۰ نفر

عضو کمیسیون انرژی مجلس یازدهم

رشد بیکاری در استان‌ها ناشی از کاهش سرمایه‌گذاری است/ لابی نخبگان عامل رشد اقتصادی است

۲۶ تیر ۱۳۹۹، ۱۶:۰۰
کد خبر: 453151
رشد بیکاری در استان‌ها ناشی از کاهش سرمایه‌گذاری است/ لابی نخبگان عامل رشد اقتصادی است

حسین گودرزی عضو کمیسیون انرژی مجلس یازدهم در واکنش به انتشار جدیدترین آمارهای بیکاری در کشور توسط مرکز آمار ایران می گوید:« اصلی ترین دلایل رشد بیکاری در کشور ناشی از کاهش سرمایه‌گذاری و عدم برنامه‌ریزی مناسب برای گسترش صنایع بزرگ در استان‌های محروم است.» مشکلی که از منظر گودرزی چنانچه هرچه سریعتر برای رفع آن اقدامی صورت نگیرد، باعث افزایش آمارهای بیکاری و متعاقب آن افزایش آسیب‌های اجتماعی خواهد شد.

اقتصادآنلاین-مهدی بیک ؛ نماینده مردم درود و ازنا در ادامه صحبت‌هایش گفت:«در ایران یک حالت مرکز پیرامونی در اقتصاد و برنامه‌ریزی جریان دارد؛ یعنی استان‌هایی هستند که نزدیک پایتخت قرار دارند و این استان‌ها به اندازه میزان نزدیکی که به تهران دارند از مواهب بودجه‌ای و بحث‌های توسعه‌ای بهره‌مند می‌شوند، مثلا البرز، قم، اراک، قزوین و...از جمله استان‌هایی هستند که به علت نزدیکی به تهران از ظرفیت‌های سرمایه‌ای و توسعه‌ای بیشتری بهره‌مند شده‌اند و در نقطه مقابل استان‌هایی مثل لرستان، سیستان و بلوچستان، بوشهر و... به دلیل دوری از مرکز به مشکلات فراوانی در حوزه اشتغال‌زایی مواجه هستند.»

گودرزی در ادامه تاکید کرد:«در این مدل از توزیع منابع، هر اندازه که از مرکز یعنی تهران به سمت استان‌ها و مناطق پیرامونی حرکت می‌کنیم، استان‌ها بیشتر حالت اقماری پیدا می‌کنند و شاخص‌های اقتصادی نیز در این مناطق رو به کاهش می رود. متاسفانه از نظر عدالت توزیعی هم در این مناطق اقدامات اصولی و درستی انجام نشده است.»

نماینده مردم درود لرستان در مجلس یازدهم همچنین گفت:«بر اساس آمارهای ارائه شده از سوی مراکز آماری، استان لرستان در راس استان‌هایی قرار دارد که آمار بیکاری در آنها از متوسط کشوری بالاتر است. لرستان و استان‌های محروم دیگر، یک عقب ماندگی تاریخی در زمینه اشتغال و سرمایه‌گذاری دارند. در بیش از 60سالی که از زمان تدوین برنامه‌های توسعه‌ای کشور می‌گذرد، این استان‌های محروم همواره عقب افتادگی‌هایی از حیث زیرساختها داشته‌اند. عمده صنایعی که در این استان‌ها رشد پیدا کرده‌اند، صنایع خرد و کوچک مثل صنایع غذایی و پوشاک بوده و صنایع مادر وزیربنایی در این مناطق جایی ندارد.»

گودرزیخاطرنشان کرد:«مساله دیگر این است که در خود این استان‌های توسعه نیافته هم رویکردهای طایفه‌ای، محلی‌گرایی و منطقه‌ای به شدت بیشتری جریان دارد که این رویکردها با نگاه‌های توسعه‌محور فاصله دارد. این هم یکی از دلایل اصلی مشکلات اقتصادی و رشد بیکاری در این استان‌هاست. برای پیشرفت و ترقی باید رویکردهایی در استان‌ها به کار گرفته شود که مسیر توسعه را برای فعالان اقتصادی هموار می‌کند.»

عضو کمیسیون انرژی مجلس یازدهم در ادامه گفت:« عامل بعدی در زمینه رشد بیکاری، لابی‌های نخبگان است؛ استان‌هایی مثل کرمان، یزد، سمنان، خراسان و... که در مراکز تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی افراد نخبه بیشتری دارند، آنها می‌توانند جریان سرمایه‌ای و نقدینگی را به سمت استان خود هدایت کنند و استان‌هایی که نخبگان کمتری در مراکز تصمیم‌سازی دارند؛ مواهب کمتری را خواهند داشت.»

او همچنین تاکید کرد:«در کنار این موضوعات برخی ویژگی های فرهنگی هم در زمینه توسعه و اشتغال جریان دارد؛ مثلا فرهنگ اقتصادی در استان‌های مختلف متفاوت است و همین تفاوت‌های فرهنگی، اقلیمی، آموزشی و ... باعث شده تا شاخص های اقتصادی در یک استان کم یا زیاد شود. این مجموعه دست به دست هم داده و مقوله توسعه را در استان های مختلف شکل داده است.»

نماینده مردم درود گفت:«این عوامل و سایر مولفه‌های اثرگذار، باعث می‌شود تا استان‌هایی از جنس لرستان علی رغم ظرفیت‌های فراوان از حیث مولفه‌های توسعه‌ای و مواهب طبیعی با فقر مستمری روبه‌رو باشند. چه قبل از انقلاب و چه بعد از انقلاب آمارهای واقعی بیکاری در لرستان همواره بالای 25درصد بوده است. حالا چه دولت‌ها به این امر اعتراف کرده باشند و چه از طریق آمارسازی تلاش کنند تا آن را بپوشانند..»

گودرزی در پاسخ به این پرسش که برای حل مشکل بیکاری در استان‌ها چه باید کرد؟ گفت:«برای حل مشکل بیکاری در این مناطق نیازمند یک برنامه‌ریزی فراگیر، تصمیم‌گیری کارشناسی و تخصصی از سوی حاکمیت ، اقبال کارآفرینان و سرمایه‌گذاران و همچنین اصلاح روندها در استان‌ها هستیم تا از دل این رویکردهای توسعه‌محور فرآیند توسعه در استان‌ها محقق شود.»