۰ نفر

قاچاق قانونی گوشی با رجیستری!

۲۳ تیر ۱۳۹۸، ۹:۵۴
کد خبر: 366357
قاچاق قانونی گوشی با رجیستری!

این روزها، تبلیغ های عجیب مرتبط با واردات گوشی مسافری در فضای مجازی به چشم می خورد.قاچاق تلفن های همراه همیشه سود سرشاری را برای عده ای ایجاد کرده و گویا طرح رجیستری هم نتوانسته جلوی آن را بگیرد حتی شاید بشود گفت قاچاقچیان با استفاده از روزنه های این طرح با خیال آسوده تری ودر شکلی قانونی در حال انجام امور خود هستند.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل خراسان، طرحی که به گفته وزیر ارتباطات قرار بود از ورود قاچاق تلفن همراه به کشور جلوگیری کند اما حالا  عده ای  با سوء استفاده از کدملی و گذرنامه مردم گوشی های قاچاق  را رجیستر و به شکل کاملا قانونی در بازار عرضه می کنند. رد پای تبلیغ   دریافت   گذرنامه وکدملی  را در کانال‌های تلگرامی می توان دید!  کار به جایی رسید که پای دفاتر آژانس های مسافرتی  هم به این ماجرا باز شد. هر چند پنج شنبه در بعضی از کانال های تلگرامی  صحبت از پایان این طرح شد اما وزیر ارتباطات در مصاحبه ای اعلام کرد،با وجود این که می دانیم  عده ای با گذرنامه دیگران  گوشی وارد کشور می کنند ولی فعلا راهکاری برای جلوگیری از آن نداریم.

طرح رجیستری تلفن همراه چیست؟

طرح رجیستری، طرحی است که برای اولین بار در اواسط سال ۸۵ در کشورمان اجرایی شد اما به دلیل اشکالات فراوانی که داشت، در اوایل سال ۸۶ متوقف شد. این طرح سال هاست که در مرحله آزمایشی قرار دارد و بارها اجرایی و به دلیل مشکلات فنی متوقف شده است. تقریبا از سال ۹۴ بود که اجرایی شدن طرح رجیستری جدی تر شد و کارگروه هایی برای بررسی تخصصی این طرح تشکیل شدند اما این طرح از پاییز ۹۶ دوباره  به طور جدی تر ی کلید خورد و به مرحله اجرا درآمد.

در حقیقت هدف اصلی طرح رجیستری، مبارزه با قاچاق و واردات غیر قانونی گوشی های هوشمند است. در این طرح، تنها گوشی های موبایلی که از طریق گمرک ایران وارد کشور شده اند، فعال می شوند.

طرح شکست خورده رجیستر مسافری

بعد از طرح رجیستری برای مدت کوتاهی گوشی قاچاق وارد کشور نشد  چون به طور عملی ورود گوشی توسط مسافر ممنوع  اعلام شد  اما از ابتدای سال 97 با توجه به افزایش چشمگیر نرخ ارز، قیمت گوشی های موبایل نیز افزایش پیدا کرد و قدرت خرید مصرف‌کنندگان نهایی کاهش یافت.انتقاد ها درباره ممنوعیت ورود گوشی مسافری نیز اوج گرفت که  در این شرایط دوباره اجازه ورود گوشی با کد ملی داده شد !  قاچاقچیانی هم  که به دنبال فرصت بودند توانستند با یافتن اشکالات و روزنه های طرح رجیستری  بار دیگر بازار را در اختیار بگیرند و با استفاده از کد ملی دیگران گوشی های قاچاق را در سامانه ثبت و رجیستر کنند. در جدول زیر شاهد مجموع کل واردات گوشی موبایل از ابتدای سال 97 هستیم که حدود 60 درصد کل واردات موبایل به واردات گوشی مسافری تعلق دارد!

 اصلاح ناموفق طرح رجیستر مسافری

مسئولان طرح رجیستری با توجه به قاچاق بالا در واردات مسافری از ابتدای خرداد ۹۸ اعلام کردند فقط کسانی می‌توانند به عنوان مسافر موبایل رجیستر کنند که مسافر واقعی بوده‌اند، چراکه حالا سامانه گمرک به ناجا متصل است و خروج و ورود افراد به کشور قابل تشخیص شده است. با اتصال سامانه گمرک به ناجا، به نظر می‌رسید دور زدن سیستم و رجیستر کردن گوشی‌هایی که به صورت مسافرتی و قاچاق وارد کشور می‌شود دیگر میسر نیست اما حالا با پدیده‌ای جالب توجه روبه رو هستیم؛ خرید و فروش گذرنامه های مسافران .این اتفاق باعث ایجاد گروه‌هایی تلگرامی برای خرید و فروش گذرنامه مسافران واقعی شد که بعضی فروشگاه‌های موبایل  در آن فعال هستند.

گذرنامه های بالقوه برای سوء استفاده

بعد از این که اعلام شد فقط مسافران واقعی می توانند از ثبت رجیستری مسافری استفاده کنند آژانس های مسافرتی نیز به این چرخه اضافه شدند. آژانس ها در ازای خرید امتیاز رجیستری گوشی مسافری هزینه سفر آن ها را کمتر می کنند.  مثلا وقتی  مسافرانی که   مقصدشان عراق  است تعدادشان به  سالی سه میلیون نفر می رسد که از این تعداد  احتمالا 100 هزار نفر هم گوشی نمی‌خرند و در حقیقت دو میلیون و ۹۰۰ هزار گذرنامه بالقوه در بازار وجود دارد و پیدا کردن آن ها کار چندان سختی نیست متوجه می شوید که هنوز هم این طرح می تواند تعداد قابل توجهی گوشی قاچاق را به شکل رسمی وارد بازار کند.مسافران دیگر مقصد ها را هم به این آمار اضافه کنید .

سود این طرح برای دلالان

به تازگی واردکنندگان تلفن همراه برای رجیستر کردن هر تلفن همراه، یک میلیون و 500 هزار تومان هزینه می‌کنند که حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان برای صاحب گذرنامه، ۴۵۰ هزار تومان هزینه گمرکی و بقیه به دلالان می رسد.

صاحب گذرنامه تنها کدملی ، شماره همراهش و کد شش رقمی را که به همراهش ارسال می شود، در اختیار دلال قرارمی دهد و مبلغی بین ۵۰۰  تا ۶۰۰ هزار تومان دریافت می‌کند به همین راحتی.

به طور مثال؛ هزینه گمرکی گوشی آیفون ۱۷ یا ۱۸ میلیون تومانی حدود ۴۵۰ هزار تومان است  ولی قیمت همین گوشی اپل رجیستر نشده حدود ۱۰ تا ۱۱ میلیون تومان است! به عبارتی تفاوت قیمت هفت تا هشت میلیون تومانی برای هر موبایل رجیستر نشده که با پرداخت ۴۵۰ هزار تومان هزینه گمرکی قیمت آن در بازار به ۱۸ میلیون تومان می‌رسد! یعنی به ازای هر گوشی سودی نزدیک به شش میلیون تومان برای هر گوشی!

برای این که بدانید از گذرنامه و کدملی شما در رجیستری موبایل سوءاستفاده شده یا نه به سامانه همتا قسمت «ثبت اطلاعات مسافری» رجوع کنید.