۰ نفر

جنجال دفترچه بیمه‌های کرایه‌ای

۱۴ شهریور ۱۳۹۸، ۷:۳۷
کد خبر: 378647
 جنجال دفترچه بیمه‌های کرایه‌ای

مدیرعامل سازمان بیمه سلامت در واکنش به ماجرای دفترچه بیمه‌های کرایه‌ای، درباره چگونگی تامین داروهای بازار سیاه ناصرخسرو، نحوه عرضه داروهای خاص و گران‌قیمت، ردیابی آنها و سوءاستفاده‌های احتمالی از دفترچه‌های بیمه،ارز دارو و ... توضیح داد.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از آرمان،  مهندس طاهر موهبتی گفت: باید توجه کرد دارویی که در ناصرخسرو یا بازارهای شبیه به ناصرخسرودیده می‌شود، منشأ‌های مختلفی دارد. وی افزود: از طرفی بخشی از این بازار هم مربوط به تخلفاتی است که ممکن است داروخانه‌ها یا شرکت‌های توزیع داشته باشند که البته من از حد و حجم آن اطلاعی ندارم. موهبتی با بیان اینکه ما باید اقداماتی انجام دهیم که امکان سوءاستفاده در این حوزه به حداقل برسد،‌ ادامه داد: در گزارشی که اخیرا درباره بازار غیررسمی دارو در صداوسیما پخش شد، آمده بود که عده‌ای می‌روند و دفترچه بیمه اجاره می‌کنند. البته اسمی از بیمه سلامت برده نشد که نشان می‌دهد در حوزه ما این اتفاق بسیار کم رخ می‌دهد. در هر حال برخی می‌توانند دفترچه‌ای را کرایه کنند و به‌نام بیمه‌شده دارویی را دریافت کرده و آن را وارد بازار غیررسمی کنند. ما برای جلوگیری از این تخلفات پیش‌بینی‌هایی انجام دادیم و زیرساخت‌های آی‌تی فراهم کردیم که مشکل را به حداقل می‌رساند و رسانده است.

بیماران نشان‌دار و داروهای پرونده‌دار

وی تاکید کرد: اولین اقدامی که انجام داده‌ایم این بود که 10درصد از اقلام دارویی که از گران‌قیمت‌ترین داروها و جزو داروهای خاص بودند و 80درصد از هزینه‌های ریالی دارویی سازمان بیمه سلامت را شامل می‌شدند،‌ وارد سامانه‌ای به‌نام سامانه تائید دارو کرده و از طریق این سامانه خدمت را ارائه می‌دهیم. بر این اساس از آی‌تی کمک گرفته‌ایم. در عین حال در این سامانه 380 قلم دارو را پرونده‌ای کردیم که شامل داروهای گران‌قیمت بوده و تمام بیماران خاص هم در این بخش پرونده دارند. پرونده‌دار بودن به این معنی است که قبل از اینکه بیمار به پزشک مراجعه کند و بخواهد از پوشش بیمه سلامت استفاده کند، باید مستنداتی چون نمونه‌برداری، آزمایش خون، پاتولوژی و... را یکبار به اداره‌کل بیمه سلامت ‌آورد تا برای بیمار پرونده تشکیل دهیم. سپس در سامانه خودمان نام بیمار را به‌عنوان بیمار خاص نشان‌دار می‌کنیم. بنابراین اگر کسی خواست از دفترچه‌ای برای تامین داروهای گران‌قیمت و خاص استفاده کند، در حالی‌که صاحب دفترچه بیمار خاص نیست، اما داروی خاص در دفترچه تجویز شده، دارو به فرد ارائه نمی‌شود. وی افزود: بنابراین فقط بیمار واقعی می‌تواند برای دریافت این داروها مراجعه کند. درباره بیمار واقعی هم خیلی بعید به نظر می‌رسد که دارو را دریافت کند و در بازار آزاد بفروشد. ایسنا نوشت؛ موهبتی با بیان اینکه برای سایر داروها نیز اقداماتی را انجام داده‌ایم، گفت: در هر نسخه دارویی که ارزش ریالی دارو بالای 50هزار تومان برای پزشک عمومی و بالای 80هزار تومان برای پزشکان متخصص باشد، در سامانه تائید دارو ثبت می‌شود. حال اگر امروز با دفترچه‌ای دارویی را بگیرند و فردا برای دریافت مجدد آن اقدام کنند، به فرد گفته می‌شود که دیروز به تعداد، داروهایتان را دریافت کرده‌اید و دیگر این دارو را به شما نمی‌دهیم. در عین حال اعلام کردیم که برخی داروهایی که پوکه دارند، بیمار باید پوکه‌ها را بعد از مصرف تحویل دهد.

طرحی برای هشدار

مدیرعامل سازمان بیمه سلامت با بیان اینکه در حال طراحی سازوکاری هستیم که اگر فردی در یک‌ماه سه‌بار برای دریافت دارو مراجعه کرد، سیستم هشدار می‌دهد، گفت: البته در حال حاضر این سیستم وجود ندارد و در حال طراحی آن هستیم.

ردیابی 490 قلم داروی گران‌قیمت

موهبتی با بیان اینکه در عین حال سامانه تائید داروی ما با سامانه کد اصالت دارو به صورت آنلاین ارتباط دارد، گفت: در حال حاضر کد اصالت 490 داروی گران‌قیمت کنترل می‌شود. بر این اساس از زمانی‌که دارو وارد کشور می‌شود، قابل ردیابی است و مشخص می‌شود که چه زمانی وارد انبار داروخانه شده و چه زمانی به دست مشتری رسیده است. بنابراین با این کنترل‌ها نمی‌توان یک دارو را دوبار فروخت. مهمترین اقدام در زمینه کد اصالت این است که اگر بیمه‌شده هم دارو را دریافت کرد و خواست آن را در بازار آزاد بفروشد، ما می‌توانیم این دارو را ردیابی کنیم و مشخص می‌شود که کدام بیمه‌شده این اقدام را انجام داده است و با بیمه‌شده متخلف هم برخورد خواهد شد. وی افزود: انجام این اقدامات برای کلیه داروها، مستلزم این است که 2457 قلم دارویی که بیمه تحت پوشش قرار دارند، کد اصالت دریافت کنند. در حال حاضر بین 490 تا 500 دارو دارای کد اصالت هستند که اتفاق مبارکی است.

سرانجام دفترچه بیمه فوت‌شدگان

مدیرعامل سازمان بیمه سلامت همچنین گفت: گاهی بیمه‌شده‌ای فوت می‌کند، اما دفترچه‌اش تا زمانی‌که اعتبارش به پایان نرسد، معتبر است. باید توجه کرد که در طرح استحقاق‌سنجی که در 605 بیمارستان در حال انجام است، بعد از ورود کد ملی، دفترچه را از طریق پایگاه ثبت‌احوال کنترل می‌کنیم و اگر فرد فوت‌ شده باشد، اعلام می‌شود که بیمه‌شده فوت کرده و ارائه خدمت انجام نمی‌شود. هرچند که توسعه این اقدام به بخش سرپایی زمان‌بر است. البته ما پیشرفت بسیار خوبی در حوزه آی‌تی داشتیم، اما کمی دیر شروع کردیم.

چرا ناصرخسرو شکل می‌گیرد؟

وی با بیان اینکه در زمینه سوءاستفاده از دفترچه‌های بیمه به صورت مدون و ساختارمند آماری نداریم، گفت: باید همواره علل پدیده‌ها را بررسی کنیم. بازار ناصرخسرو چرا شکل می‌گیرد؟ حتما یک تقاضایی وجود دارد که عرضه ایجاد می‌شود. چرا تقاضا وجود دارد؟ باید این موضوع را آسیب‌شناسی کنیم. بنابراین ما باید تقاضا را رفع کنیم. البته معتقدم بخش عمده‌ای از بازار ناصرخسرو داروهای خارج از فارماکوپه و برندهایی هستند که به صورت قاچاق وارد می‌شوند. البته بخشی از تخلفات هم ممکن است از طریق دفترچه بیمه باشد، اما به‌طور منطقی با اقداماتی که انجام دادیم، میزان این تخلفات باید به حداقل برسد.

نگرانی‌ها از دولتی ماندن یا آزادشدن ارز دارو

موهبتی در ادامه صحبت‌هایش با بیان اینکه این اقدامات سال‌هاست در دنیا انجام شده، اما ما با تاخیر کار را آغاز کردیم، در عین حال درباره مباحث مطرح مبنی بر آزاد شدن نرخ ارز دارو نیز گفت: هنوز در این زمینه اتفاقی نیفتاده است. در این باره دو نگاه وجود دارد؛ یک نگاه این است که یارانه ارز دارو را که 4200 تومان است، به تولیدکننده و واردکننده دهیم که در حال حاضر همین اقدام انجام می‌شود. حال عده‌ای می‌گویند با این اقدام تولیدکنندگان و واردکنندگان دچار بوروکراسی اداری می‌شوند. بنابراین اجازه دهید تا واردکننده و تولیدکننده دارو، با ارز آزاد کارشان را انجام دهند و حمایت از مردم را از طریق بیمه‌ها انجام دهید. وی افزود: اولین نگرانی ما از بابت این کار این است که در حال حاضر تفاوت قیمت بین داروخانه و ناصرخسرو، خیلی ملموس نیست. این‌طور نیست که دارو در ناصرخسرو ارزان‌تر باشد، اما با این اقدام شرایط این‌طور می‌شود که اگر یک دارویی از طریق دفترچه بیمه.

راهی جز بیمه و نسخه الکترونیک نیست

موهبتی همچنین درباره هزینه‌ای که سازمان بیمه سلامت به دلیل سوءاستفاده از دفترچه‌های بیمه‌ای محتمل می‌شود گفت: تصور کنید که 25درصد از کل سبد هزینه‌ای ما به دارو اختصاص دارد. یعنی اگر ما 15 تا 20هزار میلیارد تومان هزینه می‌کنیم، 25درصدش برای داروست. این عدد بسیار قابل توجه است. حال اگر در آن تخلف انجام شود، هزینه‌های ما هم بالا می‌رود. البته ما هیچ‌راهی جز اجرای دولت و سازمان الکترونیک نداریم که می‌تواند بوروکراسی را حذف کرده، سلامت اداری بالارفته و تخلفات کاهش می‌یابد و در عین حال از فرد هم صیانت خواهد کرد.