۰ نفر

پژوهشگر جنگل ها و مراتع باغ گیاه شناسی:

گونه های گیاهی ایران در خطر انقراض قرار دارند

۲ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۴:۵۷
کد خبر: 266113
گونه های گیاهی ایران در خطر انقراض قرار دارند

پژوهشگر موسسه تحقیقاتی جنگل ها و مراتع باغ گیاه شناسی ایران گفت: از هشت هزار گونه گیاهی رویش یافته، 2 هزار گونه منحصر به ایران است که در معرض خطر انقراض قرار دارند.

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از ایرنا، ولی الله مظفریان روز یکشنبه در نخستین همایش ملی حفظ، احیا و اصلاح گونه کلوس در دانشگاه شهرکرد اظهار کرد: با افزایش چند برابری جمعیت، توسعه بی رویه شهر و روستاها، افزایش ساخت و سازها و تخریب روز افزون منابع طبیعی، گونه های گیاهی در حال کوچک شدن و نابودی هستند.

وی در ادامه از نبود پژوهش های عملیاتی در زمینه استحصال و بررسی مواد موثره گیاهان داروئی کشور انتقاد کرد و افزود: با وجود اینکه در زمینه ترکیبات و خاصیت گیاهان داروئی در دانشگاه ها مقالات فراوانی تدوین شده است اما در زمینه اقدامات بالینی برای استحصال مواد موثره این گیاهان و استفاده از آن در درمان بیماران، اقدام خاصی صورت نگرفته است.

مظفریان افزود: درحالی که بیش از 80 سال از تاسیس دانشکده پزشکی و داروسازی ایران می گذرد، بیشتر اطلاعات گیاهان داروئی کشور برگرفته از پژوهش ها و اطلاعات اروپایی هاست.

وی تصریح کرد: این درحالی است که روی هیچ یک از این گیاهان بومی به عنوان گونه داروئی اقدامی صورت نگرفته است.

استاد دانشگاه تهران افزود: از مجموع گونه های گیاهی موجود در کشور نیز 850 گونه دارای ماده موثره داروئی شناخته و معرفی شده است که تنها 350 مورد از این تعداد در عطاری ها استفاده می شود و مابقی ناشناخته است.

مظفریان ادامه داد: از این رو پژوهش های عملیاتی در این زمینه باید جایگزین تدوین مقالات غیر کاربردی در دانشگاه ها شود.

نویسنده کتاب فلور (گیاهان داروئی ) چهارمحال و بختیاری در ادامه، رویشگاه اصلی کلوس را پشتکوه بختیاری عنوان کرد و افزود: با وجود اینکه استان های اصفهان، کهگیلویه و بویر احمد و لرستان نیز به عنوان رویشگاه های این گیاه معرفی می شوند، اما از نظر اقلیمی و اکولوژیکی این گونه متعلق به مناطق محدودی از چهارمحال و بختیاری است.

مظفریان با بیان یکهزار و 650 گونه گیاهی در چهارمحال و بختیاری اظهار کرد: این استان از نظر گیاهان داروئی منطقه ای ارزشمند، ظرفیت های طبیعی بالایی دارد.

وی توجه ویژه مسئولان به دیگر گونه های گیاهی این استان علاوه بر گونه کلوس را ضروری دانست.

نخستین همایش ملی حفظ، احیا و اصلاح گونه در حال انقراض کلوس با همکاری بنیاد فرهنگی حضرت فاطمه الزهرا (س)، دانشگاه شهرکرد، پارک علم و فناوری استان، جهادکشاورزی، جهاد دانشگاهی و سپاه در دانشکده کشاوررزی دانشگاه شهرکرد برگزار شد.

از هشت هزار گونه گیاهی کشور، یکهزار و 300 گونه متعلق به چهارمحال و بختیاری بوده که 350 گونه آن نظیر کلوس، بومادران و شنبلیله منحصر به این استان است.

کلوس از خانواده چتریان و گیاهی خود رو با خاصیت داروئی برای درمان سرماخوردگی، روماتیسم و سرطان است.