۰ نفر

مایک پنس؛ در سودای ریاست‌جمهوری ایالات متحده

۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۹، ۱۱:۴۲
کد خبر: 438367
مایک پنس؛ در سودای ریاست‌جمهوری ایالات متحده

رئیس‌جمهور ایالات متحده این روزها به دنبال راهی برای تحت تأثیر قراردادن رأی‌دهندگان آمریکایی است. برگ برنده دونالد ترامپ که آمارهای مثبت اقتصادی بود، در پی شیوع ویروس کرونا، نه‌فقط دیگر اثرگذاری ندارد؛ بلکه انتقادها به واکنش ضعیف دولت آمریکا به شیوع این بیماری می‌تواند شانس پیروزی مجدد دونالد ترامپ در انتخابات 2020 را کاهش دهد. در‌این‌میان ظاهرا مایک پنس، معاون ترامپ، درگیری‌های بیشتری دارد و دو انتخابات را پیش‌روی خود می‌بیند.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از شرق، وب‌سایت پولیتیکو در گزارشی می‌نویسد پنس در ماه‌های اخیر با ریاست بر کار‌گروه ویژه مقابله با کرونا مهم‌ترین مسئولیت در عمر سیاسی خود را بر‌عهده دارد. می‌توان گفت که پنس در‌حال‌حاضر به طور غیررسمی ریاست دولت آمریکا را در دست دارد و باید بر مسئولیت‌های مهمی از‌جمله راه‌اندازی محتاطانه اقتصاد ایالات متحده، نظارت بر وضعیت شیوع ویروس در تک‌تک ایالت‌ها و تحقق خواسته مهم رئیس‌‌جمهور برای تولید واکسنی برای درمان ویروس کرونا تا پایان سال 2020 متمرکز شود. نتیجه این تلاش‌ها هم بر امکان پیروزی مجدد ترامپ در انتخابات 2020 تأثیر می‌گذارد و هم شانس پنس برای نامزدی موفق در انتخابات ریاست‌جمهوری 2024 را افزایش می‌دهد.

آینده سیاسی در گرو کرونا

احتمال حضور مایک پنس در انتخابات ریاست‌جمهوری سال 2024 موضوعی است که نزدیکان معاون رئیس‌جمهور فعلی آمریکا آن را تأیید می‌کنند و ماه‌های پیش‌رو را برای مشخص‌شدن وضعیت پنس بسیار مهم ارزیابی کرده‌اند. در‌این‌میان هر اندازه ترامپ بر بازگشایی زودهنگام مدارس و کسب‌وکارها اصرار ورزد، نه‌تنها بر موقعیت خود ترامپ اثرگذار خواهد بود؛ بلکه می‌تواند حتی آینده سیاسی پنس را حتی قبل از جدی‌شدن احتمال حضورش در انتخابات 2024 به خطر بیندازد. برعکس اگر ویروس کرونا کنترل شود و ایالات متحده بتواند تا قبل از انتخابات ریاست‌جمهوری خود را احیا کند، شانس پنس برای حضور در انتخابات 2024 به طور درخور‌توجهی افزایش می‌یابد.

وضعیتی را که مایک پنس امروز در آن قرار گرفته، بسیاری از معاونان رؤسای جمهور پیشین آمریکا تجربه کرده‌اند. آنها نیز در تلاش برای جلب اعتبار و حمایت سیاسی، چوب اشتباهات و سوءمدیریت رؤسای خود را خوردند و آینده سیاسی‌شان تحت تأثیر عملکرد رؤسای جمهور وقت قرار گرفت.

«هوبرت همفری»، معاون جورج بوش پدر بود و قبل از آن هرگز نتوانسته بود از بحران جنگ ویتنام خارج شود. همفری بارها تأکید کرد که در حلقه اصلی تصمیم‌گیرندگان درباره جنگ غیرقانونی ویتنام قرار نداشت. پس از آن هم در شرایطی که بوش در جریان مبارزات انتخاباتی درگیر رسوایی ایران- کنترا بود، اصرارهای همفری درباره عدم نقش‌آفرینی‌اش درباره توافق مخفیانه سلاح در برابر گروگان‌ها نتیجه‌ای نداشت و اعتبار سیاسی او کاملا مخدوش شد.

جوئل گولدشتاین، نویسنده کتاب «معاونت در کاخ سفید: از مندال با بایدن»، می‌گوید: «آینده و اعتبار سیاسی معاون رئیس‌جمهور ارتباط نزدیکی با دوره حضور آنها در کاخ سفید دارد. در واقع یک معاون رئیس‌جمهور در ایالات متحده با دو مشکل اساسی روبه‌رو است. اول اینکه هر چقدر تلاش کند، نمی‌تواند خود را جدا از اقدامات و تصمیم‌های رئیس‌جمهور که به او خدمت می‌کرد، نشان دهد و دوم اینکه بیرون‌آمدن از سایه و در مرکز توجه قرارگرفتن برای آنها بسیار دشوار است. 

درباره پنس می‌توان گفت مسئولیتی که امروز به دلیل شیوع ویروس کرونا بر دوش او گذاشته شده، باعث می‌شود تا بیشتر دیده شود و بیش از گذشته در مرکز اخبار باشد؛ اما واقعیتی را نمی‌توان نادیده گرفت. اگر پنس بخواهد در انتخابات سال 2024 نامزد شود، دیگر نمی‌تواند خود را از عملکرد این روزهای ترامپ جدا کند و مدعی شود در روزهایی که سوءمدیریت ترامپ در بحران کرونا، فاجعه آفریده بود، من به شکلی مؤثر در حال اداره بحران با کمک فرمانداران بودم. عملکرد امروز ترامپ به پای پنس هم نوشته می‌شود». با اینکه در روزهای اخیر نقش کارگروه مبارزه با ویروس کرونا کم‌رنگ‌تر شده؛ اما پنس همچنان می‌خواهد در صف اول باشد. معاون ترامپ همچنان به هماهنگی با مقام‌های بهداشتی برای تحقیق و توسعه برای ساخت واکسن‌ها و داروها ادامه و برنامه سفرهای خود شامل بازدیدهای مکرر از خط مقدم مقابله با ویروس و برگزاری جلسات متعدد با افراد تصمیم‌گیرنده درباره این بیماری را ادامه می‌دهد.

ماه‌های سرنوشت‌ساز

نقش بسیار مشهود پنس در واکنش جهانی به ویروس کرونا فرصت سیاسی نادری در اختیارش قرار داده است؛ فرصتی برای تحت‌ تأثیر قرار‌دادن آمریکایی‌ها که در انتظار دریافت اخبار و اطلاعات دقیق و انتقال حس اطمینان درباره آینده از سوی رهبران‌شان هستند، چیزهایی که ترامپ تاکنون از خود بروز نداده است.

یکی از نمایندگان جمهوری‌خواه کنگره که رابطه نزدیک با کاخ سفید دارد اما نمی‌خواهد نامش مطرح شود، با اشاره به اقدامات ماه‌های اخیر پنس در کارگروه مقابله با ویروس کرونا می‌گوید: «هر چقدر پنس بیشتر در مسئولیت فعلی خود به‌عنوان چهره عمومی دولت برای مقابله با ویروس کرونا حضور داشته باشد، نوک تیز انتقادهایی که از واکنش دولت آمریکا انجام می‌شود، هم بیشتر به سوی او نشانه می‌رود. این حملات زمانی اوج می‌گیرد که اصرار واشنگتن برای بازگشایی هرچه زودتر کسب‌وکارها و تولیدکنندگان بدون توجه به خطرات بهداشتی چنین اقدامی بیشتر شود. در چنین شرایطی باید پذیرفت که پذیرش چنین مسئولیتی از سوی مایک پنس به‌مثابه خودکشی سیاسی او به شمار می‌رود. اگر ویروس کرونا در پاییز و در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری دوباره بازگردد و ترامپ با شکست در انتخابات تاوان عملکرد پرانتقاد خود در مقابله با این ویروس را بدهد، دیگر هیچ میزان وفاداری نمی‌تواند پنس را نجات دهد؛ چرا‌که او هم همراه ترامپ سقوط خواهد کرد».

آینده سیاسی پنس به هفته‌ها و ماه‌های پیش‌رو وابسته است. اگر در ماه‌های آینده ویروس کرونا کنترل شود و اقتصاد ایالات متحده بتواند خود را از تبعات سنگین شیوع ویروس و اثرات آن بر تعطیلی اقتصاد جهانی نجات دهد و نشانه‌هایی از احیا و بهبود وضعیت اقتصادی بروز کند، ترامپ و پنس در انتخابات ماه نوامبر می‌توانند پیروزی دیگری را جشن بگیرند.

دوره دوم ریاست‌جمهوری ترامپ که ویروس کرونا سرنوشت آن را تعیین می‌کند، چهار سال دیگر به ترامپ فرصت می‌دهد تا سقوط اقتصادی ماه‌های اخیر را تا حدی جبران کند. در کنار ترامپ، پنس هم خواهد توانست توان خود را در مدیریت شرایط بحرانی و احیای اقتصادی ایالات متحده نشان دهد؛ همان‌طور که جورج بوش پدر توانست پس از دوشنبه سیاه سال 1987 و سقوط بازار سهام، خود را حتی برای یک دوره چهار‌ساله به اتاق بیضی کاخ سفید برساند.

گولدشتاین که سابقه‌ای طولانی در بررسی عملکرد معاونان رؤسای جمهور ایالات متحده دارد، با اشاره به عملکرد مثبت پنس در کنفرانس‌های مطبوعاتی و در مقایسه با ترامپ می‌گوید: «پنس در ماه‌های اخیر عملکردی مثبت داشته و در صورت نامزدی در انتخابات ریاست‌جمهوری 2024 تلاش بسیاری خواهد کرد تا خود را از تصمیم‌ها و رفتارهای سؤال‌برانگیز این روزهای ترامپ دور کند؛ اما آن زمان هم بسیاری از جمهوری‌خواهان که در نتیجه عملکرد ضعیف ترامپ، کاخ سفید را احتمالا تقدیم دموکرات‌ها کرده‌اند، برای تلافی این شکست احتمالی حتی اقدامات مثبت پنس را هم زیر سؤال خواهند برد».

یکی از نقاط قوت مایک پنس این است که در برقراری ارتباط با افکار عمومی توانایی‌های بیشتری از ترامپ دارد و پیام‌های او اثرگذاری بیشتری دارند؛ اما واقعیت این است که این ویژگی تنها در کوتاه‌مدت کاربرد دارد و برای مخاطبان و افکار عمومی بسیار دشوار است که در بلند‌مدت و در چهار سال آینده، این نقطه قوت پنس را به خاطر بیاورند.