۰ نفر

کارشناسان در گفتگو با اقتصاد آنلاین بررسی کردند؛

عیارسنجی جهش قیمت‌ها در بازار سهام / رشد بورس ادامه دار خواهد بود؟

۲۴ خرداد ۱۳۹۷، ۱۰:۵۳
کد خبر: 278563
عیارسنجی جهش قیمت‌ها در بازار سهام / رشد بورس ادامه دار خواهد بود؟

روز گذشته شاخص بورس تهران بزرگترین رشد خود در 28 ماه گذشته را تجربه کرد. این رشد اگرچه با در نظر گرفتن جهش قیمت در بازارهای موازی (طلا و ارز) طبیعی به نظر می رسید اما وجود ریسک‌های سیستماتیک سیاسی و هراس از تحریم‌های قریب الوقوع، وقوع دفعه ای آن فعالان بازار را شگفت زده کرد.

به گزارش اقتصاد آنلاین، روز گذشته شاخص بورس تهران پرواز کم سابقه ای را تجربه کرد و قیمت‌ها در بازار سهام رشد دست جمعی، یک دست و قابل توجهی را تجربه کردند. هرچند به نظر می رسید که بورس دلاری تهران با توجه به جهش نرخ ارز پتانسیل صعود داشت، اما تهدیدات سیاسی و هراس از بازگشت تحریم‌ها به سپهر اقتصادی کشور، امیدها برای سودآور شدن بورس را کم رنگ می کرد.

روز گذشته اما، نه تنها قیمت‌های سهام سیری صعودی به خود گرفتند، بلکه ارزش معاملات روزانه بورس نیز رشد چشمگیری را تجربه کرد. رشد قابل توجه ارزش معاملات که خود حاکی از ورود نقدینگی تازه نفس به بازار سهام است، این امید را تداعی می کند که شاید فعالان بازار اعتقاد دارند پس از رشد قیمت در بازار ارز، طلا و ملک حالا نوبت به بازار سهام رسیده است که رشدهای خیره کننده ای از خود به جای بگذارد. در ادامه کارشناسان بازار سهام در گفتگو با اقتصاد آنلاین ماهیت صعود اخیر بورس و چشم انداز آن در آینده را بررسی کرده اند.

دستیابی به شاخص 145هزار واحدی دور از ذهن نیست

فردین آقا بزرگی معتقد است پیش‌بینی بازدهی 50 درصد در بورس تا زمستان سال جاری به هیچ عنوان دور از ذهن نیست.

وی در خصوص افزایش رشد شاخص بازار به خبرنگار بورس اقتصاد آنلاین گفت: بورس در شرایطی که سایر بازارها ( مسکن ، طلا و ارز ) طی چند ماه گذشته تجربه بازدهی 20 الی 100 درصد را داشته‌اند از ابتدای سال تا پیش از معاملات روز گذشته بازدهی صفر داشته است. طبیعتا انتظار بر این است که بورس دست کم بخشی از عقب ماندگی خود از سایر بازارهای موازی را جبران کند.  

مدیرعامل کارگزاری بانک دی افزود: کاهش ارزش پول ملی و تلاطم نرخ ارز و سکه و نیز حس بی‌اعتمادی به نوسانات افزایشی و کاهشی نرخ ارزها و همچنین عدم امکان نقدشوندگی سریع بخشی از این دارائی‌ها به پول، این زمینه را فراهم می‌آورد که فعالان اقتصادی علاقه مند به سرمایه گذاری در بورس شوند.

این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: بدلیل اختلاف زیاد بین قیمت 4200 تومان و نرخ بازار آزاد دلار این احتمال پر رنگ‌تر شد که بخشی از این تفاوت قیمت در وضعیت سود و زیان شرکت‌ها اثر مثبت بگذارد و در نتیجه پیش‌بینی سود هر سهم شرکت‌ها که اغلب با تسعیر ارز در سامانه نیما محاسبه می‌شد، با افزایش احتمالی در این محاسبات جهش مثبت داشته باشد.

وی با اشاره به اینکه بورس نقد شونده ترین بازار در کشور ما است و در وضعیت کنونی که سایر بازارها حتی به رسمیت نیز شناخته نمی‌شوند باید زمینه خوبی برای سرمایه گذاری آحاد مردم به شمار آید، خاطرنشان کرد: بویژه موضوع کاهش ارزش پول ملی، نگرانی برای فعالان اقتصادی ایجاد کرده است که کمتر تمایل به نگهداری وجه نقد دارند. ضمن اینکه تجربه جهش ارزها در سال 91 در بورس به اثبات رسانده است تغییرات در نرخ ارز مطمئنا اثر مثبت خود را در بورس بجا خواهد گذاشت؛ از این‌رو با توجه به ثبات در وضعیت فعلی اقتصاد کشور و عدم تحقق موضوعات قابل توجه در حوزه مسائل سیاسی، پیش‌بینی بازدهی 50 درصد در بورس تا زمستان سال جاری و دستیابی به شاخص 145.000 واحد به هیچ عنوان دور از ذهن نیست.

 

بورس دست کم 30 درصد برای صعود جا دارد

ولی نادی قمی کارشناس و فعال بازار سرمایه نیز در این باره گفت: انتظار می‌رود بازار سرمایه تا 30رشد داشته باشد. البته نباید از ریسک‌های تهدید کننده بازار سهام غفلت کرد.

مدیرعامل تامین سرمایه نوین در گفت‌و گو با خبرنگار بورس اقتصاد آنلاین، پیرامون رشد شاخص روز گذشته بورس گفت: مهمترین پشتوانه‌ رشد بازار سهام نقدینگی سرگردانی است که بعد از ایجاد تلاطم در بازار ارز، مسکن و خودرو ، زمینه را برای ورود به بازار سهام مناسب دیده است.

وی افزود: ثبات قیمت‌های بالای مواد خام در بازارهای جهانی و زمزمه تغییر سیاست ارزی و برآورد بازار از حتمی بودن این تغییر از دلایل رشد شاخص تالار شیشه‌ای است.

وی در پاسخ به سوال که آیا این رشد شاخص ادامه دار خواهد بود، افزود: با توجه به رشدهایی که در بازارهای رقیب اتفاق افتاد، انتظار رشد ۲۰  الی ۳۰ درصدی  بورس دور از انتظار نیست البته ریسک‌های تهدید کننده بازار سهام کم نیستند.

بورس از سقف تاریخی خود عبور خواهد کرد

ولید هلالات در خصوص رشد پُرشتاب شاخص بورس در روز گذشته گفت: از آنجا که در چند ماه اخیر شاهد ورود نقدینگی به بازارهای موازی مالی از جمله ارز و طلا و مسکن بودیم، به نظر می رسد این بار نوبت به آرام گرفتن نقدینگی پُرهیجان و سرگردان در بازار سهام باشد. چراکه بورس در ماه های اخیر از رشد نرخ ارز بی بهره بود و تقریبا بی حرکت بود.

از سوی دیگر به نظر می رسد عموم جامعه دلار هفت هزار تومانی را باور کرده اند و به این نتیجه رسیده اند که نرخ دلار در همین ارقام باقی خواهد ماند. از این رو برای حفظ ارزش ریال در اختیارشان تلاش می کنند که دارایی خود را به سهام تبدیل کنند.

وی در ادامه گفت: صحبت های دو شب گذشته نوبخت سخنگوی دولت در خصوص پُرسود بودن سرمایه گذاری در بازار سهام را نیز یکی دیگر از دلایل رکوردزنی امروز شاخص بورس دانست. از این رو بسیاری به این باور رسیدند که حمایت های دولت نیز از بازار سهام آغاز شده است و این پشتیبانی می تواند در آینده نیز ادامه دار باشد.

 این کارشناس بازار سرمایه افزود: همه این دلایل دست به دست هم داد تا روز گذشته شاهد افزایش قیمت و تشکیل صف خرید در غالب نمادهای مطرح و شاخص ساز از قبیل «فملی» و «فولاد» بودیم.

هلالات یادآور شد که تجربه سال های 91 و 92نشان داد شروع رشد بازار با حرکت نمادهای فلزی آغاز شد و بعد گروه پتروشیمی به این رشد سرعت دادند و در نهایت همه شرکت ها با صعود قیمتی روبروشدند چرا که با افزایش نرخ دلار ارزش جایگزینی شرکت ها نیز بالا رفت. از این رو به نظر می رسد جهش امروز شاخص طبیعی بوده و پیش بینی می شود این رشد ادامه دار باشد.

هلالات در پاسخ به این سوال که ریسک دادوستدهای این روزهای بورس را به چه میزان می توان ارزیابی کرد، گفت: با توجه به افزایش نرخ دلار و رشد تورم و نقدینگی شاید یکی از امن ترین مکان ها برای حفظ ارزش پول بازار سرمایه باشد. از سوی دیگر مهمترین عامل افزایشی شدن نرخ ارز، سنگین تر شدن فضای سیاست بین الملل بود که ضریب ریسک سیستماتیک سیاسی را افزایش داد. در نتیجه نمی توان به این جمع بندی رسید که بازار و معاملان گران ریسک های سیاسی را در معاملات خود لحاظ نکرده اند چراکه در حال حاضر ریسک واقعی، نگهداری ریال و عدم سرمایه گذاری است.

این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این سوال که آیا قیمت فعلی برخی نمادهای مطرحی که در مرز روانی و سقف قیمت تاریخی هستند جای رشد دارند، گفت: به دلیل افزایش بیش از دوبرابری قیمت دلار دیگر نمی توان رقم خاصی برای ارزشمندی سهام در نظر گرفت و به نظر می رسد اغلب نمادهای بورسی که از پشتوانه و بنیاد خوبی برخوردار هستند می توانند حتی قیمت های بالاتر را نیز لمس کنند و در حال حاضر سقفی برای قیمت این سهام نمی توان در نظر گرفت.

 

عملکرد شرکتها، از رشد قیمت سهام حمایت نمی کند

اگرچه بخش عمده ای از کارشناسان اعتقاد دارند رشد اخبر بورس تهران ادامه دار خواهد بود، اما این نظر همه کارشناسان نیست. حسین ایزدی کارشناس  بازار سرمایه در گفت وگو با خبرنگار بورس اقتصاد آنلاین در خصوص افزایش شاخص بازار گفت:  پایین آمدن نرخ بازده دربانک ها و موسسات مالی، پایین آمدن اعتماد نسبت به آنها و انتظار تورم سبب شده مردم دیگر رغبتی برای سپرده گذاری پولشان در این نهادهای مالی  نداشته باشند.

وی افزود: مردم به دنبال سرمایه گذاری پول خود در جاهایی هستند که سود آوری بیشتری برایشان فراهم کند؛ در کشورهای پیشرفته بازار سهام اولین گزینه برای جذب نقدینگی محسوب می شود اما در کشور ما این نقدینگی در بدو امر به سمت دلار، سکه، مسکن و سپس خرید اتومبیل حرکت می کند و بازار سرمایه جزو آخرین گزینه ها برای سرمایه گذاری است.

این استاد دانشگاه  افزایش نرخ دلار را یکی از دلایل افزایش شاخص بورس در روز گذشته برشمرد و گفت: البته باید عوامل دیگری را نیز برای افزایش رشد شاخص سهام در نظر گرفت.

ایزدی یادآور شد؛ از سوی دیگر به لحاظ تاریخی با توجه به فصل مجامع شرکت ها در خرداد و تیرماه همیشه با یک رشد شاخص در این ماه ها همراه بودیم اما به نظر نمی رسد این رشد ادامه دار باشد.

وی خاطرنشان کرد: به هرحال این رشد شاخص ناشی از ورود برخی نقدینگی های سرگردان است و باید شرایطی در آینده فراهم شود تا به دلیل عملکرد مناسب شرکت ها شاهد رشد شاخص بورس باشیم که در این بین افزایش سودآوری  عملیاتی شرکتها حائز بیشترین اهمیت است.