۰ نفر

بهترین برنامه و راحت ترین نسخه برای ترک سیگار

۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۱، ۱۴:۵۲
کد خبر: 636301
بهترین برنامه و راحت ترین نسخه برای ترک سیگار

سیگار به شدت اعتیادآور است و می‌تواند اثر مخربِ بلندمدت بر سلامتی افراد داشته باشد. مواد شیمیاییِ موجود در سیگار باعث می‌شود اعتیادآوری آن به تدریج و موذیانه اتفاق بیفتد.

به گزارش اقتصادآنلاین، به دلیل آنکه احتمال بازگشت اعتیاد به سیگار بسیار زیاد است، بریکر به بیمارانش می‌گوید هر بار که سیگار را ترک می‌کنند، آن را به عنوان یک تجربه در نظر بگیرند و یک درس از آن بیاموزند.

مبارزه با اعتیاد کار آسانی نیست، اما می‌توان بر آن فائق آمد. در اینجا ۵‌اقدام معرفی می‌شود که شما می‌توانید به کمک آن‌ها به خودتان یا عزیزان‌تان در ترک سیگار کمک کنید و از زندگی سالم‌تر لذت ببرید:

۱. روی راه‌هایی تمرکز کنید که می‌توانند شما را در ترک نگه‌دارند

دکتر پاناگیس گالیاتساتوس، مدیر کلینیک درمانی تنباکو در بیمارستان جانز هاپکینز می‌گوید، هدف افراد نباید ترک سیگار باشد بلکه هدف باید تمرکز بر روش‌هایی باشد که آن‌ها را در وضعیت ترک نگه می‌دارد.

او می‌گوید بیمارانی داشته که می‌گویند بار‌ها سیگار را ترک کرده‌اند، اما هرگز قادر نبوده‌اند به طور کامل مصرف سیگار را متوقف کنند. او به افراد توصیه می‌کند اهداف بزرگ خود برای ترک سیگار را به اهداف کوچک‌تر خرد کنند. برای مثال، محرک‌های متفاوتی که می‌توانند در شما احساس خواستنِ سیگار را تحریک کنند، بشناسید. به‌این‌طریق، می‌توانید هشیار باشید و راه‌حلی برای آن محرک‌ها پیدا کنید.

۲. هربار ترک سیگار را به یک تجربه آموزنده تبدیل کنید

جانات بریکر، استاد سلامت عمومی در مرکز تحقیقاتی سرطان در دانشگاه واشنگتن در سیاتل، می‌گوید، به دلیل اعتیادآوریِ بالای سیگار، اغلب افراد قبل‌از‌آنکه موفق شوند سیگار را به طور کامل ترک کنند، بین ۸ تا ۱۲ بار اقدام به ترک سیگار می‌کنند. به دلیل آنکه احتمال بازگشت اعتیاد به سیگار بسیار زیاد است، بریکر به بیمارانش می‌گوید هر بار که سیگار را ترک می‌کنند، آن را به عنوان یک تجربه در نظر بگیرند و یک درس از آن بیاموزند.

«مردم ممکن است چیز‌هایی بگویند مثل اینکه "من یاد گرفتم که این نوع ولع مصرف چقدر قدرتمند است یا اینکه فهمیدم سیگار کشیدنِ دوستانم محرکی بزرگ برای سیگار کشیدن من است یا فهمیدم که استرس‌هایم در زندگی محرک بسیار بزرگ‌تری است که من را وادار به سیگار کشیدن می‌کند".»

او می‌گوید بیماران باید با این دیدگاه به ترک سیگار نگاه کنند که هر چه در هر بار تلاش برای ترک سیگار چیز‌های تازه‌تری یاد بگیرند، شانس بیشتری برای کنار گذاشتنِ دائمیِ سیگار دارند.

۳. از برنامه‌های کاربردی و خطوط امداد تلفنی کمک بگیرید

مربی‌هایی هستند که می‌توانند برنامه‌هایی برای ترک سیگار و توصیه به افرادی که در حال عقب‌نشینی از ترک هستند، ارائه کنند. برخی برنامه‌های کاربردی نیز در همین زمینه وجود دارند که کاربران را تشویق می‌کنند به جای پس‌زدنِ احساسات و افکارشان، آن‌ها بپذیرند.

۴. کمک پزشکی بگیرید

گالیاتساتوس می‌گوید گاهی افراد می‌توانند کمک پزشکی دریافت کنند و از استراتژی‌های متنوع برای ترک سیگار بهره بگیرند. پزشکان می‌توانند دارو‌هایی تجویز کنند که ولع مصرف سیگار را در افراد کاهش دهد و به آن‌ها کمک کند سیگار کشیدن‌شان را مدیریت کنند. بریکر می‌گوید، این دارو‌ها راه‌حل‌های کوتاه‌مدتی هستند که می‌توانند به مغز آموزش دهند که هوس سیگار نکند.

بریکر می‌گوید آنچه پزشکان تجویز می‌کنند کاملاً بستگی به موقعیت خاص شما دارد. این دارو‌ها در ابتدا می‌تواند بسیار جزئی باشد و بعد بستگی به میزان شدت اعتیاد شما، بیشتر شود.

۵. از افراد سیگاری حمایت کنید

گالیاتساتوس می‌گوید تا به‌حال نشده با بیمارانی برخورد کند که خودشان ندانند سیگار کشیدن چقدر برای‌شان بد است؛ بنابراین پیشنهاد می‌کند که ارائه این استدلال‌ها برای عزیزان و دوستان سیگاری‌تان بپرهیزید.

او می‌گوید: «اگر واقعاً می‌خواهید به عزیزتان کمک کنید سیگار را ترک کند، باید طرفدار و حامی فرد سیگاری و از طرفی ضدسیگار باشید.»

«در هنگام تلاش برای کمک به ترک سیگار، شفاف‌سازی کنید که طرف مقابل بداند او را قضاوت نمی‌کنید یا نمی‌خواهید به کار او برچسب بزنید.»

«به محض اینکه اعتماد طرف مقابل را جلب کردید، می‌توانید منابعی پیدا کنید که فرد سیگاری بداند چطور به کمک آن‌ها سیگارش را ترک کند.»

رابطه بین پزشک و بیمار نیز باید بر پایه اعتماد باشد. اگر بیماران ذره‌ای احساس کنند که پزشک‌شان آن‌ها را به دلیل سیگار کشیدن قضاوت می‌کند، ممکن است درباره سیگار کشیدن‌شان دروغ بگویند و این به نفع هیچ‌کس نیست.

برای اینکه راحت‌تر بتوانید سیگار را کنار بگذارید، از این ۵ قانون غافل نشوید:

1.محرک های خود را شناسایی کنید

سعی کنید خودتان را، به ویژه در سه ماهه‌ی اولِ ترک، از موقعیت‌هایی که معمولا وسوسه می‌شوید سیگار بکشید، دور نگه دارید. احتمال بازگشت اعتیاد در این بازه‌ی زمانی بیشتر است. پس قلم و کاغد بردارید و موقعیت‌هایی را که فکر می‌کنید وسوسه‌کننده هستند یادداشت کنید و ببینید چطور می‌توانید هر یک از این موقعیت‌های محرک را مدیریت کنید.

2.سختی روزهای اول

چند روزِ اولِ ترک، به ویژه به افرادی که از روش ترک بی‌مقدمه استفاده می‌کنند، به شدت سخت می‌گذرد. می‌توانید در گروه‌های پشتیبانی ترک سیگار عضو شوید یا حمایت خانواده و دوستان‌تان را جلب کنید تا سختی این روزها را بر خود هموارتر کنید. احتمالا احساس کج‌خلقی، افسردگی، کُندی و خستگی خواهید کرد. اما همین که این روزها را پشت سر بگذارید، دوباره به حالت عادی برمی‌گردید. البته، میل سیگار کشیدن حالا حالا ادامه خواهد داشت.

3.وسوسه ها را نادیده بگیرید

هر بار که وسوسه می‌شوید سیگار بکشید، اما خودداری می‌کنید، در واقع شانس‌تان را برای ترک موفقیت‌آمیز افزایش داده‌اید. عادت‌های خود را تغییر دهید و دهان‌تان را به جای سیگار کشیدن به جویدن هویج یا شکستن تخمه‌ی آفتابگردان مشغول کنید.

4.با دوستان غیر سیگاری خود به تفریح بروید

با دوستان غیرسیگاری خود ورزش کنید و شاد باشید.

سعی کنید فعالیت‌هایی انجام دهید که دست‌تان مشغول شود و استرس‌تان بخوابد. مثلا ورزش کنید تا به این ترتیب، شانس موفقیت‌تان را در ترک سیگار افزایش دهید.

5.یکنواختی را کنار بگذارید

ترک سیگار به هیچ‌وجه کار آسانی نیست، پس به خودتان حال بدهید. البته، یک وقت فکر نکنید منظورمان این است که سیگارِ یواشکی بکشید! خیر، حال دادن یعنی خودتان را به چیزی یا کاری لذت‌بخش غیر از تفریحات ناسالم دعوت کنید.

چنانچه بتوانید سیگار کشیدن را کنار بگذارید، دیدِ دیگری نسبت به خودتان پیدا خواهید کرد. بعد از اینکه سرسختانه تصمیم به ترک سیگار گرفتید، ممکن است از اینکه احساس ناراحتی و فقدان به سراغ‌تان آمده تعجب کنید، در حالی که این احساس کاملا طبیعی است. اما حواس‌تان باشد، چون برخی افراد دقیقا زمانی که احساس ناراحتی می‌کنند، بیشتر وسوسه می‌شوند سیگار بکشند.

چرا سیگار اعتیادآوریِ بالایی دارد؟

گالیاتساتوس می‌گوید، سیگار سرشار از مواد شیمیایی‌ای مانند نیکوتین است که این مواد شیمیایی اعتیاد ایجاد می‌کنند. نیکوتینِ تقویت‌شده بسیار شبیهِ انتقال‌دهنده عصبیِ آستیل‌کولین است که به کنترل حرکات ماهیچه‌ای و سایر عملکرد‌های مغزی کمک می‌کند.

وقتی نیکوتین در داخل گیرنده‌های آستیل‌کولین جای می‌گیرد، بدن دوپامین ترشح می‌کند که ماده شیمیاییِ «احساس خوب» در مغز است. وقتی دوپامین از بین می‌رود، مردم احساس می‌کنند که یک سیگار دیگر می‌خواهند.

گالیاتساتوس، می‌گوید: «من همیشه به مردم می‌گویم این مولکول، اعتیادآورترین مولکولِ موزی‌ای است که بشر می‌شناسد، زیرا فقط باعث اوردوز نمی‌شود بلکه طی سال‌ها روی پیوند‌های مغزی اثر می‌گذارد و مردم معمولاً زمانی متوجه اثرات مخرب آن می‌شوند که کنار گذاشتنش بسیار سخت است.»

علی‌رغم همه سختی‌ها و فراز‌ونشیب‌هایی که ترک سیگار دارد، نباید فراموش کنیم که ترک سیگار و لذت از سلامتی در هر زمانی ممکن است.

ترک سیگار چقدر دشوار است؟

شرایط هر فرد سیگاری منحصر به فرد است. پس اینکه چقدر در دوران ترک سختی بکشید، به عوامل مختلفی بستگی دارد:

  • تعداد سیگاری که روزانه می‌کشید
  • تعداد افراد سیگاری‌ای که با آنها وقت می‌گذرانید (والدین، دوستان یا همکاران)
  • دلایلی که سیگار می‌کشید (مثلا کنترل وزن، همرنگ جماعت شدن یا حضور در موقعیت‌های اجتماعی خاص)

همه‌ی توجه‌تان را به فواید ترک سیگار معطوف کنید. در دوران ترک، بدن‌تان وارد فاز بازیابی و رفع آثار مخرب نیکوتین و اعتیاد می‌شود. فشار خون، ضربان قلب و دمای بدن به دلیل نیکوتین سیگار افزایش پیدا می‌کنند، اما همه‌ی این موارد در دوران ترک به تدریج به حالت طبیعی برمی‌گردند. وقتی سیگار کشیدن را کنار بگذارید، مطمئن باشید که راحت‌تر نفس خواهید کشید. همچنین سطح سم مونواکسیدکربن که پیشتر با سیگار کشیدن به داخل خون‌تان وارد می‌کردید، کاهش خواهد یافت و به این ترتیب، خونی که در رگ‌های‌تان جریان می‌یابد، اکسیژن بیشتری حمل خواهد کرد.

شکی نیست که ترک سیگار به تمام بدن‌تان نفع می‌رساند. کنار گذاشتن اعتیاد حتی کمک‌تان می‌کند خوش‌قیافه‌تر به نظر برسید و حداقل تا زمانی که جوان هستید، در صورت‌تان چین‌ و چروک نیفتد. افزون بر اینها، با ترک سیگار می‌توانید پول بیشتری نیز پس‌انداز کنید.