۰ نفر

لزوم توجه به جلوگیری از هدر رفت انرژی

۱۴ اسفند ۱۳۹۵، ۱۶:۲۵
کد خبر: 180396
لزوم توجه به جلوگیری از هدر رفت انرژی

عضو انجمن بهینه سازی مصرف انرژی ایران گفت: سال‌هاست که قوانین لازم برای کاهش هدررفت انرژی در ساختمان تدوین شده است اما هنوز عملیاتی نشده‌اند.

ایران در مصرف انرژی جز کشورهای پیشرو تلقی می‌شود. علیرغم برنامه‌ریزی‌ها و صرف هزینه‌های قابل توجه در بحث بهینه‌سازی مصرف انرژی، همچنان در این بخش موفقیت قابل توجهی به دست نیاورده ایم. پاسخ به این چرایی، گام اول در حل چالش‌ها و معضلات موجود در این بخش است.

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از ایبنا، فرزاد کیاست؛ عضو انجمن بهینه سازی مصرف انرژی در واکنش به این وضعیت گفت: بی توجهی به زیرساخت‌ها، نبود برنامه منسجم و کارآمد در مورد شیوه مصرف انرژی در کنار استفاده از تکنولوژی‌های قدیمی و تاریخ گذشته به دلایل متعدد اقتصادی از جمله دلایل بالا بودن مصرف انرژی به ویژه در بخش ساختمانی است.

عضو انجمن بهینه سازی مصرف انرژی ایران تصریح کرد: اگر قرار باشد قدمی مثبت در این عرصه برداریم باید شناخت دقیقی از آنچه در کشور روی می دهد داشته و به تدریج فرهنگ مصرف را تغییر دهیم. همچنین باید به چرایی این موضوع برسیم که با وجود این همه تبلیغات در راستای مصرف درست انرژی همچنان گرایش به سمت شیوه‌های قدیمی مصرف، بیشتر است.

به اعتقاد این فعال اقتصادی، ورود افراد غیرحرفه‌ای در عرصه ساخت و سازها از جمله علل بالا بودن میزان مصرف و از آن جدی تر هدر رفت انرژی در کشور است. عدم آشنایی آنها با فناوری‌های نو و آشنا نبودن به روش‌های پیشرفته در ساختمان‌سازی موجب می‌شود که کشور نتواند به سمت مصرف بهینه انرژی قدم بردارد.

کیاست بی کیفیت بودن ساختمان های شهر را از جمله دلایل حضور سازندگان غیرحرفه ای دانست و تاکید کرد: در وضعیتی که هیچ نهاد نظارتی در امر ساخت و ساز وظیفه خود را انجام نمی‌دهد، شاهد ایجاد بناهایی هستیم که فاقد استانداردهای لازم هستند. نکته قابل تامل اینجاست که از گذشته‌های بسیار دور، ایران به عنوان یکی از کشورهای برخوردار از نظر معماری‌های ناب، شناخته شده اما امروز از این قابلیت خبری نیست.  

این عضو انجمن بهینه سازی مصرف انرژی با انتقاد از نبود استراتژی مشخص و اصولی، خواستار برنامه‌ریزی های قابل اجرا در حوزه مصرف انرژی شد. وی در عین حال از لزوم ایجاد انگیزه لازم بین سازندگان برای اجرای قوانین موجود، تصریح کرد: سال‌هاست که قوانین لازم برای کاهش هدررفت انرژی در ساختمان تدوین شده است اما هنوز عملیاتی نشده‌اند.

وی در ادامه با اشاره به پایان پذیر بودن سوخت‌های فسیلی و بلندشدن زنگ خطر در این مورد به مسئولان هشدار داد که امروز نباید با بی‌برنامگی خود را در آینده نه چندان دور جز گروه کشورهای نیازمند به انرژی برای ادامه بقا، قرار دهیم. از طرف دیگر ایران ظرفیت‌های خوبی در زمینه انرژی‌ها نو دارد که متاسفانه از آنها غاقل است.

این کارشناس حوزه انرژی ساختمان، تاکید کرد: ساختمان‌های ایران دوستدار انرژی و محیط زیست نیستند. این ساختمان‌ها به گونه‌ای ساخته شده‌اند که سرما و گرمایی که با هزینه‌های گزاف تامین می‌شود را حفظ نمی‌کنند و به واسطه عایق نبودن سرما و گرما را به سرعت از دست می‌دهند. متاسفانه به نظر می‌رسد هنوز اراده جدی برای بهینه‌سازی مصرف انرژی وجود ندارد و هنوز عمق بحران انرژی را باور نکرده ایم. تا زمانی که نظارت‌ها بر ساخت وساز ساختمان‌ها اصولی نشود، نمی‌توانیم به دنبال اصلاح روند مصرف انرژی در کشور باشیم.

کیاست در پایان خاطرنشان کرد: هر ساختمانی با فرض اینکه حتی اصولی هم ساخته شده باشد، نیازمند نگهداری است. پس فراموش نکنیم در کنار ساخت حرفه‌ای و رعایت نکات لازم برای بهینه کردن مصرف انرژی، در مرحله دوم نگهداری و به روز کردن تجهیزات و سیستم‌های ساختمانی اهمیت بالایی دارد.