۰ نفر

دکتر سبحانی در گفت وگو با اقتصاد آنلاین

در شرایط فعلی ارز تک نرخی نشود

۳۰ بهمن ۱۳۹۴، ۱۳:۵۶
کد خبر: 117061
در شرایط فعلی ارز تک نرخی نشود

عضو هیات علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه هیچ اقتصادی طی یک الی دو سال از رکود خارج نمی شود، رشد شاخص بازار سرمایه را امری سوداگرانه دانست و گفت: در شرایط فعلی تک نرخی شدن ارز را بر خلاف مصالح کشور و به نفع مصالح بازرگانان می دانم.

اقتصاد آنلاین - سمانه برمخ شاد: دکتر حسن سبحانی در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد آنلاین ، درباره راهکارهای خروج اقتصاد از رکود و اینکه گفته می شود اقتصاد ایران در سال آینده از رکود خارج خواهد شد، اظهار کرد: اقتصاد طی یک الی دو سال از رکود خارج نمی شود اما پیش بینی می شود که در سال آینده شرایط اندکی بهبود یابد و وضعیت کسب و کار رونق بگیرد اما این اتفاق به معنای خروج از رکود نیست بلکه گام نهادن در جاده ای تلقی می شود که در صورت همکاری سایر عوامل طی چند سال می توانیم از رکود خارج شویم. وی در ادامه با تاکید بر اینکه هیچ اقتصادی در کوتاه مدت از رکود خارج نمی شود اظهار کرد:تعداد سال هایی که طول می کشد تا هر اقتصادی از رکود خارج شود به هماهنگی سیاست های اقتصادی و بخش های سیاسی و اجتماعی کشور بستگی دارد.

*وضعیت اقتصاد در سال آینده تفاوت چندانی نخواهد کرد این اقتصاددان در پاسخ به اینکه آیا تاکید دولت بر کنترل و کاهش تورم موجب تعمیق رکود نشده است؟ تصریح کرد:ابن استدلال چندان محکم نیست زیرا طی سال های گذشته در تحریم به سر می بردیم و تحریم ها بازارها را در ایران تعطیل کرد که این امر هم بخش هایی که با خارج در ارتباط بود را در بر می گرفت و حتی در بازارهایی که مربوط به داخل هم می شد سرمایه گذاران چشم به آینده دوخته بودند که این خود به رکود دامن زد و نمی توان گفت کاهش نرخ رشد تورم منجر به تشدید رکود شده است. عضو هیات علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه رکود باعث شده که رشد قیمت برخی کالاها کم شود و در نتیجه تورم کاهش یابد، اضافه کرد:البته نباید منکر برخی سیاست های دولت در زمینه انضباط پولی شد. سبحانی درباره وضعیت اقتصاد ایران در سال آینده، خاطرنشان کرد:به نظر نمی رسد وضعیت در سال آینده با سال جاری تفاوت چندانی داشته باشد، حداکثر تحرکاتی به سمت رونق شروع می شود و امیدواریم که جوانه های رونق به تدریج شکوفا شود.

*رشد بازار سرمایه جنبه سوداگری دارد وی همچنین درباره وضعیت بازار سرمایه پس از اجرایی شدن برجام، تصریح کرد:برای اظهار نظر درباره بورس باید یک دوره یک الی یک و نیم ساله را در نظر گرفت و نمی توان با بررسی 10 الی 15 روزی که قیمت ها بالا می رود اظهار نظر کرد. این اقتصاددان افزود:بررسی وضعیت بازار سرمایه در دوسال گذشته نشان می دهد که حبابی وارد بازار شد که قیمت ها را بالا برد، در آن زمان تحریم بودیم و در همان دوره شاخص بازار سرمایه افت کرد و به سطح 56 هزار واحد رسید به عبارت دیگر در دوران تحریم هم رشد بازار را شاهد بودیم و هم ریزش آن را، بنابراین مشکل بازار سرمایه فقط تحریم نبوده است. وی ادامه داد:باورم این است که تعاملات کشور با دنیای خارج از نظر روانی عده ای را امیدوار کرده و و اگر رشدی در بورس دیده می شود بخشی از آن مربوط به امیدواری مردم است. عضو هیات علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه عوامل دیگری نیز باعث رشد شاخص شده است، اظهار کرد:معمولا کسانی که شاخص را بالا و پایین می کنند صاحبان نقدینگی هستند که لزوما همه شان مولد نیستند و با نقدینگی سرگردانی که دارند سفته بازی می کنند که گاهی این امر در بازار مسکن دیده می شود، گاهی بازار ارز و گاهی دلار و ... . به گفته او رشد بازار سرمایه در شرایط فعلی جنبه سوداگری دارد.

* با متدلوژی مدیریت بانکی به شیوه فعلی مخالفم این اقتصاددان همچنین درباره کاهش نرخ سود بانکی خاطرنشان کرد: بر اساس قوانین موجود در کشور تعیین نرخ سود مجاز نیست و بازار باید نرخ سود را تعیین کند. وی ادامه داد:شورای پول و اعتبار و بانک مرکزی در تعیین نرخ سود مداخله می کنند این در حالی است که چه کاهش و چه افزایش نرخ سود درست نیست، در واقع باید دید پول مردم در چه بخش هایی سرمایه گذاری شده و چه اندازه سود حاصل شده و بر اساس آن به مردم سود پرداخت کرد. سبحانی با بیان اینکه با متدلوژی مدیریت بانکی به شیوه فعلی مخالفم، تاکید کرد: معتقدم این شیوه خلاف قانون بانکداری بدون ربا است. وی درباره اصرار صنعتگران و تولید کنندگان در زمینه کاهش نرخ سود تسهیلات گفت:آنها حق دارند گله کنند زیرا آنها سود پرداخت نمی کنند بلکه بهره بانکی می پردازند و تولید کننده دوست دارد بهره کمتر پرداخت کند و سودش افزایش یابد.

*قانون بانکداری نیاز به اصلاح ندارد عضو هیات علمی دانشگاه تهران درباره بازنگری قانون بانکداری بدون ربا تصریح کرد: اتفاقا از نظر من قانون نباید بازنگری شود زیرا قانون شاید دو درصد مشکل داشته باشد، مشکل فعلی این است که قانون فعلی به درستی اجرا نمی شود و این در حالی است که اگر 80 درصد قانون هم اجرا شود مشکلات نظام بانکداری برطرف خواهد شد.

* تک نرخی شدن ارز را بر خلاف مصالح کشور سبحانی همچنین درباره تک نرخی شدن ارز اظهار کرد: سیاست های ارزی مانند سایر سیاست ها تابع شرایط اقتصادی کشور است و گاهی شرایط به گونه ای است که ارز می تواند تک نرخی باشد. وی با بیان اینکه در شرایطی که ارتباط با دنیای خارج برقرار باشد و ارز وارد کشور شود و مشکلات بین المللی وجود نداشته باشد می شود از ارز تک نرخی دفاع کرد، اظهار کرد:در شرایط فعلی تک نرخی شدن ارز را بر خلاف مصالح کشور و به نفع مصالح بازرگانان می دانم. به گفته او در این شرایط تک نرخی شدن ارز به ضرر تولید کننده است بنابراین باید ببینم هدف چیست و اگر به دنبال حمایت از تولید کننده هستیم ارز نباید تک نرخی شود.