۰ نفر

باید ماسک بزنید

۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۹، ۱۳:۰۷
کد خبر: 436032
باید ماسک بزنید

بنا بر اعلام روز پنجشنبه مدیر عامل شرکت بهره‌برداری متروی تهران و حومه، از امروز در ایستگاه‌های متروی تهران از ورود مسافران بدون ماسک جلوگیری خواهد شد.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از اعتماد؛ اجرای این تصمیم که به دنبال مصوبه کمیسیون حمل و نقل شورای شهر تهران، ابتدای هفته گذشته، در ستاد ملی مقابله با کرونا و در حضور رییس‌جمهوری مطرح شد، منوط به این بود که وزارت صنعت، تمهیدات لازم برای تامین و عرضه ماسک ارزان‌قیمت در ایستگاه‌های مترو داشته باشد و سپس، زمان اجرای این تصمیم توسط وزارت کشور هماهنگ و اعلام شود. به دنبال اخباری که پس از این تصمیم درباره وضعیت موجودی ماسک در انبارها و همچنین، آزاد شدن توزیع و عرضه ماسک در داروخانه‌ها با نرخ دولتی منتشر شد، مسوولان شهری، زمان اجبار به استفاده از ماسک در متروی تهران که حالا، روزانه بیش از 500 هزار مسافر را در خطوط هفتگانه جابه‌جا می‌کند را هم، امروز انتخاب کردند. اجرای این تصمیم از امروز در حالی است که اجبار به استفاده از ماسک، فقط در متروی تهران اجرایی شده اما مدیرعامل سازمان تاکسیرانی گفته که مسافران تاکسی اجباری به استفاده از ماسک ندارند و هنوز هم خبری درباره استفاده اجباری ماسک در اتوبوس‌های شرکت واحد شنیده نشده است. این تصمیم هم از آنجا اتخاذ شد که با وجود لغو طرح ترافیک ظرف سه هفته گذشته با هدف پیشگیری از ازدحام در وسایل حمل و نقل عمومی، اما تعداد مسافران مترو از روز 30 فروردین و به دنبال بازگشایی اصناف و اجرای طرح فاصله‌گذاری هوشمند در تهران، در حد نگران‌کننده‌ای افزایش یافت چنانکه ظرف روزهای گذشته، مسوولان وزارت بهداشت و اعضای شورای شهر تهران، هشدار دادند که با ازدحام ایجاد شده در واگن‌های مترو و با وجود علامت‌گذاری صندلی‌ها و پیام‌های هشدار‌دهنده در ایستگاه‌ها، اجرای طرح فاصله‌گذاری یک و نیم متری با این افزایش تعداد مسافر قابلیت اجرا ندارد و تنها راه باقیمانده برای جلوگیری از موج دوم و نگران‌کننده افزایش تعداد مبتلایان کووید 19 در تهران، اجرای اجبار به استفاده از ماسک در متروی تهران است. بنا به اعلام مدیرعامل شرکت بهره‌برداری متروی تهران و حومه، همزمان با اجرای این طرح، ماسک با قیمت مصوب هم از امروز در ۲۵ ایستگاه مترو و شامل ایستگاه‌های تهران (صادقیه)، کرج، گلشهر، امام خمینی (ره)، شهرری، پانزده خرداد، تئاتر شهر، میدان آزادی، بیمه، آزادگان، میدان محمدیه، شادمان، سعدی، فرهنگسرا، فردوسی، خیام، پایانه جنوب، جوانمرد قصاب، میدان انقلاب اسلامی، حسن‌آباد، شهدای هفتم تیر، شهید نواب صفوی، دروازه دولت، میدان شهدا و سبلان عرضه خواهد شد. 

ماسک، خطر انتقال ویروس را 95 درصد کاهش می‌دهد 

صاحب یک داروخانه در مرکز شهر، این خبر را شنیده و می‌داند که از امروز قرار است همه مسافران مترو، با داشتن ماسک تردد کنند. او از این تصمیم دولت ابراز رضایت می‌کند اما معتقد است اگر این تصمیم، نه فقط در تهران، در باقی شهرهایی که مترو دارند هم، زودتر از این اجرا می‌شد، آمار ابتلای کووید 19 حتما کاهش قابل توجهی داشت ولی می‌گوید که اجرای اجبار به استفاده از ماسک، حتی حالا هم که با شیب نزولی بیماری مواجه شده‌ایم، قابل قبول است مشروط بر اینکه مسوولان ایستگاه‌ها، با اغماض و چشم‌پوشی از تخلف برخی مسافران، ضمانت اجرای این تصمیم دولت را خدشه‌دار نکنند. این صاحب داروخانه از اولین روزهای پس از انتشار ویروس در کشور، کانترهای داروخانه را با کاورهای پلاستیکی پوشاند و در فاصله یک متری کانترهای تحویل دارو و لوازم آرایشی و بهداشتی، ریل‌های پلاستیکی گذاشت و حالا، مشتریانی که وارد داروخانه می‌شوند، برای تحویل نسخه و دریافت دارو یا هر قلم کالای دیگر، باید پشت این ریل‌ها بایستند که به این شکل، مسوولان ماسک‌پوش داروخانه، با تمام مشتریان، حدود دو متر فاصله دارند. این صاحب داروخانه، درباره میزان تاثیر استفاده اجباری از ماسک در مکان پرخطری مثل متروی تهران - به ازدحام بالای مسافر در اغلب ساعات روز و ناممکن بودن رعایت فاصله یک و نیم متری در واگن‌های مترو با این حجم مسافر می‌گوید: «چند شب قبل اعلام شد که خطر انتقال ویروس از بیماری که ماسک بر صورت داشته و عطسه و سرفه می‌کرده، حداکثر 5 درصد است. حتما استفاده از ماسک آن هم در فضای شلوغی مثل مترو، بهتر از نداشتن ماسک است چون خطر ابتلا و آلودگی را تا حد خیلی زیادی کاهش می‌دهد. حالا هم که سازمان بهداشت جهانی، استفاده از ماسک در مکان‌های شلوغ را اجباری کرده و این اجبار می‌تواند در کنترل آمار ابتلا تاثیرگذار باشد هرچند که به نظرم، این اجبار، دیر اتفاق افتاده است.»

این صاحب داروخانه می‌گوید: بهترین ماسک، الزاما گران‌ترین نیست و به خصوص، ماسک‌های پیشرفته که برای مراکز درمانی تولید می‌شود به هیچ‌وجه به درد مردم عادی نمی‌خورد چون قیمت گرانی دارد اما تاکید می‌کند بهترین ماسک که حتی می‌تواند در خانه تهیه شده باشد، آن پوششی است که بافت هر چه فشرده‌تر و تار و پود هر چه بیشتر داشته باشد تا نفوذ ریزترین ذرات ویروس را کاهش دهد. تاکید این صاحب داروخانه این است که شهروندان به هیچ‌وجه برای ضدعفونی ماسک‌های نخی استفاده شده، از الکل استفاده نکنند چون با این کار، بافت و کیفیت ماسک از بین رفته و قدرت محافظت پیشین را از دست می‌دهد و توصیه می‌کند که ماسک نخی استفاده شده، پیش از استفاده مجدد، حتما با آب و صابون شسته شده و سپس، با استفاده از اتوی داغ، روند ضدعفونی آن تکمیل شود. او همچنین استفاده همزمان ماسک و دستکش در اماکن شلوغ مثل مترو را بهترین رفتار عمومی برای کند کردن چرخه انتقال ویروس می‌داند و ضمن آنکه گلایه برخی شهروندان بابت دشواری استفاده دایم از ماسک و بروز تنگی نفس را هم محق می‌داند، می‌گوید: «اگر فردی، به دلیل استفاده از ماسک سه لایه یا حتی یک لایه، دچار تنگی نفس می‌شود، این فرد مشکلات تنفسی دارد و باید پیگیر این اختلال باشد چون ماسک‌های نخی معمولی، تنگی نفس نمی‌آورد. البته استفاده از ماسک آن هم با توجه به نزدیک شدن به فصل گرما و تابستان، سخت است و حتی ما که باید به عنوان مدافعان سلامت، دایم با ماسک در انظار عمومی ظاهر شویم تا الگوی شهروندان هم باشیم، در بعضی ساعات روز از این پوشش پارچه‌ای کلافه می‌شویم. اما حفظ سلامتی، مهم‌تر از این آزار بسیار ناچیز است و از دست دادن سلامتی خودمان یا به خطر انداختن سلامت دیگران آن هم به دلیل اینکه ما از زدن ماسک کلافه می‌شویم، واقعا قابل بخشش نیست. اگرچه که بعضی افراد هم حالا دچار وسواس شده‌اند و از صبح که بیدار می‌شوند و تا ساعات پایانی شب، ماسک بر صورت دارند که مثلا مبادا، در هوای خانه‌شان هم ویروس وجود داشته باشد. در چنین شرایطی و معمولا به دنبال بروز بیماری‌های مسری، ما با چنین افرادی هم مواجه می‌شویم که البته تعدادشان در سطح جامعه بسیار کم است چون این رفتارها، مربوط به همان اختلالات روانی است که در شرایطی مثل امروز، این اختلالات هم حاد می‌شود. اما غیر از این افراد، سایر شهروندان باید با این حجم بالای توصیه‌های مسوولان، هم یاد گرفته باشند که چطور و چه زمانی از ماسک و حتی از چه نوع ماسکی استفاده کنند. به نظرم، افراط به همان اندازه می‌تواند آسیب‌رسان باشد که دچار تفریط بشویم.»