یکی از متهمین اصلی تورمهای مزمن و بلندمدت، رشد نامتوازن نقدینگی است که تناسبی با رشد اقتصادی کشور ندارد. چگونه میتوان از رشد نامتناسب نقدینگی در اقتصاد ایران جلوگیری کرد؟ در ویدیو زیر گزیدهای از گفتگوی تیمور رحمانی، اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه تهران را مشاهده میکنید.
طی ۵ دهه گذشته اقتصاد ایران همواره با تورمهای بالا روبرو بودهاست. هر چند در این مدت عواملی همچون جنگ و تحریمها منجر به شوک قیمتی شده اما ریشه اصلی پایداری تورم در اقتصاد ایران عامل دیگری است.
تیمور رحمانی در یادداشتی نوشت: اگر فروش نفت افزایش یابد و دسترسی به آن مهیا شود نرخ ارز میتواند پایینتر از ۲۰۰۰۰ تومان قرار گیرد و مدتها نیز پایینتر از آن دوام آورد.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه قیمت واقعی و بنیادی دلار براساس مطالعات انجام شده حوالی ۲۰ هزار تومان است، گفت: صادرکنندگان، روی تنزیل ارز مقاومت میکنند و اجازه کاهش نمیدهند.
اقتصاددان و عضور هیات علمی دانشگاه تهران از تمرکز اصلی بر کسری بودجه و عوارض آن برای تورم انتقاد کرد.
تیمور رحمانی اقتصاددان و استاد دانشگاه تهران از یک سیاه چاله اقتصاد کلان ایران رونمایی کرد.
بازار معاملات مسکن با «تغییر شرایط بیرونی» وارد معادله جدید شده است. مطالعات یک اقتصاددان درباره این بازار نشان میدهد دستکم در نیمه اول امسال بهدلیل «عدم اطمینان» که از بیرون بر بازارها تحمیل شده بود، قیمت عمده داراییها از جمله مسکن، بیش از ارزش واقعی خود افزایش یافت.
حال که در دورهای سخت از نظر فشار تورمی و آسیب شدید به دهکهای پایین قرار گرفتهایم، سیاستگذاری و به طور مشخص سیاستگذاری پولی باید چه مسیری را دنبال کند؟
یک اقتصاددان گفت: فشار بر بانک مرکزی برای حمایت از بازار سرمایه به معنی تقبل ضمنی انتشار پول است و نه تنها تفاوتی از نظر آثار تورمی با پولی کردن کسری بودجه دولت ندارد، بلکه زیانبارتر است.
نظارت و اقدامات احتیاطی که امروزه به عنوان بخشی از سیاست پولی یا به عنوان مکمل سیاست پولی مدیریت نرخ سود، اهمیت مضاعف یافته است، به طور مشخص چکار میکند؟
یک اقتصاددان با بیان اینکه تجربه دنیا استفاده از نرخ بهره را ابزاری مؤثرتر برای کنترل تورم نشان داده است، گفت: توصیه این است که به دستگاه سیاستگذاری پولی اجازه داده شود از طریق مدیریت نرخ سود به کنترل تورم بپردازد.
عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران به این سوال که آیا انتشار اوراق توسط دولت معجزه میکند؟ پاسخ گفت.
اقتصادآنلاین در گفتگو با تیمور رحمانی اقتصاددان و استاد دانشگاه تهران به بررسی ریشههای تورم در ایران، بایدونبایدهای سیاستگذاری پولی، بورس و تورم و چشمانداز اقتصاد ایران پرداخته است.
یک اقتصاددان تاکید دارد، راهکار اصلی درمان تورم در کشورهای مختلف کنترل تقاضای کل از طریق تنظیم قیمت پول است؛ این درحالی است که دیدگاه رایج در ایران همچنان بر کنترل پایه پولى و نقدینگى آنهم در کوتاه مدت تمرکز دارد.
در روزهای اخیر نوشتههایی از جوانان اقتصاددان خوشفکر و از بسیاری جهات برتر از نسل من راجع به نگرانی پیش روی اقتصاد ایران خواندهام که همچنان ما را امیدوار به آینده درخشان اقتصاد کشور میکند.
آیا در ایران مردم از مشکل مسکن رنج میبرند؟ بدون تردید. آیا مشکل مسکن یک معضل اقتصاد کلان است؟ بدون تردید. آیا دخالتهای دولتها دشواری و بیعدالتی در مسکن ایجاد کرده است؟ بدون تردید.
مدتها است ایدهای در میان تحلیلگران و صاحبنظران مطرح است که چنانچه مردم به بازار سرمایه روی بیاورند و بنا به واژگان مورد استفاده این صاحبنظران، نقدینگی به سمت بازار سرمایه هدایت شود، اولا از بروز آثار تورمی آن جلوگیری میشود و ثانیا نقدینگی در خدمت تولید قرار میگیرد و در آن صورت نه تنها نباید نگران گرایش مردم به بازار سرمایه بود، بلکه باید با ابزارهایی اسباب تشویق مردم را در این زمینه فراهم ساخت.
یک کارشناس پولی وبانکی در برنامه افزایش نقدینگی، تهدید یا فرصت، گفت: اگر ناترازی در هر جای اقتصاد شکل بگیرد، با رشد نقدینگی مواجه میشویم.
بالاترین رشد نقدینگی در تاریخ اقتصاد ایران مربوط به سال ١٣۵٣ با ۵٧درصد افزایش بوده است.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران درپستی در اینستاگرام خود از نامه ۲۵پژوهشگر مالی و اقتصادی تمجید کرد.
راه حلهای مختلفی برای ایجاد آرامش در بازار مسکن از طرف کارشناسان ارائه میشود که خروجی اغلب آنها به افزایش عرضه متناسب با تقاضای واقعی و کنترل نرخ تورم منتهی میشود.
یک استاد دانشگاه و کارشناس اقتصادی گفت: بطورکلی کارکرد «اوراق » تامین مالی دولت نیست بلکه کارکرد این «اوراق» حذف کردن مازاد ذخایر موجود در بازار بین بانکی است.
کارشناسان اقتصادی معتقدند رکود تورمی سبب شده تا علی رغم رشد نقدینگی، قدرت خرید خانوارها و دستمزد آنها پایین باشد.
مالیات بر عایدی املاک چه تاثیری بر قیمت مسکن دارد، هدف اخذ این نوع مالیات چیست، «دایره شمول » آن چیست، کدام معاملات از پرداخت آن معاف هستند و معیار تعیین قیمت برای اخذ آن چیست در زمره سوالات پرتکراری است که درباره این پایه مهم مالیاتی در اذهان مردم مطرح میشود.
اقتصاددانان براین باورند که فرصتهای اصلاحات اقتصادی در گذر زمان در بازههای مختلف، یکی پس از دیگری از دست رفته است.اکنون کار به جایی رسیده است که اقتصاد نفتی ایران در ابعاد و حوزههای مختلف نیازمند جراحی است.
یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه افزایش نرخ تورم سالانه نگران کننده نیست، گفت: آنچه اهمیت دارد تورم نقطه به نقطه است که دو ماه است روند کاهشی را طی میکند.
یک اقتصاددان گفت: منشاء ماندگاری تورم در ایران، قیمت بنزین نیست بلکه منشاء پولی دارد.
فرهاد دژپسند فرد مقبولی در شرایط فعلی اقتصادی برای منصب وزارت اقتصاد است
اقتصاد کشور در حال حاضر درگیر شرایط بحرانی خاصی است که ایجاب می کند فردی بر مسند مدیریت این وزارتخانه مهم و راهبردی بنشیند که فارغ از جهت گیری ها و گرایش های خاص جامعه، توانایی ایجاد همگرایی بین بازیگران اصلی این عرصه را داشته باشد یعنی از قدرت تعامل فعال با تمامی ذینفعان بهرهمند باشد.
یک استاد اقتصاد دانشگاه تهران با تاکید بر این نکته که بانکمرکزی فقط با دخالت در بازار نمیتواند نرخ دلار را کنترل کند، گفت: بازار ارز آینده با ثباتی را پس از تحریمهای آبانماه خواهد داشت.
یک اقتصاددان یکی از نقاط قوت دوره کنونی بانک مرکزی را عدم ورود تک بعدی به بازار ارز با مداخله مستقیم دانست و افزود: نرخ واقعی ارز حدود ۷ هزار تومان است و برای اصلاح بازار ارز ۲ اقدام اساسی ضرورت دارد.
یک اقتصاددان با بیان اینکه اجرای پیمانسپاری ارزی، به شکل دستوری امکانپذیر نیست، گفت: نرخ آزاد ارز باید کنترل شود.
کارشناسان اقتصادی معتقدند، دولت نباید انتظار تورمی جدیدی با سرکوب نرخ ارز ایجاد کند بلکه با کنترل نقدینگی، قیمت ارز را به تعادل برساند.
یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه در شرایط فعلی چالش اصلی و بزرگ بانک مرکزی و اقتصاد کشور رشد نقدینگی است، گفت: مهمترین اقدامی که در شرایط فعلی باید انجام شود مدیریت نقدینگی و سروسامان دادن به وضعیت نظام بانکی و نحوه فعالیت بانکها است.
یک استاد دانشگاه اظهار داشت: در شرایط کنونی، اقتصاد ایران نیازمند یک جراحی در سیاستهای پولی و بانکی است، صرفا بالا و پایین بردن نرخ سود مسئلهای را برطرف نخواهد کرد و همچنین امکان جذب نقدینگی از طریق نرخ سود بالا وجود ندارد.
یک کارشناس اقتصادی با اشاره به نوسانات بازارهای ایران طی ماههای گذشته بیان کرد: در هر مقطع زمانی، یکی از بازارها به عنوان دارایی امن برای مردم محسوب میشوند که در شرایط فعلی خودرو این نقش را ایفا کرده است.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران کاهش نرخ سود در نظام بانکی را امری اجتناب ناپذیر می داند و می گوید، تداوم نرخ سود بالا منجر به رکود در اقتصاد می شود.
یک کارشناس مسایل اقتصادی گفت: یک بخش از وظایف بانک مرکزی برای ایجاد ثبات مالی نظارت است که در این بخش باید اقدامات جدیتری انجام شود.
یک کارشناس اقتصادی گفت: حل مشکل نظام بانکی اولویتدار ترین موضوع اقتصاد کشور است، چرا که با چارهجویی برای این بخش سایر قسمتهای اقتصاد کشور نیز تا حدی از بحران خارج میشود.
یک کارشناس اقتصادی گفت: اقتصاد ایران در شرایطی قرار گرفته که زمینه ورود سرمایهگذاران خارجی مهیاست، چرا که اقتصاد در شرایط با ثباتی قرار دارد.
یک استاد دانشگاه میگوید با توجه به ظرفیت اقتصاد ایران اکنون که از رکود بیرون آمدهایم شاید تا یک و دو سال تجربه رشد شش و حتی هفت درصدی شگفتآور نباشد، ولی این رشد تداوم ندارد و به احتمال زیاد در سالهای بعدتر شاهد رشدهای در حدود چهار درصد باشیم.
یک اقتصاددان تحلیل کرد که آیا امکان دارد تورم دوباره دورقمی شود؟
روز گذشته رییسجمهوری در جلسه ستاد اقتصادی دولت از تمرکز بر سیاستهایی درراستای تحریک تولید با هدف ایجاد اشتغال سخن به میان آورد و با ارائه جزییاتی درخصوص طرح تحول نظام بانکی، این طرح را زمینهساز گشایش و تسهیل در امور مالی برای پشتیبانی سریع از بخشهای تولیدی و اشتغالزا دانست.
یک اقتصاددان و استاد دانشگاه گفت: از آنجا که ریسک کاهش قیمت در بازار مسکن و بازار ارز پس از وقوع رونق، ضعیف به نظر میرسد، پیشبینی میشود سرمایهگذاری در این دو بازار با صرفه بیشتری همراه باشد. اما سرمایهگذاری در بازار سهام، توام با ریسک خواهد بود و مشخص نیست که چه آیندهای در انتظار این بازار باشد. به همین دلیل شاید بازار مسکن پتانسیل بهتری برای جذب منابع داشته باشد.
قیمت مسکن در تهران مطابق رفتار حداقل ۲۰ سال اخیر کلیه متغیرهای موثر بر بازار املاک، از ۶ پارامتر بیرونی، بیشترین اثرپذیری را دارد که دستکاری یکی از آنها در شرایط فعلی میتواند بزرگترین تهدید پنهان برای رونق غیرتورمی معاملات ملک محسوب شود.