۰ نفر

۶ استراتژی مهم تبلیغاتی در کسب و کارهای کوچک

۲۹ آبان ۱۳۹۶، ۱۷:۲۸
کد خبر: 232638
۶ استراتژی مهم تبلیغاتی در کسب و کارهای کوچک

تا به حال اندیشیده اید که چرا در دنیای انبوه تبلیغات، برخی موفق و برخی با شکست مواجه می شوند؟ چرا تبلیغات بعضی از کسب و کارها بیشتر از بعضی دیگر دیده می شود؟ پاسخ این سوالات در مفهومی به نام استراتژی تبلیغات نهفته است.

حال اینکه استراتژی تبلیغات دقیقا چیست و به چه کار می آید، موضوعی است که در این مقاله بررسی شده است. همچنین شما می توانید در اینجا با شش استراتژی تبلیغات آشنا شوید.

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از فرصت امروز، استراتژی تبلیغات برنامه ای است که برای قانع کردن مشتری به خرید کالا یا خدمات به کار می رود. عناصر اصلی این برنامه موارد زیر هستند:

1- خود محصول و مزایای آن

2- مشتریان و خصوصیات  آنها

3- مسیرهای جایگزین برای آگاه کردن مشتریان از محصول

4- بهینه سازی انتخاب مشتریان با توجه به بودجه  

توسعه استراتژی بیانیه جایگاه

استراتژی های رسمی تبلیغات، بر مبنای «بیانیه جایگاه» هستند. بیانیه جایگاه، واژه ای تخصصی در حوزه بازاریابی و تبلیغات است و به این معناست که محصول شرکت در کجا قرار دارد، چه تفاوتی با کالا و خدمات رقیبان دارد و چگونه در اختیار مشتری قرار می گیرد.

مفهومی را که در بیانیه جایگاه نهفته است، مفهوم محصول می نامیم. مفهوم محصول، ارزش هایی که کالا یا خدمات ارائه می دهد و چارچوبی را که در آن جا می گیرد معرفی می کند. بنابراین مفهوم محصول برای چاقوی شکار، با دمپایی روفرشی ابریشمی صورتی که در تاریکی برق می زند، خیلی فرق می کند! مفهوم محصول، انتخاب متن، تصویر و پیامی را که باید در تبلیغات از آنها استفاده شود، مشخص می کند. تعریفی از مشتری هدف و دلیل انتخاب و خرید کالا نیز باید به طور نهفته در بیانیه جایگاه وجود داشته باشد.

مشتری هدف

مشتری هدف، ترکیبی گیج کننده از افراد زیادی است. در مرحله اول شامل فردی است که در نهایت محصول ما را می خرد. بعد از آن، شامل افرادی می شود که در شرایط خاصی تصمیم می گیرند که چه محصولی باید خریداری شود (اما خودشان آن را نمی خرند). و در آخر، شامل کسانی است که بر خرید محصول تاثیر می گذارند (بچه ها، همسر و دوستان). در حقیقت، صاحبان مشاغل کوچک که به مشتریان  خود نزدیک هستند، احتمالا می  دانند دقیقا چطور آژانس تبلیغاتی را در مورد مشتری هدف راهنمایی کنند.

رسانه ارتباطی

بعد از اینکه محصول، محیط مربوط به آن و مشتری هدف مشخص شدند، مسیرهایی که می توان به مشتری دسترسی داشت (یعنی رسانه های ارتباطی) باید ارزیابی شوند. پنج کانال اصلی در اختیار صاحبان مشاغل قرار دارند:

- چاپی: روزنامه  ها (روزانه یا هفتگی) یا مجلات

- شنیداری: رادیو ی FM و AM

- ویدئویی: ویدئوهای تبلیغاتی، فروش تلویزیونی

- شبکه جهانی اینترنت

- ایمیل مستقیم

- تبلیغات محیطی: بیلبورد، تبلیغات روی وسایل حمل و نقل عمومی (تاکسی و اتوبوس)

هر کدام از این کانال ها مزایا و معایب و الگوهای قیمت مخصوص به خود را دارند. بنابراین مرحله ای مهم در استراتژی تبلیغات، توجه به این نکته بسیار مهم است: چطور با توجه به بودجه ای که در اختیار داریم بهترین ابزار را انتخاب کنیم تا مناسب ترین پیام را به بیشترین تعداد مشتریان برسانیم.

اجرا

کمپین تبلیغات با استراتژی تفاوت دارد. کمپین مجموعه ای از برنامه های مستقل و هماهنگ است؛ اما استراتژی نحوه اجرا را مشخص می کند. حضور تبلیغات در همه جا و به صورت مداوم در درجه اول اهمیت قرار دارد. تمامی جنبه های کمپین از جمله متن، تصاویر و موسیقی باید بازتابی از استراتژی تبلیغاتی باشند. این مخصوصا زمانی که از چند کانال مختلف، مثل تلویزیون، انتشارات، ایمیل و غیره استفاده می کنید مفید است. برای رسیدن به بیشترین انسجام لازم، خیلی از مبلغان حرفه ای از مفاهیمی استفاده می کنند که به صورت تصویر، شعار  تبلیغاتی یا ترکیبی از چند روش است.

با این حال، صاحبان مشاغل کوچک باید به کمپین تبلیغاتی خود با دیدی واقع گرایانه نگاه کنند. البته، معمولا آنها دنبال راه حل های موثر و کم هزینه می گردند، اما در حالت عادی بعید است که بشود به طور همزمان از کانال تبلیغاتی ای استفاده کرد که هم موثر و هم ارزان باشد.

به همین دلیل است که مشخص کردن بودجه ای مناسب برای تبلیغات از اهمیت زیادی برخوردار است. نمی شود پولی را که از قسمت های دیگر اضافه آمده برای تبلیغات هزینه کرد. با تخصیص دادن پول کافی و استفاده از مناسب ترین کانال، می توانید به نتیجه ای که انتظار دارید برسید؛ یا حداقل وضعیت حاضر را بهبود ببخشید. از آنجا که هزینه ثابتی در ماه به این کار اختصاص می دهید، بهتر است بازدهی تبلیغات خود را ارزیابی کنید.

در اینجا تعدادی از بهترین استراتژی های تبلیغاتی را معرفی می کنیم که می توانید از آنها برای بهبود فعالیت های تبلیغاتی خود استفاده کنید:

۱. مخاطب هدف خود را شناسایی کنید

متاسفانه باید بگویم کالا یا خدماتی که شرکت شما ارائه می دهد، مناسب همه آدم های دنیا نیست. خیلی از کسب و کارهای کوچک، کمپین های تبلیغاتی هدفمندی ندارند، در حالی که مشخص کردن مخاطب هدف یکی از مزایای اولیه تبلیغات آنلاین است.

در حقیقت، باید بر مبنای داده هایی که جمع می کنید، بتوانید مخاطب هدف را به خوبی شناسایی کنید. با داشتن این اطلاعات و چیزهایی که از مشتریان فعلی خود می دانید، می توانید با تبلیغات  خوب، افرادی را که خصوصیات مشابهی با آنها دارند نیز مخاطب قرار دهید و بدین  شکل مشتریان بیشتری جمع کنید.

۲- تبلیغات خود را ارزیابی و پیگیری کنید

خیلی از کسب و کارهای کوچک اصلا نمی دانند آیا تبلیغات شان نتیجه دارد یا نه. پلتفورم های تبلیغات آنلاین مانند Google AdWords و فیس بوک، اطلاعات زیادی درباره تبلیغات شما در اختیارتان قرار می دهند و این به شما کمک می کند تا متوجه شوید آیا تبلیغات تان اثری دارد یا نه. ولی این بدین معنی نیست که لازم نیست به شخصه تبلیغ  خود را مورد بررسی و آزمایش قرار دهید، اما بدین معنی است که می توانید برای قدم های بعدی خود تصمیمات سریع تری اتخاذ کنید.

اگر تبلیغات  شما آنلاین نیست، حتما ایمیل یا شماره  تلفنی را برای شناخت بهتر اینکه کارها چطور پیش می رود اختصاص دهید. در ضمن مشتریان  هم می توانند از این طریق با شما در ارتباط باشند.

۳- بدانید که چه زمانی باید تبلیغ کنید

در نگاه اول، تبلیغ در تمام سال و اختصاص دادن بودجه مشخصی به صورت ماهانه برای این کار به نظر عاقلانه می رسد. اما امکان ندارد بتوانید در تمام سال به یک شکل و با یک نوع استراتژی تبلیغ کنید. اگر محصولات  شما فصلی هستند، باید در فصل مناسب تبلیغات  را به بالاترین حد برسانید. بهتر است کمی زودتر از فصل شروع کنید و بعضی از روش های تبلیغاتی را برای بعد کنار بگذارید.

بسته به نوع کسب و کاری که دارید، شاید مثلا عید نوروز فصل خوبی برای فروش  محصول شما باشد. بهتر است همیشه پول بیشتری برای هزینه تبلیغات در زمان های اوج فروش کنار بگذارید. در آخر، بهتر است همیشه حواس تان به رقبا هم باشد. اگر بودجه تبلیغات فصلی را از قبل کنار بگذارید، شاید حتی بتوانید از رقیبان  هم پیشی بگیرید.

۴- خوب برندسازی کنید

آیا مشتریان می توانند تبلیغ شما را بر مبنای متن، تصاویر، انتخاب رنگ، لوگو یا حروف چاپی در یک نگاه تشخیص دهند؟ اگر این سوال به نظرتان خنده دار می آید بهتر است نگاهی به کمپین های تبلیغاتی برندهای مهم و معروف بیندازید. خیلی وقت ها فقط با دیدن رنگ آنها می توانید تشخیص دهید که به چه برندی تعلق دارند.

به مرور زمان، مشتریان طرح تبلیغ شما را شناسایی کرده و با آن ارتباط برقرار می کنند. شاید وسوسه شوید هر بار که تبلیغ جدیدی می سازید برند خود را تغییر دهید؛ اما این کار باعث گیج شدن مخاطبان شده و در بلند مدت تاثیر خود را از دست می  دهد. هدف شما باید این باشد که برند تان را در مکان های خاص و با تبلیغاتی که برای مخاطب هدف  آشنا باشد نمایش دهید. در یک کلام، خوب برندسازی کنید و تصویر برند خود را تغییر ندهید تا مشتریان با شما ارتباط برقرار کرده و وفادار بمانند.

۵- از منابع خود به خوبی استفاده کنید

همه می دانیم که رتبه بندی در جست وجوهای اینترنتی چقدر اهمیت دارد، اما شاید شما زمان و منابع کافی برای اینکه مطالب جدید و خلاقانه برای وب سایت خود تهیه کنید، نداشته باشید. در چنین مواقعی، بهترین فرصت است تا از خدماتی مانند Google AdWords و Bing Ads استفاده کنید تا بدون اینکه نیازی به بهینه سازی مطالب و کلمات کلیدی خود داشته باشید، در نتایج SERP در جایگاه های بالا ظاهر شوید. اگر بودجه کافی برای تبلیغ دارید اما وقت برای تهیه محتوا ندارید، می توانید از این منابع استفاده کنید.

اگر بودجه کمی را به تبلیغات اختصاص داده اید، عاقلانه نیست که برای تبلیغات در مجله ای گران قیمت هزینه کنید. یک کمپین در فیسبوک خیلی هوشمندانه تر است و می  توانید هزینه روزانه تان را هم به این شکل کنترل کنید.

۶. در مکان های مناسب خودتان را به نمایش بگذارید

داشتنِ تصورات زیاد در مورد مشتریان هدف، خطرناک است. به عنوان مثال، اگر برنامه رادیویی ای است که از آن خوشتان می آید و تصور می کنید مشتریان  شما هم آن را دوست دارند، عاقلانه نیست هزینه زیادی صرف تبلیغات در برنامه رادیویی کنید؛ زیرا هم گران است و هم ثابت شده چندان موثر نیست.

فرصت های زیادی برای صرفه جویی در هزینه تبلیغات وجود دارند. اگر در مکان نامناسبی تبلیغ کنید، پول خود را هدر می دهید. به جای این کار بهتر است مشتریان خود را بشناسید. سپس، آنها را مورد ارزیابی قرار دهید. به این فکر کنید دوست دارند در کدام سایت های اینترنتی وقت بگذرانند، کجا می توانید افراد دیگری شبیه به آنها پیدا کنید، چه کتاب ها یا مجلاتی می خوانند و به کدام برنامه های رادیویی یا پادکست ها گوش می دهند. وقتی مشتریان خود را درست بشناسید، بهتر می توانید آنها را به کسب و کار خود جذب کنید.

حرف آخر

تبلیغات چیزی نیست که آن را اجرا کنید و سپس فراموشش کنید. باید نگاهی راهبردی به آن داشته باشید و در زمان مناسب آن را به اجرا درآوردید.