «توماس پیکتی» بهنام «سرمایه در قرن بیستویکم» صبح پنجشنبه در خانه اندیشمندان علوم انسانی با حضور مترجم، ناشر و دکتر محسن رنانی رونمایی شد.
محسن رنانی: پس از حمله آمریکا به عراق ناامنی در مناطق نفتی این کشور ایجاد و به دنبال آن شوک قیمتی این محصول نیز آغاز شد به طوری که قیمت نفت از ۲۳ دلار به ازای هر بشکه نفت خام در سال ۲۰۰۳ ، ظرف مدت دوسال به۵۰ دلار رسید، اما قیمت نفت از دید آمریکا باز هم نیازمند افزایش قیمت تا مرز ۱۰۰ دلار بود و سیاست ایالات متحده بر این اصل استوار بود که به مدت هفت تا ۱۰ سال قیمت نفت را ثابت نگاه داشته و پس از آن تغییراتی در آن ایجاد کند.
انبود سرمایههای اجتماعی از مشکلات کشور است، به طوری که این امر بر روی سایر سرمایهها نیز تاثیر منفی گذاشته است. در چند سال گذشته هزار میلیارد دلار در معده اقتصاد کشور ریخته شد، اما آمار اشتغال افزایش چندانی نداشت.
هیچ علمی بدون نردبان عقلانیت به بام شناخت راه نخواهد برد و هیچ ملتی بدون سرمایهگذاری در پروژه عقلانیت، جاده توسعه را نخواهد یافت.
با الحاق به سازمان تجارت جهانی احتمال ایجاد مشکلات زیادی در اقتصاد کشور در کوتاه مدت وجود دارد اما جدا ماندن از نظام جهانی کمکی به آینده کشور نخواهد کرد.
یکی از محورهای مهم کاری این دولت که انرژی بسیاری را هم گرفته و البته کار کاملا درستی هم هست؛ تلاشش در جهت ساماندهی روابط بین المللی ایران در چارچوب توافقات ژنو است.
محسن رنانی کمتر از یک سال پیش نسبت به شکل گیری بحران تازه ای در خاورمیانه هشدار داده بود هرچند که او انتظار داشت حمله آمریکا به سوریه شکل دهنده این بحران باشد.
پس از پیروزی حسن روحانی در انتخابات یکسال قبل، بحث در مورد جایگاه و توان طبقه متوسط در ایران آغاز شد.
اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها در وضعیت فعلی بسیار خطرناک و نامعقول است؛ بنابراین اگر دولت مصمم به آن است اشکالی ندارد اجرا کند اما تنها زمانی که نشانههای خروج اقتصاد ایران از رکود آشکار شده باشد.
هفته نامه تجارت فردا، گفتاری از محسن رنانی اقتصاد دان نهادگرای ایرانی را منتشر کرده است...
نشریه مهرنامه در شماره جدید خود پرونده ای درباره نهادگرایان اقتصادی در ایران منتشر کرده است. در این پرونده به این طیف فکری اقتصادی، انتقادات بیسابقه ای شده است.
وارد بازی ای شده ایم که کسانی دیگر طراحی کرده اند و در این میان فرصت هاست که ذره ذره از کف مان می رود. روزی که به قول رنانی نفت هم مانند خواهرش زغال سنگ زیر زمین بماند زیاد دور نیست و آن وقت ما باید حسرت بخوریم و آه بکشیم که چه فرصتی را از دست دادیم.
محسن رنانی دانشیار گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان است. وی تاکنون بیش از ۱۵ عنوان کتاب به طور مستقل یا مشترک تالیف و ترجمه و بیش از یکصد مقاله علمی به چاپ رسانده است که دو کتاب ایشان به عنوان کتاب سال دانشگاهی برگزیده شده است...
در این چند ماه عملکرد تیم اقتصادی دولت یازدهم مطابق انتظارها نبود. البته برای این کندی دلایل روشنی هم وجود دارد. به نظر میرسد دولت یازدهم با این تصور وارد عرصه شد که میتواند خرابیهای هشت سال گذشته در اقتصاد و سیاست را در کمترین زمان ممکن حل و فصل کند. اما در عمل با بهمنی از مشکلات مواجه شد که پیش از آن، تصور روشنی درباره عمق این معضلات نداشت.
به دنبال مانع تراشی و رفتار غیرمنطقی نماینده کشور فرانسه در مذاکرات ژنو که باعث تعویق توافق در این مذاکرات شد، اقتصاددانان پیشگام جنبش ضدتحریم در گفت و گوهای جداگانه ...
محسن رنانی اقتصاد دان و استاد دانشگاه اصفهان در حوزه اقتصاد است. مصاحبه اقتصادآنلاین با او درباره مناقشه اتمی ایران و نیز آینده تحریم ها و جنبش ضد تحریم را در ادامه می خوانید.
از نگاه محسن رنانی رشد بیسابقه نقدینگی، افزایش بدهیهای دولت به بانک و بخش خصوصی، معطلی هدفمندسازی یارانهها و وجود چند میلیون بیکار چالش های مهم دولت هستند.
تخریب اعتماد و امیدی که مردم به روحانی بستهاند بهمنزله بیدار کردن زمینههای مشکلات در حوزههای مختلف خواهد بود. با شکستن اعتماد و امید مردم به دولت روحانی، غول مشکلات را از شیشه آزاد نکنیم.
نوشتار زیر متن کوتاه شده مقاله دکتر محسن رنانی، نویسنده کتاب «اقتصاد سیاسی مناقشه اتمی ایران» است که با عنوان «تحلیل اقتصاد ایران بعد از انتخابات یازدهم» در اتاق بازرگانی و صنایع و معادن اصفهان ایراد شده است.
محسن رنانی معتقد است:حدود دو سال طول میکشد تا به مرور تحریمها برداشته شود و بعد از آن نیز مدتی طول میکشد تا بتوانیم بازارهای نفتی از دست رفته در خلال تحریم را دوباره به دست بیاوریم.
محسن رنانی، استاد دانشگاه اصفهان اعتقاد دارد دولت ایران به یک آتش نشان تبدیل شده است که از بازار ارز به بازار طلا یا شیر می رود.