۰ نفر

گزارش اختصاصی صندوق سهامی انار از صنعت سیمان

۲۰ تیر ۱۴۰۱، ۱۹:۰۰
کد خبر: 652212
گزارش اختصاصی صندوق سهامی انار از صنعت سیمان

سیمان یا سمنت واژه‌ایست که از لغت سمنتوم رومی گرفته شده. این محصول میل ترکیبی با آب داشته و در مجاورت هوا و در زیر آب به مرور سخت و دارای مقاومت می شود مدت نگهداری سیمان بین ۴۵ تا ۹۰ روز و کلینکر یکسال است.

  • میزان کل تولید سیمان و مصرف سرانه سیمان در جهان:

گزارش اختصاصی صندوق سهامی انار از صنعت سیمان

به گزارش اقتصاد آنلاین؛ پیش بینی می شود تولید سیمان جهان در سال ۲۰۳۰ به ۴.۸۳ میلیارد تن افزایش یابد. چین بیشترین سیمان جهان را تولید می کند و انتظار می رود در سال ۲۰۲۱ به ۲.۵ میلیارد تن برسد.پس از چین،هند، ویتنام، امریکا، ترکیه و ایران قرار دارند.

طبق پیش بینی های انجام شده تا سال ۲۰۲۳ ایران به ششمین مصرف کننده سیمان تبدیل خواهد شد. همچنین پیش بینی می شود تا پایان سال ۲۰۲۳ میزان صادرات سیمان و کلینکر به ۱۶ میلیون تن در سال برسد.

در سال ۲۰۲۱ ایران با تولید ایران حدود ۶۲ میلیون تن سیمان رتبه ۸ جهانی را به خود اختصاص داد (این میزان نسبت بهسال ۲۰۲۰، معادل ۴ میلیون تن کاهش داشته است.) با وجود رونق نسبی در ساخت و ساز داخلی، کاهش بودجه عمرانی و محدودیت های بوجود آمده در صادرات ایران نتوانست از بخش عمده ای از تولید خود استفاده کند با این حال به نظر می رسد ظرفیت تولید به دلیل تکمیل کارخانجات در دست احداث تا پایان سال ۱۴۰۲ به حدود ۱۰۰ میلیون تن در سال برسد.

عملا تجارت سیمان به دلیل مشکلات در حمل و نقل و هزینه بالای حمل همچنین عمر محدود شامل بازارهای صادراتی منطقه ای است و با توجه به نرخ های هزینه حمل و نقل مسافت بیش از ۳۰۰ کیلومتر صرفه اقتصادی ندارد. حدود ۵ تا ۸ درصد سیمان تولیدی در جهان وارد تجارت بین المللی می شود.

ظرفیت اسمی کشور در سال ۱۳۸۳ برابر با ۳۲.۵ میلیون تن در سال بود که با صدور مجوز در سال ۱۳۹۴ به بیش از ۷۴ میلیون تن در سال رسید. در ابتدای دهه ۹۰ روند تولید سیمان در داخل کشور مطلوب بود که با رکود شدید در بخش مسکن و همچنین کاهش تقاضای صادراتی کشورهای همسایه به دلیل جنگ داخلی و وضع تعرفه صادراتی توسط برخی دیگر از کشورهای همسایه باعث کاهش تولید در این صنعت گردید. امروزه مصرف سیمان در نقش نهاده های ساختمانی و عمرانی می تواند به عنوان یکی از شاخص های پیشرفت کشور در نظر گرفته شود. در ایران حدود ۷۸ شرکت تولیدی وجود دارد ( از این بین ۴۰ شرکت بورسی) و ظرفیت اسمی حدودا ۹۰ میلیون تن در سال است.

در حال حاضر طبق طبقه بندی گلوبال سمنت، شرکت سیمان فارس و خوزستان در بین بزرگترین تولید کنندگان جهان در جایگاه ۲۹ دنیا قرار دارد. از میان بزرگترین تولید کنندگان سیمان می توان به شرکت های CNBM  ( ۱۲۸ میلیون تن تولید) Anhuhui Conch  ( ۲۱۷ میلیون تن تولید و برترین تولید کننده سیمان در سال ۲۰۲۱ در جهان ) در چین، شرکت LafargeHolcim  ( ۲۰۵ میلیون تن تولید) در سویس و شرکت Heidelberg Cement  ( ۹۰ میلیون تن تولید ) در آلمان اشاره کرد.

مصرف داخلی سیمان در سال ۱۴۰۰ در حدود ۱۰ درصد نسبت به سال ۱۳۹۹ کاهش یافت. همچنین صادرات سیمان و کلینکر از ۱۴ میلیون تن در سال ۱۳۹۹ به حدود ۱۳.۵ میلیون تن کاهش یافت. علت این کاهش ایجاد محدودیت های انتقال پول و بارگیری از بنادر کشور و همچنین عدم صرفه اقتصادی صادرات برای برخی از شرکت هایی بود که در مناطق دورتر قرار داشتند و از طرفی کمبود سیمان داخلی و تقاضای بالای مصرف در داخل کشور برخی از شرکت ها را وادار به پوشش تقاضای داخلی نمود و تولید کمتر سیمان به دلیل کمبود انرژی در برخی از فصول.

با توجه به سهم ۲ درصدی سیمان از GDP  و ۵ درصدی از اشتغال پایدار کشور، سوداوری بیشتر صنعت سیمان باعث رونق اشتغال و بازار سرمایه خواهد شد. ضمن اینکه سهم سیمان از بهای تمام شده ساختمان کمتر از ۲ درصد (برخلاف ذهنیت موجود ) می باشد.

گزارش اختصاصی صندوق سهامی انار از صنعت سیمان

  • طرح های آتی در صنعت:

در حال حاضر ۱۲ طرح جدید و طرح توسعه با ظرفیت تولید حدود ۱۲.۶ میلیون تن سیمان در دست اجرا است. درصد پیشرفت فیزیکی بین آنها بین ۱۸ تا ۹۰ درصد می باشد. چنان چه کلیه طرح های مذکور به بهره برداری برسند ظرفیت تولید سیمان کشور تا پایان سال ۱۴۰۱ بمیزان ۱۰۰ میلیون تن خواهد رسید.

  •  تغییرات مصرف در صنعت سیمان:
  • استفاده بیشتر از اسکلت بتنی در ساختمان ها
  • جایگزین قیر در زیر سازی آسفالت شده است
  • جایگزین سنگ در دیواره های جاده ها
  • عوامل موثر بر قیمت سیمان:
  • بخش مسکن
  • شناسایی به موقع فرصت‌های سرمایه‌گذاری مزیت اصلی صندوق سهامی انار

  • بودجه عمرانی دولت
  • جمعیت
  • رویدادهای غیر عادی (جنگ، زلزله، سیل)
  • دستورالعمل ها و قوانین
  • هزینه حمل و نقل (نرخ گازوییل)
  • هزینه انرژی (برق و گاز و سوخت کوره)
  • افزایش مصرف سیمان (بخش تقاضا)
  • افزایش ظرفیت تولید (بخش عرضه)

گزارش اختصاصی صندوق سهامی انار از صنعت سیمان

صندوق سهامی انار به عنوان صندوقی متمرکز بر سهام بنیادی بازار در حال فعالیت است. تیم تحلیل انار با پوشش تمامی صنایع موجود در بازار مترصد شناسایی فرصت از تمامی سهام و صنایع موجود در بازار هستند.

صندوق سهامی انار از حدود دو ماه گذشته پس از شناسایی فرصت خرید در صنعت سیمان و به طور مشخص دو سهم سفارس و ستران با قیمت بسیار مناسب به این صنعت وارد شده است.

در ادامه به بررسی این دو سهام سیمانی پورتفوی انار و چشم انداز آن‌ها میپردازیم:

  • چرا هلدینگ سیمانی:

مهمترین دلایلی که شرایط رقابت را برای واحدهای تولید کننده سیمان بوجود می آورد نیاز به  سرمایه‌گذاری بالا، محدود بودن شعاع بازار به سبب هزینه حمل ونقل و فراگیر بودن مصرف در مناطق محلی است. به عنوان مثال فرض کنید یک کارخانه سیمان اگر تحت پوشش یک هلدینگ نباشد انرژی زیادی را برای شناسایی بازار و بازار یابی جهانی باید صرف نماید. اما یک شرکت هلدینگ با انجام این کار می تواند آن را برای تمام شرکتهای تحت پوشش انجام دهد.

سفارس:

این شرکت با کنترل موثر بر ۱۳ شرکت سیمان خاکستری و سفید و همچنین ۹ شرکت مرتبط با شرکت های سیمانی به عنوان یکی از ۵ هلدینگ مطرح در تولید سیمان فعالیت نموده و بالاترین سهم بازار را در بین سایر گروه های سیمان را به خود اختصاص داده است.

این شرکت با ظرفیت اسمی ۱۸.۵ میلیون تن تولید کلینکر معادل ۲۱.۶ درصد توان تولیدی کشور را به خود اختصاص داده است.

این شرکت در سال ۱۴۰۰ مجموعا ۱۵.۲ میلیون تن سیمان تولید کرده است که مقدار ۸۲ درصد آن در داخل مصرف شده است و مابقی آن صادر شده است.

درصد سهم

سهم سفارس

کل شرکت‌های سیمانی کشور

شرح

۱۷٪

۱۳شرکت - ۱۴ کارخانه - ۲۰ خط تولیدی

۷۸شرکت - ۷۹کارخانه

۲۲٪

۱۸.۵میلیون تن

۸۵.۹میلیون تن

ظرفیت اسمی تولید کلینکر

۲۱٪

۱۸.۳۵میلیون تن

۸۸.۳میلیون تن

ظرفیت اسمی تولید سیمان

۱۹٪

۱۳.۳۸میلیون تن

۷۲میلیون تن

تولید واقعی کلینکر

۲۳٪

۱۴.۵میلیون تن

۶۲.۷میلیون تن

تولید واقعی سیمان

 

گزارش اختصاصی صندوق سهامی انار از صنعت سیمان

نسبت تولید به ظرفیت در کل کشور در سال گذشته ۷۱ درصد بود که این نسبت به صورت متوسط برای شرکت سفارس ۷۴ درصد بوده است.

  • ستران:

شرکت سیمان تهران تولید کننده و سرمایه در این صنعت است.موقعیت جغرافیایی کارخانه، این شرکت را منحصر به فرد کرده است که باعث شده شرکت در فروش محصولات خود با مشکلی مواجه نشود. شرکت سیمان تهران به همراه شرکت های تابعه خود ۱۱ درصد از میزان ظرفیت اسمی تولید سیمان کشور را به خود اختصاص داده اند و با تولید ۲.۸ میلیون تن سیمان در شرکت اصلی و ۶.۳۵۴ میلیون تن در مجموع، از بازیگران اصلی این صنعت در کشور محسوب می شود. مجموعه سیمان تهران بیش از ۱۰ درصد تولید سیمان کشور در سال ۱۴۰۰ را بر عهده داشته است.

گزارش اختصاصی صندوق سهامی انار از صنعت سیمان