نسبت دادن تورم شکل گرفته و مشکلات اقتصادی به انتظارات تورمی ، غلط است . انتظارات تورمی واقعهای نیست که یک مرتبه بهوجود آید، این نوع انتظارات طی زمان شکل میگیرد.
بعضی آن را واگذاری سرزمینهای سوخته به دولتهای بعد دانستند و بعضی دیگر از آن با عنوان نفت برای مردم یا پسانداز ارزی برای ملت، یاد کردند. زمزمههای «گشایش اقتصادی» که بلند شد جهتگیریها، پیشبینیها و اما و اگرهای کارشناسان، روزنامهنگاران و صاحبنظران هم سرازیر شد؛ هرکس از دریچه نگاه خود به طرح پرسر و صدای دولت نگاه کرد و آن را مورد نقد و بررسی قرار داد.
سیل نقدینگی؛ موضوعی که طی سالهای گذشته از سوی بسیاری از اقتصاددانان نسبت به وقوع آن به دفعات هشدار داده و گفته شده این سیل در کمین است و اگر به موقع برای آن تدبیر نشود و ستاد مدیریت بحران قبل از وقوع، برای آن با دستورالعمل مشخص و سازوکارهای منطقی بر پایه اقتصاد تشکیل نشود، روزهای تلخی را در اقتصاد ایران رقم خواهد زد.
رشد شاخص بورس در یک سال اخیر باعث شده تا شرکتهای تولیدی فعال در بورس جان تازهای بگیرند. این اتفاق باعث شده تا رئیس کل بانک مرکزی از رشد ۲/۱ درصدی تولیدات صنعتی سخن به میان بیاورد. عبدالناصر همتی پیش از این هم اعلام کرده بود که بهرغم تصور کارشناسان، امسال ابرتورم رخ نداد.
آیا قطار خصوصیسازی در ریل اقتصاد قرار دارد؟ آیا خصوصیسازی و واگذاری شرکتهای دولتی روند صحیحی را طی کرده است؟ اصولاً بعد از تشدید تحریمها روند خصوصیسازی چگونه خواهد بود، آیا شرکتهای دولتی مشتری دارد یا خیر؟ و دیگر اینکه اصولاً برنامه خصوصیسازی دولت نیازمند چه شرط و شروطی است.
سیر نزولی نرخ ارز، طلا و سکه خبر خوبی است که طی چند روز اخیر بین اخبار بد تحریم و گرانی کالاهای مختلف مردم را نسبت به آینده بازار و کاهش قیمتها امیدوار کرده است.
با قیمتگذاری دستوری و طرح تثبیت قیمتها، هر ساله حجم یارانههایی که در اقتصاد ایران به صورت غیرهدفمند پرداخت میشود، بیشتر شده است.
آخرین رقم خسارت سیل به روستاها و شهرهای ۲۵ استان کشور ۳۵ هزار میلیارد تومان (معادل ۳.۵ میلیون یورو) برآورد شده که البته با تداوم بارشها و احتمال خسارتهای بیشتر، این رقم افزایش خواهد یافت.
پس از کشوقوسهای فراوان سرانجام لایحه بودجه سال ۹۸ در مجلس تصویب شد تا کارشناسان تحلیلهای خود را درباره نقاط ضعف و قوت این لایحه ارائه دهند.در این بین بازگشت کالابرگ (کوپن) و افزایش ۴۰۰هزار تومانی حقوق کارکنان چالشهای متعددی را بین تحلیلگران و مسئولان کشور بهوجود آورد.
سرانجام پس از کش و قوسهای فراوان پنجشنبه شب مقامات سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان از گشایش ساز و کار مالی با ایران خبر دادند. در این بین گروهی از کارشناسان SPV را موفقیتی بزرگ برای دولت و کشور در حوزه بینالملل قلمداد میکنند و عدهای از تحلیلگران معتقدند نباید تنها به این کانال مالی دلخوش کرد و بهتر است مسئولان راهحلی برای جذب سرمایهگذاران بزرگ خارجی بیندیشند.
چسبندگی قیمت ها و گرانی در بازار خدمات و کالاها که با وجود تنزل قیمت دلار پایداری خود را حفظ کرده است در این راستا طرحی جدید برای کاهش قیمت ها در کمیسیون اقتصادی مجلس پیگیری می شود.
«پولشویی» یکی از چالشهایی است که به جرأت میتوان گفت امروزه تمام کشورهای دنیا کموبیش با آن دستوپنجه نرم میکنند. ایران نیز به عنوان کشوری فعال در نظام بینالملل از این قاعده مستثنی نیست.
وضعیت سرگردانی سرمایهها از طرفی و افزایش حجم نقدینگیها از طرف دیگر باعث پمپاژ حجم عظیمی از پول در بازارهای اقتصادی شده است اما حوزههای صنعتی بینصیبترین این حوزهها هستند. یک اقتصاددان در این باره معتقد است که در این شرایط ۸۰ درصد از سرمایهگذاریها از بخش صنعت خارج شده است.
ارایه طرح «تشدید مجازات عدم شفافیت صورتهای مالی» به مجلس، گام رو به جلوی قانونگذار برای جلوگیری از رانت و فساد در نهادهای دولتی و شبهدولتی است، گرچه به نظر میرسد که اقدامی کافی نیست. محمدقلی یوسفی، اقتصاددان معتقد است صرف تصویب یک طرح نمیتواند با فساد و رانتی که در کشور حکفرما است، مقابله کند.
سرانجام پس از دو ماه کشوقوس و مسکوتماندن بررسی لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسمCFT))، روز گذشته نمایندگان مجلس این لایحه را به رأی گذاشتند و در نهایت با موافقت آنان به تصویب رسید که بلافاصله این مصوبه تاثیر خود را بر بازارهای کشور گذاشت.
کامران ندری، عضو هیات علمی پژوهشکده پولی و بانکی و محمدقلی یوسفی، اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه علامهطباطبایی با حضور در خبرآنلاین بحثی جذاب در خصوص احتمال ونزوئلایی شدن، ابرتورم و راهکارهای کنترل نقدینگی داشتند.
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه خصوصیسازی واقعی زمانی در یک کشور امکانپذیر است که امنیت حقوق مالکیت برقرار باشد، بسیاری از مخالفتهایی که با خصوصی سازیها میشود را به خاطر ترس از دست دادن منافع شخصی دانست.
تولیدیها جای خود را به اغذیه فروشیها دادهاند. این جمله را این روزها از فعالان صنفی مختلف به کرات میشنویم. صاحبان پول ترجیح میدهند بین تولید و فروش اغذیه، سراغ اغذیه فروشی بروند و شعارشان این است که در فروش اغذیه و انواع خوراکیها هیچ ضرری نیست و همواره مشتری دارد.
در میان همه اخبار ریزودرشت اقتصادی چندصباحی میشود که ارز در صدر اخبار نشسته و خود را مطرح میکند؛ ارزی که فعلا تصمیم به بالا بردن نرخ خود گرفته و هر روز نرخی بالاتر را در تابلوی صرافیها به خود اختصاص میدهد.
دو شغله بودن یا چند شغله بودن افراد که به قول کارشناسان ارتباط مستقیمی با مباحثی چون فقیر شدن، قراردادهای موقت یا نبود امنیت شغلی دارد، تشدید شده و حال اعضای کمیسیون تلفیق بودجه ۹۷ چاره کار را صدور کارت اشتغال برای هر فرد دانسته و از تصویب این قانون در کمیسیون مذکور خبر میدهند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است: امکان رشد جهشی برای مسکن وجود ندارد اما در حد تغییر نرخ تورم، مسکن هم رشد کندی خواهد داشت.
بحث ایجاد اشتغال پایدار در کشور توجه بسیاری از سیاستگذاران، دولتمردان و کارشناسان را به خود جلب کرده است.
در یک دهه اخیر شکاف میان هزینه و درآمد خانوار افزایش یافته است.
زنان؛ قشری که آمارها آنان را نیمی از جمعیت کشور معرفی میکنند و جامعه در تعاریفش وظایفی برایش تعریف کرده؛ تعریفی که در گذشتههای نهچندان دور؛ دوران مادربزرگها در خانه و خانهداری و تربیت فرزندان خلاصه میشد، اگرچه مزارع، دامها و دارهای قالی با آنان بیگانه نبودند.
موضوع تغییر واحد پول ملی به تومان از آذر سال گذشته در هیات دولت مطرح شد. اکنون در لوایحی که درباره اصلاح نظام پولی و بانکی در هیات دولت مطرح شده است، یکی از موضوعات مورد تاکید تغییر واحد پول ملی است که بر اساس این لایحه واحد پول رسمی کشور، تومان و معادل ۱۰ ریال تعیین شد.
صدایش را بلند میکند و خطاب به تنشآفرینها میگوید: «صاحب سرمایه که مرض ندارد سرمایه خود را بیدلیل وارد کشور کند. ما باید فرصت سودآوری را برای آنها فراهم کنیم. ما باید ببینیم که از ورود سرمایه خارجی چه نفعی میبریم. وقتی تکنولوژی و سرمایه ریسکپذیریشان را میآورند و تنش کمتر میشود و جوانان را سر کار میبرند... اینها برای ما امتیازند».
قلییوسفیگفت: سیاست واردات درمانی باید اصلاح شود اینکه با افزایش واردات، قیمتها را پایین بیاورند و نرخها را کنترل کنند راه درستی نیست.
در حالی که همچنان بسیاری از کارشناسان و دارندگان خودروهای ایرانی انتقاداتی را مبنی بر کیفیت پایین خودروهای ایرانی مطرح میکنند این بار معاون ارزیابی کیفیت سازمان ملی استاندارد از افزایش استانداردهای تولید خودرو از ۵۲ مورد به ۸۱ مورد خبر داد و این استانداردها را منطبق بر استانداردهای اتحادیه اروپا دانست.
یک کارشناس مسائل اقتصادی پیشقدم شدن بانکهای سویسی در بهبود روابط بانکی با ایران را اقدامی مثبت دانست و گفت: بانک های ایرانی در جلب اعتماد و برقراری روابط با بانکهای جهانی فرصت را غنیمت بشمارند.
باوجود تمامی موانع و مشکلات دولت، آقای روحانی تمام تلاش خود را در جهت حل مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم انجام داد، اما معضلات معیشتی و اقتصادی، همچنان باقی است. اکنون باید پرسید آیا دولت بااستفاده از این فرصت طلایی باقی مانده، می تواند مسائل و مشکلات معیشتی مردم را حل کند؟
ارتباط با اتحادیه بینالمللی مبارزه با پولشویی(FATF) یکی از مسائلی است که در هفتههای اخیر به یکی از داغ ترین مسائل تبدیل شده است.
مذاکرات ایران در عرصه بینالمللی که آغاز شد، بسیاری از مردم و فعالان اقتصادی واکنشهایی را به این امر نشان دادند، مردم از خرید کالاهای بادوام دست نگه داشتند و صنعتگران نیز چشم انتظار ماندند تا ببینند در صورت به نتیجه رسیدن این توافقات چه تغییراتی را بر وضعیت اقتصادی کشور حاکم میکند، در آن شرایط هر کس به دنبال آن بود که با تغییر شرایط ضرری متوجه سرمایه و پولش نشود؛
استاد دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است: «دولت باید اهداف بلندمدتی در حوزه اقتصاد برای خود تعیین کند؛ چراکه با اهداف بلندمدت می تواند اقتصاد کشور را توسعه دهد.»
یک کارشناس اقتصادی کاهش تورم تولیدکننده بخش صنعت و معدن را نشانهای از عمیقتر شدن رکود تورمی در اقتصاد کشور دانست و گفت: بر اساس یافتههای علم اقتصاد، کاهش تورم باید موجب افزایش قدرت خرید مردم شود در صورتی که با وجود کاهش تورم قدرت خرید مردم پایین آمده که باید تحریک شود.
در طول دهههای گذشته اقتصاد کشور ما در مسیرهای غلطی حرکت کرده است و با رشد بدی همراه بوده است.