امیر کرمانی، اقتصاددان و استاد دانشگاه برکلی در کانال تلگرامی خود در یادداشتی به بررسی یک انگاره اشتباه ذهنی سیاستگذاران اقتصادی در ایران پرداخت.
کسری بودجه ۱۴۰۰ به نوعی است که در صورت عدم افزایش معنادار درآمدهای نفتی دولت و ادامه مسیر سیاستگذاری فعلی باید منتظر تورمهایی بیش از تورم سال ۱۳۹۹ بود.
طی چند دهه اخیر مشخصه اصلی اقتصاد ایران تورمهای بلندمدت بودهاست که همواره سیاستگذاران در حل این معضل ناتوان بودهاند. تورمهای بلندمدت چه آسیبهایی به اقتصاد ایران وارد کردهاست؟ در ویدیو زیر گزیدهای از گفتوگوی امیر کرمانی، اقتصاددان و استاد دانشگاه برکلی را مشاهده میکنید.
یکی از عوامل اصلی مشکلات اقتصاد ایران، ساختار نظام بانکی کشور و ناترازیهای آن است.
یک اقتصاددان در یادداشتی تلگرامی، به بررسی علل تسلط دلار بر اقتصاد ایران و همچنین اشتباه سیاستگذاری در دهههای اخیر پرداخت.
در پی کاهش درآمدهای ارزی کشور در سالهای اخیر مجموعه دولت و بانک مرکزی در مقاطع مختلف از بستههای ارزی مختلفی استفاده کردهاند.
مهر ۹۹ درحالی به پایان رسید که میزان رشد ۱۲ماه نقدینگی در روندی فزاینده به عدد ۲/ ۳۷ درصد رسید.
متاسفانه اقتصاد مریض ما دارای تک تک نشانههای اقتصادهایی است که تورمهای بسیار بالا را تجربه کردهاند و این سرطان با سرعت هر چه بیشتر در حال سرایت به تمام اعضای این بدن است.
نیمه اول سال ۹۹ با التهابات کمسابقه و موجهای سهمگین اقتصادی به پایان رسید. التهاباتی که در کنار شرایط بسیار سخت ناشی از تحریم و کرونا، نمیتوان از نقش اشتباهات سیاستگذاران اقتصادی در بهوجود آمدن آن صرف نظر کرد. اما فارغ از اشتباهات گذشته، لازم است با درک شرایط خطیر حاضر، برای مسیر آتی کشور در نیمه دوم سال چارهاندیشی کرد.
در این ویدیو گزیدهای از گفتگوی امیر کرمانی، اقتصاددان و استاد دانشگاه برکلی با اقتصاد آنلاین را می بینید؛
گزیدهای از گفتوگوی امیر کرمانی، اقتصاددان و استاد دانشگاه برکلی با اقتصاد آنلاین درباره "خطر تکرارشونده اقتصاد ایران" را در این اینجا مشاهده میکنید.
امیر کرمانی، اقتصاددان و استاد دانشگاه برکلی، با تشریح تمام اشتباهاتی که در سیاستگذاری کشور از دهه هشتاد تاکنون انجام شد گفت: دولت باید مداخلات قیمتی خود را کاهش دهد و دست از لجاجت بردارد. بورس باید مسیر عادی خود را طی کند تا به یک رشد پایدار برسد و سیاستگذار نیز باید به جای دخالت در این بازار و افزایش هیجان و التهابات آن، به اصلاح نظام بانکی، اصلاح ساختاری در بورس و تامین کسری بودجه بپردازد. اشتباه دوباره تبعات سنگینی برای ما در پی خواهد داشت و ممکن است به افزایش تورم در کشور بینجامد. اگر تیم اقتصادی هماهنگ شود و دولت نیز مداخلاتش را کاهش دهد، با انجام اقداماتی میتوانیم از بحران پیش رو عبور کنیم.
امیر کرمانی، اقتصاددان و استاد دانشگاه برکلی در گفتگو با اقتصادآنلاین، ایدهای برای "دستیابی همزمان به رشد سودآوری بنگاهها، کاهش قیمت مسکن و افزایش درآمدهای دولت" را مطرح میکند.
در گفت و گو با امیر کرمانی اقتصاددان و استاد دانشگاه برکلی آینده بورس ریسک انباشت نقدینگی در اقتصاد، بازار سرمایه و تورم اصلاحات ساختاری اقتصادی بررسی شده است.
بسیاری از اقتصاددانان معتقدند آنچه که مانع تعادل در بازارها شده، نقش انتظارات تورمی است، عاملی که سیاستگذار پولی را نیز در دستیابی به هدف تورمی با مشکل مواجه کرده است. اما آیا انتظارات از آسمان نازل میشوند؟ یا انتظارات از عمل و رفتار سیاستگذار به جامعه القا میشود؟
پس از ریزش بازار سرمایه و هجمهای که به ۲۵اقتصاددان نویسنده نامه وارد شد، امیر کرمانی یکی از نگارندگان نامه در پاسخ به این حواشی در کانال تلگرام خود یادداشتی نوشت که آن را در ادامه میخوانید؛
۴نفر از امضاکنندگان نامه ۲۵ نفر پژوهشگر مالی و اقتصادی، در یادداشتی به تبیین دلایل وضعیت فعلی بورس و بایدها و نبایدهای سیاستگذاری در این شرایط پرداختند. امیر کرمانی، علی مروی، سیدعلی مدنیزاده و صادق الحسینی در این یادداشت سیاستگذار را از دخالتهای دستوری در بازار برحذر داشته و کاهش مداخلات قیمتی در بازار محصول را تنها راهکار واقعی حمایت از بورس دانستند.
دهه نود میلادی را دههی ننگین اقتصاد ترکیه مینامند. دههای که رشد خالص اقتصادی ترکیه در آن صفر بود. ترکیه در سالهای ۱۹۹۴، ۱۹۹۹ و ۲۰۰۱ رشدهای اقتصادی منفی شش درصد را تجربه کرد. همچنین در فاصلهی سالهای ۱۹۹۴ تا ۲۰۰۱ قیمت دلار در ترکیه ۱۰۰برابر شد.
چند روز پیش رییس کل بانک مرکزی در پستی اینستاگرامی کسری بودجه را مهمترین دلیل افزایش نرخ ارز دانست و اعلام کرد باید کسری بودجه متوقف شود و بدون توقف آن امکان تثبیت نرخ ارز از دست می رود.
امیر کرمانی و سید محمدرضا داودالحسینی دو اقتصاددان مطرح ایرانی در طرحی جامع، راههای مهار افزایش قیمتها و دستیابی به هدفگذاری تورمی بانک مرکزی را اعلام کردند. افزایش نرخ سود بین بانکی به ۲۰-۱۸درصد، کاهش کسری بودجه و تعمیق بازار بدهی و کنترل میزان رشد و بهبود وضعیت ترازنامه شبکه بانکی مهمترین سیاستهای پیشنهادی توسط این دو اقتصاددان برجسته هستند.
استاد دانشگاه برکلی آمریکا، یک مدل دو مرحلهای برای احیای نظام بانکی پیشنهاد داد. براساس این مدل در مرحله نخست، سیاستهای هنجاری مورد استفاده قرار گرفته و در گام دوم سیاستهای ساختاری، برای کامل شدن مدل احیای نظام بانکی، توصیه شده است.