۰ نفر

اقتصاد آنلاین از تورم بالای مرغداری‌ها گزارش می دهد؛

حذف یارانه برخی نهاده‌ های تولید دلیل اصلی تورم چند صد درصدی/ کوچک شدن صنعت از نتایج عدم اصلاح قیمت مصوب

۱۴ مهر ۱۴۰۰، ۱۴:۲۹
کد خبر: 568885
حذف یارانه برخی نهاده‌ های تولید دلیل اصلی تورم چند صد درصدی/ کوچک شدن صنعت از نتایج عدم اصلاح قیمت مصوب

تورم نقطه به نقطه قیمت تولیدکننده بخش مرغداری‌‌های صنعتی نسبت به فصل مشابه سال قبل افزایش بیش از ۴۱۷ درصدی داشته است. کارشناسان حذف یارانه ارز ترجیحی از برخی نهاده های تولید و افزایش قیمت ناشی از تورمی که دولت بر برخی دیگر از مولفه های موثر بر تولید اعمال کرده است را دلایل تورم نقطه به نقطه قابل توجه قیمت تولیدکننده بخش مرغداری‌‌های صنعتی می دانند.

اقتصاد آنلاین – سپیده قاسمی؛ بر اساس گزارش مرکز آمار ایران در فصل بهار ۱۴۰۰ شاخص قیمت تولیدکننده بخش مرغداری‌‌های صنعتی (بر مبنای ۱۰۰= ۱۳۹۵) برابر با ۴۱۷.۳ بوده است که نسبت به فصل قبل (تورم فصلی) ۷.۳درصد و نسبت به فصل مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۱۰۷.۴درصد افزایش یافته است. در فصل مورد بررسی میانگین شاخص قیمت چهار فصل منتهی به فصل جاری نیز نسبت به دوره مشابه سال قبل (نرخ تورم سالانه) ۷۹.۸ درصد افزایش یافته است.

این میزان از تورم نقطه به نقطه در یکسال برای یک صنعت قابل توجه است. محمدعلی کمالی سروستانی، مشاور عالی هیات مدیره اتحادیه سراسری مرغ گوشتی کشور، در گفت‌وگو با اقتصاد آنلاین درباره دلایل تجریه چنین تورمی در صنعت مرغداری کشور، اظهار کرد: نهاده ها و مولفه های تاثیرگذار بر قیمت تولیدات مرغداری های صنعتی بر اساس منابع تامین را می توان به سه گروه تقسیم کرد.

وی ادامه داد: گروه اول نهاده و مولفه هایی هستند که به آن ها یارانه تخصیص داده می شود، به عبارت دیگر نهاد هایی که به صورت یارانه ای به مرغداران عرضه می شوند، این نوع نهاده ها از نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی برای تامین برخودار هستند.

وی ازجمله این نهاده ها را ذرت و کنجاله سویا عنوان کرد که اکنون با تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد کشور شده و در اختیار مرغداران قرار می گیرد.

 کمالی سروستانی یادآور شد: تا سال گذشته علاوه بر ذرت و سویا نهاده های دارو، واکسن و مواد ضدعفونی کننده که عوامل موثر بر سلامت دام هستند نیز از ارز ۴۲۰۰ برخودار می شدند، اما در پی تصمیم دولت تخصیص ارز ترجیحی از آن ها حذف و وارداتشان با ارز آزاد انجام می شود.

وی گفت: حذف ارز ترجیحی از این نهاده ها قیمت آن ها را ۲۰۰ تا ۳۰۰ درصد افزایش داد و این اتفاق بخشی از افزایش تورم قیمت تولیدکننده بخش مرغداری‌‌های صنعتی کشور را رقم زد.

کمالی سروستانی عامل موثر دیگر بر تورم قیمت تولیدکننده این بخش را افزایش قیمت مصوب نهاده های خوراک دام عنوان کرد.

وی تصریح کرد: افزایش قیمت مصوب نهاده های خوراک دام در سال گذشته متاثر از افزایش قیمت جهانی آن ها بود، بر همین اساس دولت قیمت مصوب نهاده های خوراک دام را افزایش قابل توجهی داد.

کمالی سروستانی یادآور شد: دولت قیمت مصوب ذرت را از یک هزار و ۲۰۰ تومان به یک هزار و ۸۵۰ تومان و قیمت کنجاله سویا را از یک هزار و ۶۰۰ تومان به ۳ هزار و ۱۰۰ تومان افزایش داد که تاثیر ۳۰ تا ۳۵ درصدی را در تورم تولید این بخش داشته است.

وی همچنین با اشاره به افزایش افسارگسیخته قیمت جوجه یکروزه به عنوان اصلی ترین نهاده تولید مرغ، اظهار کرد: دولت برای هر قطعه جوجه یکروزه قیمت مصوب ۴ هزار و ۲۰۰ تومان را مصوب کرده است، اما این نهاده کمتر از ۶ هزار تومان به دست مرغداران نرسیده است.

کمالی سروستانی عدم نظارت بر واحدهای مرغ مادری که تولید کننده جوجه یکروزه هستند را عامل این تخلف دانست.

وی با تاکید بر اینکه تنها در هفته جاری واحدهای مرغ مادری هر قطعه جوجه یکروزه را دست کم ۴ هزار تومان بیش از قیمت مصوب به بازارعرضه کرده اند، افزود: سهم جوجه یکروزه از قیمت تمام شده مرغ نباید بیش از ۱۰ تا ۱۱ درصد باشد، اما با قیمت هایی که اکنون جوجه یک روزه عرضه می شود سهم این نهاده از هزینه تمام شده تولید تا ۱۹ درصد رسیده است.

کمالی سروستانی افزایش هزینه کارگری، تعمیرات و نوسازی ادوات و تجهیزات مرغداری را از عوامل دیگری نام برد که تورم قابل توجه را برای این بخش به همراه داشته است.

به گفته مشاور عالی هیات مدیره اتحادیه سراسری مرغ گوشتی کشور؛ اگر متوسط قیمت خرید هر قطعه جوجه یک روزه را برای مرغداران حداقل ۵ هزار و ۲۰۰ تومان در نظر بگیریم در حال  قیمت تمام شده هر کیلوگرم مرغ برای مرغداران درب مرغداری ۱۹ هزار و ۹۸۰ تومان است، در حالی که قیمت مصوب برای خرید مرغ از مرغدار درب مرغداری ۱۷ هزار و ۱۰۰ تومان تعیین شده است.

کمالی سروستانی ادامه داد: بر همین اساس قیمت برای مصرف کننده در بازار باید ۲۹ تا ۳۰ هزار تومان باشد، اما آخرین قیمت مصوب برای مصرف کننده ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان اعلام شده است.

وی خواستار اصلاح قیمت مصوب با توجه به افزایش هزینه تولید شده و گفت: در صورت عدم اصلاح قیمت مصوب هر روز بر زیان مرغداران افزوده شده و آن ها دچار زیان انباشته می شوند و صنعت کوچک تر از قبل می شود.

کمالی سروستانی همچنین خروج مرغ از شبکه توزیع را از نتایج عدم اصلاح قیمت مصوب عنوان کرد که نتیجه آن گران فروشی برای مصرف کننده در بازار خواهد بود.