۰ نفر

بی‌اعتنایی بانک‌های اروپایی به رویکرد ضد برجامی ترامپ

بانک‌های اروپایی موج جدید سرمایه‌گذاری در ایران را آغاز کردند/ امضا ۲میلیارد یورو قرارداد طی یک هفته

۴ مهر ۱۳۹۶، ۱۹:۰۷
کد خبر: 221668
بانک‌های اروپایی موج جدید سرمایه‌گذاری در ایران را آغاز کردند/ امضا ۲میلیارد یورو قرارداد طی یک هفته

در حالی که واشنگتن تلاش دیگری را در راستای محدود کردن ارتباطات بین ایران و آمریکا صورت داده است، بانک های اروپایی موج جدیدی از سرمایه گذاری ها در ایران را آغاز کرده اند.

نشریه آمریکایی فوربز طی گزارشی نوشت: در حالی که واشنگتن تلاش دیگری را در راستای محدود کردن ارتباطات بین ایران و آمریکا صورت داده است، بانک های اروپایی موج جدیدی از سرمایه گذاری ها در ایران را آغاز کرده اند.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از تسنیم، در طی هفته گذشته، بانک های اتریشی، دانمارکی و فرانسوی انعقاد قراردادهای سرمایه گذاری با ایران به ارزش مجموعا 2 میلیارد یورو (2.4 میلیارد دلار) را اعلام کردند. این در حالی است که کاخ سفید روز 24 سپتامبر ممنوعیت مسافرتی جدیدی را علیه شهروندان ایران و 7 کشور دیگر اعلام کرد.

موج تامین مالی پروژه های مختلف در ایران توسط بانک های اروپایی روز 21 سپتامبر شروع شد؛ زمانی که اوبربانک اتریش توافق کرد که یک خط اعتباری یک میلیارد یورویی برای 14 بانک ایرانی اختصاص دهد. این پول برای احداث پروژه های زیرساختی در ایران هزینه خواهد شد. در همان روز، دانسکه بانک دانمارک قراردادی در زمینه یک خط اعتباری 500 میلیون یورویی با 10 بانک ایرانی امضا نمود. از آن زمان به این طرف، بانک دولتی بی پی آی فرانسه نیز اعلام کرده که 500 میلیون یورو خط اعتباری برای شرکت های فرانسوی متقاضی سرمایه گذاری در ایران اختصاص خواهد داد.

ایران همچنین در طی چند ماه گذشته ترتیبات مشابهی را با بانک صادرات-واردات کره جنوبی برای یک خط اعتباری 8 میلیارد یورویی و همچنین چند بانک چینی برای تامین مالی 35 میلیارد دلاری منعقد نموده است. این قراردادها لزوام به آسانی منعقد نشده اند. اوبربانک گفته یک سال و نیم صرف مذاکره بر سر چهارچوب توافق برای وام های صادراتی با ایران کرده و چند دور گفت و گو در ایران و اتریش برگزار شده است.

بانک هایی که همکاری با ایران را آغاز کرده اند، همچنین باید مراقب باشند که گرفتار جریمه های سنگینی که دولت آمریکا به بهانه نقض تحریم های همچنان پابرجا اعمال می کند نشوند. برای مثال، بانک بی پی آی فرانسه به این دلیل توانسته با ایران قرارداد امضا کند که هیچ فعالیتی در آمریکا ندارد. مدیر بانک بی پی آی در مصاحبه ای گفته: «ما تنها بانک فرانسوی هستیم که می توانیم بدون پذیرش ریسک نقض احتمالی تحریم های امریکا با ایران همکاری کنیم.»

دولت ایران گفته، بعد از برجام در مجموع حدود 14 میلیارد دلار سرمایه گذاری مستقیم خارجی جذب کرده است.

در کنار تمام این قراردادهای تامین مالی، شرکت هایی نیز از کشورهای مختلف اروپایی اقدام به ورود به اقتصاد ایران کرده اند. شرکت اسکاتک نروژ در حال مذاکره برای ساخت اولین نیروگاه برق خورشیدی خود در ایران به ارزش حدود 132 میلیون دلار است. شرکت کوئرکاس انگلیس هم متعهد شده که یک نیروگاه برق خورشیدی 600 مگاواتی در ایران احداث کند. در بخش خودروسازی، رنوی فرانسه اخیرا توافق کرده که یک کارخانه مشترک در ایران احداث کند و دایملر بنز آلمان هم قراردادی برای تولید خودروهای باری در ایران با مشارکت ایران خودرو به امضا رسانده است.

در حالی که تمام این همکاری ها بین ایران و اروپا در حال رخ دادن است، دولت آمریکا رویکرد کاملا متفاوتی را اتخاذ کرده است. ترامپ بارها تهدید کرده که آمریکا ممکن است از برجام خارج شود، هرچند که دولت این کشور هنوز نگفته که دقیقا قصد دارد با توافق هسته ای ایران چه کند. کنگره آمریکا نیز همواره از ایران انتقاد می کند. روز 13 سپتامبر، مجلس نمایندگان آمریکا رای به ممنوعیت فروش هواپیماهای تجاری به ایران داد.