سند همکاری ایران و چین این روزها خبرساز شده است. در روزهای ابتدایی سال ۱۴۰۰ امضای سند همکاری دو کشور واکنشهای وسیعی را بهدنبال داشته است. این خبر در حالی اعلام شده که جزئیاتی از این سند منتشر نشده است و همین امر موجب شده تا کارشناسان پرسشهای زیادی را در خصوص مفاد سند مذکور مطرح کنند.
محمد مهدی بهکیش – اقتصاددان – معتقد است که در شرایط موجود ارزی باید بازار ارز آزاد اعلام شده تا بتواند با ایجاد تعادل در عرضه و تقاضا موجب کاهش قیمت و تغییرات اوضاع شود.
صحبتها و نقل و قول محمد مهدی بهکیش از رئیس کل بانک مرکزی در رابطه با بازار ارز حاشیههایی به همراه داشت.
نسبت دادن التهابات اخیر ارزی به توطئه دشمنان در حالی این روزها از سوی برخی از سیاستمداران کشور مورد استفاده قرار میگیرد که بسیاری از اقتصاددانان ریشه آن را در سیاستگذاریهای اقتصادی میدانند.
دولت در لایحه بودجه سال ۹۷ کل کشور، نرخ دلار را ۳۵۰۰ تومان در نظر گرفته است؛ فعالان اقتصادی میگویند با این حساب، رانت ارز در سال آینده هم برقرار خواهد بود و تنها عدهای از آن نفع میبرند.
دبیر کل کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بینالمللی با بیان اینکه امواج فساد، دولتها را در خود غرق خواهد کرد، گفت: ارز ۳۵۰۰ تومانی در لایحه بودجه ۹۷، فسادزا است و رانت را توزیع می کند.
«نمیتوان درحالحاضر به سرمایهگذاری خارجی امید بست». این را محمدمهدی بهکیش، اقتصاددان میگوید.
یک اقتصاددان گفت: «برای حرکت به جلو، نباید منتظر این باشیم که دولت تنها وارد عمل شود، بلکه تک تک افراد وارد عمل شده و بنگاهداران چربیهای رانت را از سیستم خود خارج نمایند.»
در آستانه چینش کابینه دولت دوازدهم، دکتر محمدمهدی بهکیش از الزامات تقویت ترکیب و کارآیی دولت جدید حسن روحانی سخن به میان آورده است. دبیرکل کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بینالمللی، راه نجات اقتصاد ایران را در قالب یک چارچوب مثلثی تعریف کرده است.
پای انتقاد که در میان باشد، مدافعان دولت در مقابل مخالفان دولت کم نمیآورند، البته با یک تفاوت که نقد آنها سازنده است و نقد مخالفان به تخریب میرود؛ همان انتقادی که روحانی در مراسم افطاری با اصحاب رسانه از آن استقبال کرد و آن را با قید «الزامی» مورد تأکید قرار داد.
برخی کارشناسان بر این باورند ایران باید راهی که چین در سال ۲۰۰۱ برای اقتصاد کشورش پیش گرفت را انجام دهد.
موضوع را که مطرح کردم گفت: سالهاست که دراینباره بنده و همکارانمان بحث میکنیم و پیشنهاد میدهیم؛ اما بهظاهر گوش شنوایی وجود ندارد. انگار یک بیتفاوتی بزرگی در سطح سیاستگذاران اقتصادی کشور حاکم شده که آنها بهجای پرداختن به مسائل اساسی اقتصادی کشور خود را درگیر جوسازیهای سیاسی کردهاند.
فرآیند ورود سرمایههای خارجی به ایران، این روزها به یکی از دغدغههای اصلی فعالان کسبوکار تبدیل شده است. به اعتقاد فعالان اقتصادی، با توجه به علاقهمندی خارجیها برای سرمایهگذاری در ایران، نوع تعامل با هیاتهای تجاری که از کشورهای مختلف به کشور سفر میکنند، اهمیت دارد.
چه چشماندازی پیشروی همکاری اقتصادی ایران و ایتالیا وجود دارد و این دو کشور در چه زمینههایی میتوانند با هم مشارکت داشته باشند؟
وضعیت اقتصادی کنونی نگرانیها را دامن زده. بسیاری از اقتصاددانها با وجودیکه رفع تحریمها را اتفاقی نیکو برای اقتصاد میدانند، معتقدند ساختار کنونی اقتصاد نیازمند اصلاحات اساسی است.
حمید رضا برادران شرکاء که شش سال پیش پس از بازنشستگی اجباری از دانشگاه علامه طباطبایی به آمریکا رفته بود، مدتیست که به ایران بازگشته تا دوباره در دانشگاههای ایران تدریس کند.
دهمین اجلاس وزرای سازمان تجارت جهانی روز گذشته در حالی پایان یافت که یکی از رخدادهای خبرساز در این اجلاس، تایید عضویت افغانستان و لیبریا در سازمان تجارت جهانی(WTO) بود.
موسی غنینژاد، محمدمهدی بهکیش و غلامعلی فرجادی به عنوان سه اقتصاددان برجسته کشور در دفتر مسعود نیلی حاضر شدند و با صراحت سیاستگذاریهای اقتصادی در دولت یازدهم را نقد کردند.
آدرس سایت اتاق بازرگانی امریکا- ایران روز گذشته در سایتهای اجتماعی بارها بازنشر شد؛ آدرسی که زیرمجموعهای از اتاق بازرگانی آمریکا محسوب میشود.
در آستانه دستیابی احتمالی ایران و ۱+۵ به توافق جامع هستهیی، پاسخ به اینکه اقتصاد پس از لغو تحریمها دچار چه تغییر و تحولی خواهد شد، از جذابیت لازم برای طرح با اقتصاددانان و فعالان اقتصادی برخوردار است، محمدمهدی بهکیش، اقتصاددان در پاسخ به این سوال، از تزریق امید به جامعه اقتصادی با رفع تحریمها سخن میگوید.
۶ صاحبنظر برجسته اقتصادی در نامهای سرگشاده به سیاستگذار پولی پیشنهاد «ایجاد بازار بدهی در ایران» را ارائه کردند.
مذاکرات لوزان و صدور بیانیه مشترک، فعالان اقتصادی را بیش از گذشته به بهبود روابط اقتصادی امیدوار کرده است.
نشست «تحلیل شرایط اقتصادی کشور پس از لغو تحریمها» با حضور محمدمهدی بهکیش، نایبرئیس و دبیر کل کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بینالمللی، یحیی آلاسحاق عضو اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران، سیداحمدرضا جلالی نائینی مدیر گروه پژوهشی پول و ارز پژوهشکده پولی و بانکی، غلامعلی کامیاب، معاون ارزی بانک مرکزی، حسن معتمدی، مدیر عامل بانک اقتصاد نوین در پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی برگزار شد.
این میزگرد ضمن بررسی گزارش ثروت جهانی با حضور دکتر محمد مهدی بهکیش و علی اصغر سعیدی، با رویکردی اقتصادی-اجتماعی سعی در بیان دلایل جاماندن ایرانیان از چرخه تولید ثروت داشته است.
دبیر کل کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بینالمللی گفت: تشکیل اتاق بازرگانی مشترک ایران و آمریکا پس از لغو تحریمها امکانپذیر است.
صبح امروز میزگردی با عنوان اقتصاد دیجیتال و تولید ناخالص داخلی در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد.
دورنمای اقتصاد سیاسی سال ۹۳ در میزگردی با حضور پنج تن از اقتصاددانان برجسته کشور بررسی شد. مسعود نیلی، مشاور اقتصادی رئیسجمهور؛ داوود دانشجعفری، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام؛ ...
محمدمهدی بهکیش از اولین افرادی است که در کنار موسی غنی نژاد ایده کمپین ضدتحریم را مطرح کرده است. در این مصاحبه او به سوالات اقتصادآنلاین درباره این کمپین پاسخ داده است.
برای تبیین جنبش مدنی علیه تحریمهای غیرانسانی و بررسی جنبههای مختلف آن، مجله تجارت فردا، میزگردی را با حضور دو اقتصاددان برجسته، دکتر موسی غنینژاد و دکتر محمدمهدی بهکیش ترتیب داده است که متن آن میزگرد را میتوانید در زیر بخوانید.