مذاکرات وین فروردین ۱۴۰۱
دور جدید مذاکرات وین از سر گرفته شده است. طبق اظهارات مقامات مذاکرهکننده احتمالاً این دور تکلیف پرونده برجام را برای همیشه مشخص میکند.
اقتصاد آنلاین ـ پرستو بهرامی راد؛ مذاکرات به نقطهای رسیده است که احتمالاً به احیا یا مرگ کامل برجام میانجامد. با این حال میز مذاکره پایان ماجرا را مشخص میکند
روز هفتاد و دوم مذاکرات وین
ساعت ۱۲:۳۰
همه اعضای شورای امنیت خواستار بازگشت آمریکا به برجام هستند
لیندا توماس گرینفیلد سفیر آمریکا در سازمان ملل روز جمعه به وقت محلی در گفتگو با نیوعرب در ارتباط با مذاکرات وین و احتمال مطرح شدن برجام در شورای امنیت سازمان ملل گفت: ما به توافق دست نیافته ایم و ممکن است به این مرحله نرسیم.
وی مدعی شد: جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا تعهد داده است که اجازه نخواهد داد ایران هیچگاه به سلاح هسته ای دست یابد. این مساله در شورای امنیت سازمان ملل مطرح نشده است. اما اگر مطرح شود، ما آماده ایم در مورد آن رای گیری کنیم و در خصوص مسائل مشترک برای جهان بحث کنیم.
سفیر آمریکا در سازمان ملل ادامه داد: این حوزه ای که توانسته ایم با اعضای شورای امنیت در خصوص آن از نزدیک همکاری کنیم. من فکر می کنم همه اعضای شورای امنیت می خواهند آمریکا به برجام بازگردد و این توافق به طور کامل اجرا شود.
ساعت ۱۲:۰۰
امیرعبدالهیان: کاخ سفید باید زیاده خواهی ها و تردید را کنار بگذارد
امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان شامگاه جمعه در تماس تلفنی با جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در خصوص آخرین وضعیت گفتگوها برای رفع تحریم و همچنین برخی موضوعات مهم منطقهای و بین المللی گفتگو و تبادل نظر نمود.
وزیر امور خارجه کشورمان در این گفتگوی تلفنی، با اشاره به تداوم رایزنی ها برای رفع تحریم ها اظهار داشت: هیچ تردیدی در اراده دولت جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به توافق خوب، قوی و پایدار وجود ندارد.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان افزود: کاخ سفید باید زیاده خواهی ها و تردید را کنار گذاشته و در مسیر واقع بینی و راه حل گام بردارد.
روز هفتاد و یکم مذاکرات وین
ساعت: ۱۴:۳۵
یکی از موضوعهای مورد بحث در مذاکرات، خارج کردن سپاه از لیست تحریمها است
کریمی قدوسی گفت: علاوه بر اختلاف نظرهای ایران و آمریکا بر سر راستی آزمایی و ادعای آژانس بین المللی انرژی اتمی، بیش از هزار شخصیت حقیقی و حقوقی هم در فهرست تحریمها هستند که سپاه پاسداران تنها یکی از آنهاست؛ اما برخی به گونهای موضوع را جلوه میدهند که اگر سپاه قربانی شود، مذاکرات به نتیجه میرسد.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ۶ فروردین ماه امسال در یک گفتوگوی زنده تلویزیونی، از اختلاف نظر میان ایران و آمریکا درباره خارج کردن سپاه پاسداران از فهرست تحریمها گفت. امیرعبداللهیان اضافه کرد خارج کردن اشخاص حقیقی و حقوقی از لیست قرمز و تحریمهای یکجانبه آمریکاییها از موضوعات اصلی جمهوری اسلامی در مذاکرات هستهای است.
او گفت که «یکی از موضوعهای مورد بحث در مذاکرات، خارج کردن سپاه پاسداران از لیست تحریمهاست.»
با این حال، امیرعبداللهیان گفت: «مقامات ارشد سپاه همواره به ما یادآوری میکنند که در راستای منافع ملی کشور، هرچه لازم است انجام بدهید و موضوع سپاه پاسداران را در اولویت خود قرار ندهید؛ این از خودگذشتگی سپاه پاسداران است، اما بالاخره سپاه از مجموعههای اصلی کشور است.»
پس از این گفته که برخی «امکان دستیابی به توافق بدون خروج سپاه از فهرست تحریمها» را برداشت کرده بودند، امیرعبداللهیان هفتم فروردین ماه در صفحه اینستاگرامش نوشت که « آنچه گفته شد رویکرد فرماندهان عالی است که حتی لحظهای تأمین و حفاظت از منافع ملت به شرط دستیابی به یک توافق خوب، قوی و پایدار عقب نیفتد.»
او اضافه کرد «چنین توافقی فقط با رعایت کامل خطوط قرمز و بدیهیات میتواند حاصل شود. موضوع اصلاً عبور و یا مصالحه بر سر خطوط قرمز نیست.»
همان روز، خرازی رییس شورای راهبردی روابط خارجی هم اعلام کرد که «سپاه پاسداران یک نیروی نظامی ملی است و نمیتوان آن را بهصورت سازمان تروریستی طبقهبندی کرد.»
پیش از گفتههای وزیر امور خارجه درباره خروج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست تحریمها، خبرگزاری رویترز گزارش داده بود درخواست ایران برای خروج سپاه از فهرست سازمانهای تروریستی، از «موانع دشوار» ایجاد شده برای رسیدن ایران و ایالات متحده آمریکا به توافق است.
ادعای یک نشریه آمریکایی: تحریم علیه ۸۰ هزار عضو سپاه رفع میشود اما نیروی قدس سپاه در تحریم باقی میماند
به تازگی و در ۳۱ فروردین ماه، رسانهها به نقل از نشریه راستگرای واشنگتن فری بیکن، نوشتهاند در آخرین پیشنهاد دولت بایدن، آمده که تحریمها علیه دستکم ۸۰ هزار عضو سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قابل رفع است.
این رسانه به نقل از مقامات کنگره آمریکا ادعا کرده که با این پیشنهاد، سپاه از فهرست سازمانهای تروریستی خارجی حذف میشود و ورودشان را به آمریکا آسانتر میکند.
اگرچه واشنگتن فری بیکن گفته نیروی قدس سپاه پاسداران در این فهرست باقی میماند تا خروج سپاه از این فهرست جبران شود.
در پیشنهاد ادعایی اعلام شده، تحریمها علیه ۸۰ تا ۱۸۰ هزار عضو سپاه رفع خواهند شد اما علیه حدود ۲۰ هزار عضو نیروی قدس سپاه همچنان باقی میماند. با این حال گفته شده برخی از دموکراتهای ایالات متحده مخالف چنین اقدامی هستند.
این مسائل در حالی مطرح میشود که از ۲۰ اسفند پارسال، مذاکرات وین در دور هشتم به یک تنفس به علت «عوامل بیرونی» رفت؛ کریمی قدوسی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره موضع اروپا نسبت به ایران در مذاکرات گفته « مورا معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، دائماً تماس میگیرد و صبح بخیر میگوید و ارتباطش را حفظ میکند.»
مقامات جمهوری اسلامی ایران میگویند برای دستیابی به یک توافق خوب، آمریکا باید تصمیم سیاسیاش را اتخاذ کند و واقع بین باشد.
ساعت ۱۰:۰۰
آمریکا تصمیم خود درباره سپاه را به اروپاییها اطلاع داد
یک مقام ارشد رژیم صهیونیستی مدعی شده دولت «جو بایدن»، رییسجمهور آمریکا همتایان اروپایی خودش را از تصمیم خود در خصوص سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مطلع کرده است.
پایگاه «تایمز اسرائیل» به نقل از یک مقام ارشد دیپلماتیک رژیم صهیونیستی مدعی شده دولت بایدن به مذاکرهکنندگان اروپایی گفته برنامهای برای خارج کردن نام سپاه از فهرست سازمانهای اصطلاحاً «تروریستی» به عنوان بخشی از مذاکرات وین ندارد.
ساعت ۸:۰۰
بریتانیا خواهان دستیابی توافق در وین است
سخنگوی جانسون در پاسخ به پرسش دیگری درباره ارزیابی انگلیس از آخرین وضعیت مذاکرات وین هم گفت: موضع ما و به طور کلی تیم مذاکره کننده انگلیس این است که ما به پایان گفت وگوها در وین رسیدهایم و توافق خوبی روی میز است. وی ابراز امیدواری کرد که بتوان از این فرصت برای از سرگیری اجرای برجام استفاده شود.
روز هفتاد مذاکرات وین
.ساعت ۲۳:۲۰
پیشنهاد مشروط بایدن برای خروج نام سپاه از لیست تروریستی
واشنگتن فری بیکن در گزارش خود نوشته است: آخرین پیشنهاد دولت بایدن در مذاکرات هستهای با ایران تحریمهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی رفع خواهد کرد و مطابق این پیشنهاد سپاه پاسداران از لیست گروههای تروریستی خارج خواهد شد.
این گزارش میافزاید که دولت بایدن در عین حال قصد دارد که پس از خارج کردن نام سپاه از لیست به اصطلاح تروریستی، نیروی قدس سپاه پاسداران را به این لیست اضافه کند.
واشنگتن فری بیکن مینویسد: با رفع تحریمها علیه سپاه پاسداران، حدود ۸۰۰۰۰ الی ۱۸۰۰۰۰ نفر از تحریمها معاف خواهند شد. تحریمهای اعمالی علیه نیروی قدس تنها باعث خواهد شد تا محدودیتها علیه ۲۰۰۰۰ تن اعمال شود.
بنا به گفته منابع مطلع این پیشنهاد مخالفهایی در میان نمایندگان و سناتورهای آمریکایی از هر دو حزب داشته است.
به نوشته این وبگاه خبری، یک مقام وزارت امور خارجه آمریکا هم با بیان این که درباره پیشنهادهایی که در مذاکرات دیپلماتیک مطرح میشود اظهارنظر نمیکند، گفت که دولت بایدن برای احیای برجام آماده اتخاذ تصمیمات دشوار است.
ساعت ۲۳:۰۰
بایدن توافق با ایران را رها کند
«بیل کسیدی» سناتور ارشد جمهوریخواه آمریکایی از لوئیزیانا در توییتی از رییسجمهور آمریکا خواست توافق با ایران را رها کند.
وی با اشاره به بحث حذف سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمانهای اصطلاحاً «تروریستی» آمریکا نوشت: حذف سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمانهای تروریستی وزارت امور خارجه (آمریکا) مغایر با منافع ایالات متحده است و نباید مورد بررسی قرار گیرد. رییسجمهور باید توافق با ایران را رها کند.
قانونگذاران آمریکایی بخصوص از حزب جمهوریخواه در روزهای اخیر با طرح اتهامات علیه ایران، در خصوص حذف سپاه از فهرست ادعایی تروریستی ابراز نگرانی کردهاند. وبگاه آمریکایی «واشنگتن فری بیکن» نزدیک به محافظهکاران در این کشور دیروز (سهشنبه) در گزارشی نوشت جدیدترین پیشنهاد دولت بایدن در مذاکرات با ایران، تحریمها علیه حداقل ۸۰ هزار عضو سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را رفع میکند.
به ادعای این رسانه، چنین پیشنهادی خشم سران سیاست خارجی جمهوریخواه را برانگیخته و میگویند که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی باید در فهرست «تروریستی» آمریکا در بحبوحه حملات به پایگاههای آمریکایی در منطقه باقی بماند.
طبق این گزارش، آنها چنین امتیازی را در صورتی که برای تصویب به کنگره ارائه شود، عامل برهم زننده توافق میدانند. بر همین اساس، اعضای کمیته مطالعات جمهوریخواهان (RSC) بزرگترین گروه کنگرهای این حزب در حال آمادهسازی قانونی برای حفظ تحریمها علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و وابستگان آن هستند.
بر اساس این گزارش، برخی از دموکراتها هم علیه این اقدام حرف میزنند و سناتور «جو مانچین» روز سهشنبه در نامهای به آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا گفت که وی به ویژه نگران حذف سپاه از فهرست سازمانهای تروریستی خارجی وزارت امور خارجه آمریکا است. او سپس با بیان اتهامات تکراری علیه ایران گفت: ما نباید تا زمانی که ایران تمایل خود را برای مهار «جاهطلبیهای هستهای» و «تامین مالی تروریسم» نشان دهد، به این کشور با رفع تحریمها پاداش دهیم.
این وبگاه خبری در ادامه گزارش داد یک مقام وزارت امور خارجه آمریکا گفته که دولت بایدن برای احیای برجام آماده اتخاذ تصمیمات دشوار است. یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا هم در گفتوگو با فری بیکن بار دیگر توپ مذاکرات را در زمین ایران انداخت و گفت: قرار نیست علنی مذاکره کنیم، اما اگر ایران خواهان رفع تحریمهایی است که فراتر از برجام است، باید به نگرانیهای ما فراتر از برجام رسیدگی کند. اگر آنها نمیخواهند از مذاکرات برجام برای حل و فصل مسائل دوجانبه دیگر استفاده کنند، ما مطمئن هستیم که میتوانیم خیلی سریع به تفاهم برسیم و اجرای مجدد توافق را آغاز کنیم. ایران باید تصمیم بگیرد.
دیروز (سهشنبه) همچنین یک روزنامه صهیونیستی گزارش داد جو بایدن رییسجمهور آمریکا قرار است طی روزهای آینده تصمیم خود درباره سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را اعلام کند. روزنامه هاآرتص نوشت مقامهای کاخ سفید موافق حفظ نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمانهای اصطلاحاً «تروریستی» هستند، در حالی که مقامهای وزارت خارجه آمریکا عکس این نظر را دارند
ساعت ۸:۰۰
نباید برای حل بحران انرژی آمریکا، تحریمهای ایران را برداریم
یک قانونگذار جمهوریخواه آمریکایی با ارسال نامهای به «جو بلینکن»، وزیر امور خارجه این کشور از رویکرد واشنگتن در مذاکرات رفع تحریمها در وین ابراز نگرانی کرده است.
«جو مانچین» در ابتدای این نامه نوشته است: «من همچنان درباره مذاکرات ادامهدار شما با ایران در خصوص بازگشت به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) نگرانم و خواستار یک جلسه توجیهی مفصل در خصوص وضعیت آن گفتوگوها هستم. با آنکه من با موضع رییسجمهور بایدن برای تعامل دوباره با دولت ایران موافقم، اما ما نباید قبل از تلاشهای ایران در جهت کنار گذاشتن نفوذ مخربش به آن کشور با رفع تحریمها پاداش بدهیم.»
روز شصت و نهم مذاکرات وین
ساعت ۲۱:۳۰
ایرانیها در وین بهتر از آمریکاییها مذاکره میکنند
یک روزنامه صهیونیستی گزارش داده «جو بایدن»، رییسجمهور آمریکا قرار است طی روزهای آینده تصمیم خود درباره سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را اعلام خواهد کرد.
روزنامه هاآرتص همچنین نوشته که مقامهای کاخ سفید موافق حفظ نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمانهای اصطلاحاً «تروریستی» هستند در حالی که مقامهای وزارت خارجه آمریکا عکس این نظر را دارند.
طبق ادعای هاآرتص، مقامهای اسرائیلی این هفته (تا یکشنبه هفته آینده بر اساس تقویم ایران) منتظر تحولات مهمی در خصوص مذاکرات میان ایران و قدرتهای جهانی در خصوص برنامه هستهای ایران هستند. بایدن قرار است طی روزهای آینده تصمیم خود را در خصوص حفظ یا خروج نام سپاه از فهرست سازمانهای اصطلاحاً «تروریستی» اعلام کند.
هاآرتص گزارش داده رژیم اسرائیل در هفتههای گذشته کارزاری گسترده را در ایالات متحده برای جلوگیری از خروج نام سپاه از فهرست «سازمانهای تروریستی خارجی» (FTO) هدایت کرده است. بعد از این کارزار، مقامهای کاخ سفید، بر خلاف مقامهای وزارت خارجه آمریکا گفتهاند که در کنار اسرائیل خواهند ایستاد و خواستار حفظ نام سپاه در آن فهرست خواهند شد.
با وجود این، مقامهای رژیم صهیونیستی میگویند فشار شماری از کارکنان وزارت خارجه آمریکا که آنها هم خواستار حفظ نام سپاه در فهرست مذکور هستند، ممکن است بر تصمیم بایدن اثر بگذارد.
یک مقام رژیم صهیونیستی به هاآرتص گفت: «تا زمانی که بیانیهای شفاف صادر نشود ممکن نیست بتوان فهمید تصمیم نهایی رییسجمهور [آمریکا] چیست.»
دولت آمریکا فروردینماه سال ۱۳۹۸ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست «سازمانهای تروریستی خارجی» (FTO) قرار داده بود. این نخستین بار بود که کاخ سفید نیروهای مسلح رسمی یک کشور خارجی را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار میداد. پس از این تصمیم، شورای عالی امنیت ملی ایران مقر مرکزی فرماندهی ارتش آمریکا در منطقه را در فهرست گروههای تروریستی قرار داد.
پیش از اقدام دولت ترامپ در این راستا کارشناسان در خود آمریکا هم درباره تبعات این اقدام هشدار داده و تلاش کرده بودند کاخ سفید را از آن برحذر دارند. روزنامه نیویورکتایمز، به عنوان اولین رسانهای که اسفندماه ۱۳۹۷ مقاصد دولت آمریکا در این باره را گزارش کرد نوشت این طرح هنگام ارائه با مخالفت مقامهای پنتاگون و «سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا» (سیا) رو به رو شده است.
در آن زمان ارزیابی پنتاگون و سیا این بود که چنین اقدامی نظامیان ایالات متحده و مأموران اطلاعاتی آن را در معرض خطر اقدامات متقابل توسط دولتهای خارجی قرار میدهد.
کارشناسان مسائل حقوقی در آن زمان عنوان کردند چنانچه طرفهای کنوانسیونهای ژنو در بدعتی جدید نیروهای مسلح یکدیگر را «سازمان تروریستی» بنامند و این رویه رواج پیدا کند، اعضای نیروهای مسلح آمریکا نیز، در صورت دستگیری در یک کشور ثالث، ممکن است متقابلاً «تروریست» تلقی شده و محاکمه شوند.
روزنامه هاآرتص مدعی شده چنانچه اختلافات بر سر مسئله سپاه حل شود آمریکا توافق جدید با ایران که مذاکرات مربوط به آن در وین انجام شده را امضا خواهد کرد. هاآرتص ادعا کرده است: «در اسرائیل، باور بر این است که دولت بایدن مصمم به امضای توافق با ایران است و ایرانیها بهتر از آمریکاییها مذاکره میکنند و اصرار آنها می تواند برایشان در ادامه کار مثمر ثمر واقع شود.»
اقدام دولت آمریکا علیه سپاه در ادامه سیاستهای تنبیهی واشنگتن علیه کشورها و گروههایی تصور میشود که واشنگتن را در پیشبرد اهدافش در منطقه ناکام گذاشتهاند.این مسئله به ویژه در کنار اسنادی که نشان میدهند آمریکا به دنبال بهرهجویی از حضور داعش در سوریه و عراق بوده حائز اهمیت است.
پیشتر اسنادی منتشر شده که نشان میدهند هیئت حاکمه آمریکا بعد از آغاز ناآرامیها در سوریه از مارس ۲۰۱۱ و حمله داعش به عراق در سال ۲۰۱۴ به دنبال بهرهبرداریهای مستقیم و غیرمستقیم از گروههای تروریستی برای پیشبرد اهدافش در منطقه بوده است.
در جریان تحولات سوریه و عراق، ائتلاف تحت رهبری آمریکا که ادعا میکرد برای مبارزه با گروه تروریستی داعش تشکیل شده در مقاطعی حتی به نفع داعش وارد عمل شد و با بمباران مواضع گروههای در حال مبارزه با این گروهک تروریستی راه را برای پیشرویهای آن هموار کرد.
به عنوان مثال، شهریور ماه سال ۱۳۹۵، چهارجنگنده ائتلاف آمریکا مواضع ارتش سوریه را که در حال مبارزه با عناصر داعش در نزدیکی فرودگاه شهر «دیرالزور» بودند بمباران کرده و ۸۳ نظامی این کشور را به شهادت رساندند.
این ائتلاف، خردادماه سال ۱۳۹۴ هم با آنکه طبق گزارش رسانههای آمریکایی از قصد داعش برای حمله به شهر «رمادی»، مرکز استان الانبار عراق مطلع بود هیچ اقدامی برای جلوگیری از کاروان داعش در راه شهر انجام نداد. شبکه خبری بلومبرگ در آن زمان به نقل از منابع و مقامهای اطلاعاتی آمریکا گزارش داد نظامیان این کشور در حالی نظارهگر سقوط رمادی بودند که از قبل از برنامه داعش برای حمله به این شهر خبردار بودند.
گزارش هاآرتص در حالی منتشر شده که مذاکرات رفع تحریمها در وین از چند ماه پیش دچار وقفه شده است. دولت آمریکا از زمان آغاز این مذاکرات به جای پیشنهاد دادن ابتکارهای عملی برای پیشرفت گفتوگوها بارها تلاش کرده طرفهای مختلف به ویژه ایران را به کند کردن روند مذاکرات متهم کند.
هاآرتص در بخش دیگری از این گزارش تصریح کرده که دولت بایدن بار دیگر ضربالاجل خود در خصوص مذاکرات وین را تمدید کرده است. منابع دخیل در مذاکرات به هاآرتص گفتهاند که دولت آمریکا چندین بار ضربالاجلهای خودش را تغییر داده است. آنها در ابتدا ماه فوریه را به عنوان ضربالاجل توقف مذاکرات در صورت عدم حصول توافق اعلام میکردند اما آن را به ماه مارس موکول کردند که این ماه هم به پایان رسیده است.
تعیین ضربالاجلهای ساختگی یکی از تاکتیکهای ضلع غربی مذاکرات وین در ماههای گذشته برای تحت فشار قرار دادن تیم ایران بوده، حال آنکه شواهد مختلفی نشان میدهند ضعف تصمیمگیری در طرفهای غربی به خصوص آمریکا عامل حرکت کند مذاکرات بوده است.
از زمان آغاز نخستین دور مذاکرات وین در دولت آیتالله سید ابراهیم رییسی در آذرماه سال گذشته مقامهای کشورهای غربی و جریان رسانهای همسو با آنها چندین موعد برای بسته شدن پنجره مذاکرات تعیین کرده اما با نزدیک شدن به هر یک از آن موعدها آن را چند هفته به عقبتر انداختند.
هاآرتص مدعی شده ایران در هفتههای گذشته تلاش کرده با اتکا به قدرتش در گفتوگوها دستاوردهایش را افزایش دهد و به تازگی مطالبات جدیدی را مطرح کرده که فراتر از توافق برجام هستند. یک مقام اسرائیلی گفت: «مطالبه آنها در خصوص سپاه پاسداران یکی از مطالبات بسیار فراوانی است که آنها مطرح کردهاند.»
رژیم صهیونیستی- مطابق گزارش هاآرتص- بر این باور است که جمهوری اسلامی ایران از فرصت مذاکرات وین برای تقویت برنامه هستهای خود استفاده کرده است.
ساعت ۲۱:۰۰
آمریکا ضربالاجل رسیدن به توافق را تغییر داد
موضوع ضربالاجلهای ساختگی آمریکا برای مذاکرات وین، اکنون مسئلهای است که نیاز به توضیح بیشتر ندارد.
از بیستم بهمنماه که مقامهای دولت بایدن از جمله «جنیفر ساکی»، سخنگوی کاخ سفید بارها میگفتند که به توافق تنها چند هفته باقی مانده چند ماه میگذرد اما در کمال تعجب، امروز سهشنبه یک رسانه صهیونیستی به نقل از منابع آگاه گزارش داده که آمریکا باز هم ضربالاجل خود در این گفتوگوها را تغییر داده است.
روزنامه صهیونیستی هاآرتص نوشت: «منابع دخیل در گفتوگوها به هاآرتص گفتهاند که دولت آمریکا بارها ضربالاجلهای خودش را تغییر داده است. در ابتدا پایان فوریه به عنوان ضربالاجلی برای اتمام مذاکرات تعیین شد. اما بعد از آنکه پیشرفتهایی حاصل شد این ضربالاجل به ماه مارس موکول شد که آن ضربالاجل هم گذشته است.»
تعیین ضربالاجلهای ساختگی یکی از تاکتیکهای ضلع غربی مذاکرات وین در ماههای گذشته برای تحت فشار قرار دادن تیم ایران بوده، حال آنکه شواهد مختلفی نشان میدهند ضعف تصمیمگیری در طرفهای غربی به خصوص آمریکا عامل حرکت کند مذاکرات بوده است.
از زمان آغاز نخستین دور مذاکرات وین در دولت آیتالله سید ابراهیم رییسی در آذرماه سال گذشته مقامهای کشورهای غربی و جریان رسانهای همسو با آنها چندین موعد برای بسته شدن پنجره مذاکرات تعیین کرده اما با نزدیک شدن به هر یک از آن موعدها آن را چند هفته به عقبتر انداختند.
بهمنماه سال گذشته شبکه خبری سیانان گزارش داده بود که دولت امریکا آخرین موعد برای حصول توافق را «آخر ماه فوریه» اعلام کرده بود
تا قبل از این ضربالاجل، یک مقام آمریکایی روز ۲۷ دیماه در گفتوگو با روزنامه والاستریتژورنال گفته بود که پنجره مذاکرات هستهای با ایران «اواسط ماه فوریه» بسته خواهد شد.
باز هم قبلتر از آن، پایگاه خبری پولیتیکو به نقل از مقامهای غربی نزدیک به مذاکرات وین نوشته بود که پنجره مذاکرات تا پایان ماه ژانویه یا اوایل ماه فوریه بسته خواهد شد.
پایان سال میلادی ۲۰۲۱ ضربالاجل دیگری بود که مقامهای آمریکایی و سه کشور اروپایی در هفتمین دور مذاکرات وین به عنوان نقطه اتمام دیپلماسی با ایران مطرح کرده بودند.
مسئله ضربالاجلهای ساختگی آمریکا چندی پیش مورد توجه یک اندیشکده یهودی قرار گرفت. این اندیشکده به ۲۷ جمله مقامهای آمریکایی درباره کوتاهبودن زمان در مذاکرات از ژانویه ۲۰۲۱ تا پایان ژانویه ۲۰۲۲ اشاره کرده و نوشته بود: «به نظر میرسد زمان مذاکرات هستهای هرگز به پایان نمیرسد.»
پیام بینسطوری که آمریکاییها تلاش کردهاند از تأکید بر کوتاه بودن زمان در مذاکرات وین قصد القای آن را داشتهاند این بوده که سرعت گفتوگوها تابع اقداماتی است که ایران بایستی انجام دهد. حال آنکه از شواهد متعدد دیگر اینطور برمیآید که آمریکاییها اصلیترین عامل وقتکشی در گفتوگوها بودهاند.
اختلافات داخلی میان دو حزب جمهوریخواه و دموکرات در خصوص برجام و الزام واشنگتن به گزارشدهی درباره روند گفتوگوها به رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را میتوان یکی از اصلیترین دلایل کشدار کردن مذاکرات از سوی آمریکا دانست. ویژگیهای شخصیتی «جو بایدن» را نیز باید عاملی دانست که به ضعف او در حل و فصل این مشکلات دامن زده است.
«جفری لوئیس»، کارشناسان مسائل منع اشاعه هستهای در آمریکا چند ماه پیش در مصاحبهای با پایگاه «اماسانبیسی» درباره اینکه چرا بایدن در بازگشت به برجام تعلل کرده میگوید: «او آدم بزدلی است. او در ماههای آغازین ورود به کاخ سفید از تبعات این کار بیم داشت و نگران بود مبادا اینطور به نظر برسد که قصد دارد به ایران امتیاز بدهد.»
گفته میشود بایدن به خصوص در نخستین ماههای ریاستجمهوریاش نگران آن بوده چنانچه مخالفان برجام در مجلس سنا، به خصوص «باب منندز»، رییس کمیته روابط خارجی مجلس سنا را تحریک کند ممکن است در فرایند تأیید صلاحیت اعضای کابینهاش با مشکل مواجه شود و به همین جهت ترجیح داده تصمیمگیری درباره توافق را به آینده موکول کند.
نشانههای این رویکرد را از اظهارات مقامهای دولت بایدن در جلسات تأیید صلاحیتشان در مجلس سنا نیز میتوان دریافت. مثلاً «آنتونی بلینکن»، وزیر خارجه فعلی دولت بایدن که هر از چندگاهی ترجیعبند کوتاه بودن زمان برای توافق در وین را تکرار میکند در جلسه تأیید صلاحیتش خطاب به سناتورهایی که از او درباره برجام سوال میکردند گفت که آمریکا با بازگشت به این توافق فاصله زیادی دارد.
این موارد را میتوان نشاندهنده این دانست که تصمیم برای کشدار کردن زمان بازگشت به برجام عامدانه از سوی آمریکا گرفته شده اما این کشور اکنون در تلاش است مشکلاتش را به روی ایران فرافکنی کرده و تهران را مقصر عدم پیشرفت سریع گفتوگوها نشان دهد.
از طرف دیگر، در دورهای قبلی مذاکرات وین، آنطور که حتی مقامهای کشورهای اروپایی و آمریکایی خودشان هم اعتراف کردهاند پیشرفتهای حاصلشده در بخش مربوط به تعهدات هستهای ایران بیشتر از پیشرفتهای مربوط به بخشهای مربوط به رفع تحریمها بوده؛ مسئلهای که نشان میدهد حرکت رو به جلوی مذاکرات به انعطافپذیری آمریکا در زمینه رفع تحریمها گره خورده است.
البته، در بحث بر سر زمان، مسئله نیز قابل انکار نیست که برای تهران نتیجه مهمتر از زمان است؛ چرا که ایران در تلاش است برجام را از که از نخستین روزهای اجرایی شدن آن در اثر سیاستهای آمریکا و کشورهای غربی به توافقی تهی از منافع اقتصادی برای تهران تبدیل شد در ریل یک توافق دوجانبه و متوازن قرار دهد.
در واقع، از منظر جمهوری اسلامی ایران، هر چند که رفع سریعتر تحریمها در اولویت قرار دارد اما اطمینان از «رفع موثر و واقعی» تحریمها نباید فدای «زمان» شود، آن هم با توجه به اینکه طرف غربی در ۶ سالی که از اجرای برجام گذشته نشان داده حاضر است با اهرم قرار دادن تمامی ابزارهای حقوقی و سیاسی خود اطمینان حاصل کند که چیزی غیر از رفع نمادین تحریمها عاید ایران نخواهد شد.
اگر برجام قرار است توافقی چندجانبه باشد -و نه قراردادی که بر اساس «بازی حاصل جمع صفر» طراحی شده- بایستی در بردارنده ساز و کارهایی برای تضمین برخورداری هر دو طرف از منافع وعدهداده شده باشد.
برای طرف غربی چنین ساز و کارهایی از همان ابتدا وجود داشته و به صورت کمی و با جزئیات توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش شده است. برای ایران، اما تا کنون مکانیسمی برای راستیآزمایی پایبندی طرف مقابل به تعهداتش وجود نداشته و غربیها هم نهایت سوءاستفاده را از این خلأ بردهاند.
دلیل اصرار ایران بر ضرورت در نظر گرفتن دو مکانیسم «راستیآزمایی رفع تحریمها» و «تضمین برای ماندگاری برجام» همین است که غربیها نتوانند رفتارهایی که از سال ۲۰۱۵ تا به حال داشتهاند را تکرار کنند.
پر واضح است که پر کردن این خلأ زمانبر خواهد بود و طرف مقابل اگر دغدغه زمان دارد باید سریعتر دغدغههای ایران در این زمینه را رفع کند: اقدامی که تا کنون انجام نشده و به جای آن جنجال آفرینیهای رسانهای در دستور کار طرفهای غربی قرار گرفته است.
ساعت ۹:۰۰
پرایس: حل نگرانی های واشنگتن درباره مسائل فرابرجام، لازمه لغو تحریمهاست
«ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بامداد سهشنبه به اظهارات «سعید خطیبزاده» همتای ایرانی خود درباره اینکه واشنگتن عامل تأخیر در حصول توافق در مذاکرات وین است، واکنش نشان داد.
پرایس در پاسخ به سوالی در اینباره گفت: «ما از ابتدا به طور مداوم این را گفتهایم که آماده بازگشت به اجرای کامل برجام هستیم. ما همچنین برای تلاشهای دیپلماتیک گستردهتر برای حلوفصل مسائل خارج از برجام و این پرونده هستهای خاص آماده هستیم».
به نوشته وبگاه وزارت خارجه آمریکا، وی توضیح داد که «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنان به انتقال پیامها بین واشنگتن و تهران ادامه میدهد و در تلاش است تا این مذاکرات را به نتیجه موفقیتآمیز برساند.
این دیپلمات آمریکایی ادامه داد: «ما قرار نیست علنی مذاکره کنیم، اما چیزی که میتوانیم بگوییم این است که اگر ایران خواهان لغو تحریمهاست که فراتر از برجام است، باید به نگرانیهای ما که فراتر از برجام است رسیدگی کنند».
پرایس طی اظهاراتی با تلاش برای گرهزدن رفع تحریمهای ایران به مسائل غیر برجام، مدعی شد: «اگر آنها نمیخواهند از این گفتگوها برای حلوفصل دیگر مسائل دوجانبه استفاده کنند، مطمئن هستیم که میتوانیم خیلی سریع درباره برجام به تفاهم برسیم و شروع به اجرای مجدد خود توافق کنیم».
پرایس: حل نگرانیهای واشنگتن درباره مسائل فراتر از برجام، لازمه لغو تحریمها است.
بر این اساس، وی با انداختن مجدد توپ به زمین ایران، افزود: «این تهران است که باید این تصمیم را بگیرد. هر طرف، هر کسی که مستقیماً در این گفتگوها شرکت داشته است، میداند که کدام طرف پیشنهادهای سازنده را روی میز گذاشته است، میداند کدام طرف مذاکره کرده و با حسن نیت انجام داده است، و میداند کدام طرف این مذاکرات را انجام نداده است».
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوالی درباره جو مذاکرات وین، گفت: «من فکر نمیکنم توصیف محیط مذاکرات برای ما مفید باشد. واقعاً فقط یک عنصر مهم است، و آن این است که آیا میتوانیم به یک بازگشت متقابل به انطباق برسیم یا نه، آیا میتوانیم از خط پایان عبور کنیم یا نه. در حال حاضر برای ما مشخص نیست که آیا میتوانیم به آنجا برسیم یا خیر. ما در مورد پیشرفت قابل توجهی که در هفتههای اخیر به دست آمده بود صحبت کردهایم. بدیهی است که ما اکنون چندین هفته است که در موقعیت متفاوتی قرار داریم».
پرایس بار دیگر با مطرح کردن راههای جایگزین آمریکا در صورت عدم حصول توافق، ادعا کرد: «به همین دلیل است که ما به طور مساوی برای سناریوهایی آماده میشویم که در آن بازگشت متقابل به پایبندی به برجام وجود دارد و سناریوهایی که در آن بازگشت متقابل به برجام وجود ندارد. ما اولی را بسیار ترجیح میدهیم، برجام و محدودیتهای قابل راستیآزمایی و دائمی که دوباره بر برنامه هستهای ایران اعمال میکند، داشته باشیم. اینکه ما بتوانیم به آنجا برسیم یا نه، این یک سوال برای ایران است».
وی سپس در پاسخ به سوالی درباره هشدارهای روز دوشنبه آیتالله «سید ابراهیم رییسی» رییسجمهور ایران به رژیم صهیونیستی، مدعی شد: «ما میدانیم که ایران، کشور اصلی حامی تروریسم در جهان است. حمایت این کشور از تروریسم، امنیت بینالمللی و شرکای ما را در سراسر منطقه و جاهای دیگر تهدید میکند».
پرایس: برای سناریوهای بازگشت به برجام و عدم بازگشت، آماده هستیم.
این دیپلمات آمریکایی ضمن تاکید بر تعهد واشنگتن به حفظ امنیت رژیم صهیونیستی، افزود: «ما این را به طرق مختلف و با همکاری متحدان و شرکای منطقهای خود از جمله اسرائیل نشان دادهایم. ما از هر ابزار مناسب برای مقابله با نقش بیثباتکننده سپاه در منطقه از جمله همکاری نزدیک با شرکای خود در اسرائیل استفاده خواهیم کرد».
پیش از این، یک منبع غربی مدعی شد ایران طی پیامی با واسطه به رژیم صهیونیستی، درباره بانک اهداف این رژیم که میتواند هدف قرار گرفته شود، هشدار داده است.
.
روز شصت و هشتم مذاکرات وین
ساعت ۱۲:۰۰
خطیب زاده: امروز توافقی در دسترس نداریم که درباره توافق صحبت کنیم
سعید خطیب زاده در پاسخ به سؤالی درباره مطلب منتشر شده در فضای مجازی مبنی بر اینکه در مذاکرات احیای برجام در دولت قبل بحث تحریم سپاه برطرف شده بود بیان کرد: موضوعات باقیمانده در گفتوگوهای وین برای همه به صورت روشن گفته شده است. ما در ۱۱ ماه منتهی به مذاکرات و قبل از تنفس اخیر همواره گفتیم تا زمانی به کلیت توافق نکردیم درباره چیزی توافق نکردهایم. امروز هم توافقی در دسترس نداریم که درباره توافق صحبت کنیم. موضوعاتی باقیمانده که به محض اینکه موضوعات تمام شود میتوانیم بگوییم کل متن توافق شده است و تا آن روز هم هر بخشی از متن امکان بالا و پایین شدن دارد.
خطیبزاده درباره اظهارات ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در خصوص آزادسازی منابع مسدود شده ایران در خارج از کشور گفت: آزادسازی منابع ایران و بازگشت پولهایی که از صادرات کالا و خدمات از ایران به کشورهای دیگر انجام شده، ربطی به هیچ کشور ثالثی ندارد و اینکه رژیم آمریکا امروز تلاش میکند درباره هر موضوع مربوط به ایران مداخله کند نشان میدهد تا چه حدی با ادعاهای بایدن و دولت ایشان فاصله دارد. آنچه ما انجام میدهیم در چارچوب منافع قطعی مردم ایران است هر چه صادر میکنیم تلاش میکنیم و پولش را برمیگردانیم کما اینکه تا امروز انجام دادیم.
وی افزود: درباره آزادسازی منابع اظهاراتی از سوی مقامات ایرانی بیان شد. سفری انجام شد و هیأتی آمد و درباره آزادسازی بخشی از منابع ایران توافقاتی انجام شد و همه در مسیر خود در حال پیگیری است و نه به آمریکا مرتبط است و نه اجازه میدهیم آمریکا به جزییات آن ورود کند.
وی همچنین در پاسخ به سؤال سی.ان.ان مبنی بر اینکه آیا در مذاکرات در ازای خروج نام سپاه از فهرست تروریستی تضمینی از ایران خواسته شده که پامپئو و برایان هوک مصون از انتقام سخت در پی ترور شهید سلیمانی باشند؟ گفت: اصل اساسی بعد از ترور بزدلانه سردار رشید ایران و اسلام سپهبد سلیمانی در سیاست خارجی شکل گرفت که مسببان، عاملان و مشاوران در این عمل بزدلانه بی کیفر نخواهند ماند و این یک اصل اصلی در سیاست خارجی ایران است که این افراد باید به پیشگاه عدالت آورده شوند.
خطیبزاده همچنین در پاسخ به سؤالی درباره اینکه بعد از ۲۰۲۳ طرفین به برجام متعهد باشند؟ بیان کرد: آنچه در وین در حال گفتوگو است با رعایت تمامی مفاد برجام است و قرار نیست در برجام هیچ تغییری انجام شود و دو سند برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ چارچوب و معیار سنجه و حرکت در گفتوگوها در وین بوده از جمله تایم لاینهایی که اشاره شده است.
وی همچنین درباره دستاوردهای وزارت خارجه طی هشت ماه گذشته نیز بیان کرد: وزارت خارجه در تمام شئون زندگی مردم تلاش خود را به صورت انجام داده است. امروز که با شما صحبت میکنم اگر روابط تجاری ما با برخی کشورها بیش از دو و نیم برابر شده اتفاق نمیافتاده مگر با تمرکزی که بر دیپلماسی اقتصادی شده است. امروز روابط ما با ترکیه، عمان، عراق و برخی کشورهای حوزه خلیج فارس و همچنین حوزه آسیای مرکزی و قفقاز از نظر آمار کمی رشدهای بسیار زیادی داشته است. در سال گذشته (۱۴۰۰) بیش از یک و سه دهم میلیارد یورو حجم تجارت ما با عمان بوده است. روابط تجاری ما با ترکیه نزدیک به دو و نیم برابر شده است و با عراق و دیگر کشورها نیز همین طور.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: امروز نفت ایران با فرض ادامه همین شرایط در ایران و گفتوگوها در وین، وضع اقتصاد ما از نظر ذخایر ارزی نسبت به همین نقطه در سال گذشته بسیار بهتر است. نفت فروش میرود و به میزانی که وزارت نفت میتواند تولید کند در بازارهای جهانی به فروش میرسد. در حوزه روابط ما با دیگر کشورها، اجرای سند جامع همکاری ۲۵ ساله با چین را آغاز کردیم. با بلوکهای اقتصادی و سیاسی منطقهای روابط خودمان را برقرار کردیم. سال گذشته در حوزه سلامت با بحران مواجه بودیم و دیپلماسی سلامت یکی از دستاوردهای وزارت خارجه است و این وزارتخانه نه در حوزه واکسن بلکه در حوزه تولید واکسن و خدمات، در همه اینها در کنار ملت بوده است و هر کجا نیازی بوده، وزارت خارجه حاضر بوده است.
خطیبزاده بیان کرد: وزارت امور خارجه تلاش میکند وظایف خودش را با همین دیپلماتها و جوانان که فرزندان ملت هستند با دقت جلو ببرد.
وی در پاسخ به سؤال دیگری درباره تصمیم ایران برای مذاکرات برجام و نشانهای دریافت نکردیم که آمریکا نمیخواهد پاسخ ایران را بدهد و ادعای برخی رسانههای آمریکایی مبنی بر اینکه واشنگتن بنا ندارد پاسخ ایران را بدهد و آیا این پیام را از طریق مورا دریافت کردهاید؟ بیان کرد: روابط ما در چارچوب گفتوگوهایی که در وین انجام میشود با اتحادیه اروپا به صورت عادی انجام میشود و رفت و برگشت پیامها بین تهران و واشنگتن از طریق انریکه مورا هماهنگ کننده گفتوگوها انجام میشود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره علت توقف مذاکرات و اینکه آیا تروریستی اعلام کردن سپاه از سوی آمریکا باعث این توقف شده است؟ اظهار داشت: موضوعات باقیمانده بین ایران و آمریکا بیش از یک موضوع است. اول از همه تأکید میکنم که پیامهایی که از طریق مورا طی چند هفته گذشته، قبل و بعد از سفرش به تهران انجام شده با راهحلهای حداقلی که باید اتفاق بیفتد تا توافقی را اعلام کرد فاصله دارد. واشنگتن مسؤول عقب افتادنهای مدام در پاسخ مناسب است.
خطیبزاده اضافه کرد: صرف دادن پاسخ کفایت نمیکند باید حداقلها برای دو موضوع رعایت شود. اول از همه تمامی عناصر و اجزای فشار حداکثری و کارزار فشار حداکثری باید از بین برود. آمریکا نمیتواند تمام انرژی و وقت همه ما را صرف این کند که بخشی از اجزای فشار حداکثری و میراث ترامپ را حفظ کند چه در مذاکرات برای خودش فکر کند به صورت دروغین اهرم درست کرده و چه فکر کند در آینده میتواند اهرمی داشته باشد. هر دو این تصورات باطل است. اجزای این فشار حداکثری باید کلا از بین برود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: نکته دوم این است که زنجیره انتفاع اقتصادی ملت ایران از برجام باید به صورت کامل دیده شود.
وی گفت: آنچه بین ما و آمریکا الان باقیمانده است در هر دو این قسمتها دچار نقص است. همچنان مطمئن نیستیم و طرفهای اروپایی هم که با ما به صورت جدی کار کردند و میکنند و روابط ما به صورت دقیق و صمیمی با آنها ادامه دارد، میدانند که اطمینان از اینکه انتفاع از چرخه اقتصادی ایران کامل شود لازمهاش این است که نکاتی که بین ما و آمریکا باقیمانده است، حل شود.
خطیبزاده همچنین در پاسخ به سؤالی خاطرنشان کرد: جو وین منفی نیست چون ایران و ۱+۴ همه کارهای خود را انجام دادند و منتظر پاسخ مناسب و پاسخی که آمریکا بتواند نگرانیها را در دو حوزهای که گفتم مرتفع کند. هماهنگ کننده برجام وظیفه خود را به خوبی انجام میدهد. ایران در مقاطعی که سختی در مذاکرات پیش آمده بیشترین ابتکار را داشته و الان با ابتکارات مختلف تلاش کردیم اطمینان لازم برای بازگشت صادقانه آمریکا و اجرای تعهدات توسط آنها صورت بگیرد. به نظر میآید واشنگتن سیاست تاخیر را در پیش گرفته و هر زمان آمریکا به چند موضوع باقیمانده پاسخ دهد به وین برمیگردیم. جو وین همچنان آماده توافق است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به خبرنگار اقتصادآنلاین به این سؤال با بیان اینکه تا چه زمانی قرار است منتظر پاسخ آمریکا بمانیم؟ و همچنین توافقات و گفتوگوهای ایران با اروپا در خصوص خودروسازی اظهار داشت: ایران نقشه دوم و سومش را از روز اول داشته و اقتصاد خودش را منوط و مشروط به گفتوگوها در وین نکرده است. روشن است رفع تحریم موضوع مهمی است و وزارت خارجه برای رفع تحریم با تمام جدیت وارد شده است و خنثی سازی تحریمها از جمله وظایف دولت و وزارت خارجه است. وزارت خارجه موضوع خنثی سازی تحریمها و اقتصاد تاب آور نسبت به تحریمها را به عنوان مفهوم مقوم در سیاست خارجی خود دنبال کرده است. این تاب آوری را در حوزههای مختلف دیدید. نه منتظر آمریکا و نه گفتوگوهای وین نبودیم.
وی افزود: ایران و ۱+۴ در چارچوب گفت وگوهای قبلی روابط خود را ادامه میدهند و ایران هم هیچکدام از اقدامات هستهای خود را متوقف نکرده است.
وی گفت که بازگشت به وین در سطح وزراست و اظهار داشت: ما هنوز متنی را توافق نکردیم و شاید هر تغییری در لحظه آخر صورت بگیرد ولی فعلا دستورکار در همین راستاست.
سخنگوی وزارت خارجه درباره متنی که برخی از نمایندگان ادعا میکنند نسخه توافق وین است نیز بیان کرد: ایران براساس رویه قطعی خود در حفظ محرمانگی که به مردم ایران مربوط است اقدام کرده است و درباره آنچه استناد شده است نمیتوانم اظهارنظر کنم. همه اجازه دهند در چارچوب حرفهای و اینکه نظام تعیین کرده کار جلو برود. شورای عالی امنیت ملی به شمول روسای قوا از جمله رییس مجلس راهبری مذاکرات را دارد. کمیتهای است که شخصیتهایی در آن هستند و درباره موضوع هستهای اعلام نظر میکنند و خطوطی را تعیین و وزارت خارجه اجرا میکند. امیرعبداللهیان در نشست اخیر با کمیسیون امنیت ملی کلیه موضوعات به صورت غیرهیجانی و غیر رسانهای پاسخ دادند و دوستان تلاش کنند منافع ملت ایران رعایت شود.
خطیبزاده در پاسخ به سؤال دیگری اظهار داشت: اینکه آمریکا دوست داشته باشد موضوعات انسانی و بشردوستانه مثل زندانیان باید در چارچوب خود اجرا شود و بدهی کشورها از جمله کره جنوبی موضوع دیگری است.
روز شصت و هفتم مذاکرات وین
ساعت ۹:۰۰
تصمیم سیاسی ایران و آمریکا همچنان در هاله ابهام!
بیشتر از یک ماه است که مذاکرات وین به تعویق افتاده است. هر چه زمان بیشتر می گذرد احتمال رسیدن به یک توافق کمتر و کمتر می شود. مخالفین برجام در داخل ایران و آمریکا به سنگ اندازی کرده اند و امکان به بن بست رسیدن ۱۱ ماه مذاکره در وین وجود دارد.
بیستم اسفند ماه ۱۴۰۰ تیمهای مذاکرهکننده از وین به پایتختهای خود بازگشتند. یک ماه است که اخبار در خصوص احیای پرونده برجام هر روز مبهمتر و بلاتکلیفتر میشود. مقامات بارها اظهار کردند که تعداد محدودی اختلاف باقی مانده است که نیاز به تصمیم سیاسی دو طرف دارد.
آنتونی بلینکن وزیرخارجه آمریکا هفتههای گذشته در گفتوگویی عنوان کرده بود که به حصول توافق در مذاکرات وین خوشبین نیست. اختلافات اصلی که تا به امروز در خصوص مذاکرات وین مشخص شده است، شامل حذف نام سپاه پاسداران از لیست تروریستی و گرفتن تضمین حقوقی از آمریکا است. دو موضوعی که بدون تصمیم سیاسی دو پایتخت به هیچ وجه قابل حل نیست.
این در حالی است که در میانه تعطیلات نوروزی هم انریکه مورا، هماهنگ کننده اتحادیه اروپا به تهران و واشنگتن سفر کرد و پیشنهاد ایران را به آمریکا ارائه داد. انتظار میرفت در چند هفته اخیر آمریکا پاسخی به پیشنهاد ایران ارائه کند. اما از آن زمان به نظر میرسد کاخ سفید پاسخی ارائه نخواهد کرد.
اما لارا روزن، روزنامه نگار آمریکایی امروز شنبه بیست و هفتم فروردین ماه در گزارشی نوشت: یک منبع نزدیک به مذاکرات گفته است که دولت بایدن ظاهراً تصمیمی برای ارائه پیشنهاد جدید در مقابل پیشنهاد ایران، برای چگونگی حل و فصل آخرین موضوعات باقی مانده برای احیای برجام به تهران ندارد.
علی واعظ، مدیر پروژه ایران در گروه بین المللی بحران نیز در این خصوص گفته است: «این بدان معناست که ایران یا به توافق میرسد و سپاه در لیست FTO باقی میماند یا توافقی نخواهد داشت. من همچنین بعید میدانم که ایران در این زمینه تسلیم شود.»
به نظر میرسد به نقطهای از مذاکرات وین رسیدهایم که دو طرف سعی دارند کمترین تاوان سیاسی را بدهند و تمایلی به پرداخت هزینه زیاد برای رسیدن به توافق نیستند. چون در هر صورت بر هر دو طرف این موضوع روشن است که توافق در خصوص احیای برجام نیز ممکن است طولانی مدت نباشد.
گره نخوردن اقتصاد به برجام
اگرچه مقامات دولت سیزدهم سعی دارند به هر نحوی اعلام کنند که اقتصاد کشور به برجام گره نخورده است اما از زمان توقف مذاکرات در هتل کوبورگ بازار ارز و طلا نوساناتی داشته و همگام با بازارهای جهانی، کالاهای اساسی هم روند صعودی در پیش گرفتهاند.
حتی محمد مرندی، کارشناس مسائل آمریکا گفته است: «اگر میخواهیم یک توافق قویتر و مفیدتری داشته باشیم باید در شرایطی مذاکره کنیم که طرف مقابل حس کند ایران قدرتمند است؛ بهترین کار هم برای اینکه بتوانیم خودمان را قدرتمند نشان دهیم این است که اقتصاد کشور را به مذاکرات گره نزنیم.»
این در حالی است که با هر خبر در خصوص روند مذاکرات وین بازار واکنشی نشان میدهد. باید دید در صورت شکست مذاکرات، بازار چه واکنشی نشان خواهد داد؟
مخالفان برجام بیش از دیگر گروهها سعی دارند برجام را از روند سیاست و اقتصاد ایران دور بدانند. با این حال تا به امروز شرایط به گونهای دیگر رقم خورده است.
آزادسازی ارزهای بلوکه شده
چهارشنبه گذشته حسین امیرعبداللهیان، وزیرخارجه ایران در خصوص آزادسازی بخشی از پولهای بلوکه شده ایران گفت: توافقی در خصوص آزادسازی بخشی از اموال ما به وجود آمده و تفاهمات اولیه برای این موضوع صورت گرفته است.»
اما ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گزارشهای متعدد درباره آزادسازی پولهای بلوکه ایران در کشورهای مختلف نادرست خواند.
علی قلهکی، فعال رسانهای اصولگرا درباره این تناقضات گفته است: سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نکته جدید و متفاوتی در مورد آزادسازی منابع ایران نگفته است. وزیر خارجه و منابع خبری ایران نگفته بودند منابع مسدودی آزاد شده، بلکه از توافق برای آزادسازی خبر دادند و اتفاقا سفر هیات منطقهای هم برای بررسی جزئیات این موضوع بوده، موضوعی که ند پرایس هم رد نکرده است! روند مذاکرات برای آزادسازی منابع ارزی ایران مستقل از برجام بوده و سخنگوی وزارت خارجه آمریکا خواسته آن را به مذاکرات فعلی گره بزند.
از سوی دیگر علی واعظ، مدیر بخش ایران در گروه بینالمللی بحران در بخشی از گفتوگوی خود با برنامه موازنه در اقتصادآنلاین در مورد آزادسازی پولهای بلوکه شده ایران اظهار کرد: «من گمانم این است که این به نوعی گفتار درمانی است به قصد اطمینان بخشی به بازار ارز در ایران...»
هنوز مشخص نیست که آزادسازی کدام پولها مد نظر است و تا چه اندازه به مذاکرات وین مربوط میشود.
مخالف برجام در آمریکا
مقامات آمریکایی در قبال توافق با ایران رویکردی کاملاً دوگانه دارند و برخی از پیشرفت و رسیدن به توافق سخن میگویند و برخی از دور بودن احتمال رسیدن به توافق نهایی حرف میزنند.
با این حال مخالفان احیای برجام در واشنگتن دست به کار شدهاند. فشارهای داخلی مخالفان بایدن و طرفداران اسرائیل باعث شد تا پیشرفت مذاکرات متوقف شود. برای نمونه کلاودیا تنی، عضو جمهوریخواه کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا در این باره گفته است: چنانچه دولت بایدن، توافق حاصلشده بر سر برجام را برای انجام بررسیهای لازم به کنگره ارائه ندهد، این توافق باطل و بیاثر خواهد شد.
قانونگذاران آمریکایی که عمدتاً از حزب جمهوریخواه هستند در چند ماه گذشته به طرق مختلف تلاش کردهاند تا مخالفتهای سیاسی خود را با برجام به شکل علنی ابراز کنند. شرایط به گونهای پیش رفته که پرونده احیای برجام، همچنان بلاتکلیف در هتل کوبورگ باقی مانده است و همزمان اینگونه به نظر میرسد که گذر زمان نیز باعث به بن بست رسیدن مذاکرات میشود.
روز شصت و ششم مذاکرات وین
ساعت ۱۸:۱۲
تا توافق نشود اطلاعات پایگاه های هسته ای نزد ما میماند
بهروز کمالوندی، معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران در گفتگویی درخصوص انتقال برخی تاسیسات هسته ای از مجموعه تسای کرج به نطنز، گفت: برای توسعه و تولید ماشین های سانتریفیوژ، تامین و امنیت برنامه های کلی داریم از همین رو متاسفانه به دلیل عملیات تروریستی که علیه تسای کرج صورت گرفت مجبور به تشدید تدابیر امنیتی شدیم که بخش مهمی از این ماشین ها را جابه جا کردیم و باقی مانده را نیز به نطنز و اصفهان منتقل کردیم. به عبارت دیگر ماشین های تولید قطعات سانتریفیوژ به دلیل اهمیت بالایی که دارد به مکانی امن تر جابه جا شدند و اکنون نیز در حال کار می باشد.
وی در گفتوگو با شبکه العالم با بیان اینکه آژانس بین المللی انرژی اتمی در دو مرحله نیز گزارش داده است تاکید کرد: نخست در زمان انتقال این دستگاه ها و دیگری در مرحله دوربین ها و شروع به کار آن ها که با توجه به ابهاماتی که مطرح شده بود ما توضیحاتی ارائه دادیم که اقدامات صورت گرفته در چارچوب توافقات است و همین طور نظارت ها وجود دارد اما تا زمانی که توافقی صورت نگیرد اطلاعات نزد ما می ماند و احتمالا حذف می شود.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره سفر گروسی به تهران و مذاکرات وین نیز اظهار کرد: مذاکرات را وزارت خارجه دنبال می کند، در بخشی از مذاکرات در یک یا دو ماه گذشته موضوع مسائل باقی مانده پادمانی هم مطرح بود که بنده سفر کردم و ملاقات هایی هم داشتیم، در نهایت به چارچوبی رسیدیم تا موضوعات با سرعت حل و فصل شود که در راستای آن بیانیه ای 4 بندی منتشر شد که سه بند آن اجرا شده است در واقع اواسط اجرای بند سوم هستیم بعد از آن عملا زمینه برای ارائه گزارش آژانس به شورای حکام در ماه ژوئن فراهم می شود، این در واقع زمان بندی بود که صورت گرفته و اصرار ما هم این بود تا قبل از ژوئن و زمان گزارش آژانس منتشر شود. انتظار ما این است که اگر تفاهمی باشد عملا نباید سوالی در رابطه با مسائل گذشته باقی بماند.
وی خاطرنشان کرد: مذاکره ای در رابطه با موضوعات فنی در حال حاضر نداریم اگر چه ممکن است بعضی مسائل کوچک باقی مانده باشد که در حال برطرف شدن است.
ساعت ۱۷:۴۵
حذف سپاه از فهرست تروریستی را دنبال میکنیم
عباس زاده سخنگوی کمیسیون امنیت ملی درباره وجود نام سپاه در فهرست SDGT خزانه داری آمریکا، بیان کرد: «ما در حال پیگیری تمام این موارد هستیم. بحث هم تنها محدود به سپاه نیست چرا که هر نهادی بالاخره با بخشی از اقتصاد کشور کار میکند. نهادهای ما را تحریم کردند و قرار بود تحریمها را رفع کنند اما زیر تعهد و امضای خود زدند. ما دنبال رفع تحریم همه نهادها هستیم و سپاه هم یکی از آنهاست.»
محمد عباس زاده در پاسخ به پرسشی مبنی بر وجود نام سپاه در لیست سیاه وزارت خزانه داری آمریکا در کنار لیست وزارت خارجه آمریکا، گفت: «اتفاقا ما در حال پیگیری تمام این موارد هستیم. چرا که طرف مقابل تحریمها را به گونهای تنظیم کرده است که اگر ممری را باز کند، از جای دیگر آن را ببندند. وقتی ما میگوییم راستیآزمایی میکنیم یعنی اینکه آیا عملا رفع تحریم صورت گرفته است یا خیر. نمیتوانیم در بخشی یک بندی را باز کنیم ولی چند بند دیگر را به پای یک نهاد ببندیم. همین را هم پیگیری میکنیم.»
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس افزود: «ما در مذاکرات به دنبال این هستیم که همه نهادهای جمهوری اسلامی که تحریم شدهاند و در اینگونه لیستها قرار گرفتهاند، خارج شوند. در واقع حرف ما با غربیها دقیقا همین است. بحث هم تنها محدود به سپاه نیست چرا که هر نهادی بالاخره با بخشی از اقتصاد کشور کار میکند. در حال حاضر بنده تحریم هستم ولی تحریم شخص چندان تاثیری ندارد و نهایتش این است که نمیتواند به اروپا برود. ولی وقتی نهادی تحریم میشود، این نهاد کار عمرانی میکند، از بازار چیزی تهیه میکند و ارائه میدهد و همچنین کارمند و کارگر دارد و این امر بالاخره در بخشی از اقتصاد جامعه اخلال ایجاد میکند.»
عباسزاده تاکید کرد: «به دنبال این هستیم که همه نهادهای عمومی، دولتی و حکومتی که به صورت ناعادلانه، غیرقانونی و غیرمنطقی مورد تحریم اتحادیه اروپا و امریکا قرار گرفتهاند، همانطور که در برجام هم پیشبینی شده است، رفع تحریم شوند. فقط هم بحث سپاه مطرح نیست. به تعبیری در قبال دادن اجازه فراپادمانی در فعالیتهای هستهای و محدودیتهایی که اعمال میشود، طبیعیست که ما به دنبال برداشتن تمام تحریمهای ظالمانه باشیم، این حق منطقی ماست. کشور ما را تحریم کردهاند، دارو به ما ندادهاند، مواد لازم برای ساخت داروی بیماران صعب العلاج و اقشار آسیب پذیر را نداریم و در حقیقت یک ملت را تحریم کردهاند و این ظلم بزرگی است.»
وی در پایان عنوان کرد: «ما به دنبال امتیاز خاص و اضافهای نیستیم بلکه تنها میخواهیم که ظلم نکنند. نهادهای ما را تحریم کردند و قرار بود تحریمها را رفع کنند اما زیر تعهد و امضای خود زدند. ما دنبال رفع تحریم همه نهادها هستیم و سپاه هم یکی از آنهاست.»
عضو هیئت رییسه کمیسیون امنیت ملی: حذف سپاه از فهرست FTO را دنبال میکنیم، حتی به قیمت تحریمها و تمامی مواردی که فکر می کنند
یعقوب آقازاده عضو هیئت رییسه کمیسیون امنیت ملی مجلس در پاسخ به پرسشی مبنی وجود نام سپاه در لیست سیاه وزارت خزانه داری آمریکا در کنار لیست وزارت خارجه آمریکا، گفت: «سپاه پاسداران از استوانهها و پایههای اصلی دفاعی نظام ما محسوب میشود. در حقیقت سپاه به منزله ارگان نظامی، امنیتی و دفاعی کشور است و به هیچ وجه قرار نیست که در این موضوع تیم مذاکرهکننده کشور ما کوتاه بیاید. این مهم را هم تیم مذاکرهکننده و هم وزارت امور خارجه ایران به صراحت به طرف مقابل و کشورهای اروپایی اعلام کرده است.»
نماینده مردم سلماس در مجلس تاکید کرد: «باید نیروی مسلح سپاه که سازمان دفاعی و تشکیلات نظامی ما را تشکیل میدهد، از لیست سازمانهایی که مطرح کردید حذف شود. تفاوتش هم در این است که پایه امنیتی کشور ما را سپاه تشکیل میدهد و این امر به هیچ وجه نه قابل مذاکره و نه قابل معامله است. طرفهای اروپایی و امریکایی باید این را قبول کنند که سپاه ارگان نظامی کشور جمهوری اسلامی است و شرط ما را باید بپذیرند. در این خصوص هیچگونه معاملهای هم نخواهد شد.»
آقازاده تصریح کرد: «حتی به قیمت تحریمها و تمامی مواردی که فکر می کنند، این موضوع را دنبال می کنیم. به آنها هم به صورت قانونی و در راستای پروتکلها و معاهدات بینالمللی کاملا گفته شده است و این به هیچ وجه قابل مذاکره و قابل گذشت نیست.»
ساعت ۱۳:۰۰
آمریکا پیشنهاد جدیدی برای ایران ندارد
لارا روزن روزنامه نگار آمریکایی در خبرنامه خود به نام «دیپلماتیک» نوشت: یک منبع نزدیک به مذاکرات گفت که دولت بایدن ظاهراً تصمیم گرفته است که در مقابل پیشنهاد ایران، پیشنهاد جدیدی را که حاوی ایدههایی برای چگونگی حل و فصل آخرین موضوعات باقی مانده برای احیای برجام است، به تهران ارسال نکند.
این مقام ارشد دولت، که به شرط عدم افشای نامش سخن میگفت، امروز (۱۵ آوریل) به من گفت: «رییسجمهور روشن کرده است که آنچه را که به نفع امنیت ایالات متحده است، انجام خواهد داد و مسئولیت واقعاً در این مرحله بر عهده ایران است، به ویژه در این موضوع.»
هفته ی گذشته انتظار میرفت که ایالات متحده پاسخی به پیشنهاد ایران که توسط انریکه مورا، هماهنگ کننده اتحادیه اروپا، آورده شد، ارائه کند. پیشتر گزارش دادم که اتحادیه اروپا همچنان منتظر پیشنهاد جدید ایالات متحده است. از آن زمان، ظاهراً کاخ سفید تصمیم گرفته است که پاسخی ارائه نکند.
علی واعظ، مدیر پروژه ایران در گروه بین المللی بحران، امروز به من گفت: «فضای سیاسی برای ارائه یک پیشنهاد جدید در چند هفته گذشته به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.»
واعظ ادامه داد: «این بدان معناست که ایران یا به توافق میرسد و سپاه در لیست FTO باقی میماند یا توافقی نخواهد داشت». وی تصریح کرد: «من همچنین بعید میدانم که ایران در این زمینه تسلیم شود.»
یک منبع نزدیک به مذاکرات گفت: «من فکر میکنم این بخش سیاسی دولت است که تمایلی به پرداخت هزینه ندارد و از هزینههای استراتژیک میانمدت و بلندمدت سیاسی و درازمدت فروپاشی برجام آگاه نیست.»
واعظ گفت که از اینکه دولت آمریکا راه حل میانی احتمالی مثل حذف سپاه از لیست و قراردادن سپاه قدس در لیست FTO را در نظر نمیگیرد، ناامید است.
دولت بوش نیروی قدس سپاه پاسداران را در سال ۲۰۰۷ در لیست سیاه وزارت خزانه داری قرار داد. دولت ترامپ کل سپاه را در لیست سیاه خزانه داری و سپس لیست سیاه وزارت خارجه قرار داد.
روز شصت و پنجم مذاکرات وین
ساعت ۱۷:۳۰
مرندی: بهترین کار برای رسیدن به توافقی قوی تر این است که اقتصاد را به مذاکرات گره نزنیم
کارشناس مسائل آمریکا گفت:دولت بایدن جسارت لازم را برای بدست آوردن یک توافق از دست داده؛ ولی با توجه به جنگ اوکراین و مشکلات روزافزون آمریکاییها و اروپاییها، توقف مذاکرات به زیان آمریکاست بیش از آن که به زیان ایران باشد.
وی با بیان اینکه در ادبیات رییس جمهور قبل مشهود بود که این مسئله رعایت نمیشود، عنوان کرد: در روند مذاکرات لازم است طرف مقابل حس نکند که برای امتیازگیری در مذاکرات، با سختگیری و کارشکنی میتواند سوء استفاده کند.
برای دستیابی به توافق خوب باید باید از موضع قدرت وارد شد
این کارشناس مسائل آمریکا تاکید کرد: اگر میخواهیم یک توافق قویتر و مفیدتری داشته باشیم باید در شرایطی مذاکره کنیم که طرف مقابل حس کند ایران قدرتمند است؛ بهترین کار هم برای اینکه بتوانیم خودمان را قدرتمند نشان دهیم این است که اقتصاد کشور را به مذاکرات گره نزنیم.
مرندی در تشریح اینکه دیپلماسی به سمت خوبی حرکت میکند، گفت: اخیراً رابطه کشور با کشورهای همسایه بهبود یافته و اکنون نیز در شرایطی قرار داریم که مذاکرات معطل تصمیم آمریکاییهاست؛ آمریکاییها در اواخر مذاکرات ناگهان رفتار و جهتگیریشان را تغییر دادند و فعلاً مذاکرات متوقف شده است.
وی در پاسخ به این سوال که دلیل «اصلیترین دلیل تغییر رفتار آمریکاییها چیست؟»، گفت: فشارهای داخلی مخالفین بایدن و طرفداران اسرائیل باعث شد تا آهنگ پیشرفتی که به ویژه در آخر مذاکرات دیدیم، متوقف شود.
استاد دانشگاه تهران در توضیح تغییر رفتار طرف آمریکایی افزود: شاید از قبل هم یک نشانههایی بود، افرادی از تیم آمریکایی استعفاء کردند و رفتند؛ معلوم بود در داخل آمریکا اختلافات قابل توجهی بر سر شیوه مذاکره تیم آمریکایی وجود داشت.
محمد مرندی ادامه داد: این مسئله نهایتاً به جایی رسیده است که دولت بایدن جسارت لازم را برای بدست آوردن یک توافق از دست داده؛ ولی با توجه به جنگ اوکراین و مشکلات روزافزون آمریکاییها و اروپاییها، توقف مذاکرات به زیان آمریکاست بیش از آن که به زیان ایران باشد.
وی با بیان اینکه ایران در حال حاضر نفت خود را با قیمت کامل میفروشد و ارز حاصل از آن هم وارد کشور میشود، تصریح کرد: عقلانیترن کار برای آمریکاییها این است که لجاجت، زیاده خواهی و ترس از مشکلات داخلیشان را کنار بگذارند و کار را تمام کنند.
فعال رسانهای اصولگرا: آمریکا میخواهد آزادسازی منابع ارزی را به مذاکرات گره بزند
"ند پرایس" سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت:گزارش های متعددی درباره آزادسازی پول های بلوکه ایران در کشورهای مختلف و همچنین آزادسازی زندانیان آمریکایی در ایران منتشر شده که این گزارش ها و اطلاعات منتشر شده، نادرست است.
وی افزود: دو مسیر موازی در قبال ایران وجود دارد، یکی در چارچوب مذاکرات وین برای بازگشتی دوجانبه به اجرایی شدن کامل برجام و دیگری آزادسازی تمام چهار شهروند آمریکایی که در ایران زندانی شدهاند."
علی قلهکی، فعال رسانهای اصولگرا در این باره گفت: سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نکته جدید و متفاوتی در مورد آزادسازی منابع ایران نگفته. وزیر خارجه و منابع خبری ایران نگفته بودند منابع مسدودی آزاد شده، بلکه از توافق برای آزادسازی خبر دادند و اتفاقا سفر هیات منطقه ای هم برای بررسی جزئیات این موضوع بوده، موضوعی که ند پرایس هم رد نکرده است!
قلهکی اضافه کرد: روند مذاکره آزادسازی منابع ارزی ایران مستقل از برجام بوده و سخنگوی وزارت خارجه آمریکا خواسته آن را به مذاکرات فعلی گره بزند.
۱۲:۰۰
اسراییل با دولت بایدن در زمینه توافق هستهای اختلاف دارد
سفیر رژیم صهیونیستی در واشنگتن در اظهاراتی با تکرار مواضع کارشکنانه این رژیم در زمینه توافق هستهای، بیان کرد که این رژیم خواهان توافقی «طولانیتر و قویتر» با ایران در زمینه برنامه هستهای ایران است.
به گزارش ایسنا به نقل از پایگاه خبری المانیتور، مایکل هرتزوگ، سفیر رژیم صهیونیستی در آمریکا در یک نشست خبری به میزبانی المانیتور در واشنگتن، درباره احیای توافق هستهای گفت که رژیم صهیونیستی نگران است متحمل پیامدهای احیای توافق هستهای با ایران باشد، بدون این که این توافق بر پایه شروط توافق اصلی پیش برود.
هرتزوگ اظهارکرد که رژیم صهیونیستی از توافقی «طولانیتر و قویتر» حمایت خواهد کرد، عنوانی که پیشتر توسط دولت بایدن برای تشریح برنامهها در زمینه توافقی جامعتر جهت پرداختن به برنامه موشکی ایران استفاده شده بود.
او ادامه داد: «اما دیگر صحبتی از "طولانیتر و قویتر" نمیشنویم.»
سفیر رژیم صهیونیستی در واشنگتن در این باره گفت: ما از نتیجهای دیپلماتیک که موجب بازگردانی قابل توجه توانمندیهای هستهای ایران برای مدتی طولانی شود، حمایت خواهیم کرد. نگرانی ما این است که توافق مذاکره شده مطابق این معیارها نباشد.
هرتزوگ در راستای مواضع کارشکنانه رژیم صهیونیستی در جریان اجرایی شدن توافق هستهای مطرح کرد: (ایران) یا باید با نتیجه دیپلماتیکی روبهرو شود که ما هم بتوانیم با آن کنار بیاییم یا با بازدارندگیای مواجه شود که نتواند از حد فراتر برود.
او درباره اختلافات میان رویکرد رژیم صهیونیستی با دولت بایدن در زمینه احیای توافق هستهای، گفت: نمیتوانم گله کنم که حرفمان شنیده نمیشود. ما به خوبی میدانیم که اختلاف داریم، اما گفتمانمان ادامه دارد.
به گزارش ایسنا، ادعاهای سفیر رژیم صهیونیستی در آمریکا درباره توافق هستهای در پی این مطرح میشود که مذاکرات وین در مورد احیای این توافق، در پی برخی تحولات اخیر در مناسبات سیاسی بینالمللی در پی حمله روسیه به اوکراین، اعمال تحریمهای متعدد واشنگتن علیه روسیه و کشمکشهای تهران-واشنگتن بر سر برخی مسائل باقی مانده در مذاکرات، اخیرا تا اطلاع ثانوی متوقف شد.
با روی کار آمدن دولت جو بایدن در ژانویه ۲۰۲۱ و در اولویت قرار گرفتن احیای توافق هستهای از طریق بازگشت آمریکا به توافق و لغو تحریمهای ایران در دولت او، واشنگتن از مارس همان سال به مذاکرات وین در راستای احیای توافق پیوست. البته تا کنون، مذاکرات مستقیمی میان ایران و آمریکا انجام نشده و از طریق نمایندگان کشورهای کمیسیون مشترک برجام در جریان مواضع یکدیگر قرار گرفتهاند.
رژیم صهیونیستی با در پیش گرفتن رویه سابق در قبال برنامه هستهای ایران از جمله در زمان روی کار بودن دولت باراک اوباما که آمریکا به توافق هستهای ایران پیوست و در دولت دونالد ترامپ که این کشور از توافق خارج شد، سعی در کارشکنی در روند مذاکرات وین و منصرف کردن متحدان آمریکایی و اروپاییاش از احیای توافق داشته است، اما با این وجود، دولت آمریکا تاکید داشته است اولویت این کشور در پیش گرفتن دیپلماسی و بازگشت دوجانبه با ایران به پایبندی کامل به توافق هستهای است.
محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران اخیرا در یک نشست خبری در این باره گفت: مادامی که رژیم صهیونیستی تولید اسناد جعلی می کند، خرابکاری می کند و عملیات تروریستی انجام می دهد و این یک جریانی است که نه محکوم می شود نه سرکوب می شود و کسی با آن مقابله نمی کند طبیعی است که این یک نبرد است بین دو جریان حق و باطل. ما در این راستا اهدافی که داریم طی می کنیم و اسیر این نوع غوغاسالاریها نمی شویم. در یکی از اسنادی که ادعا شده به اورانیومی اشاره شده در یکی از سایت ها که اصلا در ایران وجود ندارد. ما امیدواریم با توافقی که با آژانس داشتیم و مراحلی که تعیین شده است پیش رویم.
وی یادآور شد که یک مکان مورد نظر آژانس ابهاماتش رفع شده است و سه مکان دیگر مذاکراتش در حال بررسی است و باید تا پایان خرداد پایان دهند. آنها (آژانس) خودشان هم می دانند که این اسناد جعلی است و پایه و اساسی ندارد.
اسلامی تصریح کرد که «ما اسنادی را ۲۹ اسفند ۱۴۰۰ فرستادیم و آنها را بررسی کردند و نمایندگان اژانس احتمالا باید به ایران بیایند تا جمعبندی نهایی شود.
۹:۱۵
پرایس: هیچ پیشرفتی در مذاکرات بر سر برجام نکرده ایم که اعلام کنیم
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، گفتوگو درباره آزادی زندانیان را تایید کرد و گفت که این مذاکرات به موازات مذاکرات هستهای در حال انجام است و ایالات متحده «با نهایت فوریت» به هر دو گفتوگو می پردازد.
ایالات متحده اظهارات برخی رسانه های ایران مبنی بر دستیابی به توافقی برای آزادسازی 7 میلیارد دلار از منابع مالی تهران در خارج از کشور را تکذیب کرد.
به گزارش «انتخاب»؛ ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، گفتوگو درباره آزادی زندانیان را تایید کرد و گفت که این مذاکرات به موازات مذاکرات هستهای در حال انجام است و ایالات متحده «با نهایت فوریت» به هر دو گفتوگو می پردازد.
پرایس ادامه داد که همه تحریمهای ایالات متحده «تا زمانی که ما قادر به بازگشت متقابل» به برجام نباشیم، باقی میمانند.
وی به خبرنگاران گفت: «واقعیت این است که متأسفانه ما هیچ پیشرفتی برای اعلام در رابطه با مذاکرات خود نداریم.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اضافه کرد: «در این مرحله، هیچ یک از این مذاکرات با موفقیت به نتیجه نرسیده است.»
ساعت ۹:۰۰
آمریکا نباید به برجام بازگردد
۴۶ فرمانده بازنشسته آمریکایی در تدام هراس تندروها در این کشور از بازگشت احتمالی دولت دموکرات جو بایدن به برجام، خواستار عدم بازگشت دولت وی به توافق هسته ای با ایران شدند.
۴۶ فرمانده بازنشسته آمریکایی در نامه ای به جو بایدن رییس جمهوری آمریکا بدون اشاره ای به بدعهدی کشورشان و شکست سیاست فشار حداکثری، مخالفت خود را با مذاکرات وین برای بازگشت احتمالی به برجام ابراز کردند.
در این نامه که با هماهنگی موسسه یهودی برای امنیت ملی آمریکا نوشته شده، آمده است: در اوکراین، شاهد وحشت حمله بی رحمانه یک کشور به همسایه خود هستیم که با تهدید سلاح های هسته ای سایر جهان را مجبور به نظاره از حاشیه کرده است.
آنها مدعی شدند: توافق جدید با ایران که مذاکرات در مورد آن در جریان است و روسیه نقشی محوری در ایجاد آن ایفا کرده است، به دولت حامی تروریسم در جهان این امکان را می دهد که سایه هسته ای خود را بر خاورمیانه بیفکند.
مقامات بازنشسته نظامی از تصمیم دولت بایدن برای ورود مجدد به توافق هستهای با تهران ابراز نگرانی و ادعا کردند این اقدام میتواند موقعیت آمریکا را برای پاسخگو ساختن ایران تضعیف کند.
چارلز والد ژنرال بازنشسته نیروی هوایی آمریکا که قبلا به عنوان معاون مرکز فرماندهی آمریکا در اروپا نیز خدمت کرده، گفته است که از یافتن راه حلی دیپلماتیک برای مساله هسته ای در خاورمیانه حمایت می کند اما استدلال کرد که هیچ توافقی بهتر از یک توافق بد نیست.
وی در گفتگو با فاکس نیوز با تکرار ادعاها علیه برنامه صلح آمیز هسته ای ایران ادعا کرد: توافق ایده خوبی است. ما با دیپلماسی و توافقی منصفانه موافقیم که به ایران اجازه نمیدهد سلاح هستهای و سیستمهای حمل آنها را داشته باشد که پویایی در خاورمیانه بهویژه برای اسرائیل را تغییر دهد.
جونی ارنست، سناتور جمهوریخواه آمریکایی نیز با استناد به نامه این فرماندهان بازنشسته در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: در زمانی که روسیه به تهاجم غیر قانونی خود به اوکراین ادامه می دهد و دشمنان ما جسور تر شده اند، انجام مذاکره برای یک توافق هسته ای جدید ایران، کار اشتباهی است. ۴۶ فرمانده بازنشسته در این مورد توافق دارند.
گفتنی است"کلاودیا تنی" عضو جمهوریخواه کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا نیز در مقاله ای در نشریه نیوزویک نوشته است: بزرگ ترین راز دولت جو بایدن این است که هیچ تصمیمی برای شرکت دادن کنگره در جریان مذاکرات ندارد. حضور کنگره در این مذاکرات تنها یک حسن نیت حرفه ای نیست بلکه قانون آن را الزامی کرده است. تحت قانون بررسی توافقنامه هسته ای ایران، رییس جمهور آمریکا ملزم به ارائه هر توافق هسته ای با ایران به کنگره است.
این نماینده تندروی آمریکا دولت بایدن را تهدید کرد: اگر دولت کنونی آمریکا بخواهد این قانون را نقض کند و یک توافق که با نقش روسیه امضا شده است را برای بازبینی به کنگره ارائه ندهد، این توافق بی اعتبار و باطل است.
این قانونگذار جمهوریخواه آمریکایی در ادامه تهدیدهای خود افزود: ایران می داند توافقی که از حمایت گسترده هر دو حزب در آمریکا برخوردار نباشد دوام نخواهد داشت.
این مخالفت ها و ادعاها در حالی است که "یائل لمپرت" دستیار موقت وزیر خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک در نشستی در جامعه یهودیان آمریکا گفته است: درک می کنم تعدادی ممکن است در خصوص بازگشت به توافق نگرانی های جدی داشته باشند، به این نگرانی ها احترام می گذارم. با انتقادها آشنا هستم اما منتقدان ما جایگزینی برای برجام ندارند.
در حالیکه مذاکرات وین به منظور تصمیم گیری سیاسی آمریکا دچار وقفه شده است، برخی قانونگذاران جمهوریخواه و تندروی آمریکا در هراس از بازگشت احتمالی کشورشان به برجام و لغو تحریم ها علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در تقلا برای ارائه طرح های ضد ایرانی هستند.
اظهارات و طرح های ضد ایرانی در حالی است که اکثر سیاستمداران و مقامات جهان از جمله سیاستمداران آمریکایی معتقدند تئوری دونالد ترامپ رییس جمهوری سابق آمریکا در مورد خروج از برجام و انجام توافق قوی تر با ایران از طریق تحریم های سخت و سیاست فشار حداکثری اشتباه بود و شکست خورده است.
ترامپ در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ به طور یکجانبه از توافق هستهای ایران که مورد تایید قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد بود، خارج شد.
به دنبال شکست ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ ریاست جمهوری آمریکا، جو بایدن نامزد دموکرات ها توانست با کسب بیشترین آرای الکترال ریاست جدید کاخ سفید را بر عهده بگیرد و ضمن اعتراف به اینکه سیاست فشار حداکثری ترامپ شکست خورده گفت قصد دارد واشنگتن را به برجام بازگرداند اما به رغم ادعاهای خود در مورد بازگشت به برجام در صورت پیروزی در انتخابات، تاکنون هیچ اقدام موثری در این مورد انجام نداده است.
دور هشتم مذاکرات رفع تحریمها که از ششم دیماه سال گذشته آغاز شد، ۲۰ اسفند ۱۴۰۰ به پیشنهاد مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا وارد یک دوره تنفس شد و مذاکره کنندگان برای مشورتهای سیاسی به پایتختهای خود بازگشتند. قریب به اتفاق کشورهای مشارکت کننده در گفت وگوها، خواهان جمعبندی سریعتر مذاکرات هستند اما دستیابی به توافق نهایی در انتظار تصمیمات سیاسی ایالات متحده آمریکا در خصوص چند موضوع باقیمانده مهم و کلیدی است.
جمهوری اسلامی ایران میگوید که اگر طرف آمریکایی واقعبینانه عمل کند، امکان دست یابی به توافق در وین وجود دارد. توافق مد نظر ایران سندی است که تحریم ها به صورت حداکثری رفع شود و منطقه هم از اجرای آن بهرهمند شود.
روز شصت و چهارم مذاکرات وین
ساعت ۲۱:۰۰
برجام در صورت عدم ارجاع به کنگره باطل و بیاثر میشود
«کلاودیا تنی»، عضو جمهوریخواه کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا گفته چنانچه دولت «جو بایدن»، توافق حاصلشده بر سر برجام را برای انجام بررسیهای لازم به کنگره ارائه ندهد، این توافق «باطل و بیاثر» خواهد شد.
تنی در یادداشتی که امروز پنجشنبه در وبسایت مجله «نیوزویک» نوشته از امتناع «رابرت مالی»، نماینده ویژه دولت بایدن در امور ایران از حضور در جلسات استماع کنگره انتقاد کرده و مدعی شده او در حال مخفی کردن چیزی از نهاد قانونگذار آمریکا است.
او در این یادداشت نوشته است: «در حالی که با نزدیک شدن به دومین سال ریاستجمهوری بایدن به احتمال حصول یک توافق هستهای شکستخورده دیگر با ایران نزدیک و نزدیکتر میشویم رابرت مالی هنوز از حضور در جلسه استماع علنی در کنگره برای ارائه اطلاعات به روز به مردم درباره مذاکرات خودداری کرده است.»
کاودیا تنی مدعی شده است: «گزارشها از وین این علامت را میدهند که توافق جدید ممکن است قریبالوقوع باشد و این توافق حتی ممکن است از توافق اولیهای که مالی مذاکره کرد هم بدتر باشد. حالا میفهمیم چرا رییسجمهور بایدن و دولت او با مردم آمریکا شفاف و صریح صحبت نکردهاند. توافق پیشنهادی برای امنیت ما وحشتناک خواهد بود.»
امتیاز ۹۰ میلیارد دلاری!
این قانونگذار آمریکایی در ادامه ادعاهای خود نوشته است: «نخست، آنها نمیخواهند ما بدانیم که رژیم مستقر در تهران ممکن است در ازای دادن امتیازهای جزئی از تخفیفهای گسترده تحریمی -شاید به اندازه ۹۰ میلیارد دلار- برخوردار خواهد شد.»
او در بخش دیگری از این یادداشت نوشته است: «بزرگترین پنهانکاری دولت بایدن این است که هیچ برنامهای برای دخالت دادن کنگره در روند مذاکراه ندارد. مشارکت کنگره فقط یک اصل مربوط به نزاکت حرفهای نیست بلکه مسئلهای است که قانون حکم به آن داده است. طبق قانون "بررسی توافق هستهای ایران" (اینارا) رییسجمهور ملزم است هر گونه توافق هستهای با ایران را به کنگره ارائه دهد.»
تنی در ادامه تصریح کرده است: «چنانچه دولت از تحویل توافق مذکور به کنگره برای انجام بررسیهای لازم خودداری کند این توافق باطل و بیاثر خواهد بود. حاکمان تهران میدانند که توافقی که از حمایت هر دو حزب در آمریکا برخوردار نباشد دوامی نخواهد داشت.»
قانون اینارا چیست؟
قانون موسوم به «بررسی توافق هستهای با ایران، ۲۰۱۵» (اینارا) در ماه مه سال ۲۰۱۵ در بحبوحه اختلافات داخلی قانونگذاران آمریکایی با دولت «باراک اوباما» بر سر مفاد توافق هستهای برجام به تصویب نهاد قانونگذار این کشور رسید. این قانون، در کل، به کنگره اجازه میدهد توافقات حاصلشده میان ایران و گروه ۱+۵ را مورد بررسی قرار دهد.
با آنکه در متن «اینارا» زمینهسازیهایی برای رد برجام و جلوگیری از رفع تحریمها در صورت عدم پایبندی ادعایی تهران به مفاد توافق هستهای بر اساس ارزیابیهای کنگره در نظر گرفته شده این قانون فاقد مفادی است که حصول توافق را منحصراً به تأیید کنگره منوط کرده و بتواند به راحتی مانع شکلگیری آن شود.
با این حال قانون «اینارا» در بردارنده مفادی است که علاوه بر آنکه میتواند ورود دولت بایدن به برجام را با مشکلاتی مواجه کند دست قانونگذاران کنگره را هم برای سنگاندازی در مراحل بعدی اجرای این توافق و رفع تحریمها باز میگذارد.
به عنوان مثال مطابق قانون اینارا دولت آمریکا تا ۳۰ روز بعد از حصول توافق هستهای با ایران که کنگره مفاد توافق را مورد بررسی قرار میدهد از اختیار کاهش تحریمها برخوردار نخواهد بود. کنگره همچنین در این دوره میتواند توافقات را به صحن هر دو مجلس سنا و نمایندگان آورده و رد یا تأیید آن را به رأی بگذارد. در اینجا چنانچه کنگره به رد توافق رأی بدهد، بایدن میتواند مصوبه کنگره را وتو کند اما باید اطمینان حاصل کند که کنگره از دو سوم آرای لازم برای شکستن این وتو برخوردار نیست.
اینارا بعد از اجرایی شدن هر توافق هستهای با ایران هم زمینههای لازم را برای اظهارنظر درباره روند توافق فراهم میکند. مطابق این قانون، رییسجمهور آمریکا باید هر ۹۰ روز یکبار روند پایبندی ایران به توافق را به کنگره گزارش داده و با تأیید اینکه ایران تعهداتش را اجرا کرده خواستار تمدید رفع تحریمها از سوی نهاد قانونگذار شود.
دلیل رجزخوانی نمایندههای کنگره
قانونگذاران آمریکایی که عمدتاً از حزب جمهوریخواه هستند در چند ماه گذشته به طرق مختلف- اعم از نامهنگاری با نمایندگان قوه مجریه، معرفی طرحهایی برای ملزم کردن دولت آمریکا به نظرخواهی از کنگره و برگزاری جلسات و نشستهای مختلف- تلاش کردهاند مخالفتهای سیاسی خود با برجام را به شکل علنی ابراز کنند.
کارشناسان میگویند به استناد آنچه از تجربه ۶ ساله اجرای برجام توسط آمریکا میتوان دریافت، این نوع مخالفخوانیها را نمیتوان تماماً انعکاسی از نگرانیهای واقعی این گروه از سیاستمداران درباره برجام دانست، بلکه، آنها گاه بخشی از راهبردی گستردهتر هستند که هیئت حاکمه آمریکا به عنوان یک کل علیه ایران دنبال میکنند.
به عبارت دیگر، چنین مخالفتهایی گاه بیشتر از آنکه به دنبال دستیابی به اهدافی دیگر باشند، خودشان هدفند. از نگاه گروهی از قانونگذاران آمریکایی، صرف وجود مخالفت با برجام و به تردید انداختن آینده آن میتواند فرصتهای انتفاع اقتصادی ایران از این توافق را محدود میکند. به باور این گروه، ابزار مخالفت با برجام همچنین میتواند اهرم چانهزنی مناسبی برای مذاکرهکنندگان آمریکایی در وین باشد.
از طرف دیگر، چنین مخالفتهایی در کشمکشهای سیاسی داخلی در آمریکا هم برای اعضای حزب جمهوریخواه کاربرد دارند. نمایندگان حزب جمهوریخواه میدانند که میتوانند در آستانه انتخابات میاندورهای کنگره با به چالش کشیدن دولت بایدن در مقوله ورود به برجام با او تسویه حسابهای سیاسی لازم را انجام دهند.
وضعیت مذاکرات وین
چند هفته قبلتر طرفهای مذاکرهکننده در وین اعلام کردند که مذاکرات وین درباره برجام دچار وقفه شده است و هیأتهای مذاکره کننده برای رایزنی به پایتختهای خود بازگشتهاند. جوزب بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت این مذاکرات به دلیل برخی «عوامل خارجی» دچار وقفه شدهاند.
بورل از توضیح درباره «عوامل خارجی» خودداری کرد، اما ایران اعلام کرده طرح برخی درخواستهای جدید از سوی آمریکا و پارهای اقدامات نظیر توقیف نفتکش ایران مذاکرات را پیچیده کرد. طرفهای غربی ادعا میکردند که درخواست روسیه برای اخذ تضمین جهت انجام مراودات با ایران باعث ایجاد وقفه شد.
دولت آمریکا از زمان آغاز این مذاکرات به جای پیشنهاد دادن ابتکارهای عملی برای پیشرفت گفتوگوها بارها تلاش کرده طرفهای مختلف به ویژه ایران را به کند کردن روند مذاکرات متهم کند.
«آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا هفته گذشته در مصاحبهای با شبکه خبری انبیسی با تکرار ادعاهای اثباتنشده گفته که در کل در خصوص احتمال حصول توافق در مذاکرات رفع تحریمها در وین خوشبین نیست.
وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا در ادامه بار دیگر تأکید کرد: «من همچنان معتقدم اینکه بتوانیم در صورت اقدام مشابه از سوی ایران به پایبندی به توافق برگردیم به بهترین نحو در راستای منافع ما خواهد بود. ما در آن نقطه قرار نداریم.»
ساعت ۱۸:۰۰
آمریکا به همکاری با روسیه در خصوص پرونده هستهای ایران ادامه می دهد
«جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا امروز (پنجشنبه) تصریح کرد که به ارتباط با طرف روسی در مورد چندین پرونده مانند پرونده هستهای ایران ادامه میدهند.
سالیوان در جریان سخنرانی در باشگاه اقتصادی واشنگتن که از شبکه تلویزیونی رویترز پخش میشد تصریح کرد که ارتباطات بین روسیه و ایالات متحده همچنان در خصوص طیفی از موضوعات از جمله عملیات ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) و پرونده هستهای ایران ادامه ادامه دارد اما دیگر مثل قبل تجارت و همکاری با این کشور صورت نمیگیرد.
شبکه روسی «ریانووستی» گزارش کرد، سالیوان در خصوص ادامه همکاری با روسیه گفت:«یکی از مواردی که ما با روسیه همکاری میکنیم، برنامه هسته ای ایران است. وضعیت به گونهای نیست که دیپلمات های آمریکایی اصلًا با دیپلماتهای روسی تماس نداشته باشند. با این حال، ما در هیچ زمینه ای طبق روال معمول همکاری نمیکنیم».
وی در ادامه افزود: «ایالات متحده و روسیه همچنان در مورد مسائل مربوط به کار ISS در تماس هستند. ما این کار را حتی در دوران جنگ سرد انجام دادیم».
مشاور امنیت ملی آمریکا بار دیگر توپ را به زمین ایران انداخت و از زیر تعهدات ایالات متحده در قبال جمهوری اسلامی شانه خالی کرد و گفت که واشنگتن به دنبال امضای توافقی نیست که خطر برنامه هستهای ایران را کاهش ندهد.
وی در این خصوص گفت: «رییسجمهور (جو) بایدن، توافقی را که خطر برنامه هستهای ایران را کاهش ندهد، امضا نخواهد کرد».
سالیوان در عین حال برای رسیدن توافق نهایی در وین ابراز امیدواری کرد و گفت:«برای رسیدن به نقطه ای که تهران و واشنگتن بتوانند به توافق هسته ای بازگردند، پیشرفت قابل قبولی داشتهایم».
مقامات دولت بایدن در قبال توافق با ایران رویکردی کاملاً دوگانه دارند و برخی از پیشرفت و رسیدن به توافق سخن میگویند و برخی از دور بودن احتمال رسیدن به توافق نهایی حرف میزنند.
پیش از این، «جالینا پورتر»، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در یک نشست خبری شامگاه بار دیگر تصریح کرد که در مذاکرات رفع تحریمها در وین توافق با ایران «نه قطعی و نه نزدیک» است.
«سعید خطیب زاده» سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه هفته جاری در خصوص روند مذاکرات رفع تحریمها در وین نیز گفت: «نمیشود درباره نتیجه آنچه در جریان است با سرعت قضاوت کرد. ما هنوز به نقطهای نرسیدیم که طرف آمریکایی نشان دهد که اراده قطعی برای بازگشتش به تعهداتش ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ دارد.»
او تاکید کرد که دولت قبلی آمریکا سدها و مجاری را تعبیه کرده که منافع اقتصادی مردم ایران از برجام به حداقل برسد. به گفته وی، هنوز نمیدانیم آیا به توافق میرسیم یا نمیرسیم. چون آمریکا هنوز اراده لازم را برای رسیدن به توافق نشان نداده است.
از طرف دیگر، در حالیکه تحلیلگران و مقامهای ایلات متحده به شکست سیاست فشار حداکثری علیه ایران اعتراف کردهاند، «جیم بنکس»، نماینده ایالت «ایندیانا» و عضو کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان که یک نماینده جمهوریخواه کنگره آمریکا محسوب میشود اخیراً در توییتی نوشت، تلاش برای لغو احیای برجام و اعمال مجدد تحریمهای حداکثری ادامه خواهد یافت.
ساعت ۱۷:۰۰
شروع دور جدید رایزنیهای ایران و روسیه در وین
نماینده ارشد روسیه در مذاکرات هستهای وین از آغاز دور جدید رایزنیها با مقامات ایرانی در مورد برخی مسائل عملی مرتبط با احیای برجام خبر داد.
ساعت ۱۶:۲۰
نورنیوز: آغاز تولید قطعات سانتریفیوژ در مجتمع هسته ای نطنز
بر اساس برنامه ریزی جدید در سازمان انرژی اتمی کشورمان، دستگاههای ویژه تولید روتور و بیلوز از مجموعه صنعتی کرج به مجتمع شهید مهندس احمدی روشن در نطنز منتقل شده است.
با انتقال و نصب تجهیزات در محل جدید از روز گذشته و پس از خارج شدن ماشین الات از مهر و موم آژانس، فرآیند تولید قطعات سانتریفیوژ در سایت نظنزآغازشد.
فعالیتهای نظارتی آژانس در محل جدید تغییری نخواهد کرد و بر اساس روال جاری، تصاویر دوربین های نظارتی به این نهاد تحویل نمی شود.
ساعت ۱۴:۰۰
نصب دوربینهای نظارتی در نطنز
منابع رسانهای به نقل از آژانس بینالمللی انرژی اتمی خبر دادند که این نهاد در تاسیسات ایران در نطنز دوربینهای نظارتی نصب کرد.
به دنبال اظهارنظر اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره اقدام جمهوری اسلامی ایران در انتقال تجهیزات لازم برای ساخت قطعات سانتریفیوژ از تأسیسات کرج به نطنز، این نهاد بینالمللی از نصب دوربینهای نظارتی خود در نطنز خبر داد.
هفدهم فروردین ماه بود که آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد ایران تمامی تجهیزات لازم برای ساخت قطعات سانتریفیوژ را از تاسیسات کرج به نطنز منتقل کرد. طبق ادعای آژانس، ایران این اقدام را شش هفته بعد از ساخت سایت دیگری در اصفهان برای ساخت همان قطعات انجام داده است.
خبرگزاری رویترز در گزارش اختصاصی روز پنجشنبه (امروز) خود از رویت گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی خبر داد و نوشت، ایران در حال راه اندازی یک کارگاه جدید در نطنز است که قطعات سانتریفیوژهای غنیسازی اورانیوم را با ماشینهایی که اخیراً از تاسیسات کرج به آنجا منتقل شده است، خواهد ساخت.
طبق گزارش رویترز، آژانس بینالمللی انرژی اتمی نصب دوربینهای نظارتی در این کارگاه را به اتمام رسانده و مهر و مومهای نصب شده روی ماشینها را برداشته است.
این رسانه غربی همچنین ادامه داد که ایران در تاریخ ۱۳ آوریل ( چهارشنبه ۲۴ فرورین ماه) به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اطلاع داد که ماشینهای منتقل شده در کارگاه نطنز «از همین امروز شروع به کار خواهند کرد».
ساعت ۹:۰۰
جمهوریخواهان به دنبال لغو احیای برجام
در حالیکه تحلیلگران و مقامهای ایلات متحده به شکست سیاست فشار حداکثری علیه ایران اعتراف کردهاند یک نماینده جمهوریخواه کنگره آمریکا چهارشنبه شب در توییتی نوشت، تلاش برای لغو احیای برجام و اعمال مجدد تحریمهای حداکثری ادامه خواهد یافت.
«جیم بنکس»، نماینده ایالت «ایندیانا» و عضو کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان در توییتی نوشت: «نمایندگان مجلس ایران باید بدانند... زمانیکه جمهوریخواهان مجلس نمایندگان را پس گرفتند، ما تمام تلاش خود را برای لغو احیای برجام و اعمال مجدد فشار حداکثری انجام خواهیم داد.»
این در حالی است که کارشناسان و تحلیلگران و مقامهای دولت فعلی آمریکا به شکست سیاست فشار حداکثری علیه ایران اعتراف کردهاند. آنها میگویند این سیاست بر خلاف وعدههای «دونالد ترامپ» رییس جمهور ایران را به آمدن پای میز مذاکره برای توافقی جدید ترغیب نکرد و از طرف دیگر با حدف کنترلها بر برنامه هستهای ایران باعث پیشرفت این برنامه شد.
با وجود این، دولت آمریکا در ماههای گذشته در مذاکرات رفع تحریمها در وین عملاً اقدامی برای بازگشت به تعهداتش در برجام انجام نداد. دولت آمریکا از زمان آغاز مذاکرات به جای پیشنهاد دادن ابتکارهای عملی برای پیشرفت گفتوگوها بارها تلاش کرده طرفهای مختلف به ویژه ایران را به کند کردن روند مذاکرات متهم کند.
دولت آمریکا به ریاست «جو بایدن» در ماههای گذشته عملاً سیاست موسوم به فشار حداکثری را علیه ایران ادامه داده است. ایران نیز اعلام کرده بدون دست کشیدن واشنگتن از این سیاست شکستخورده امکان موفقیت مذاکرات وجود نخواهد داشت.
«سعید خطیب زاده» سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه در خصوص روند مذاکرات رفع تحریمها در وین نیز گفت: «نمیشود درباره نتیجه آنچه در جریان است با سرعت قضاوت کرد. ما هنوز به نقطهای نرسیدیم که طرف آمریکایی نشان دهد که اراده قطعی برای بازگشتش به تعهداتش ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ دارد.»
او تاکید کرد که دولت قبلی آمریکا سدها و مجاری را تعبیه کرده که منافع اقتصادی مردم ایران از برجام به حداقل برسد. به گفته وی، هنوز نمیدانیم آیا به توافق میرسیم یا نمیرسیم. چون آمریکا هنوز اراده لازم را برای رسیدن به توافق نشان نداده است.
روز شصت و چهارم مذاکرات وین
ساعت: 16:00
مذاکرات وین در آخرین مرحله قرار دارد
نبیلا مسرلی سخنگوی سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا روز چهارشنبه به خبرنگاران در بروکسل گفت: ما در آخرین مقاطع مذاکرات هستیم و کارها در جریان است
وی یادآور شد: مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در حاشیه اجلاس دوحه اعلام کرد که ما به توافق نهایی نزدیک هستیم اما هنوز مسائلی باقی مانده است. این مقام اروپایی با تاکید بر لزوم جمعبندی سریعتر مذاکرات افزود که نمیتواند وارد جزئیات شود. «اما اساسا همه چیز آماده و روی میز است.»
مذاکرات وین که با محور رفع تحریمها جریان دارد، ۲۰ اسفند سال گذشته به پیشنهاد مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا وارد یک دوره تنفس شد و مذاکره کنندگان برای مشورتهای سیاسی به پایتختها بازگشتهاند.
قریب به اتفاق کشورهای مشارکت کننده در گفتوگوها، خواهان جمعبندی سریعتر مذاکرات هستند اما دستیابی به توافق نهایی در انتظار تصمیمات سیاسی ایالات متحده آمریکا در خصوص چند موضوع باقیمانده مهم و کلیدی است.
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه دوشنبه گذشته در جمع خبرنگاران تصریح کرد که آمریکا هنوز آن اراده لازم را برای رسیدن به یک توافق نشان نداده است.
وی افزود: ما هنوز به نقطهای نرسیدیم که طرف آمریکایی نشان دهد اراده قطعی برای بازگشت به تعهداتش ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ دارد. وی افزود: متأسفانه ایالات متحده تلاش میکند و انرژی و وقت همه را مصروف این کرده که اجزا و عناصری از فشار حداکثری را حفظ کند. آنچه برای ما حائز اهمیت است انتفاع اقتصادی و قطعی مردم ایران از رفع تحریمهاست.
خطیب زاده با بیان اینکه «سدهایی را طرف آمریکایی پیاده کرده که منافع مردم از برجام به حداقل برسد» افزود: ما با آگاهی کامل این موارد را به طرف مقابل اعلام کردیم.
وی خاطر نشان کرد که جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به توافق خوب متعهد است و اگر زمینه آن فراهم شود، حتما عازم وین میشود.
ساعت ۱۰:۰۰
هیچ متن پیش نویسی درباره مذاکرات وجود ندارد
جلیل رحیمی جهان آبادی درباره نشست وزیر امور خارجه با اعضای کمیسیون امنیت ملی وسیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: شب گذشته جلسهای با حضور امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه و معاونان وی و همچنین علی باقری کنی، مذاکره کننده ارشد ایران در مذاکرات وین انجام شد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس افزود: در این جلسه باقری و امیرعبداللهیان مواردی که در مذاکرات وین مورد توافق اجمالی طرفین واقع شده یا موانع و اختلاف نظرهایی که وجود دارد را تشریح کردند و برخی از سوالاتی که نمایندگان داشتند، پاسخ دادند. همچنین معاونان وزیر امورخارجه و کارشناسان ایشان نکاتی را درباره تحولات افغانستان، پاکستان، عراق و یمن به اطلاع اعضای کمیسیون امنیت ملی رساندند.
وی درباره رویکرد وزیر امورخارجه و رییس تیم مذاکره کننده مبنی بر اینکه چه میزان به توافق نزدیک شدیم، گفت: بر اساس آنچه که وزیر امور خارجه و معاونان ایشان و باقری گفتند، ایران همه تلاش خود را صادقانه برای حل این پرونده انجام میدهد و در مذاکرات با نیت رسیدن به توافق حضور دارد.
مشکل آمریکا خروج از برجام بدون داشتن دستاورد است
نماینده مردم تربت جام و با خرز تاکید کرد: طرف غربی آنگونه که ادعا میکند یا انتظار میرفت در بیشتر امور همکاری لازم را ندارد و رفتار آنها غیرصادقانه است که این نشات گرفته از فضای افکاری عمومی این کشورها است.
این نماینده مجلس با اشاره به گزارشات بیان شده در این نشست تاکید کرد: عمده مشکلات آمریکا این است که از برجام خارج شدند. اکنون که به مذاکرات برگشتند و باید به افکار عمومی و رسانههای خود و کنگره آمریکا بگویند در این سالهایی که از برجام بیرون بودند، چه دستاوردی داشتند. اما واقعیت این است که هیچ دستاوردی نداشتند.
رحیمی تاکید کرد: آمریکا از خروج از برجام نه تنها دستاوردی نداشته بلکه حتی مواضع ایران در این سالها قویتر و منسجمتر نسبت به زمان حضور آمریکا در برجام شده است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره دیگر دیدگاههای بیان شده در این نشست گفت: ایران پس از خروج آمریکا از برجام با اجرای قانون اقدام راهبردی برای رفع تحریمها در تولید سانتریفیوژها، غنیسازی اورانیوم و درصد غنی سازی به موفقیت هایی دست یافت و با دست پُر پای میز مذاکره نشست. همین امر سبب شد آمریکاییها که پاسخی برای خروج از برجام ندارشتند، دچار مشکل شوند.
در مذاکرات وین از خطوط قرمز نظام به هیچ وجه عدول نشده است
وی با بیان اینکه یکی از محورهای جلسه در مورد بررسی رعایت خط قرمزهای نظام توسط تیم مذاکره کننده در مذاکرات هستهای بود، تاکید کرد: که بر اساس گزارشهای که عبداللهیان و باقری ارائه دادند،در مذاکرات وین از خطوط قرمز نظام به هیچ وجه عدول نشده است.
برخی از نمایندگان یادداشتها طرفین مذاکره را به عنوان پیش نویس تلقی کردند
رحیمی جهان آبادی در مورد بررسی ادعاها مبنی بر وجود پیش نویس برای توافق هستهای عنوان کرد: این موضوع در نشست مطرح شد و مفاد و نکاتی که برخی از نمایندگان مجلس مدعی بودند در این نشست بحث شد.به گفته وزیر امورخارجه هنوز هیچ متن نهایی به توافق دو طرف نرسیده است. البته یادداشتهایی بین طرفین رد و بدل شده و حتی این یادداشتها ممکن است دیدگاه مشترک طرفین هم باشد. اما برخی از نمایندگان این یادداشتها را به عنوان پیش نویس تلقی کردند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تاکید کرد: تا زمانی که متن پیش نویسی که مورد توافق همه طرفین باشد شکل نگیرد، در حقیقت هیچ متن پیش نویسی وجود ندارد و هرگونه صحبت و قضاوت درباره یادداشتها و متنی که وجود ندارد، سبب ایجاد چالش خواهدشد.
این نماینده مجلس یادآور شد: بر اساس سخنانی که در این نشست مطرح شد، نظارت حق مجلس و مردم است ولی دراین شرایط کشور نیاز به اجماع، همفکری و حمایت از تیم مذاکره کننده دارد تا مقابل قدرتهای بزرگ غربی منافع کشور حفظ شده و سبب سربلندی تیم مذاکره کننده و کشور شود.
رحیمی جهان آبادی اصلی ترین هدف ایران در مذاکرات را که رییس تیم مذاکره کننده و هم نمایندگان به آن تاکید داشتند، آثار معیشتی و اقتصادی برای مردم بیان کرد و گفت: اگر مذاکره انجام شود و هیچ حاصلی در اقتصاد، معیشت و رفع مشکلات مردم نداشته باشد، مذاکرات اهمیتی نخواهد داشت. زیرا ما پیش از این در شرایط مذاکره نشان دادیم که هم میتوانیم پیشرفت بیشتری داشته باشیم و هم از پس مدیریت شرایط خود برآییم.
نماینده مردم تربت جام در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: رایزنی هایی با بهره بردن از واسطهها در حال انجام است و باید اجازه دهیم نتیجه این رایزنیها مشخص شود. اما به نظرم طرف غربی بیش از ایران به نتیجه رسیدن مذاکرات نیاز دارد و اگر عاقلانه رفتار کرده و منافع خود را درک کنند، طبیعتا باید این مذاکرات تا خردادماه امسال به نتیجه برسد.
روز شصت و سوم مذاکرات وین
ساعت ۲۲:۳۰
آمریکا خارج شدن سپاه از لیست تروریستی را نپذیرفت
خبرنگار وال استریت ژورنال در توییتی نوشت: آمریکا پیشنهاد اروپا و برخی دیگر مبنی بر خارج کردن سپاه از لیست تروریستی را نپذیرفت.
ساعت ۲۲:۰۰
توضیحات کامل رییسجمهور در خصوص روند مذاکرات برجام و اطلاعرسانی به جامعه و رسانه ها
ساعت ۲۰:۴۵
یک گام دیگر به آزادسازی منابع ارزی نزدیک شدیم
علی قلهکی، فعال رسانهای اصولگرا در توییتر خود نوشت: هیاتِ بلندپایهیِ قطری که برای مذاکرات آزادسازی منابع مسدودی به تهران آمده، امروز با مسئولان ایرانی دیدار کرد.
در ادامه نوشت: این سفر برای تعیین چارچوب نهایی نحوه آزادسازی منابع مسدودی براساس توافق اخیر است.
ساعت ۲۰:۳۰
رهبری فرمودند: در مذاکرات کار به گونه خوبی پیش میرود
مقام معظم رهبری در دیدار رمضانی مسئولان نظام گفتند: در برنامهریزیهای کاری مطلقاً معطل مذاکرات هستهای نشوید و کار خودتان را جلو ببرید.
اینجور نشود که اگر مذاکرات به نتایج مثبت یا نیمه مثبت یا منفی رسید، در کار شما خللی ایجاد شود. کار خودتان را بکنید.
در مذاکرات هم کار به گونه خوبی پیش میرود و هیئت مذاکره کننده، رییسجمهور و شورایعالی امنیت ملی و دیگران را در جریان میگذارند و تصمیم میگیرند و جلو میروند.
هیئت مذاکرهکننده ما هم تا اینجا در برابر زیادهخواهیهای طرف مقابل مقاومت کرده است و انشاءالله ادامه پیدا خواهد کرد.
نقد کارهای مسئولان هم اشکالی ندارد اما نقد با نگاه خوشبینانه و خالی از سوءظن باشد. نباید نسبت به کسی که در وسط میدان و خط مقدم حضور دارد سوءظن داشت.
البته این را من در همه دولتها گفتهام. نقد باید با خوشبینی باشد و مردم را ناامید نکند. کسی هم که بدعهدی کرده است طرف مقابل است.
الان هم در این بدعهدی گیر افتادهاند و اتفاقاً آنها به بنبست رسیدهاند ما به بنبست نرسیدهایم.
ساعت 14:00
آمریکاییها تصمیمات جدی بگیرند توافق شدنی است
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به جلسه شب گذشته این کمیسیون با وزیر خارجه و تیم مذاکره کننده هسته ای گفت: طبق مباحث مطرح شده توافق شدنی است و به احتمال زیاد صورت می گیرد و چیز زیادی نمانده است.
محمود عباس زاده مشکینی در گفت وگو با ایسنا با بیان اینکه کمیسیون امنیت ملی شب گذشته مهمان وزیر خارجه در وزارت خارجه بود، گفت: در این جلسه گزارشی درباره آخرین وضعیت مذاکرات وین توسط باقری معاون سیاسی وزیر خارجه و رییس تیم مذاکره کننده و همچنین وزیر خارجه داده شد. مسائل جدی توسط اعضای کمیسیون مطرح شد و به سوالات پاسخ داده شد. در نهایت هم اعضای کمیسیون از توضیحات ارائه شده تا حد قابل توجهی متقاعد شدند.
وی در توضیح مباحث مطرح شده دراین جلسه بیان کرد: هنوز پیش نویسی به صورت رسمی آماده نشده پس نمی توان درباره پیش نویس قضاوت کرد و حتی در موضوعی که آماده شده ما با غربی ها درباره برخی موارد تفاوت و اختلاف نظر داریم پس نمی توان گفت که پیش نویسی به صورت رسمی آماده شده است.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: نمایندگان نگران عدول مذاکره کنندگان از خطوط قرمز تأیید شده بودند که با توضیحات و مستندات ارائه شده، متقاعد شدند که از خطوط قرمز نظام عدول نشده و براساس منافع ملی پیش رفته است که اگر این اتفاق نمی افتاد خیلی پیشتر از این باید توافق صورت می گرفت.
عباس زاده مجدد تأکید کرد: مذاکره کنندگان هیچ گونه عدولی از خطوط قرمز نداشته اند چون اگر از خطوط قرمز عدول شود منافع ملی تأمین نخواهد شد. در مواردی که توافق شده بخش قابل توجهی از مطالبات جمهوری اسلامی تأمین شده است. ما به دنبال رفع تحریم ها هستیم و آن ها هم به نوعی به دنبال نظارت بر فعالیت های هسته ای ما هستند.
وی افزود: ما این انتظار را از رفع تحریم ها داریم که بتوان نفت را فروخت و ارز آن وارد سیستم بانکی کشور کرد. اصرار اعضای کمیسیون بهره مندی جمهوری اسلامی از حوزه اقتصادی این توافق است. براساس مولفه های بیان شده امیدواریم بهره مندی از ظرفیت های اقتصادی توافق، قابلیت عملیاتی شدن را داشته باشد. تقریبا با روندی که تا به حال پیش رفته مطالبات جمهوری اسلامی حداقل در توافقات شفاهی قابل تأمین است. اکنون مشکل آمریکایی است که خیلی در این مرحله بازی بهم زنی می کنند و بخشی از تحریم ها هم کار آمریکایی هاست.
عباس زاده توضیح داد: با توجه به سابقه نقض عهد آمریکایی ها، آنها باید جدی وارد کار شوند. ما نمی توانیم بدون تضمین اجرای توافق، به آنها اعتماد کنیم. از طرفی پیشنهاداتی هم شده که تضمین اجرای توافق یک طرفه نباشد و تضمین ها در داخل توافق به گونه ای تنظیم شود که اراده اجرای تضمین فقط در دست طرف مقابل نبوده و دست ما هم در آن باشد.
وی با بیان اینکه در مجموع جلسه خوبی بود درباره مباحث مطرح شده پیرامون آینده مذاکرات گفت: ما به دنبال این هستیم که محدودیت های اقتصادی تحمیل شده برداشته شود منتها اگر آن ها شرایط را برای ما محدود کنند و بخواهند امتیاز بیشتری بگیرند ما زیر بار توافق خالی نمی رویم.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: امیدواریم این توافق صورت گیرد چرا که حتی طرف غربی و آمریکایی ها به این توافق نیاز دارند. معتقدیم توافق شدنی است و به احتمال زیاد انجام می شود. البته که ما اداره کشور را به توافق گره نزدیم که مصداق آن بودجه امسال است. دولت هم پای کار بوده و کشور را براساس ظرفیت های داخلی اداره می کند. با توجه به روند طی شده و مراحل باقی مانده و واقعیات، اگر غربی ها به ویژه آمریکایی ها تصمیمات جدی بگیرند توافق شدنی است و چیزی نمانده است. موارد محدودی مانده که به نظرم خیلی هم مهم نیست و می توان آن را در کمترین زمان ممکن به نتیجه رساند.
روز شصت و دوم مذاکرات وین
16:00
معاون وزیر امور خارجه کره جنوبی: مسئول رسمی از جانب سئول به ایران نمی رود
معاون وزیر امور خارجه کره جنوبی در صفحه توییترش در واکنش به برخی اخبار منتشر شده درباره سفر یک مقام رسمی این کشور به ایران برای رایزنی درباره پولهای بلوکه شده، احتمال سفر مقامی رسمی از دولت سئول به ایران را رد کرد.
به گزارش ایسنا، جونگ کان چوی، معاون وزیر امور خارجه کره جنوبی برخی اظهارات مبنی بر سفر یک مقام ارشد این کشور به ایران را رد کرده و در صفحه توییترش نوشت: هیچ کسی در حال حاضر، قرار نیست از سئول به تهران برود.
اخیرا اخباری درباره احتمال آزادسازی بخشی از پولهای بلوکه شده ایران منتشر شده و گمانه زنیهای رسانهای حاکی از آن است که قرار است داراییهای ایران در کره جنوبی آزاد و به حساب بانک مرکزی ایران منتقل شود.
چند میلیارد دلار از پولهای ایران در بانکهای کره جنوبی بلوکه شده است و سئول میگوید به دلیل تحریمهای آمریکا نمیتواند این پول را به ایران بازگرداند.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان امروز درمورد اخبار منتشرشده درباره آزادسازی بخشی از پولهای بلوکه شده ایران، با تایید این خبر گفت: اصل آزادسازی انجام میشود. تا آخر هفته یک هیات ارشد به این منظور به تهران سفر میکند و بخشی از پول های بلوکه شده ایران به زودی آزاد میشود.
ساعت 12:00
خطیبزاده: اگر قرار بود خطوط قرمز را رد کنیم توافق چندین ماه قبل به دست می آمد
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه آنچه در مذاکرات باقی مانده بیش از یک موضوع بین ما و آمریکاست، گفت: اگر قرار بود خطوط قرمز را رد کنیم توافق چندین ماه قبل به دست آمده بود.
خطیبزاده در پاسخ به سوال خبرنگار اقتصادآنلاین درباره دریافت تضمینها از آمریکا گفت: نمیتوانید اجزای مقوم یک توافق را زیر پا بگذارید. آنچه گفتیم برای آمریکا کاملا روشن است تمامی اجزای فشار حداکثری که با هدف از بین بردن فرصت توافق تعبیه شدهاند و مانع انتفاع ملت ایران از منافع برجامی هستند باید برداشته شوند. ما ترکیبی از تضامین را از روز اول با طرفهای مختلف به اشتراک گذاشتیم و ترکیبی از تضامین اقتصادی، حقوقی و سیاسی و تضمین ذاتی که در برجام و فعالیتهای خودمان طراحی کردیم و هیچکدام نمیتواند به صورت گزینشی باشد. تضامین به صورت ترکیبی گفتوگو شده و یکی دو موضوع در حال گفتوگو است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره نامه نمایندگان مجلس به رییس جمهور درباره مذاکرات وین و اینکه در متن نهایی شده شروط نمایندگان رعایت نشده است، نیز اظهار داشت: صدای نمایندگان ملت در طی مذاکرات ۱۱ ماه گذشته همواره شنیده شده است. متنی نهایی نشده که درباره آن صحبت کنیم. البته روشن است که با راهبری شورای عالی امنیت ملی و اجرای وزارت خارجه، خطوط قرمزی که مشخص شده طابق النعل بالنعل تا به امروز رعایت شده است و اگر مواردی هنوز به نتیجه نرسیده دلیل اصلی آن است که طرف مقابل پاسخی که ما در چارچوبی که تعیین کردهایم، نداده است.
وی خاطرنشان کرد: اگر قرار بود خطوط قرمز را رد کنیم توافق چندین ماه قبل به دست میآمد.
خطیبزاده درباره دورنمای نتیجه مذاکرات نیز افزود: البته نمیشود به نتیجه آنچه در جریان است با سرعت درباره آن قضاوت کرد. ما هنوز به نقطهای نرسیدیم که طرف آمریکایی نشان دهد که اراده قطعی به تعهداتش عمل میکند. آمریکا تلاش میکند انرژی و وقت همه را مصروف این کرده که اجزا و عناصری از فشار حداکثری را حفظ کند. آنچه برای ما حائز اهمیت است انتفاع اقتصادی و انتفاع مردم ایران از رفع تحریمهاست.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: تحت تاثیر کمپینها و کارزارهای رسانهای و اظهارات ضد و نقیض قرار نمیگیریم و منافع قطعی ملت ایران چراغ راهنمای ماست و نمیدانیم آیا به توافق میرسیم یا نمیرسیم. چون آمریکا هنوز اراده لازم را برای رسیدن به توافق نشان نداده است.
وی در پاسخ به سؤالی درباره آزادسازی پولهای بلوکه شده ایران در کره جنوبی و سفر یک مقام ارشد به ایران در این خصوص خاطرنشان کرد: من بی اطلاع هستم از خبری که اشاره میکنید. دستگاه دیپلماسی اطلاعی ندارد و فردا سفری در دستورکار قرار ندارد. کره جنوبی بدهی قطعی از فروش نفت و میعانات گازی دارد که به ۸۰ میلیون ایرانی بدهکاری دارد و اقدام موثری برای بازپرداخت آنها صورت نداده است. این دوجانبه است و در چارچوب دوجانبه باید حل و فصل شود و گمانه زنیهای رسانهای نیز تایید نمیشود.
خطیبزاده درباره اظهارات مقامات آمریکایی درباره خروج نام سپاه پاسداران از لیست تحریمها نیز بیان کرد: تمامی اجزای فشار حداکثری و عناصر آن باید برداشته شود. آنچه باقی مانده بیش از یک موضوع بین ما و آمریکاست و محوریت آن این است که تمامی اجزای فشار حداکثری برداشته و انتفاع ملت ایران از برجام لحاظ شود. اینکه بایدن امروز یا فردا میخواهد تصمیم بگیرد و ... چیزی است که آمریکا باید به تاریخ جواب دهد. ما در چارچوب منافع قطعی ملت ایران عمل میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اینکه ایران تا چه زمانی منتظر مذاکرات میماند؟ نیز اظهار داشت: آنچه بین ما و اروپا گفت وگو شده نهایی شده است. بین ما و ۱+۴ و اتحادیه اروپا نکتهای باقی نمانده و آنچه هست تصمیمات واشنگتن است که از طریق هماهنگ کننده برجام در حال انجام است. ابتکارات آخر خود را فرستادیم و به محض اینکه ایران و ۱+۴ پاسخی دریافت کنند، همه عازم وین خواهیم بود.
وی همچنین گفت: پنجره فرصت تا ابد باز نیست.
خطیبزاده در مورد پیشنهاداتی که ایران به آمریکا داده است نیز گفت: در خصوص موضوع پیشنهادات ایران روشن است که درباره جزییات آن نمیتوانم صحبت کنم آنچه برای ما روشن است این است که آمریکا نمیتواند مشکلات دوجانبه را از طریق برجام حل کند. برجام و گفتوگوهای وین صرفا برای اطمینان از بازگشت اطمینان بخش و تضمین شده آمریکا به تعهداتش در برجام است و آمریکا بداند در این مسیر میتواند اقدامات خود را پیگیری کند و هر چه بیش از آن زیاده خواهانه است.
وی در پاسخ به سؤال دیگری بیان کرد: شورای عالی امنیت ملی یعنی ۱۰ عضو حقیقی و حقوقی و رییس جمهور اسلامی ایران رییس این شوراست و پنج وزیر و پنج عضو حقوقی هم عضو این شورا هستند. شورای عالی امنیت ملی مسؤولیت این را دارد یعنی مسؤولیت کلیه وجوه در راهبری مذاکرات را دارد. شورای عالی امنیت ملی به شخصه برای اطلاع رسانی ورود نمیکند. شورای عالی امنیت ملی راهبری کلیه امور مربوط به مذاکرات را برعهده دارد و وزارت خارجه مجری است چه در داخل وین و چه در تهران.
سخنگوی وزارت خارجه درباره غنی سازی گفت: ما عضو ان.پی.تی و پادمان هستیم و تمامی مقررات پادمان را با دقت اجرا میکنیم و بازرسان آژانس در داخل ایران حضور دارند. کلیه فعالیتهای ما صلح آمیز است و به آژانس اعلام میشود. در چارچوب نیازها و پادمان هر کاری که نیاز داشته باشیم انجام میدهیم. برجام فراتر از ان.پی.تی بود. به عنوان عضو مسؤول ان.پی.تی مسؤولانه تا به امروز عمل کردیم.
وی در پاسخ به سؤال سی.ان.ان درباره اظهارات اروپاییها در خصوص سپاه پاسداران گفت: درباره اینکه از کدام اروپاییها صحبت میکنید و نمیدانم منابع سی. ان . ان چیست. ایران در نقطهای هست که منافع خود را به دقت تشخیص میدهد تمام پایههای مقوم منفعت ملت ایران از رفع تحریمها باید لحاظ شود و تمامی اجزای فشار حداکثری که آمریکا اعمال کرده که فشار حداکثری ادامه یابد باید برداشته شود. موضع و منطق و استدلالات ما روشن است.
خطیبزاده همچنین در پاسخ به سؤالی اظهار داشت: قطعنامه ۲۲۳۱ قطعنامه الزام آور بینالمللی است و براساس نگاه حقوقی برجام را به عنوان سند الزام آور معرفی کرده است و آمریکا گردنکشانه با اینکه عضو دائم شورای امنیت است آن را نقض کرده و مدام نقض میکند. برجام زنده است و در اتاق اورژانس و احیاست. اگر قرار بود درباره منطقه و دیگر موضوعات مذاکره کنیم مذاکرات اینقدر با دقت جلو نمیرفت.
ساعت ۱۰:۰۰
بایدن به زودی به توافق هستهای با ایران بازمی گردد
بیل هگرتی، سناتور جمهوریخواه گفت:اطلاعات رسیده به ما نشان میدهد جو بایدن به زودی به توافق فاجعه بار هستهای با ایران باز میگردد. بایدن نمی خواهد این توافق احتمالی را به شکل معاهده به کنگره ارائه کند و قصد دارد کنگره را دور بزند.
ساعت ۹:۳۰
رییسی: مذاکرات هسته ای تنها مساله سیاست خارجی ما نیست
ابراهیم رییسی با اشاره به برخی مسائل مطرح شده در این جلسه از جمله در خصوص روند مذاکرات هستهای تاکید کرد: مؤکداً و مکرر اعلام کردهایم که راهبرد ما در مذاکرات هستهای، راهبرد اعلامی از سوی مقام معظم رهبری است. گاهی عدهای طوری وانمود میکنند که مسئله مذاکرات هستهای، تنها مسئله عرصه سیاست خارجی کشور است اما این از نظر ما نادرست است. از نظر دولت، مذاکرات هستهای یکی از مسائل سیاست خارجی کشور است، نه همه مسئله سیاست خارجی.
آیتالله رییسی اظهار داشت: دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی از سوی دولت به عنوان مرجع اطلاعرسانی و ارتباط با اصحاب رسانه و نخبگان در حوزه مذاکرات هستهای تعیین شده و اصحاب رسانه به طور مستمر جلسات و نشستهایی با مسئولان مربوطه در دبیرخانه در جریان روند پیشرفت مذاکرات قرار میگیرند.
ساعت ۹:۰۰
سخنگوی کاخ سفید:
مذاکرات ادامه دارد
سخنگوی کاخ سفید در مصاحبه با شبکه فاکس نیوز در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا روسیه می تواند به حضور در مذاکرات وین ادامه دهد؟ پاسخ داد: دیپلماسی، روابط خارجی، پیچیده است. مذاکرات ایران با حضور روسیه نمونه ای از آن است.
جن ساکی در تداوم ادعاهای همیشگی غرب علیه برنامه هسته ای صلح آمیز ایران افزود: معتقدیم و فکر میکنم اکثر جامعه جهانی بر این باور است که جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای به نفع منافع ملی ما و منافع جهانی ماست.
وی تصریح کرد جو بایدن رییس جمهوری آمریکا تنها در صورتی با یک توافق موافقت می کند که توافق خوبی باشد. اما ما تجربه خروج ترامپ از برجام را داریم و آنچه که شاهد آن بودیم عدم شفافیت است.
وی در راستای هراس از پیشرفت های برنامه صلح آمیز هسته ای ایران در چارچوب برجام و در حالیکه چنین ادعاهایی از سوی آژانس بین المللی انرژی اتمی تایید نشده است، ادعا کرد ایران پیشرفت های زیادی در مسیر دستیابی به سلاح هسته ای داشته است. این به نفع ما نیست.
سخنگوی کاخ سفید ادامه داد: روسیه یکی از اعضای گروه ۱+۵ بوده است. آنها یک نقش اجرایی داشته اند. این مساله ای است که ما در مورد آن صحبت می کنیم و در این مذاکرات مورد بحث قرار گرفته است.
وی اظهار داشت ما نمی دانیم که به توافق دست خواهیم یافت. مذاکرات ادامه دارد و ما همچنان این مذاکرات را دنبال و بررسی می کنیم.
جن ساکی در پاسخ به خواسته ایران مبنی بر ضمانت آمریکا در خارج نشدن دوباره از برجام گفت فکر میکنم اگر به توافقی برسیم که بایدن آن را در راستای منافع ملی آمریکا ببیند، ما البته به آنچه که باید از طریق کنگره انجام شود، رسیدگی خواهیم کرد. اما برخی از مسائل نهایی هستند که در حال مذاکره هستند. ما هنوز به آن نقطه نرسیده ایم.
بیش از ۲۵۰ نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در بیانیه ای خطاب به رییس جمهوری درباره مذاکرات هستهای اظهار داشتند بدون شک وعدههای شفاهی از جمله سخنان رییس جمهوری آمریکا نمیتواند تضمین شمرده شود.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی تصریح کردند در مذاکرات جدید لازم است آمریکا تضمین قانونی دهد که از برجام خارج نمیشود و به شکل کاملا قانونی موضوع در نهادهای تصمیمساز و تصمیمگیر آن کشور مانند کنگره نیز مصوب گردد که در آینده مانعی برای اجرای آن ایجاد نکند.
دور هشتم مذاکرات رفع تحریمها که از ششم دیماه سال گذشته آغاز شد، ۲۰ اسفند ۱۴۰۰ به پیشنهاد مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا وارد یک دوره تنفس شد و مذاکره کنندگان برای مشورتهای سیاسی به پایتختهای خود بازگشتند.
قریب به اتفاق کشورهای مشارکت کننده در گفت وگوها، خواهان جمعبندی سریعتر مذاکرات هستند اما دستیابی به توافق نهایی در انتظار تصمیمات سیاسی ایالات متحده آمریکا در خصوص چند موضوع باقیمانده مهم و کلیدی است.
جمهوری اسلامی ایران میگوید که اگر طرف آمریکایی واقعبینانه عمل کند، امکان دستیابی به توافق در وین وجود دارد. توافق مد نظر ایران سندی است که تحریمها به صورت حداکثری رفع و منطقه هم از اجرای آن بهرهمند شود.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران روز گذشته گفت: ما برای رسیدن به توافق عزتمند، پایدار و خوب مسیر دیپلماسی را ادامه میدهیم اما آمریکاییها در حوزه لغو تحریمها خارج از مذاکرات شروط جدیدی را مطرح میکنند.
وی افزود: سه کشور اروپایی و همچنین چین و روسیه نسبت به برخی زیاده خواهیهای آمریکا در این مذاکرات انتقاداتی دارند و با خود ما همراهی میکنند، در واقع این روشی که آمریکا دنبال میکند با روح حاکم بر همکاری در مذاکرات وین همخوانی ندارد.
روز شصت و یکم مذاکرات
11:51
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران: ایجاد نیروگاههای هستهای ضرورت کشور است
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران با بیان اینکه ایجاد نیروگاههای هستهای امری فانتزی نیست بلکه بخشی لاینفک و ضروری از نیاز کشور است، گفت:کشورهای اروپایی خود به این واقعیت رسیدهاند که گریزی از ساخت نیروگاههای هستهای نیست.
به گزارش حوزه سیاست خارجی ایرنا به نقل از پایگاه اطلاعرسانی سازمان انرژی اتمی ایران، بهروز کمالوندی سخنگو و معاون امور بینالملل، حقوقی و مجلس سازمان انرژی اتمی ایران با انتشار مطلبی در خصوص پیشرفتهای صنعت هستهای کشور گفت: روز ملی فناوری هستهای ۱۶ سال پس از نخستین دستیابی ایران به امکان غنیسازی اورانیوم در حالی گرامیداشته شد که جمهوری اسلامی ایران نه تنها بر چرخه سوخت هستهای کاملاً مسلط شده است بلکه در دیگر حوزههای مربوط به فناوری هستهای نیز پیشرفتهای بسیاری انجام شده است.
وی ادامه داد: اگر چه در سالهای گذشته تمرکز تحولات و اخبار بر موضوع غنیسازی سوخت سبب القای این نگاه شده است که فناوری هستهای منحصر به سانتریفیوژها است، باید گفت که این تنها بخش کوچکی از این صنعت و امکانی است که در اختیار کشور و مردم قرار میدهد. به طور کلی پیشرفتهای فناوری هستهای ایران را میتوان در چهار حوزه کاربرد پرتوها، انرژی، تولید سوخت و تحقیق و توسعه دستهبندی کرد.
کمالوندی درخصوص ضرورت بهرهگیری از سوخت هستهای گفت: از این میان اگر چه در نمای نخست تولید رادیو داروها، استفاده از فناوری هستهای در کشاورزی و صنعت نزدیک ترین و بیواسطهترین کاربردهای این صنعت در زندگی روزمره مردم هستند؛ اما نمیتوان از ضرورت بهرهگیری از سوخت هستهای برای تولید انرژی برق و تأثیر غیرقابل انکار آن عبور کرد.
وی عنوان کرد: ایجاد خط تولید کپسولی رادیو داروی ید ۱۳۱ که در درمان انواع سرطان کاربرد دارد، استفاده از پرتوهای هستهای برای استریل کردن، اصلاح بذر و مقاومسازی بذر در مقابل کمآبی، استفاده از پرتو گاما برای فرآوری زهر زنبور عسل برای استفادههای پزشکی و نیز توسعه محصولات مرتبط با آب سنگین و دترهها از جمله پیشرفتهای انجام شده در این حوزه است.
سخنگوی سازمان با اشاره به تولید نرمافزار سوخت گذاری نیروگاه اتمی بوشهر گفت: در حوزه انرژی پیشرفتهایی همچون تولید نرم افزار سوخت گذاری نیروگاه اتمی بوشهر یا بهسازی سیستم ردیابی و قرائت برخط دریافت دوز اشعه کارکنان نیروگاه برای جلوگیری از بروز مسمومیت ناشی از دریافت دوز اضافی از جمله فهرست بلند بالای دستاوردهایی است که علی رغم تحریمها و با تلاش نیروهای متخصص خودمان به دست آوردهایم.
کمالوندی ادامه داد: در حوزه سوخت و چرخه سوخت نیز پس از تسلط بر چرخه سوخت که از مرحله اکتشاف اورانیوم و تولیوم و... تا تبدیل مواد اولیه به کنستانتره و کیک زرد، غنیسازی، تولید سوخت و مدیریت پسماند سوخت میشود؛ توانستهایم به توان تولید زیرکونیوم پایدار دست پیدا کنیم. مادهای که علاوه بر تولید سوخت هستهای در صنایع هواپیماسازی و خودروسازی کاربرد دارد و مصداق بارزی از این واقعیت است که طیف گستردهای از صنایع کشور میتوانند از سرریز دانشی که در صنعت هستهای ایجاد میشود، بهرهگیری کنند.
سخنگوی سازمان درباره تولید صفحه سوخت سیلیساید که یکی از دستاوردهای رونمایی شده در روز ملی فناوری هستهای میباشد، گفت: همچنین باید به تولید صفحه سوخت سیلیساید که یک مرحله بعد از تولید اورانیوم فلزی است، تولید سوخت راکتور آب سنگین خنداب اراک و پرتودهی آن در راکتور تحقیقاتی تهران برای اطمینان از کیفیت و استانداردهای لازم و تولید هزار عدد سانتریفیوژ IR۶ وتعداد معتنابهی سانتریفیوژهایIR۲M و IR۴ در فهرست پیشرفتهای مربوط به حوزه سوخت اشاره کرد و در حوزه تحقیق و توسعه از توسعه تجهیزات اندازهگیری خلوص تلوریوم و دستیابی به امکان رمزنگاری کوانتومی تا فاصله ۷ کیلومتر به عنوان دستاوردهای اخیر نام برد.
وی ادامه داد: این میزان از تمرکز بر توسعه فناوری صلحآمیز هستهای که میتواند به صرفهجویی ارزی صدها میلیون دلاری برای کشور منتهی شود و صنایع متعددی را از حاصل کار بهرهمند سازد در حالی است که کشورهای غربی به مثل «کافر همه را به کیش خود پندارد» تمام توجهها را بر هراس خود از افزایش غنیسازی در ایران و آن هم بر محور توهم تولید سلاح هستهای متمرکز و تلاش کردهاند که با این بهانه ما را از دستیابی به چنین گسترهای از فناوری که اهمیتی کمتر از غنیسازی ندارد محروم کنند.
کمالوندی خاطرنشان کرد: فراموش نکنیم که تنها دترههای آب سنگین برای هر میلی گرم میتواند تا دهها هزار دلار قیمت داشته باشد. آب سنگینی که بیش از ارزش اقتصادی به جهت کاربرد در رادیو داروها اهمیت دارد و در رویه ضد بشری مشمول تحریم قرار گرفته است.
معاون سازمان درباره ساخت نیروگاه دارخوین گفت: ساخت نیروگاه ایرانی ۳۶۰ مگاواتی دارخوین که در راستای اجرای تکلیف قانونی تولید ۱۰ هزارمگاوات برق هستهای برنامهریزی شده است از دیگر اقدامات رو به جلویی است که در دستور کار قرار دارد.
وی تصریح کرد: فراموش نکنیم که ایجاد نیروگاههای هستهای امری فانتزی نیست بلکه بخشی لاینفک و ضروری از نیاز کشور است. زیرا پس از موج چند سالهای که برای تبلیغ تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر ایجاد شد حالا کشورهای اروپایی خود به این واقعیت رسیدهاند که گریزی از ساخت نیروگاههای هستهای نیست.
11:35
حسین امیرعبداللهیان: مسیر دیپلماسی در مذاکرات همچنان باز است
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (یکشنبه) ۲۱ فروردین ماه در نخستین نشست ستاد هماهنگی روابط اقتصادی خارجی در سال ۱۴۰۱ در محل وزارت امور خارجه اظهار داشت: در ارتباطاتی که در ماههای گذشته شخصا با برخی از مدیران عامل شرکتهای دانش بنیان داشتم دیدم یکی از درخواستهای آنها از دستگاه دیپلماسی این است که تولیدات ما به مرحلهای رسیده که باید در بازارهای منطقه و بازار جهانی صادر و این توان دیده شود.
وی افزود: کارهای بسیار ارزشمندی در این حوزه انجام شده است.
وزیر خارجه خطاب به حاضران در این جلسه بیان کرد: ما در وزارت امور خارجه آمادگی داریم در کنار شما عزیزان در سایر وزارتخانهها برای تقویت توان شرکتهای دانش بنیان و صادرات محصولاتشان در راستای ارزآوری و اشتغال بیشتر در کشور از همه توان و ظرفیت دستگاه دیپلماسی استفاده کنیم. حتما این جلسات که جلسات مستمر و مفیدی است به ما در دستگاه دیپلماسی کمک میکند که بتوانیم بهترین تصمیمات را بگیریم و در یک حرکت جمعی با حضور شما عزیزان بهترین نتیجه و دستاورد را داشته باشیم.
وی ادامه داد: از اینکه بحث تامین امنیت غذایی مورد توجه جلسه قرار گرفته و جزو موضوعاتی است که در شروع سال جدید به آن توجه شد، مسئله مهمی است. آنچه دغدغه مردم عزیزمان است مسئله تنظیم قیمتها در بازار و کاهش تورم و مشکلاتی است که مردم دارند. ما بین مردم هستیم و مایلم اینجا تأکید کنم که در جلسات هیأت دولت، رییسی دائما بر این موضوع تأکید دارد که وزارت امور خارجه کار خودش را در مذاکرات وین برای لغو تحریمها دنبال کند.
* دنبال این هستیم تحریمها از میان برداشته شود، ولی با روشی عزتمند و با توافقی قوی و پایدار
امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: حتما ما دنبال این هستیم تحریمها از میان برداشته شود، ولی با روشی عزتمند و با توافقی قوی و پایدار. اما تاکید رییسی در جلسات به همه اعضای کابینه همواره این است که نگاهها نباید معطوف به وین باشد، بلکه همه دستگاهها موظف هستند برای بی اثر کردن تحریمها و پیشرفت و توسعه پایدار اقتصاد و تجارت در کشور عمل کنند. اما اگر در این مسیر با توجه به کارشکنیهایی که طرف آمریکایی دارد با توجه به مشکلاتی که دشمنان برای ایران ایجاد میکنند و سنگ اندازیهایی که صورت میگیرد، اگر انشاءالله مذاکرات در هر مرحلهای به نتیجه رسید، حتما به عنوان یک اقدام مثبت و یک دستاورد خوب میتواند شتاب بیشتری به کاری که تک تک شما عزیزان در سایر دستگاهها و وزارتخانهها به خوبی آن را دنبال میکنید، بدهد.
* با سه کشور اروپایی در مباحث فنی به جمع بندی بسیار نزدیک شدیم
رییس دستگاه دیپلماسی در تشریح وضعیت کنونی مذاکرات وین نیز اظهار داشت: چند هفتهای است که لازم بود مکثی در مذاکرات داده شود، علتش این بود که ما با سه کشور اروپایی در مباحث فنی به جمع بندی بسیار نزدیک شدیم. همزمان با بحران و جنگ در اوکراین مواجه شدیم. ضمن اینکه جمهوری اسلامی ایران در عالیترین سطح مخالفت خود را با جنگ در اوکراین، یمن، افغانستان و یا هر کشور دیگری اعلام میکند، ما همزمان مخالفت خود را با اعمال تحریمهای یکجانبه نیز بیان کردیم.
وی ادامه داد: بنده قبل از اینکه سفری به مسکو داشته باشم با وزیر خارجه اوکراین تلفنی صحبت کردم و حامل این پیام وزیر خارجه اوکراین برای دوستان در روسیه بودیم که آنها خواهان توقف جنگ و تداوم گفتوگوها هستند، لذا ما راهکار را در اوکراین جنگ نمیدانیم و راهحل را صرفا سیاسی میدانیم و در این رابطه تلاشهای دیپلماتیک دستگاه دیپلماسی نیز همچنان جریان دارد. ضمن اینکه به ریشههای جنگ در اوکراین و ریشههای تحریکهای ناتو و آمریکا به عنوان عامل اصلی توجه داریم.
* لاوروف و وانگ یی چه گفتند؟
وزیر خارجه توضیح داد: غربیها به ما گفتند که با توجه به شروع جنگ اوکراین وضعیت پیش آمده این است که حتی اگر در توافق به نقطه نهایی برسیم، روسیه با توافق همراهی نخواهد کرد. در تماس تلفنی که با لاوروف داشتیم و در سفری که به مسکو داشتم، گفتوگوهای خیلی روشن و شفافی بین ما انجام شد و همانطور که مردم شاهد بودند لاوروف در کنفرانس مطبوعاتی آنچه در جلسه درباره آن توافق کردیم را بیان کرد و توافق ما با طرف روس این شد اگر در موضوع مذاکرات وین برای لغو تحریمها در هر زمان، خطوط قرمز ما به صورت کامل رعایت شد و به نقطه توافق رسیدیم، روسیه هیچ مانعی در مسیر انجام توافق نخواهد بود.
امیرعبداللهیان همچنین به سفر اخیرش به تونشی چین نیز اشاره کرد و افزود: در سفری که به چین داشتم، لاوروف در آنجا اعلام کرد که به محض اینکه شما اعلام کنید در نقطه پایانی توافق قرار گرفتید، ما از توافق حمایت خواهیم کرد. علاوه بر این، «وانگ یی» وزیر خارجه چین هم در تونشی در ملاقاتی که انجام شد بیان کرد که ما کاملا با نظرات ایران هماهنگ هستیم و زمانی در نقطه پایانی توافق قرار بگیرید، از توافق حمایت خواهیم کرد.
* طرف آمریکایی در دو سه هفته گذشته زیاده خواهیهایی را مطرح کرد
وی با طرح این موضوع که ما در کجا قرار داریم، پاسخ داد: اینکه در کجا قرار داریم به مشکلاتی برمیگردد که بین ما و طرف آمریکایی وجود دارد. طرف آمریکایی در دو سه هفته گذشته زیاده خواهیهایی را مطرح کرد. علیرغم اینکه بخش زیادی از متن مورد توافق قرار گرفته بود، ولی پیشنهاداتی را طرف آمریکایی مطرح میکند که در تعارض با برخی از بندهای متن است. در حوزه لغو تحریمها هم آنها گاهی اوقات خارج از چارچوب مذاکراتی که انجام شده، علاقهمندند یک طرفه شروط جدیدی را مطرح و اعمال کنند.
به گزارش فارس، وزیر خارجه بیان کرد: این شروط و اعمال تحریمهای یکجانبهای که در این سالها آمریکاییها نسبت به کشورهای مختلف اعمال کردند، یک بیماری را در کاخ سفید ایجاد کرده که فکر میکنند در هر سند و موضوعی اعمال نظرات یکجانبه به عنوان راهحل برای تامین منافع طرف آمریکایی است.
* نفعی در مذاکرات مستقیم با آمریکا ندیدیم
رییس دستگاه دیپلماسی یادآور شد: طبعا جمهوری اسلامی ایران روی خطوط قرمز خود ایستاده و خواهد ایستاد، آمریکاییها به صورت مستمر از ضرورت مذاکره مستقیم با ایران صحبت میکنند. ما با بررسیهایی که کردیم و با نگاهی که آمریکاییها دارند نفعی در مذاکرات مستقیم با آمریکا ندیدیم. حتی آمریکاییها روی زمین هنوز اقدامات مثبتی را انجام ندادهاند که بتوان چشم اندازی را بیان کرد که طرف آمریکایی در کنار اینکه از حسن نیت خودش صحبت میکند، روی زمین هم اتفاقات خوبی را رقم میزند.
* ما از طرف آمریکایی مطالبه وام و پول نکردیم
وی گفت: بارها که آنها بر مذاکره اصرار کردند، ما به آنها گفتیم اگر واقعا حسن نیت دارید قبل از هرگونه توافقی یکی دو مورد از موضوعات عملی و ملموس را ارائه کنید، مثلا بخشی از داراییهای جمهوری اسلامی ایران نزد بانکهای خارجی آزاد شود.
وزیر خارجه با بیان اینکه ما از طرف آمریکایی مطالبه وام و پول نکردیم، پول ملت خودمان آزاد شود، خاطرنشان کرد: یا اگر واقعا پیامهای مکرری که بایدن ارسال میکند که برای لغو تحریمها و توافق در وین و بازگشت به برجام حسن نیت دارد؛ اگر این صحت دارد، به جای اینکه در ماههای گذشته سه تا چهار بار برخی از اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی را تحریم کنند، بیایند یک مورد از تحریمها را با یک فرمان اجرایی به نشانه حسن نیت لغو کنند.
وی یادآور شد: البته رفت و آمد پیامها به صورت Non-Paper از طریق نماینده اتحادیه اروپا و مذاکره کننده ارشد اروپایی ادامه دارد. به صراحت به طرف آمریکایی گفتیم سنگ اندازی و کارشکنی نکنید و باعث تاخیر در حصول توافق نشوید. اگر خطوط قرمز ما رعایت شود و توافقی خوب، قوی و پایدار را در مقابل خود ببینیم، تردیدی در اینکه بخواهیم در توافق بمانیم و همه طرفها به تعهداتشان حول برجام برگردند، وجود ندارد و اکنون طرف آمریکایی است که باید نشان دهد حسن نیت دارد یا ندارد.
* مسیر دیپلماسی همچنان باز است
وزیر خارجه اظهار داشت: مسیر دیپلماسی همچنان باز است. البته سه کشور اروپایی و چین و روسیه نسبت به برخی از زیادهخواهیها و رفتارهایی که آمریکاییها در این روزها دارند و باعث تاخیر در رسیدن به توافق شده، انتقاداتی را دارند که برخی را میگویند در گفتوگوهایشان با طرف آمریکایی آن را مطرح میکنند و برخی از آنها نیز با خود ما همراهی میکنند و بعضا اظهار میدارند که این روشی که آمریکا دنبال میکند با روح حاکم بر همکاری در مذاکرات چندجانبهای که در وین دنبال میشود همخوانی ندارد.
وی تصریح کرد: ملت عزیز ما بدانند که ما همچنان برای رسیدن به توافقی که تحریمها را لغو کند، توافق عزتمند، خوب، قوی و پایدار مسیر دیپلماسی را ادامه خواهیم داد.
امیرعبداللهیان خطاب به حاضران در جلسه گفت: آنچه مهم است تکیه بر توان داخلی بزرگ جمهوری اسلامی ایران در همه عرصههاست و تلاشهای خوبی که برای بی اثر کردن تحریمها به همت شما عزیزان در دولت جدید شروع شده استمرار یابد و ما هم با منطق، حکمت و قدرت در دستگاه دیپلماسی روند مذاکرات را تا رسیدن به یک توافق خوب و پایدار انشاءالله به لطف خدا ادامه خواهیم داد.
نخستین نشست ستاد هماهنگی روابط اقتصادی خارجی در سال ۱۴۰۱ پیش از ظهر امروز یکشنبه ۲۱ فروردین ماه به ریاست مهدی صفری معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه و با حضور حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه و سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رییس جمهور با موضوع «بررسی راهکارهای تقویت تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین در حوزه دیپلماسی اقتصادی» در محل وزارت امور خارجه برگزار شد.
ساعت ۱۳:۰۰
سخنان رییس جمهوری آمریکا نمیتواند تضمین باشد
در پایان جلسه علنی روز یکشنبه ۲۱ فروردین مجلس شورای اسلامی بیانیهای با امضای بیش از ۲۵۰ نفر از نمایندگان پیرامون مذاکرات هستهای خطاب به رییس جمهور قرائت شد. متن کامل بیانیه به شرح زیر است.
حضرت حجتالاسلام والمسلمین جناب دکتر رییسی
ریاست جمهوری اسلامی ایران
احتراما، ضمن تبریک حلول سال جدید و آرزوی قبولی طاعات در ماه رمضان ضمن تشکر از تلاشهای جنابعالی و هیات مذاکرهکننده برای رفع مشکلات مربوط به توافق هستهای که از جانب برخی کشورها بهویژه آمریکا اعمال شده است به عنوان نمایندگان مردم و براساس تکالیف و وظایف قانونی و نظارتی و در چارچوب اصل عزت، حکمت و مصلحت و نظر به تجارب سالهای گذشته موارد زیر را یادآور میشویم.
۱ـ تجربه مذاکرات قبلی نشان میدهد که عدم تمایل آمریکا و طرفهای مذاکره کننهده برای ارائه تضمینهای لازم عملا نه تنها منافع ملی کشور را تامین نکرد بلکه به دلیل خروج آمریکا از برجام موجب آسیب به منافع ملی و شکست توافق گردید.
لذا در مذاکرات جدید لازم است آمریکا تضمین قانونی دهد که از برجام خارج نمیشود و به شکل کاملا قانونی موضوع در نهادهای تصمیمساز و تصمیمگیر آن کشور مانند کنگره نیز مصوب گردد که در آینده مانعی برای اجرای آن ایجاد نکند.
۲ـ یکی از شرایط اصلی مذاکره فقدان تهدید بعد از توافق است و وجود مکانیزم ماشه عملا به معنای حفظ تهدید و شکست مذاکره است. لذا لازم است تضمینهای لازم به شکلی اخذ شود که در صورت ورد آمریکا به برجام، مکانیزم ماشه به بهانههای مختلف اعمال نشود.
۳ـ متاسفانه در حین مذاکرات آمریکا تحریمهای جدید را علیه اشخاص، نهادها و دستگاهها تصویب کرد که بیانگر نیت تخریبی در مسیر مذاکرات است. لذا ضروری است مشخصا در مذاکرات تصویب و اعمال تحریمهای جدید ممنوع گردد و همچنین قید شود که تحریمهای برداشته شده مجددا وضع نخواهد شد.
۴ـ جمهوری اسلامی ایران حق دارد در چارچوب سهمیه تعیین شده توسط اوپیک قبل از اعمال تحریمها و با توجه به وضعیت و جایگاه جمهوری اسلامی ایران به هر کشور و به هر میزان که مورد توافق طرفین قرار میگیرد نفت صادر کند و از طریق سیستم بانکی مبالغ مربوطه را دریافت کند.
۵ـ انتقال منابع و منافع مالی جمهوری اسلامی ایران از جمله منابع حاصل از فروش نفت و منابع بلوکه شده و مسدود شده از همه کشورها حق جمهوری اسلامی است و کشورهای طرف مذاکره باید موانع موجود در این مسیر را رفع نماید و در این راستا هرگونه ایجاد مانع در تبدیل ارز و ممانعت در جذب سرمایهگذاری در جمهوری اسلامی ممنوع است و مورد پذیرش ملت ایران نیست و حق راستیآزمایی در اختیار دولت ایران است.
همچنین در مواد ۶ و ۷ قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران شرط اجرای تعهدات برجامی از سوی ایران برقراری کامل روابط بانکی، رفع کامل موانع صادرات، فروش کامل نفت و فرآوردههای نفتی ایران، برگشت کامل و سریع ارز و منابع حاصل از فروش و ارائه گزارش این اقدامات به مجلس و تایید نمایندگان میباشد.
براین اساس بدون شک وعدههای شفاهی از جمله سخنان رییس جمهور آمریکا نمیتواند تضمین شمرده شود.
نمایندگان شورای اسلامی ضمن حمایت از دولت انقلابی به دقت مذاکرات را زیر نظر دارند و بدون شک دولت و مجلس در حفظ منافع ملی توافق نظر دارند و ضمن رعایت خطوط قرمز از قانون مجلس صیانت خواهند کرد.
مجلس شورای اسلامی از هرگونه توافقی که با رعایت قانون مجلس و خطوط قرمز ترسیم شده نظام، منافع ملت ایران را تضمین کند حمایت خواهد کرد.
توفیق جنابعالی و کارگزاران نظام در خدمت به مردم را از خداوند منان مسالت مینماییم.
ساعت ۱۲:۳۰
بدون توافق هم با آژانس همکاری می کنیم
در نمایشگاه دستاوردهای هسته ای سازمان انرژی اتمی که امروز یکشنبه بیست و یکم فروردین ماه برگزار شد، پژمان شیرمردی معاون سازمان انرژی اتمی در گفتوگو با اقتصاد آنلاین درباره سند راهبردی صنعت هستهای کشور در افق 1420 صحبت کرد و اهداف پیش روی سازمان انرژی اتمی را به تصویر کشید.
روز گذشته مراسم شانزدهمین سالروز ملی فناوری هستهای با حضور ابراهیم رییسی، رییس جمهوری ایران و محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی برگزار شد.
شیرمردی در مورد اهداف نمایشگاه دستاوردهای هستهای سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: بزرگترین دستاورد این نمایشگاه رونمایی از سند راهبردی صنعت هستهای کشور در افق 1420 بود.
وی افزود: زمانی که نقشه راه و افق مشخص باشد، برنامهریزیها دقیقتر و مدونتر خواهد بود. با تلاش همکاران ما در سازمان انرژی اتمی و پیگیریهای ریاست سازمان توانستیم برای اولین بار سند راهبردی صنعت هستهای را در یک بازه زمانی 20 ساله تدوین و ارائه بکنیم.
معاون سازمان انرژی اتمی همچنین تاکید کرد: حتی در صورت عدم دستیابی به توافق هستهای در مذاکرات وین، ما همچنان به همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه خواهیم داد.
روز گذشته محمد اسلامی گفته است که سند CPF در دست تهیه است و پس از تکمیل به آژانس ارائه میشود، شیرمردی در این مورد بیان میکند: سند CPF به این صورت است که اکثر کشورها برنامه آتی حوزه کاریشان را به آژانس بین المللی اتمی ارائه می دهند و ما هم در بخشهای مختلف فعالیتیمان را برای آژانس مشخص خواهیم کرد. منتهی به زودی محتواش در ریاست سازمان ارائه می شود.
شیرمردی در خصوص همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در صورت عدم توافق در مذاکرات وین میگوید: بله روابط ما با آژانس ادامه می یابد.
ساعت ۱۱:۰۰
کنایه نویسنده واشنگتن پست به طولانی شدن مذاکرات!
سال ۲۰۲۶ است. مذاکره کنندگان برای دور ۴۷ام در وین جمع شدهاند.
نیکلاس میلر،نویسنده واشنگتن پست در توئیتی نوشت: سال ۲۰۲۶ است. زمان گریز هستهای ایران به ۱۴ ثانیه رسیده است. مذاکره کنندگان برای دور ۴۷ام در وین جمع شدهاند. یکی از مقامهای اروپایی گفته است محتاطانه خوشبین است ویک منبع آمریکایی گفته است زمان برای یک توافق بسرعت دارد به پایان نزدیک میشود.
ساعت ۲۰:۴۵
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس؛
از روس ها خواستین برجام را به موضوع اوکراین گره نزنند
یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به همراهی اش با وزیر خارجه برای سفر به مسکو و رایزنی با وزیر خارجه روسیه درباره برجام گفت که در این جلسه عنوان شد که روس ها برجام را به موضوع اوکراین گره نزنند.
وی ادامه داد: موضوعاتی منتشر شده که در پی آن ممکن است آنچه می خواستیم، حاصل نشود؛ آمریکایی ها بعد از بحران اوکراین به دنبال این هستند که موانع ایجاد کرده و زمان مذاکرات را طولانی کنند. از دید آمریکایی ها و غربی ها برجام دیگر به عنوان اولویت اول تلقی نمی شود و برای آن ها اوکراین خیلی مهم است؛ لذا سعی می کنند درباره خیلی از موضوعاتی که پذیرفته بودند ان قلت بیاورند. در واقع به عبارت عامیانه می خواهند موضوع را کش دهند چون اولویت اول آنها بحث اوکراین در برابر روسیه است.
مالکی در ادامه صحبت های خود گفت: بازی اخیر آمریکایی ها و سناریوی جدید آنها این است که زمان بیشتری برای صرف برجام بگذارند به طوری که به گفته یکی از مقامات غربی اگر مذاکرات ۱۰ ساعت به طول انجامد ۹ ساعت آن مربوط به اوکراین و یک ساعت مربوط به برجام است، این یعنی برجام از حالت گذشته خارج شده و این با این روند قدری مشکلات ما بیشتر می شود.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی توضیح داد: آمریکایی ها می گفتند که روس ها به دنبال ایجاد مانع در برجام بوده و شرط و شروطی گذاشتند. همان زمان ما سفری به مسکو داشتیم. در این سفر امیرعبداللهیان از دولت و من از مجلس حضور داشتم. در جلسه در مسکو مشخص شد که بحران اوکراین و بحث هسته ای دو موضوع جداگانه است. روسها این موضوع را پذیرفتند اما دوباره آمریکاییها بازی دیگری راه انداختند. بر همین اساس تأکید ما این است که باید براساس اصول خودمان حرکت کنیم.
وی درباره اینکه آیا روس ها می خواستند در مذاکرات گره ایجاد کنند، گفت: ما جلسه فشرده شش ساعته ای با لاوروف و معاونان پوتین داشتیم. در آن جلسه روس ها پذیرفتند که برجام را به اوکراین گره نزنند چون برجام یک جنبه دیگری است و باید روند خود را طی کند و اوکراین هم موضوع دیگری است. ما در آن جلسه درباره اوکراین صحبت هایی داشته و سیاست ایران را اعلام کردیم.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در توضیحات تکمیلی با اشاره به تحریم علیه روس ها بعد از موضوع اوکراین گفت: به دنبال این اتفاق هیئتی از جمهوری اسلامی به مسکو رفت. مباحث فشرده ای انجام شد. مرتبا لاوروف با پوتین صحبت می کرد. خروجی این بود که برجام روال گذشته را داشته و برجام را به اوکراین گره نزنند.
ساعت ۲۰:۳۰
شانزدهمین سالروز ملی صنعت هستهای کشور ؛
رییسی: ایران مذاکرات را ترک نکرده و آن را متوقف هم نمیکند
رییس جمهور با بیان اینکه شهدای هستهای پرچمداران دورانی مهم از تاریخ کشور هستند، اظهار داشت: دشمن به خوبی میداند ایران به هیچ وجه به دنبال ساخت سلاح هستهای نیست و فقط از استقلال و قدرتمند شدن ملت ایران هراس دارد. دولت وظیفه خود میداند که در مذاکرات حتی یک گام از حقوق ملت عقبنشینی نکند.
رییسجمهور شهدای هستهای کشور را پرچمداران دورانی مهم از تاریخ ایران نامید و افزود: دانشمندان هستهای کشورمان و در راس آنان شهدای هستهای، افرادی بودند که با فعالانه با موانع پرشمار پیش روی مواجه شده و هیچ گاه دچار انفعال نشدند.
وی اظهار داشت: امروز به رغم خواست دشمنان و با تکیه بر ارادههای پولادین دانشمندان هستهای صنعت صلحآمیز هستهای جمهوری اسلامی ایران پیشرفتهای چشمگیری کرده و از آن مهمتر اینکه این صنعت در کشورمان بومی شده است.
رییسجمهور تصریح کرد: تحریمها، تهدیدها و ظلمهای بسیاری که به ملت ایران روا شد ما را متوقف نکرد و نخواهد کرد. ترور دانشمندان صنعت هستهای و خرابکاری در مراکز هستهای به هیچوجه نتوانست ملت ایران را در پیشبرد اهداف صلحآمیز خود متوقف کند.
رییسی با طرح این سوال که، مگر جمهوری اسلامی ایران به دنبال سلاح هستهای است که دشمنان اینگونه مقابل ما ایستادند، خاطرنشان کرد: دشمنان به خوبی میدانند که سلاح هستهای هیچ جایگاهی در دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ندارد و آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز بیش از ۱۵ بار در گزارشهای خود تایید کرده که هیچ تخلفی در فعالیتهای هستهای ایران دیده نشده است.
وی گفت: کشورهای متعددی در همین منطقه از سلاح هستهای برخوردار هستند اما دشمنان هیچ حساسیتی نسبت به سلاحهای هستهای آنان ندارند و این نشان میدهد که آنچه از ناحیه جمهوری اسلامی ایران آنان را نگران میکند استقلال و قدرتمند شدن ایران است.
رییسجمهور افزود: امروز به رغم خواست دشمنان، دانشمندان جوان و شجاع کشور در صنعت هستهای توانمندیهای بالایی از خود نشان دادهاند و دستاوردهای ارزشمند آنان در عرصههای مختلف پزشکی، کشاورزی و صنعتی کاربردهای فراوانی دارد.
رییسجمهور تصریح کرد: صنایع هستهای و صنایع نظامی کشور بیش از هر عرصه دیگری مشمول تحریم و فشار بوده است اما شاهد آن هستیم که بیشترین پیشرفتهای کشورمان نیز در این عرصهها بدست آمده است. دلیل این پیشرفتها آن است که فعالیتهای کشورمان در این عرصهها متکی به اراده بلند و محکم دانشمندان جوان جمهوری اسلامی ایران است.
رییسی با بیان اینکه دولت با جدیت بهرهگیری از دستاوردها و پیشرفتهای صنعت صلحآمیز هستهای در دیگر عرصههای صنعتی کشور از جمله خودروسازی را پیگیری میکند، خاطرنشان کرد: دولت به ویژه در سال ۱۴۰۱ شعار آن تولید، اشتغال و دانش بنیان است، همه تلاش خود را به کار خواهد گرفت تا صنایع مختلف کشور و به ویژه صنایع سنگین برای بهرهگیری از ظرفیتهای علمپایه و دانشبنیان برنامهریزی و اقدام کنند.
رییسجمهور با اشاره به تدوین سند راهبردی سازمان انرژی اتمی برای افق ۲۰ ساله این صنعت، اظهار داشت: تدوین این سند شایسته قدردانی است چرا که گواه وجود ایده و برنامهریزی در این مجموعه برای دستیابی به افقهای بلندتر است و امیدوارم این صنعت چراغ راهِ دست اندرکاران صنعت هستهای باشد.
رییسی همچنین با اشاره به تدوین سند تحول دولت مردمی و با بیان اینکه همه اقدامات و برنامههای تحولی دولت مستند به این برنامه خواهد بود، تصریح کرد: دولت علم و فناوری را یکی از عرصههای مهم قوت و قدرتآفرین برای کشور میداند و لذا از تلاشهای دانشمندان کشور در عرصههای مختلف حمایت میکند.
رییسجمهور ادامه داد: در روز ملی صنعت هستهای که متعلق به ملت بزرگ ایران است اعلام میکنیم که فعالیتهای صلحآمیز هستهای با اتکا به خلاقیت و اقدامات نوآورانه در مسیر کسب پیشرفتهای روزافزون به حرکت خود ادامه خواهد داد.
رییسی تاکید کرد: اگرچه دشمنان نمیخواهند بشنوند اما برای چند صدمین بار اعلام میکنیم که فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی ایران صلحآمیز است و عدم پذیرش آنها هرگز باعث توقف کار ما نخواهد شد. در مذاکرات هستهای نیز حتی یک گام از حقوق ملت ایران عقبنشینی نخواهیم کرد.
رییس جمهور گفت: جمهوری اسلامی ایران مذاکرات را ترک نکرده و آن را متوقف هم نمیکند اما راهبرد ما همان راهبردی است که مقام معظم رهبری اعلام کردند و همواره همین راهبرد که بر اساس تکالیف قانونی، دولت را موظف به حمایت از حقوق ملت و دستاوردهای دانشمندان عزیز کشورمان میکند مورد توجه دولت و تیم مذاکره کننده هستهای خواهد بود.
رییسی افزود: امیدوارم همانطور که رییس سازمان انرژی اتمی توضیح داد این سازمان در سال جدید تلاش خود را بر ارائه تولیدات دانشگاهیان و اشتغالآفرینی در صنایع مرتبط به شکلی متفاوت از سالهای گذشته دنبال کنند. همچنین امیدوارم سازمان انرژی اتمی تکلیفی که برای تامین ۱۰ هزار مگاوات برق بر عهده این سازمان گذاشته شده است را با جدیت پیگیری کند.
رییسجمهور با تاکید بر لزوم تجاریسازی دستاوردهای صنایع هسته ای کشور به ویژه ۹ دستاوردی که امروز از آنها رونمایی شد، اظهار داشت: فعالیتهای سازمان انرژی اتمی در عرصه پزشکی و دارویی، کشاورزی و صنعتی حتما میتواند در تحقق بهتر شعار سال موثر باشد و دولت مصمم است از اقدامات و پیشرفتهای این سازمان و آنچه در سند راهبردی سازمان انرژی اتمی آمده است به طور جدی حمایت کند.
در این مراسم که جمع زیادی از سفرای کشورها و نمایندگان سازمانهای بینالمللی نیز در آن حضور داشتند، دکتر محمد اسلامی رییس سازمان انرژی اتمی نیز در سخنانی با بیان اینکه پیشرفتهای هستهای کشورمان به رغم همه مخالفتها و دشمنیها مایه حیرت جهانیان بوده است، گفت: این موضوع برای جمهوری اسلامی ایران افتخار بزرگی به حساب میآید و از این بابت قدردان همه شهدای هستهای و دانشمندان زحمتکش کشورمان هستیم.
رییس سازمان انرژی اتمی همچنین از تدوین سند راهبردی فعالیتهای هستهای کشورمان در افق ۲۰ ساله خبر داد و افزود: این سند در راستای سند تحول دولت مردمی تهیه شده و چارچوبها، اهداف و راههای دستیابی به این اهداف در آن پیشبینی شده است.
در این مراسم همچنین رییس جمهور در کنار فرزندان شهیدان علیمحمدی و قشقایی از شهدای هستهای کشورمان و نیز دو فرزند شهید صادقی از شهدای مدافع حرم که در سازمان انرژی اتمی مشغول به کار بوده است، از ۹ دستاورد جدید صنایع هستهای کشورمان و نیز سند راهبردی و نقشه راه ۲۰ ساله صنعت هستهای کشور رونمایی کرد.
ساعت ۸:۰۰
آمریکا از مذاکره کناره گیری نمیکند
به رغم آنکه دستیابی به توافق نهایی با ایران در انتظار تصمیم سیاسی آمریکا درخصوص چند موضوع باقیمانده مهم و کلیدی است، روزنامه واشنگتن پست بامداد شنبه در گزارشی مدعی شد: تقاضای ایران از آمریکا برای خارج کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست موسوم به سازمانهای تروریستی خارجی به اصلیترین مانع در مقابل توافق با ایران تبدیل شده است.
این رسانه آمریکایی به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی مدعی شد: دولت جو بایدن رییس جمهور آمریکا قصد ندارد سپاه را از این فهرست حذف کند.
واشنگتن پست به نقل از این مقام آمریکایی ادعا کرد: دستیابی به توافق بر عهده ایران است. رییس جمهور آمریکا به اصول پایهای پایبند است و ایرانیها با دیدگاههای ما آشنا هستند.
این رسانه آمریکایی در ادامه نوشت: کشورهای اروپایی از آمریکا خواستهاند تا راه حلی پیدا کند که توافق هستهای با ایران حفظ شود.
واشنگتن پست ادامه داد: دولت آمریکا از مذاکره با ایران کناره گیری نمیکند و ممکن است با کمک متحدان اروپایی به دنبال راه حلی قابل قبول باشد که خواسته بایدن در خارج نکردن سپاه را برآورده کند.
این رسانه آمریکایی در ادامه افزود: با این حال دولت بایدن نمیخواهد عقب نشینی کند. این به صورت کلی یک مساله نمادین است.
واشنگتن پست همچنین در تداوم هراس آمریکا از نفوذ منطقهای ایران مدعی شد: سپاه باید برای خارج شدن از این فهرست تلاش کند.
آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا پیش تر مصاحبهای با شبکه خبری ان بی سی ضمن اینکه درباره خروج سپاه از فهرست موسوم به سازمانهای تروریستی خارجی اظهار نظر صریحی نکرد، بار دیگر ادعاها را تکرار کرد و درباره مذاکرات وین اظهار داشت چندان به رسیدن به توافق خوشبین نیستم.
وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به این پرسش که آیا سپاه همچنان سازمان تروریستی باقی خواهد ماند؟ اظهار کرد: نمیخواهم به جزئیات مذاکرات اشاره کنم.
همچنین سخنگوی کاخ سفید دوشنبه گذشته در نشستی خبری در واشنگتن ادعا کرد که آمریکا و متحدانش آماده هستند یک توافق قوی ارائه دهند اگر ایران آمادگی انجام اقدامات مشابه را داشته باشد.
جن ساکی همچنین مدعی شد با این حال ایران تعدادی از مسائل را مطرح کرده است که ربطی به پایبندی مشترک در توافق هستهای ندارند و بازگشت به پایبندی در تمرکز و هدف ما است.
همزمان برخی قانونگذاران جمهوریخواه و تندروی آمریکا در هراس از لغو تحریمها علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در تقلا برای ارائه طرحهای ضد ایرانی هستند.
این اظهارات و طرحهای ضد ایرانی در حالی است که اکثر سیاستمداران و مقامات جهان از جمله سیاستمداران آمریکایی معتقدند تئوری دونالد ترامپ رییس جمهور سابق آمریکا در مورد خروج از برجام و انجام توافق قویتر با ایران از طریق تحریمهای سخت و سیاست فشار حداکثری اشتباه بود و شکست خورده است.
ترامپ در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ به طور یکجانبه از توافق هستهای ایران که مورد تایید قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد بود، خارج شد.
به دنبال شکست ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ ریاست جمهوری آمریکا، جو بایدن نامزد دموکراتها توانست با کسب بیشترین آرای الکترال ریاست جدید کاخ سفید را بر عهده بگیرد و ضمن اعتراف به اینکه سیاست فشار حداکثری ترامپ شکست خورده گفت قصد دارد واشنگتن را به برجام بازگرداند اما به رغم ادعاهای خود در مورد بازگشت به برجام در صورت پیروزی در انتخابات، تاکنون هیچ اقدام موثری در این مورد انجام نداده است.
دور هشتم مذاکرات رفع تحریمها که از ششم دیماه سال گذشته آغاز شد، ۲۰ اسفند ۱۴۰۰ به پیشنهاد مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا وارد یک دوره تنفس شد و مذاکره کنندگان برای مشورتهای سیاسی به پایتختهای خود بازگشتند. قریب به اتفاق کشورهای مشارکت کننده در گفت وگوها، خواهان جمعبندی سریعتر مذاکرات هستند اما دستیابی به توافق نهایی در انتظار تصمیمات سیاسی ایالات متحده آمریکا در خصوص چند موضوع باقیمانده مهم و کلیدی است.
جمهوری اسلامی ایران میگوید که اگر طرف آمریکایی واقعبینانه عمل کند، امکان دست یابی به توافق در وین وجود دارد. توافق مد نظر ایران سندی است که تحریمها به صورت حداکثری رفع شود و منطقه هم از اجرای آن بهرهمند شود.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران به تازگی در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: اگر مکثی در روند مذاکرات وین دیده میشود، بدلیل زیاده خواهی طرف آمریکایی است. وزارت امور خارجه در جهت کسب عالی منافع ملت و رعایت خطوط قرمزها با قدرت و منطق عمل میکند. هرگز زیر بار زیاده خواهی آمریکا نخواهیم رفت. اگر کاخ سفید واقع بینانه رفتار کند، توافق دست یافتنی است.
روز شصتم مذاکرات وین
ساعت: ۲۳:۳۰
معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا؛ توافق با ایران قطعی و نزدیک نیست
«جالینا پورتر»، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در یک نشست خبری شامگاه جمعه بار دیگر تصریح کرد که در مذاکرات رفع تحریمها در وین توافق با ایران «نه قطعی و نه نزدیک» است.
پورتر در بخش دیگری از این کنفرانس خبری درباره موضعگیری روز گذشته «مارک میلی»، رییس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا که گفته بود با خروج نام نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران از فهرست سازمانهای اصطلاحاً «تروریستی» مخالف است نیز اظهارنظر کرد.
پورتر که در نشست خبری روزانه وزارت خارجه آمریکا حضور داشت گفت که «جو بایدن»، رییسجمهور آمریکا با ژنرال میلی مبنی بر اینکه «نیروی قدس سپاه پاسداران تروریست هستند» همنظر است.
مارک میلی شب گذشته (پنجشنبه) در جلسهای در مجلس سنا در پاسخ به سوال یکی از سناتورها گفت که از خارج کردن نام نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمانهای اصطلاحاً «تروریستی» حمایت نمیکند. او گفت: «من نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را یک سازمان تروریستی میدانم و از خارج شدن آنها [از فهرست سازمانهای تروریستی] حمایت نمیکنم.»
یک شب قبلتر (چهارشنبه) «آنتونی بلینکن»، وزیر خارجه آمریکا در مصاحبهای با شبکه خبری انبیسی از اظهارنظر مستقیم درباره موضوع سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای اصطلاحاً تروریستی خودداری کرده بود.
دولت آمریکا فروردینماه سال ۱۳۹۸ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست «سازمانهای تروریستی خارجی» (FTO) قرار داده بود. این نخستین بار بود که کاخ سفید نیروهای مسلح رسمی یک کشور خارجی را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار میداد. پس از این تصمیم، شورای عالی امنیت ملی ایران مقر مرکزی فرماندهی ارتش آمریکا در منطقه را در فهرست گروههای تروریستی قرار داد.
پیش از اقدام دولت ترامپ در این راستا کارشناسان در خود آمریکا هم درباره تبعات این اقدام هشدار داده و تلاش کرده بودند کاخ سفید را از آن برحذر دارند. روزنامه نیویورکتایمز، به عنوان اولین رسانهای که اسفندماه ۱۳۹۷ مقاصد دولت آمریکا در این باره را گزارش کرد نوشت این طرح هنگام ارائه با مخالفت مقامهای پنتاگون و «سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا» (سیا) رو به رو شده است.
در آن زمان ارزیابی پنتاگون و سیا این بود که چنین اقدامی نظامیان ایالات متحده و مأموران اطلاعاتی آن را در معرض خطر اقدامات متقابل توسط دولتهای خارجی قرار میدهد.
کارشناسان مسائل حقوقی در آن زمان عنوان کردند چنانچه طرفهای کنوانسیونهای ژنو در بدعتی جدید نیروهای مسلح یکدیگر را «سازمان تروریستی» بنامند و این رویه رواج پیدا کند، اعضای نیروهای مسلح آمریکا نیز، در صورت دستگیری در یک کشور ثالث، ممکن است متقابلاً «تروریست» تلقی شده و محاکمه شوند.
اقدام دولت آمریکا علیه سپاه در ادامه سیاستهای تنبیهی واشنگتن علیه کشورها و گروههایی است که واشنگتن را در پیشبرد اهدافش در منطقه ناکام گذاشتهاند.این مسئله به ویژه در کنار اسنادی که نشان میدهند آمریکا به دنبال بهرهجویی از حضور داعش در سوریه و عراق بوده حائز اهمیت است.
پیشتر اسنادی منتشر شده که نشان میدهند هیئت حاکمه آمریکا بعد از آغاز ناآرامیها در سوریه از مارس ۲۰۱۱ و حمله داعش به عراق در سال ۲۰۱۴ به دنبال بهرهبرداریهای مستقیم و غیرمستقیم از گروههای تروریستی برای پیشبرد اهدافش در منطقه بوده است.
در جریان تحولات سوریه و عراق، ائتلاف تحت رهبری آمریکا که ادعا میکرد برای مبارزه با گروه تروریستی داعش تشکیل شده در مقاطعی حتی به نفع داعش وارد عمل شد و با بمباران مواضع گروههای در حال مبارزه با این گروهک تروریستی راه را برای پیشرویهای آن هموار کرد.
به عنوان مثال، شهریور ماه سال ۱۳۹۵، چهارجنگنده ائتلاف آمریکا مواضع ارتش سوریه را که در حال مبارزه با عناصر داعش در نزدیکی فرودگاه شهر «دیرالزور» بودند بمباران کرده و ۸۳ نظامی این کشور را به شهادت رساندند.
این ائتلاف، خردادماه سال ۱۳۹۴ هم با آنکه طبق گزارش رسانههای آمریکایی از قصد داعش برای حمله به شهر «رمادی»، مرکز استان الانبار عراق مطلع بود هیچ اقدامی برای جلوگیری از کاروان داعش در راه شهر انجام نداد.
شبکه خبری بلومبرگ در آن زمان به نقل از منابع و مقامهای اطلاعاتی آمریکا گزارش داد نظامیان این کشور در حالی نظارهگر سقوط رمادی بودند که از قبل از برنامه داعش برای حمله به این شهر خبردار بودند.
ساعت: ۲۳:۰۰
نامه چند سناتور جمهوری خواه آمریکایی؛ نمایندگان کنگره از سیاستهای بایدن در قبال ایران انتقاد کردند
گروهی از نمایندگان جمهوریخواه در مجلس سنای آمریکا در نامهای به «جو بایدن»، رییسجمهور کشورشان از سیاستهای او در قبال ایران انتقاد کردهاند.
«مارکو روبیو»، «تد کروز»، «تام کاتن»، «جیم ریش»، «لیندسی گراهام»، «بیل هاگرتی» و «راگر ویکر» در این نامه از جو بایدن خواستهاند رژیم صهیونیستی را به «توانمندیهای نظامی» لازم برای دفاع از خودش در برابر «ایران مسلح به سلاحهای اتمی» مجهز کند.
در بخشی از این نامه آمده است: «به نظر میرسد دولت شما مصمم به امضای یک توافق هستهای جدید با ایران است که مسیری برای دستیابی رژیم به سلاحهای هستهای در اختیارش قرار میدهد. مسلح شدن ایران به سلاحهای اتمی نتایج منفی عمدهای برای منطقه خواهد داشت.»
در این نامه تصریح شده است: «مسلح شدن ایران به سلاح اتمی، موجودیت اسرائیل و دولتهای متحدان عربی ما را به خطر خواهد انداخت، جایگاه آمریکا در خاورمیانه را به نابودی میکشاند و در نهایت سرزمین اصلی آمریکا را تهدید خواهد نمود.»
کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سالهای گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هسته ای این کشور متهم کردهاند. ایران قویاً این ادعاها را رد کرده است.
ایران تأکید میکند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هستهای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.
علاوه بر این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هستهای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند.
ایران علاوه بر این در سال ۲۰۱۵ به توافقی با کشورهای موسوم به گروه ۱+۵ برای حل و فصل تنشها بر سر برنامه هستهای خود دست پیدا کرد. علیرغم اذعان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه از این توافق خارج شد.
از سوی دیگر، رژیم صهیونیستی تنها دارنده سلاحهای هستهای در منطقه غرب آسیا است و با حمایتهای آمریکا برنامه تسلیحات هستهای خودش را از نظارتهای بینالمللی دور نگاه داشته است.
ساعت ۹:۰۰
رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا:
دولت بایدن به دنبال حذف نام سپاه از لیست تروریستی است
ژنرال مارک میلی، رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا با حذف نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از لیست سازمان های تروریستی اظهار مخالفت کرد.
با این حال، او نگفت که آیا با حذف نام کلی سپاه پاسداران از فهرست آمریکایی ترور هم مخالف است یا تنها حذف نام نیروی برونمرزی سپاه از این سیاهه را قبول ندارد.
بر اساس گزارش رسانه های آمریکا، دولت جو بایدن در حال بررسی احتمال حذف نام سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای تروریستی خارجی است.
روز پنجاه و نهم مذاکرات وین
ساعت ۲۱:۴۰
ایران یک تهدید منطقهای علیه آمریکا باقی می ماند
مارک میلی، رییس ستاد مشترک نیروهای مسلح ایالات متحده آمریکا امروز پنجشنبه ایران را یکی از تهدیدهای اصلی پیش روی کشورش توصیف کرد و گفت که ایران به دنبال تغییر دادن نظم منطقهای به نفع خودش است.
مارک میلی در جلسهای در حضور اعضای کمیته نیروهای مسلح مجلس سنای آمریکا گفت: «ایران احتمالاً یک تهدید منطقهای مهم علیه ایالات متحده و شریکان و متحدان ما باقی خواهد ماند.»
وی در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: «ایران به دنبال تغییر دادن نظم منطقهای خاورمیانه و توازن قدرت به سود خودش است. ایران در راستای همین هدف، برنامه هستهای خودش را توسعه داده است.»
مارک میلی در این جلسه در پاسخ به سوال یکی از سناتورها گفت که از خارج کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمانهای اصطلاحاً «تروریستی» حمایت نمیکند. او گفت: «من نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را یک سازمان تروریستی میدانم و از خارج شدن آنها [از فهرست سازمانهای تروریستی] حمایت نمیکنم.»
شب گذشته «آنتونی بلینکن»، وزیر خارجه آمریکا در مصاحبهای با شبکه خبری انبیسی از اظهارنظر مستقیم درباره موضوع سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای اصطلاحاً تروریستی خودداری کرده بود.
دولت آمریکا فروردینماه سال ۱۳۹۸ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست «سازمانهای تروریستی خارجی» (FTO) قرار داده بود. این نخستین بار بود که کاخ سفید نیروهای مسلح رسمی یک کشور خارجی را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار میداد. پس از این تصمیم، شورای عالی امنیت ملی ایران مقر مرکزی فرماندهی ارتش آمریکا در منطقه را در فهرست گروههای تروریستی قرار داد.
پیش از اقدام دولت ترامپ در این راستا کارشناسان در خود آمریکا هم درباره تبعات این اقدام هشدار داده و تلاش کرده بودند کاخ سفید را از آن برحذر دارند. روزنامه نیویورکتایمز، به عنوان اولین رسانهای که اسفندماه ۱۳۹۷ مقاصد دولت آمریکا در این باره را گزارش کرد نوشت این طرح هنگام ارائه با مخالفت مقامهای پنتاگون و «سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا» (سیا) رو به رو شده است.
در آن زمان ارزیابی پنتاگون و سیا این بود که چنین اقدامی نظامیان ایالات متحده و مأموران اطلاعاتی آن را در معرض خطر اقدامات متقابل توسط دولتهای خارجی قرار میدهد.
کارشناسان مسائل حقوقی میگویند در صورتی که طرفین کنوانسیونهای ژنو در بدعتی جدید نیروهای مسلح یکدیگر را «سازمان تروریستی» بنامند و این رویه رواج پیدا کند، اعضای نیروهای مسلح آمریکا نیز، در صورت دستگیری در یک کشور ثالث، ممکن است متقابلاً «تروریست» تلقی شده و محاکمه شوند.
اقدام دولت آمریکا علیه سپاه در ادامه سیاستهای تنبیهی واشنگتن علیه کشورها و گروههایی است که واشنگتن را در پیشبرد اهدافش در منطقه ناکام گذاشتهاند.این مسئله به ویژه در کنار اسنادی که نشان میدهند آمریکا به دنبال بهرهجویی از حضور داعش در سوریه و عراق بوده حائز اهمیت است.
پیشتر اسنادی منتشر شده که نشان میدهند هیئت حاکمه آمریکا بعد از آغاز ناآرامیها در سوریه از مارس ۲۰۱۱ و حمله داعش به عراق در سال ۲۰۱۴ به دنبال بهرهبرداریهای مستقیم و غیرمستقیم از گروههای تروریستی برای پیشبرد اهدافش در منطقه بوده است.
در جریان تحولات سوریه و عراق، ائتلاف تحت رهبری آمریکا که ادعا میکرد برای مبارزه با گروه تروریستی داعش تشکیل شده در مقاطعی حتی به نفع داعش وارد عمل شد و با بمباران مواضع گروههای در حال مبارزه با این گروهک تروریستی راه را برای پیشرویهای آن هموار کرد.
به عنوان مثال، شهریور ماه سال ۱۳۹۵، چهارجنگنده ائتلاف آمریکا مواضع ارتش سوریه را که در حال مبارزه با عناصر داعش در نزدیکی فرودگاه شهر «دیرالزور» بودند بمباران کرده و ۸۳ نظامی این کشور را به شهادت رساندند.
این ائتلاف، خردادماه سال ۱۳۹۴ هم با آنکه طبق گزارش رسانههای آمریکایی از قصد داعش برای حمله به شهر «رمادی»، مرکز استان الانبار عراق مطلع بود هیچ اقدامی برای جلوگیری از کاروان داعش در راه شهر انجام نداد.
شبکه خبری بلومبرگ در آن زمان به نقل از منابع و مقامهای اطلاعاتی آمریکا گزارش داد نظامیان این کشور در حالی نظارهگر سقوط رمادی بودند که از قبل از برنامه داعش برای حمله به این شهر خبردار بودند.
ساعت ۱۹:۴۵
آمریکا سریعتر تصمیمات سیاسی خود را اتخاذ کند
وزارت امور خارجه چین روز پنجنشبه به بیانیه آمریکا و تروئیکای اروپایی درباره مذاکرات هستهای با ایران واکنش نشان داد.
به نوشته وبگاه وزارت امور خارجه چین، «ژائو لیجیان» سخنگوی وزارت امور خارجه این کشور در نشستی خبری گفت: «مذاکرات بر سر احیای پایبندی به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) وارد مرحله نهایی شده است».
این دیپلمات چینی گفت: «همه طرفها درخصوص بیشتر قسمتهای متن توافق برای از سرگیری پایبندی [به برجام] به اجماع رسیدهاند و تعداد اندکی از موارد باقی ماندهاند که باید حل شوند».
لیجیان در ادامه گفت: «چین معتقد است که جایگزین بهتری برای برجام وجود ندارد. در این مرحله نهایی [مذاکرات]، این مسئله که همه طرفها به تقویت اعتماد، تشدید تلاشهای دیپلماتیک، تسهیل رسیدن به یک جمعبندی بدون اشکال از مذاکرات پرداخته و مانع از هدر رفتن تلاشهای قبلی شوند، اهمیت بیشتری پیدا میکند».
سخنگوی وزارت امور خارجه چین افزود: «آمریکا به عنوان مقصر بحران ایجاد شده در برنامه هستهای ایران، باید هرچه سریعتر تصمیمات سیاسی خود را اتخاذ کرده و بهصورت فعالانه به نگرانیهای مشروع طرف ایرانی پاسخ دهد».
لیجیان همچنین گفت: «چین به مشارکت سازنده در مذاکرات،کمک به بازگرداندن برجام به مسیر قبلی، تداوم برپایی نظام منع گسترش سلاحهای اتمی و ترویج صلح و ثبات در خاورمیانه، ادامه خواهد داد».
«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا بامداد پنجشنبه در دیدار با «لیز تراس» وزیر خارجه انگلیس، «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه و «آنالنا بائربوک» وزیر خارجه آلمان درباره مسائل مختلفی از جمله ایران و اوکراین گفتگو کرد.
وزارت خارجه آمریکا با اعلام این خبر، گفت: «بلینکن و همتایانش در تروئیکای اروپایی، آمادگی خود را برای سناریوهای دیگر در مورد ایران، در صورت لزوم اعلام کردند».
در این بیانیه این دیدار آمده است: «بلینکن و وزرای خارجه انگلیس، فرانسه و آلمان توافق کردند که راه حل دیپلماتیک بهترین نتیجه برای مذاکرات هستهای ایران است».
حدود دو هفته پیش طرفهای مذاکرهکننده در وین اعلام کردند که مذاکرات وین درباره برجام دچار وقفه شده و هیأتهای مذاکره کننده برای رایزنی به پایتختهای خود بازمیگردند. روز گذشته، «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین اتریش گفت که دور هشتم گفتوگوهای وین درباره برنامه هستهای ایران هنوز تکمیل نشده است. نماینده روسیه اضافه کرد: معتقدم زمانی که اختلافات نهایی میان ایران و آمریکا حل شود، شرکتکنندگان کنونی برجام به وین باز خواهند گشت تا توافق را نهایی کنند.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در دیداری که با «انریکه مورا» معاون مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده مذاکرات وین در تهران داشت، گفت: فقدان تصمیم سیاسی آمریکا برای رفع تحریمها مانع کنونی رسیدن به نتایج نهایی بوده و برای ما برخوردار شدن از منافع کامل اقتصادی و رفع موثر تحریمها اولویت اساسی است.
ساعت ۱۳:۰۰
بایدن در مذاکرات وین ملاحظات سیاسی داخلی آمریکا در نظر بگیرد
کریس مورفی سناتور دموکرات آمریکایی در گفتوگو با این شبکه در پاسخ به این سوال که با توجه به اظهارات اخیر وزیر امور خارجه آمریکا در گفتوگو با این شبکه مبنی بر این که به حصول توافق در مذاکرات وین جهت احیای توافق هستهای خوشبین نیست، این موضوع در بر دارنده چه تهدیداتی میتواند باشد، گفت: تهدید بسیار بزرگی میتواند باشد. اگر نتوانیم به توافقی هستهای با ایران دست پیدا کنیم، ایران به معنی واقعی کلمه در آستانه تولید یک سلاح هستهای قرار میگیرد.
با وجود این که مقامات ایران تاکید کردهاند تولید و بهکارگیری تسلیحات اتمی در دکترین دفاعی ایران جایی ندارد و فعالیتهای هستهای ایران اهداف نظامی را دنبال نمیکند، مورفی مدعی شد: همین حالا که ما حرف میزنیم، آنها چند هفته با در اختیار داشتن مواد هستهای کافی برای تولید یک سلاح فاصله دارند. این موضوع همچنین باعث ایجاد رقابت تسلیحاتی در منطقه خواهد شد. طولی نخواهد کشید که سعودیهای و اماراتیها و ترکیهایها هم دنبال سلاح هستهای بروند. چه فاجعهای برای آمریکا خواهد بود.
این سناتور آمریکایی در ادامه گفت: امیدوارم دولت به یک توافق دست بیابد و امیدواریم نگذارند ملاحظات سیاسی در آمریکا مانع رسیدن به این توافق شوند. اگر توافق خوبی روی میز باشد که مانع رسیدن ایران به یک سلاح هستهای شود، دولت بایدن باید این توافق را امضا کند. بگذارید ما کار قبولاندن توافق در کنگره را انجام بدهیم، ما رای لازم را جمع خواهیم کرد. اما کمی نگران این هستم که دولت در حال بررسی ورود به توافقی که جهان را در برابر یک سلاح هستهای حفاظت میکند، در حال سبک سنگین کردن وقایع سیاسی در آمریکا است.
ساعت ۹:۰۰
بهترین نتیجه در قبال ایران راهکار دیپلماتیک است
وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد که وزرای خارجه این کشور و سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان اظهار داشتند که راهکار دیپلماتیک در قبال ایران بهترین نتیجه است.
در این بیانیه که عصر چهارشنبه به وقت محلی منتشر شد، آمده است که آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا با ژان ایو لودریان وزیر خارجه فرانسه، لیز تراس وزیر خارجه انگلیس و آنالنا بائر بوک وزیر خارجه آلمان در بروکسل دیدار کرد و در خصوص عزم مشترک ما برای اطمینان از اینکه ایران هرگز به سلاح هسته ای دست پیدا نمیکند، گفت وگو کردند.
در بیانیه وزارت خارجه آمریکا آمده است: آنها توافق کردند که راه حل دیپلماتیک که بازگشت متقابل به اجرای کامل برجام را تضمین کند، بهترین نتیجه است.
آنها همچنین در تداوم سیاستهای هراس افکنی غرب برای فشار بر ایران در میز مذاکره خاطرنشان کردند که آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان در صورت لزوم برای سناریوهای دیگر آماده هستند.
بلینکن پیش از این دیدار در گفت وگو با شبکه خبری ان بی سی آمریکا در تداوم جنگ روانی غرب برای فشار بر ایران در میز مذاکره مدعی شد: با وجود تمام تلاشهایی که برای دستیابی به توافق انجام دادهایم و با وجود این امر که این توافق برای امنیت ما بهتر خواهد بود، من چندان به دستیابی به این توافق خوشبین نیستم. ما به این مرحله (دستیابی به توافق) نرسیده ایم. باید ببینیم می توانیم به یک توافق دست یابیم یا خیر.
وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا زمان رو به اتمام است؟ گفت: زمان بسیار کم است. امروز و سپس در طول روز بعد در مورد آن (مذاکرات) با شرکای اروپایی خود صحبت خواهیم کرد. ما از نزدیک و هماهنگ با اروپایی ها، اتحادیه اروپا، فرانسه، آلمان و انگلیس همکاری کردهایم.
بلینکن بدون کوچکترین اشاره ای به تعهدات واشنگتن که مذاکرات وین برای تصمیم گیری سیاسی آنها دچار وقفه شده است، ادامه داد: پس باید ببینیم که به کجا می رسیم. من همچنان بر این باورم بازگشت به توافق به نفع آمریکا است، اگر ایران نیز همین کار را انجام دهد. ما به این نقطه نرسیدهایم.
دور هشتم مذاکرات رفع تحریمها که از ششم دیماه سال گذشته آغاز شد، ۲۰ اسفند ۱۴۰۰ به پیشنهاد مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا وارد یک دوره تنفس شد و مذاکره کنندگان برای مشورتهای سیاسی به پایتختهای خود بازگشتند. قریب به اتفاق کشورهای مشارکت کننده در گفت وگوها، خواهان جمعبندی سریعتر مذاکرات هستند اما دستیابی به توافق نهایی در انتظار تصمیمات سیاسی ایالات متحده آمریکا در خصوص چند موضوع باقیمانده مهم و کلیدی است.
جمهوری اسلامی ایران میگوید که اگر طرف آمریکایی واقعبینانه عمل کند، امکان دست یابی به توافق در وین وجود دارد. توافق مد نظر ایران سندی است که تحریم ها به صورت حداکثری رفع شود و منطقه هم از اجرای آن بهرهمند شود.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه به تازگی در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: اگر مکثی در روند مذاکرات وین دیده می شود، بدلیل زیاده خواهی طرف آمریکایی است وزارت امور خارجه در جهت کسب عالی منافع ملت و رعایت خطوط قرمزها با قدرت و منطق عمل می کند. هرگز زیر بار زیاده خواهی آمریکا نخواهیم رفت. اگر کاخ سفید واقع بینانه رفتار کند، توافق دست یافتنی است.
روز پنجاه و هشتم مذاکرات وین
ساعت ۲۴:۰۰
توییت اولیانوف در سالگرد شروع مذاکرات وین؛
زمان به نتیجه رسیدن مذاکرات نامشخص است
نماینده روسیه در مذاکرات رفع تحریمهای ایران چهارشنبه شب به وقت تهران در توییتی به مناسبت سالروز برگزاری مذاکرات احیای برجام در وین، به نامشخص بودن زمان نتیجه گرفتن از این گفتوگوها اشاره کرد.
«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در مذاکرات احیای برجام در وین در توییت خود نوشت: «بله، یک سال پیش در چنین روزی مذاکرات وین درباره برجام آغاز شد. حال، سئوال این است که این مذاکرات چه زمانی به نتیجه میرسند؟ یک جزئیات دیگر - ایالات متحده نیز یک سال پیش به این روند پیوست.»
«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران روز چهارشنبه در گفتوگوی تلفنی با همتای مجارستانی خود گفت: «با توجه به ابتکارات ایران، پیشرفتهای مهمی در مذاکرات حاصل شده، اما همچنان برخی موضوعات مهم بین ایران و آمریکا باقیمانده که از طریق مذاکره کننده اتحادیه اروپا تبادل پیام در مورد آنها ادامه دارد.»
وزیر امور خارجه ایران بر جدیت تهران برای رسیدن به یک توافق خوب و پایدار در صورت واقعبینی طرف آمریکایی تاکید کرد.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در دیداری که اخیرا با «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده مذاکرات وین در تهران داشت، گفت: «فقدان تصمیم سیاسی آمریکا برای رفع تحریمها مانع کنونی رسیدن به نتایج نهایی بوده و برای ما برخوردار شدن از منافع کامل اقتصادی و رفع موثر تحریمها اولویت اساسی است.»
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز با بیان اینکه توافق بسیار در دسترس است، اگر آمریکا بداند که ما از خطوط قرمز خود رد نمیشویم، تصریح کرد: «کل توافق معطل تصمیم سیاسی واشنگتن است. ما ملت صبوری هستیم، ولی تا ابد صبر نمیکنیم.»
«سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز دوشنبه درباره اعمال تحریمهای جدید توسط آمریکا و وضعیت مذاکرات وین گفت:«آمریکا به همه نشان داده که از نظر واشنگتن همه چیز سیاسی است، از نظر واشنگتن همه چیز امنیتی است. از نظر واشنگتن یک ابزاری است در جعبه ابزار سیاست خارجی اشت و هر زمان لازم بداند همه ارزشها را قربانی میکند که یک قدم هم شده اهداف سیاسی خود را جلو ببرد. برخلاف تمام شعارهایش، آنچه برایش مهم است صرفا سیاستهایی است که در واشنگتن و در کاخ سفید بر علیه ملت ایران فرمول بندی شده است.»
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: «همه ما فراموش نکنیم آنکه امروز در مقابل ما قرار دارد، دولتی نیست که بخواهد به وظایفش عمل کند بلکه میخواهد از ابزارهای قانونی استفاده کند که به وظایفش عمل نکند. برای اینکه پیچ و مهرههایی قرار دهد که این کار جلو نرود. آنچه امروز در وین است به خاطر همین رویکرد آمریکا در نقطه توقف قرار دارد و آمریکا تصمیم سیاسی درباره موضوعات نگرفته و تلاش میکند موضوعات باقیمانده را گروگان مسائل داخلی خودش کند.»
ساعت ۲۳:۰۰
در مجلس نمایندگان آمریکا اتفاق افتاد؛
مخالفت ۱۷ عضو دموکرات با بازگشت به برجام
گروهی از قانونگذاران حزب دموکرات در مجلس نمایندگان آمریکا مخالفتشان را با هر گونه توافق هستهای جدید با ایران ابراز کردهاند.
در ماههای گذشته بارها نمایندگان جمهوریخواه که حزب رقیب «جو بایدن»، رییسجمهور آمریکا محسوب میشوند به ابراز مخالفت با تلاشهای ادعایی واشنگتن برای بازگشت به برجام پرداختهاند اما روز چهارشنبه ۱۷ نماینده دموکرات با جمهوریخواهان در این خصوص همصدا شدند.
«جاش گاتیمر»، یکی از نمایندگان دموکرات مجلس نمایندگان در یک کنفرانس خبری گفت: «ایران هستهای، صرفنظر از تعهداتی که در میان باشد، باعث تأمین مالی حزبالله و حماس خواهد شد و میلیاردها دلار را برای تأمین مالی تروریسم در سراسر دنیا جهت قتل آمریکاییها و حمله به پایگاههای ما خواهد کرد.»
«دونالد ترامپ»، رییسجمهور سابق آمریکا اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ با نقض تعهدات قانونی آمریکا به مشارکت این کشور در توافق هستهای برجام که یک توافق مورد تأیید شورای امنیت سازمان ملل متحد است پایان داد. ترامپ بعد از خروج از برجام سیاست «فشار حداکثری» را علیه ایران در پیش گرفت.
جمهوری اسلامی ایران تا یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده میدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران میکنند فرصت دهد برای تحقق این وعده تلاش کنند.
بعد از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام، تهران اعلام کرد با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش خواهد داد. کاهش تعهدات ایران ذیل مفاد توافق هستهای برجام صورت میگرفت.
کارشناسان و تحلیلگران و مقامهای دولت فعلی آمریکا به شکست سیاست فشار حداکثری علیه ایران اعتراف کردهاند. آنها میگویند این سیاست بر خلاف وعدههای ترامپ ایران را به آمدن پای میز مذاکره برای توافقی جدید ترغیب نکرد و از طرف دیگر با حدف کنترلها بر برنامه هستهای ایران باعث پیشرفت این برنامه شد.
طبق گزارش دیلیمیل شماری از این ۱۷ نماینده دموکرات از جمله «الین لوریا»، قانونگذار ایالت ویرجینیا گفتند که درباره برنامه دولت بایدن برای رسیدن به توافق هستهای جدید با ایران نگرانی دارند. آنها گفتهاند که تحریمها نباید رفع شوند مگر آنکه تهران قادر به ساخت سلاح هستهای یا حمایت مالی از «گروههای تروریستی» نباشد.
کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سالهای گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هسته ای این کشور متهم کردهاند. ایران قویاً این ادعاها را رد کرده است.
الین لوریا با اشاره به مذاکرات رفع تحریمها در وین گفت: «در حالی که مذاکرات اخیر به سرانجام نرسیدهاند احساسمان این است که نمیتوانیم درباره چرخش غیرقابلقبول و به شدت دردسرسازی که در این گفتوگوها اتفاق افتاده ساکت بمانیم.»
دولت آمریکا از زمان آغاز مذاکرات رفع تحریمها در وین به جای پیشنهاد دادن ابتکارهای عملی برای پیشرفت گفتوگوها بارها تلاش کرده طرفهای مختلف به ویژه ایران را به کند کردن روند مذاکرات متهم کند.
قانونگذاران دموکرات علاوه بر این از بایدن خواستهاند اطلاعاتی بیشتری را درباره برنامههای خود در خصوص برنامه هستهای ایران در اختیار آنها قرار دهد.
قانونگذاران آمریکایی در چند ماه گذشته به طرق مختلف- اعم از نامهنگاری با نمایندگان قوه مجریه، معرفی طرحهایی برای ملزم کردن دولت آمریکا به نظرخواهی از کنگره و برگزاری جلسات و نشستهای مختلف- تلاش کردهاند مخالفتهای سیاسی خود با برجام را به شکل علنی ابراز کنند.
تحلیلگران میگویند این نوع مخالفخوانیها را نمیتوان تماماً انعکاسی از نگرانیهای واقعی این گروه از سیاستمداران درباره برجام دانست، بلکه، آنها گاه بخشی از راهبردی گستردهتر هستند که هیئت حاکمه آمریکا به عنوان یک کل علیه ایران دنبال میکنند.
به گفته این تحلیلگران، چنین مخالفتهایی گاه بیشتر از آنکه به دنبال دستیابی به اهدافی دیگر باشند، خودشان هدفند. از نگاه گروهی از قانونگذاران آمریکایی، صرف وجود مخالفت با برجام و به تردید انداختن آینده آن میتواند فرصتهای انتفاع اقتصادی ایران از این توافق را محدود میکند. به باور این گروه، ابزار مخالفت با برجام همچنین میتواند اهرم چانهزنی مناسبی برای مذاکرهکنندگان آمریکایی در وین باشد.ساعت ۲۲:۵۰
نتانیاهو به نفتالی بنت؛
اسراییل امروز در برابر ایران ضعیف است
«بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر سابق رژیم صهیونیستی و رهبر مخالفان کابینه این رژیم از «نفتالی بنت» بابت نشان دادن ضعف در برابر ایران انتقاد کرد.
امروز چهارشنبه رهبران احزاب و سازمانهای سیاسی راستگرا اقدام به برگزاری یک تظاهرات اعتراضی در بیتالمقدس کردند. برخی از شرکتکنندگان در این تظاهراتها پلاکاردهایی که روی آن عکس نتانیاهو حک شده بود را به دست داشتند.
بنیامین نتانیاهو گفت: «ما آمدهایم به این دولت یک چیز بگوییم. به خانهتان برگردید. به خانهتان برگردید. دارید به هویت یهودی اسرائیل لطمه میزنید. به خانهتان برگردید، شما علیه ایران ضعیف هستید. در برابر تروریسم ضعیف هستید.»
«بنیامین نتانیاهو» در ماههای گذشته بارها به تندی از رویکرد کابینه بنت و سیاستهای او در قبال ایران انتقاد کرده است. او اسفند گذشته هم گفته بود که «ایرانیها [در میز مذاکرات] مثل شیر میجنگند در حالی که اسرائیل مثل خرگوش تسلیم شده است.
نتانیاهو در آن زمان در یک جلسه حزب لیکود به شدت از کابینه چرخشی «نفتالی بنت» و «بنی گانتز» به دلیل «سکوت» در خصوص مذاکرات وین انتقاد کرد و گفت: «در دولت بنت-گانتز-لاپید فقط ضعف وجود دارد و ضف و ضعف.»
او تصریح کرد: «سکوت اسرائیل در این روزها - به استثنای چند بیانیه رسمی- باعث شده دوستان ما در اسرائیل هم مخالفتشان با توافق ایران را ابراز نکنند.»
نخستوزیر سابق اسرائیل در ادامه گفت: «اگر آنها نبینند و نشنوند که اسرائیل با این توافق مخالفت میکند چرا باید خودشان به مخالفت با آن توافق برخیزند؟»
نتانیاهو در ادامه ادعا کرد که «مخالفت قوی» او در سال ۲۰۱۵ موجب شد که آمریکا در سال ۲۰۱۸ از برجام خارج شود. او همچنین مدعی شد که سکوت کابینه فعلی رژیم صهیونیستی باعث میشود مشروعیت اقدامات آینده احتمالی اسرائیل علیه سایتهای هستهای ایران هم با مشکل مواجه شود.
نتانیاهو در ادامه با استناد به مصاحبهای از میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات رفع تحریمهای در وین گفت: «اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات هستهای ایران این هفته گفت: "ایرانیها بیشتر از آن چیزی که میخواستند به دست آوردهاند. آنها مثل شیر برای هر کلمه و برای هر کاما میجنگند." اما بر سر ما چه میآید؟ هیچکس نمیجنگد. ایرانیها مثل شیر میجنگند، اما بنت-لاپید و گانتز مثل خرگوش تسلیم میشوند. واقعیت آشکار و روشن است: دولت فعلی در حال کنار آمدن با ایران هستهای است و آینده اسرائیل را به خطر میاندازد.»
کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سالهای گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هسته ای این کشور متهم کردهاند. ایران قویاً این ادعاها را رد کرده است.
ایران تأکید میکند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هستهای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.
علاوه بر این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هستهای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند.
ایران علاوه بر این در سال ۲۰۱۵ به توافقی با کشورهای موسوم به گروه ۱+۵ برای حل و فصل تنشها بر سر برنامه هستهای خود دست پیدا کرد. علیرغم اذعان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه از این توافق خارج شد.
از سوی دیگر، رژیم صهیونیستی تنها دارنده سلاحهای هستهای در منطقه غرب آسیا است و با حمایتهای آمریکا برنامه تسلیحات هستهای خودش را از نظارتهای بینالمللی دور نگاه داشته است.
دولت جدید آمریکا به ریاست «جو بایدن» مدعی است قصد دارد از طریق مذاکرات جاری در شهر وین آمریکا را به توافق هستهای برجام بازگرداند اما تا کنون از اجرای تعهداتش در این راستا خودداری کرده است. رژیم صهیونیستی و واشنگتن در ماههای گذشته همکاری علیه ایران را در دستور کار قرار دادهاند.
بعد از روی کار آمدن نفتالی بنت به عنوان نخستوزیر رژیم صهیونیستی برخی منابع خبری گزارش داده بودند کابینه جدید رژیم صهیونیستی قصد دارد بر خلاف کابینه «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر سابق این رژیم از علنی کردن اختلافات با آمریکا در خصوص ایران بپرهیزد.
پایگاه «اکسیوس» چندی پیش به نقل از مقامهای رژیم صهیونیستی گزارش داده بود تلآویو قصد دارد از طریق دیپلماسی بر رویکرد دولت آمریکا در قبال برنامه هستهای ایران اعمال نفوذ کند.
این در حالی است که گروه دیگری از تحلیلگران، اختلافات ابرازشده از سوی مقامهای آمریکا و رژیم صهیونیستی در خصوص ایران را بخشی از تقسیم کار میان دو طرف در راستای بازی «پلیس خوب-پلیس بد» برای گرفتن امتیازات حداکثری از ایران در مذاکرات هستهای میدانند.
آمریکا و رژیم صهیونیستی در ماههای گذشته کارگروه مشترکی برای هماهنگی سیاستهای ضد ایرانی خود تشکیل داده و در چارچوب آن به توافقاتی دست پیدا کردهاند.
ریاست این کارگره را مشاوران امنیت داخلی دو طرف یعنی «جیک سالیوان» از طرف آمریکا و «مئیر بنشابات» از طرف رژیم صهیونیستی به عهده دارند. مقامهای ارشد نهادهای امنیتی، دیپلماتیک و اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل در جلسات این کارگروه شرکت میکنند.
در ماههای گذشته شماری از مقامهای رژیم صهیونیستی اذعان کردهاند که خروج از برجام توسط دولت «دونالد ترامپ»، رییسجمهور سابق آمریکا اشتباه بوده است.
«دنی سیترینوویچ» از بالاترین مقامات نظامی صهیونیست نیز که مسئول گردآوری و تحلیل اطلاعات مرتبط با ایران در دوره نتانیاهو و وابسته نظامی تل آویو در سفارتخانه این رژیم در آمریکا به مدت سه سال بود آذرماه سال جاری به روزنامه تایمز اسرائیل گفت که «ناکامیهای فاحش اسرائیل در قبال ایران» برنامه هستهای تهران را سرعت بخشیده است. او گفت که دولت نتانیاهو دچار «محاسبات اشتباه» در خصوص ایران شده بود و اکنون نفتالی بنت نیز همان مسیر را میرود.
او ادعا کرد که در زمان خروج آمریکا از برجام، بارها مخالفت خود را با این اقدام اعلام کرده بود اما نتانیاهو اعتنایی به سخنانش نمیکرد. این مقام نظامی صهیونیستی متخصص امور ایران سپس به تایمز اسرائیل گفت که اکنون بهترین و تنهاترین راه برای غلبه بر آنچه تهدیدات ایران میخواند، این است که واشنگتن به مصالحه بزرگ روی آورده و موجب موفقیتآمیز بودن مذاکرات وین شود.
در همان زمان روزنامه نیویورک تایمز در مقالهای به قلم «توماس فریدمن» نوشت که «موشه یعلون» وزیر جنگ اسرائیل که در زمان امضای برجام به شدت با این توافق مخالف بود، اخیرا در کنفرانسی گفته است که تصمیم ترامپ برای خروج از این توافق «اشتباه بزرگی» بود که با تشویق نتانیاهو صورت گرفت.
موشه یعلون در این کنفرانس گفته بود که خروج از برجام «بدترین تصمیم در ده سال گذشته» در ارتباط با ایران بوده است. پس از او «گادی ایسنکات» از فرماندهان ارشد صهیونیستی نیز که از حامیان خروج از برجام بود در سخنانی گفته است که اقدام ترامپ به ضرر اسرائیل تمام شد چرا که ایران توانست پس از آن به سرعت برنامه هستهای خود را توسعه دهد.
«آفرایم هالیوی» رییس سابق سازمان جاسوسی موساد نیز در ۲۰ مهر ماه به روزنامه هآرتص گفته بود که سیاست نتانیاهو برای تحت فشار قرار دادن ترامپ جهت خروج از برجام اشتباه بود و این سیاست به یک شکست بد و تاریخی برای تل آویو منجر شد.
ساعت ۲۲:۳۰
وزیر امور خارجه آمریکا؛
درباره به سرانجام رسیدن مذاکرات خوشبین نیستم
«آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه ایالات متحده بار دیگر با تکرار ادعاهای اثباتنشده گفته که در کل در خصوص احتمال حصول توافق در مذاکرات رفع تحریمها در وین خوشبین نیست.
بلینکن که در مصاحبهای اختصاصی با شبکه خبری «انبیسی» حضور داشت در پاسخ به سوال مجری برنامه مبنی بر اینکه آیا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یک «سازمان تروریستی» است گفت: «بله، همینطور است.»
در ادامه مجری برنامه پرسید آیا سپاه همچنان «سازمان تروریستی» باقی خواهد ماند یا خیر. بلینکن در جواب گفت: «درباره اینکه در مذاکرات در چه مرحلهای قرار داریم وارد جزئیات نمیشوم. فقط این را میگویم که من به طور کلی درباره احتمال به سرانجام رسیدن توافق چندان خوشبین نیستم؛ علیرغم همه تلاشهایی که در مذاکرات کردهایم و علیرغم اینکه معتقدیم که [با توافق] از لحاظ امنیتی در وضعیت بهتری قرار خواهیم گرفت، هنوز به نقطه توافق نرسیدهایم.»
وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا در ادامه بار دیگر تأکید کرد: «من همچنان معتقدم اینکه بتوانیم در صورت اقدام مشابه از سوی ایران به پایبندی به توافق برگردیم به بهترین نحو در راستای منافع ما خواهد بود. ما در آن نقطه قرار نداریم.»
ولت آمریکا از زمان آغاز مذاکرات رفع تحریمها در وین به جای پیشنهاد دادن ابتکارهای عملی برای پیشرفت گفتوگوها بارها تلاش کرده طرفهای مختلف به ویژه ایران را به کند کردن روند مذاکرات متهم کند.
بعد از آنکه «سرگئی لاوروف»، وزیر امور خارجه روسیه گفته بود که آمریکا باید ضمانت کتبی بدهد که تحریمها علیه روسیه نباید بر مناسبات تجاری و اقتصادی اثر بگذارد موضعگیری مقامهای آمریکایی به گونهای بود که گویا تمامی مسائل مربوط به توافق وین حل و فصل شده و خواسته مسکو تنها عامل وقفه در مذاکرات بوده است.
با وجود این، مقامهای روسیه چند روز بعدتر گفتند که مسئله مربوط به ضمانتهای کتبی حل شده است. مقامهای آمریکایی بعد از این موضعگیری مقامهای روسیه بار دیگر انگشت مقصرنمایی را به سمت ایران نشانه رفتند.
چند هفته قبلتر طرفهای مذاکرهکننده در وین اعلام کردند که مذاکرات وین درباره برجام دچار وقفه شده است و هیأتهای مذاکره کننده برای رایزنی به پایتختهای خود بازگشتهاند. جوزب بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت این مذاکرات به دلیل برخی «عوامل خارجی» دچار وقفه شدهاند.
بورل از توضیح درباره «عوامل خارجی» خودداری کرد، اما ایران اعلام کرده طرح برخی درخواستهای جدید از سوی آمریکا و پارهای اقدامات نظیر توقیف نفتکش ایران مذاکرات را پیچیده کرد. طرفهای غربی ادعا میکردند که درخواست روسیه برای اخذ تضمین جهت انجام مراودات با ایران باعث ایجاد وقفه شد.
با وجود این، چند روز پیش «سرگئی لاوروف»، وزیر امور خارجه روسیه پس از دیدار با «حسین امیرعبداللهیان»، وزیر امور خارجه ایران تصریح کرد که روسیه از ایالات متحده تضمین کتبی دریافت کرده مبنی بر اینکه همکاریهای هستهای مسکو و تهران بعد از توافق وین مشمول تحریم نخواهد شد.
دونالد ترامپ» بعد از خروج از برجام در راستای سیاستی موسوم به «فشار حداکثری» علاوه بر بازگرداندن تحریمهای متوقفشده ذیل این توافق و اعمال تحریمهای جدید به سیاستهایی تحریکآمیز مانند ترور سردار «قاسم سلیمانی»، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روی آورد.
تئوری ترامپ این بود که این سیاستها میتواند جمهوری اسلامی ایران را به مذاکره بر سر توافقی جدید به جای «برجام» وادار کند. او روز ۲۰ ژانویه سال ۲۰۲۱میلادی در حالی از قدرت کنار رفت که در تحقق این هدف شکست خورده بود. ترامپ به دلیل نداشتن راهبرد در قبال ایران، تشدید بیمورد تنشها با این کشور و جدا کردن مسیر آمریکا از متحدانش از سوی منتقدانش آماج انتقادات تند قرار گرفت.
جمهوری اسلامی ایران تا یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده میدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران میکنند فرصت دهد برای تحقق این وعده تلاش کنند.
بعد از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام، تهران اعلام کرد با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش خواهد داد. کاهش تعهدات ایران ذیل مفاد توافق هستهای برجام صورت میگرفت.
ساعت ۲۱:۳۰
وزیر امور خارجه در گفتگوی تلفنی با همتای مجارستانی؛
امیرعبداللهیان: پیشرفتهای مهمی در مذاکرات حاصل شد
وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و مجارستان امروز (چهارشنبه) تلفنی گفتگو کردند.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان و پیتر سیارتو وزیر امور خارجه مجارستان در خصوص روابط دوجانبه، مذاکرات وین و بحران اوکراین گفتگو و تبادل نظر کردند.
وزیر امور خارجه کشورمان در این گفتوگوی تلفنی ضمن تبریک پیروزی حزب حاکم فیدس در انتخابات پارلمانی مجارستان ، آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای گسترش روابط با مجارستان و عملیاتی کردن توافقهای «دومین کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور» در حوزههای مختلف را اعلام کرد.
امیرعبداللهیان با اشاره به بحران اوکراین، ضمن مردود خواندن جنگ و تحریم اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران خواستار تمرکز بر راهکار سیاسی در اوکراین است.
وزیر امور خارجه کشورمان در مورد مذاکرات وین نیز اعلام کرد که با توجه به ابتکارات ایران، پیشرفتهای مهمی در مذاکرات حاصل شده است، اما همچنان برخی موضوعات مهم بین ایران و آمریکا باقیمانده است که از طریق مذاکرهکننده ارشد اتحادیه اروپا تبادل پیام در مورد آنها ادامه دارد.
امیرعبداللهیان بر جدیت ایران برای رسیدن به یک توافق خوب و پایدار در صورت واقعبینی طرف آمریکایی تاکید کرد.
وزیر امور خارجه مجارستان نیز در این گفتگوی تلفنی ضمن دعوت از همتای ایرانی برای سفر به مجارستان، تاکید کرد: در چارچوب سیاست خارجی دولت مجارستان، متعهد به توسعه همکاریهای دوجانبه با جمهوری اسلامی ایران است.
پیتر سیارتو همچنین بر اجرایی کردن توافقات فیمابین تاکید کرد.
وزیر خارجه لهستان در مورد مذاکرات وین نیز ابراز امیدواری کرد با رویکرد سازنده همه طرفها توافق حاصل شود.
وی افزود: رویکرد سازنده ایران برای حصول به توافق نهایی بسیار ارزشمند است.
وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه از همتای مجارستانی خود بهدلیل کمکهای انساندوستانه این کشور برای تسهیل روند انتقال ایرانیان مقیم اوکراین از طریق خاک مجارستان به کشورمان قدردانی کرد.
ساعت۲۱:۰۰
جزییات توافق جدید برای آزادسازی بخش قابل توجهی از منابع ارزی ایران
۱۶:۲۰
وزیر جنگ رژیم صهیونیستی:
اسراییل خواهان «توافقی خوب» در زمینه کنترل برنامه هستهای ایران است
وزیر جنگ رژیم صهیونیستی در جلسهای با سفرای کشورهای خارجی در فلسطین اشغالی درباره پیشرفت برنامه هستهای ایران ابراز نگرانی کرده و گفت رژیم صهیونیستی خواهان «توافقی خوب» در زمینه کنترل برنامه هستهای ایران است که تاریخ انقضا نداشته باشد.
به گزارش ایسنا به نقل از روزنامه تایمز آو اسراییل، بنی گانتس وزی جنگ رژیم صهیونیستی به همراه یاییر لاپید، وزیر امور خارجه این رژیم در جلسهای با ۸۰ سفیر کشورهای خارجی در فلسطین اشغالی، در بخشی از اظهاراتش به موضوع برنامه هستهای ایران و توافق هستهای پرداخته و با مطرح کردن ادعاهایی گفت: از زمانی که در آگوست دیدار کردیم، ایران از ۱۰ کیلوگرم اورانیوم غنیشده در سطح ۶۰ درصد به ۵۰ کیلوگرم رسیده است. [ایران] به پنهان کردن توانمندیها[ی هستهای] مکانهای زیرزمینی مخفی ادامه داده و در فردو آبشار جدیدی از سانتریفیوژها را نصب کرده است. وقت تنگ است.
گانتس ادامه داد: ما یک توافق خوب میخواهیم، توافقی که تاریخ انقضا نداشته باشد تا به ایران اجازه قانونی توسعه برنامه هستهایاش را بدهد؛ [توافقی] با نظارت گسترده همیشگی به تمامی محلها؛ و [توافقی] با نظارت بر برنامه موشکی ایران که در حال توسعه است.
او همچنین گفت: هیچ خلایی وجود ندارد و بدون یک توافق، ما باید پلان B[نقشه دوم] را تعیین کنیم، اعمال قدرت کنیم و فشار اقتصادی و فشار دیپلماتیک به کار بگیریم.
به گزارش ایسنا، اظهارات وزیر جنگ رژیم صهیونیستی درباره برنامه هستهای ایران در پی این مطرح میشود که مذاکرات وین در پی برخی تحولات اخیر در مناسبات سیاسی بینالمللی در پی حمله روسیه به اوکراین، اعمال تحریمهای متعدد واشنگتن علیه روسیه و کشمکشهای تهران-واشنگتن بر سر برخی مسایل باقی مانده در مذاکرات، اخیرا تا اطلاع ثانوی متوقف شد.
با روی کار آمدن دولت جو بایدن در ژانویه ۲۰۲۱ و در اولیت قرار گرفتن احیای توافق هستهای از طریق بازگشت آمریکا به توافق و لغو تحریمهای ایران در دولت او، واشنگتن از مارس همان سال به مذاکرات وین در راستای احیای توافق پیوست. البته تا کنون، مذاکرات مستقیمی میان ایران و آمریکا انجام نشده واز طریق نمایندگان کشورهای کمیسیون مشترک برجام در جریان مواضع یکدیگر قرار گرفتهاند.
رژیم صهیونیستی با در پیش گرفتن رویه سابق در قبال برنامه هستهای ایران از جمله در زمان روی کار بودن دولت باراک اوباما که آمریکا به توافق هستهای ایران پیوست و در دولت دونالد ترامپ که این کشور از توافق خارج شد، سعی در کارشکنی در روند مذاکرات وین و منصرف کردن متحدان آمریکایی و اروپاییاش از احیای توافق داشته است.
اما با این وجود، دولت آمریکا تاکید داشته است اولویت آن در پیش گرفتن دیپلماسی و بازگشت دوجانبه با ایران به پایبندی کامل به توافق هستهای است.
محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران امروز در یک نشست خبری در این باره گفت: مادامی که رژیم صهیونیستی تولید اسناد جعلی می کند، خرابکاری می کند و عملیات تروریستی انجام می دهد و این یک جریانی است که نه محکوم می شود نه سرکوب می شود و کسی با آن مقابله نمی کند طبیعی است که این یک نبرد است بین دو جریان حق و باطل.
ما در این راستا اهدافی که داریم طی می کنیم و اسیر این نوع غوغاسالاریها نمی شویم. در یکی از اسنادی که ادعا شده به اورانیومی اشاره شده در یکی از سایت ها که اصلا در ایران وجود ندارد. ما امیدواریم با توافقی که با آژانس داشتیم و مراحلی که تعیین شده است پیش رویم. الان یک مکان مورد نظر آژانس ابهاماتش رفع شده است و سه مکان دیگر مذاکراتش در حال بررسی است و باید تا پایان خرداد پایان دهند. آنها (آژانس) خودشان هم می دانند که این اسناد جعلی است و پایه و اساسی ندارد.
اسلامی تصریح کرد که «ما اسنادی را ۲۹ اسفند ۱۴۰۰ فرستادیم و آنها را بررسی کردند و نمایندگان اژانس احتمالا باید به ایران بیایند تا جمعبندی نهایی شود.»
او درباره مذاکرات احیای برجام گفت: مذاکرات توسط تیم ایران انجام شده و مراحل خودش را طی می کند. مساله مهم اراده ایران است که اعتمادسازی کند ولی هیچ موقع حرف زور را نمی پذیرد. ما برای حسن نیست خودمان عینا آن طور که برجام گفته عمل کردیم اما طرف های دیگر عمل نکردند. الان که اراده کردند برگردند اقدامات و تعهدات متناظر است که از جنس راستی آزمایی است و هم پشتوانه ای که بتوان گام بعدی را محقق کرد.
ساعت ۱۶:۱۰
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی خبر داد؛
نامه جمعی از نمایندگان به رییسی درباره مذاکرات وین
یک عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از نامه جمعی از نمایندگان به رییس جمهور در خصوص ضرورت رفع تحریم ها و راستی آزمایی از سوی ایران به دنبال مذاکرات برجامی خبر داد.
به گزارش ایسنا؛ هادی بیگی نژاد نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی در صفحه شخصی خود در توییتر، نوشت:
«مطابق قانون مجلس باید خروجی مذاکرات، لااقل انتفاع اقتصادی مردم باشد. چیزی که تاکنون در متن خروجی مشاهده نمیشود!
امروز جمعی از نمایندگان در نامهای به رییسجمهور تذکر دادند "رفع تحریمها" و "راستی آزمایی" توسط ایران سیاست قطعی کشور است و دولت نباید از آن تخلف کند.»
وی همچنین در توییتی دیگر تاکید کرده است:
«۱.انتفاع اقتصادی مردم از توافق
۲. گرفتن تضمین معتبر از طرفهای بدعهد غربی
۳.راستی آزمایی تعهدات طرف مقابل توسط ایران
سه شرطی است که مجلس از تیم مذاکره کننده مطالبه دارد.»
ساعت ۱۲:۱۵
یک مکان مورد نظر آژانس رفع ابهام شده است
محمد اسلامی صبح روز چهارشنبه در نشست خبری تشریح شانزدهمین سال روز ملی فناوری هسته ای که روز شنبه هفته آینده با حضور رییس جمهور برگزار می شود، گفت: شاکریم که در ۱۴۰۱ روز ملی هسته ای را در قرن جدید در حالی آغاز می کنیم که سال تولید و اشتغال نام گذاری شده است و اقتصاد ما نیازمند تولید بر پایه دانش و پژوهش است در تمامی سطوح تا به معنای حقیقی کلمه شاهد رشد و توسعه باشیم.
وی افزود: سازمان آنچه یافته است با وجود مزاحمت ها و عدم همکاری سایر کشورها در حوزه علم و فناوری متاثر از نتایج پژوهش و تحقیقات مبتنی بر نیروی داخلی متخصص خودش است.
اسلامی ادامه داد: سنت این بوده در روز ملی دستاوردها را ارایه دهیم. امسال در راستای جهاد تبیین، تاریخ هستهای کشور و حقیقت فناوری هسته ایمان را با توجه به القایات روانی و سیاسی که میگویند ایران فقط قصدش دستیابی به سلاح اتمی است، را به زبان های گوناگون ارایه می دهیم که این بخشی مهم در سند تحول دولت است تا برای افکار عمومی خودمان و دنیا شفاف سازی کنیم. ما سعی داریم بگوییم که فناوری هسته ای اهداف صلح جویانه در چارچوب پادمان دارد.
رییس سازمان انرژی اتمی در ادامه گفت: سند تا افق ۱۴۲۰ نشان می دهد سازمان به کدام سمت می رود و اهدافش چیست و در قالب این سند، محور حرکت ما را معرفی می کند. با رونمایی از این سند اقدام بعدی ما این است که سی پی اف ایران _ که کشورها چارچوب برنامه خود را در سایت آژانس اعلام می کنند_ را در سایت آژانس قرار می دهیم تا رفع ابهام و شفاف سازی بشود.
وی افزود: فناوریهای بزرگ و کوچک در سال داشتیم اما ۲۵ دستاورد است که در سال جاری ۲۳ مورد را ارایه کردیم و برای سال جدید ۹ دستاورد ارایه می شود که سه تای آن درحوزه رادیوداروهاست که وارد تست های بالینی می شوند. دو دستاورد درحوزه پلاسماست در درمان سرطان موثر است که فاز آزمایشی ان را طی کردیم و وارد فاز بالینی می شود. بحث سم زدایی با تکنولوژی پلاسما را داریم که به ویژه دربحث پسته قابل توجه است.
وی ادامه داد: درحوزه برق هسته ای ۱۰ هزار مگاوات در سایت هایی که طراحی شده هدف گذاری کردیم که یک رنسانس واقعی خواهد بود. در بودجه سال جدید هم برای بودجه آن به صورت سرمایهگذاری خارجی و داخلی منابعش را پیش بینی کردیم تا بدون وابستگی به بودجه دولت این کار را انجام دهیم.
اسلامی اظهار کرد: در بحث روابط بین الملل و تعامل با آژانس توانستیم به شکلی در این چند ماه روابط را پیش ببریم که تبادلات دو طرفه پیش رود و امیدواریم روز به روز این روند بهبود یابد تا ما بتوانیم از مزایای عضویت در آژانس بیشتر بهره مند شویم . سازمان بر مبنای سند تحول دولت، سند جامع راهبردی توسعه انرژی اتمی را تبیین کرده است که امیدواریم بر اساس آن به خوبی پیش برویم.
وی درباره مذاکرات احیای برجام گفت: مذاکرات توسط تیم ایران انجام شده و مراحل خودش را طی می کند. مساله مهم اراده ایران است که اعتمادسازی کند ولی هیچ موقع حرف زور را نمی پذیرد. ما برای حسن نیست خودمان عینا آن طور که برجام گفته عمل کردیم اما طرف های دیگر عمل نکردند. الان که اراده کردند برگردند اقدامات و تعهدات متناظر است که از جنس راستی آزمایی است و هم پشتوانه ای که بتوان گام بعدی را محقق کرد.
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: آن چه در کشور در حال بهره برداری است تماما ایرانی است. شاید اقلامی را خریداری کنیم اما ظرفیت تشخیص و طراحی با تحقیق به دست آمده است و امروز صنعت هسته ای چرخه سوخت از نقطه صفر معدن تا میله های سوخت ایرانی است و این سطح از چرخه سوخت و صنعت هسته ای چیزی نیست که در اختیار همه کشورها باشد اما ایران توانسته انحصار آن را در میان کشورهای هسته ای بشکند.
رییس سازمان انرژی اتمی درباره مرکز یون درمانی اظهار کرد: این مرکز به دلایل مختلف بخش ساختمانی اش تاخیر داشته است و سعی کردیم در این ماه ها موانعش را رفع کنیم و امروز وضعیت بهتر است و از هفته های آینده نصب تجهیزات آغاز می شود. ما ششمین مجتمع یون درمانی را خواهیم داشت در دنیا که در حوزه سلامت کاربرد زیادی خواهد داشت.
وی تصریح کرد: ابهامات یک مکان مورد نظر آژانس رفع شده است و سه مکان دیگر مذاکراتش در حال بررسی است و نمایندگان آژانس احتمالا باید به ایران بیایند تا اینها را بررسی کنند.
اسلامی در پاسخ به این که آیا ایران مقداری از اورانیوم ۶۰ درصدش را در چارچوب مذاکرات وین نگه می دارد گفت بله. امروز مقدار مورد نظر اورانیوم ۶۰ درصدی به عنوان تارگت تبدیل شده که حدودا دو و نیم کیلوست.
ساعت ۱۰:۲۰
برنامه هستهای ایران در این مدت تقویت شده است
هاآرتص نوشت: آموس یادلین، رییس سابق اطلاعات نظامی ارتش اسراییل گفت که حمله نظامی به ایران باید «آخرین گزینه» باشد.
در ادامه ی این مطلب آمده است: رییس سابق اطلاعات نظامی اسراییل روز دوشنبه در قسمت جدید پادکست هاآرتص گفت که جنگ در اوکراین، جاه طلبی ایران برای توسعه قابلیت های تسلیحات هسته ای را تقویت کرده است.
آموس یادلین، ژنرال بازنشسته ارتش اسراییل در این برنامه توضیح داد: «مساله هستهای ایران بعد از جنگ در اوکراین قوت گرفته است.»
یادلین گفت که ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه در حال شکست در جنگی بود که برای آن برنامه ریزی کرده بود. به گفته یادلین، پوتین از تاکتیکهای «وحشیانه» علیه اوکراین استفاده میکند.
یادلین در مورد واکنش اسراییل به این جنگ نیز بحث کرد و اظهار داشت که تل آویو اشتباه کرد که در مراحل اولیه نبرد به وضوح با غرب همسو نشد. او گفت: "منفعت ما این است که در کنار متحدان خود باشیم." وی گفت که پوتین از نمایش اتحاد غرب و به ویژه اروپا در برابر حمله او به اوکراین و تحریم های سختی که بر اقتصاد او اعمال شده است، شگفت زده شده است. رییس سابق اطلاعات اسراییل توضیح داد: "پوتین فکر می کرد به دلیل جایگاه روسیه دربازار انرژی، مسکو ضد تحریم خواهد بود."
یادلین، خلبان سابق نیروی هوایی اسراییل، در پاسخ به سوال هاآرتص در مورد توانایی اسراییل برای حمله به برنامه هسته ای ایران از طریق نیروی هوایی، پاسخ داد که "این تنها موضوعی است که من در انظار عمومی درباره آن اظهار نظر نمی کنم". یادلین تنها به ذکر این نکته بسنده کرد که "امیدوار است" این امر انجام پذیر باشد. یادلین افزود که حمله نظامی باید «آخرین گزینه» اسراییل علیه ایران باشد و سایر اقدامات، از مذاکرات و فشار اقتصادی گرفته تا خرابکاری و عملیات سایبری، باید قبل از اتخاذ چنین تصمیمی صورت پذیرد.
در رابطه با روابط آمریکا و اسراییل، یادلین از تصمیم دولت جدید اسراییل برای عدم رویارویی علنی با کاخ سفید، حتی زمانی که در مورد مسایلی مانند ایران اختلاف نظر وجود دارد، ابراز حمایت کرد. یادلین توضیح داد: "موسیقی ای که در خصوص مذاکرات هسته ای ایران از اسراییل پخش می شود با موسیقی آمریکا یکسان است، تنها لحن این موسیقی ست که متفاوت است." او گفت که بازگشت به توافق ایران در سال ۲۰۲۲ یک اشتباه خواهد بود و اسراییل حق دارد که این پیام را با قدرت از طریق کانال های حرفه ای و دیپلماتیک به واشنگتن منتقل کند.
وی در عین حال تاکید کرد که اسراییل هیچ ابرقدرت جایگزینی برای همکاری در این زمینه ندارد: «چین و روسیه متحدان ایران هستند. تنها قدرت جهانی که می تواند در این موضوع به اسراییل و متحدان خاورمیانه ما کمک کند، ایالات متحده است.»
ساعت ۱۰:۰۰
هفته آینده علی باقری به مجلس می رود
محمود عباس زاده مشکینی در تشریح جلسه عصر امروز کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس افزود: این جلسه با حضور کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی و یکی از اعضای فنی تیم مذاکره کننده هستهای برگزار شد که کمالوندی توضیحاتی از روند فنی مذاکرات و مسایل مرتبط با عملکرد سازمان انرژی اتمی در چارچوب مذاکرات وین ارایه کرد.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت: مذاکرات در چارچوب یک مسیر روشن برای جمهوری اسلامی ایران تاکنون انجام شده است و خوشبختانه گزارشی که ارایه شد، نکات مثبتی داشت و قرار شد موارد ارایه شده توسط کمیته هستهای کمیسیون بررسی شود.
عباس زاد مشکینی افزود: بخشی از مذاکرات مرتبط با مسایل سیاسی است و شنبه هفته آینده موضوعات سیاسی مذاکرات طی جلسهای با مذاکره کنندگان هستهای و با حضور باقری بررسی خواهد شد.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی همچنین گفت: با توجه به نزدیک شدن به بیستم فروردین ماه، روز ملی فناوری هستهای در بخش دیگری از جلسه امروز کمالوندی گزارشی از فعالیتها و دستاوردهای جدید سازمان انرژی اتمی به ویژه یک سال اخیر در حوزه بکارگیری فناوریهای نوین ارایه کرد و بر اساس این توضیحات سازمان انرژی اتمی آماده است، به زودی از حدود ۱۰۰ دستاورد جدید در حوزههای انرژی، تحقیق و توسعه، سوخت و کاربرد پرتوها به ویژه در حوزه درمانی و سلامت رونمایی کند که کمترین کشوری توانسته به آن دست پیدا کند و این دستاوردها نیز به زودی به مردم ارایه خواهد شد.
ساعت ۸:۰۰
توپ توافق در زمین ایران یا آمریکا؟
پرونده احیای برجام ۲۰ اسفند ۱۴۰۰ در راهروهای کوبورگ بلاتکلیف ماند. امروز هم برای حل آن تهران و واشنگتن بین خودشان این پرونده را پاسکاری میکنند. هنوز خبری مبنی بر توافق وجود ندارد، در حالی که خبری مبنی بر مرگ پرونده برجام نیز اعلام نشده است.
مذاکرات برجام در روند فرسایشی گیر کرده است. طولانی شدن مذاکرات بزرگترین صدمه را به اقتصاد و شرایط سیاست خارجی ایران خواهد زد. بازارهای ارزی کشور با نوسانات جدی روبهرو شدهاند و مردم تنها امید تغییر این شرایط را احیای برجام و توافق در وین میدانند.
پرونده احیای برجام مانند توپی میان تهران و واشنگتن مادام در حال پرتاب شدن است و هر کدام سعی دارند طرف مقابل را مقصر اصلی به توافق نرسیدن مذاکرات نشان دهند.
روز گذشته سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه گفت منتظر تصمیم سیاسی آمریکا هستیم. از سوی دیگر حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: اگر مکثی در روند مذاکرات وین دیده میشود، بدلیل زیاده خواهی طرف آمریکایی است. اگر کاخ سفید واقع بینانه رفتار کند، توافق دست یافتنی است.
در حالی که ایران، واشنگتن را مقصر شرایط فرسایشی مذاکرات برجام میداند؛ وزارت خارجه آلمان در توییتر اعلام کرده که توپ پذیرش بسته بسیار خوب و مشترک آمریکا و تروییکای اروپایی در زمین ایران است.
از سوی دیگر جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید مدعی شد: به نتیجه رساندن مذاکرات برای دستیابی به توافق بر عهده ایران است. آمریکا با کمک متحدان و شرکای خود در مذاکرات وین در خصوص یک نقشه راه برای بازگشت به پایبندی مذاکره تهیه کرده است. اگر این توافق در راستای منافع آمریکا باشد، جو بایدن اعلام کرده که حاضر است وارد آن شود.
واقعیت این است که دولت رییسی و بایدن راهی غیر از توافق ندارند. مخالفین احیای برجام در داخل ایران و آمریکا دست به کار شده و سعی دارند به هر شکلی زیر میز مذاکرات بزنند. با این حال غرب به دنبال کنترل تاسیسات هستهای ایران است و دولت رییسی به رفع تحریمها نیازمند است.
با افزایش قیمت ارز و طلا که امروز شاهد آن بودیم و بیربط به شرایط پرونده احیای برجام نیست، بدون شک اوضاع اقتصادی را برای مردم دشوارتر از قبل میکند. از سوی دیگر این روند ابراهیم رییسی، رییسجمهوری ایران را از شعارهای انتخاباتی خود دور میکند. عدم توافق در مذاکرات تبعات بزرگی برای اقتصاد و سیاست خارجی ایران خواهد داشت که قابل جبران نخواهد بود.
با این حال چشمها هنوز به کوبورگ و احتمال بازگشت هیاتها دوخته شده است. باید دید که سرانجام یک سال مذاکره به کجا خواهد رسید.
روز پنجاه و هفتم مذاکرات
ساعت ۱۲:۰۰
تضمین محکم از آمریکا برای توافق بگیرید
حدود 190 نماینده مجلس شورای اسلامی طی نامهای خطاب به رییسجمهور خواستار رعایت خطوط قرمز نظام و تأمین منافع ملت، در مذاکرات هستهای شدند.
بهگفته فلاحی نماینده همدان در مجلس که در حال جمعآوری امضا از نمایندگان بهمنظور حمایت از این نامه بود، تاکنون بیش از 190 نفر از نمایندگان نامه به رییس جمهور را امضا کردهاند.
ساعت ۷:۰۰
به توافق رساندن مذاکرات بر عهده ایران است
جن ساکی سخنگوی کاخ سفید عصر دوشنبه به وقت محلی در نشستی خبری در واشنگتن در پاسخ به سوالی درباره مذاکرات وین در حالیکه رسیدن به توافق نهایی در این مذاکرات معطل تصمیم سیاسی آمریکاست، مدعی شد: به نتیجه رساندن مذاکرات برای دستیابی به توافق بر عهده ایران است.
این مقام ارشد دولت بایدن ادامه داد: آمریکا با کمک متحدان و شرکای خود در مذاکرات وین در خصوص یک نقشه راه برای بازگشت به پایبندی مذاکره کرده است. اگر این توافق در راستای منافع آمریکا باشد، جو بایدن اعلام کرده که حاضر است وارد آن شود.
سخنگوی کاخ سفید ادعا کرد آمریکا و متحدانش آماده هستند یک توافق قوی ارایه دهند اگر ایران آماده انجام اقدامات مشابه را داشته باشد.
جن ساکی همچنین مدعی شد با این حال ایران تعدادی از مسایل را مطرح کرده است که ربطی به پایبندی مشترک در توافق هسته ای ندارند و بازگشت به پایبندی در تمرکز و هدف ما است.
وی در ادامه ادعاهایش بدون اشاره ای به تعهدات واشنگتن و بد عهدی ها و زیاده خواهی هایش اضافه کرد ما از ایران می خواهیم به جای مطرح کردن مسایل خارج از محتوای مذاکرات وین یا مقصر دانستن دیگران برای توقف مذاکرات، بر توافق مذاکره شده در وین متمرکز شود.
این اظهار نظر سخنگوی کاخ سفید در حالی است که حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه روز دوشنبه در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: اگر مکثی در روند مذاکرات وین دیده می شود، بدلیل زیاده خواهی طرف آمریکایی است وزارت امور خارجه در جهت کسب عالی منافع ملت و رعایت خطوط قرمزها با قدرت و منطق عمل می کند.
امیرعبداللهیان افزود: هرگز زیر بار زیاده خواهی آمریکا نخواهیم رفت. اگر کاخ سفید واقع بینانه رفتار کند، توافق دست یافتنی است.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه روز دوشنبه در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: اگر مکثی در روند مذاکرات وین دیده می شود، بدلیل زیاده خواهی طرف آمریکایی است وزارت امور خارجه در جهت کسب عالی منافع ملت و رعایت خطوط قرمزها با قدرت و منطق عمل می کند.
امیرعبداللهیان افزود: هرگز زیر بار زیاده خواهی آمریکا نخواهیم رفت. اگر کاخ سفید واقع بینانه رفتار کند، توافق دست یافتنی است.
روز پنجاه و ششم مذاکرات وین
ساعت ۲۳:۰۰
بنت و مودی درباره مذاکرات احیای برجام صحبت کردند
نخست وزیر رژیم صهیونیستی روز دوشنبه با «نارندرا مودی» همتای هندی خود در زمینه چشم انداز احیای توافق هستهای ایران و چالشهای منطقهای و جهانی گفتوگو کرد.
به نوشته روزنامه «جروزالم پست» در اولین تماس تلفنی بین «نفتالی بنت» نخست وزیر رژیم صهیونیستی با «نارندرا مودی» نخست وزیر هند از زمانی که بنت هفته گذشته سفر برنامه ریزی شده خود به هند را به دلیل ابتلای به کرونا به تعویق انداخت، طرفین درباره امور مهم جهانی و منطقهای از جمله چشم انداز توافق هستهای ایران گفتوگو کردند.
نخست وزیر رژیم اسراییل پس از مثبت شدن آزمایش کووید-۱۹ مجبور شد سفر خود را به هند تعویق بیاندازد.
این گفتوگوی تلفنی در حالی صورت گرفت که رییس جمهور هند روز یکشنبه از انجام اقداماتی در بندر چابهار در ایران جهت عملیاتی کردن آن خبر داد. «رام ناث کونید» رییس جمهور هند طی سخنرانی در جمع دیپلماتها در «موسسه روابط بینالملل عشق آباد» در زمینه بندر چابهار در ایران گفت: «اقداماتی را برای عملیاتی کردن بندر چابهار در ایران انجام دادهایم که میتواند دسترسی امن، قابل دوام و بدون مانع به دریا را برای کشورهای آسیای مرکزی فراهم کند.»
هند در سال ۲۰۱۵ در خصوص توسعه بندر چابهار و احداث خط راه آهنی که هند را به افغانستان متصل میکند، با ایران به توافق رسید و در سال ۲۰۱۶، «نارندرا مودی» نخستوزیر هند در جریان سفر به ایران، توافقنامه سرمایهگذاری ۵۰۰ میلیون دلاری برای توسعه چابهار را با تهران به امضا درآورد.
پیش از این نیز «جیاس جایشانکار» وزیر خارجه هند پیشنهاد داده بود که به منظور دسترسی امن و بدون مانع کشورهای آسیای مرکزی به دریا، بندر چابهار در کریدور بینالمللی شمال-جنوب قرار بگیرد.
وی همچنین از طرح کارگروه هند، ایران، افغانستان، ازبکستان برای استفاده مشترک از بندر چابهار استقبال کرده بود. وزیر خارجه هند گفته بود که دهلی نو مجموعاً ۸۵ میلیون دلار کمک بلاعوض و تسهیلات اعتباری ۱۵۰ میلیون دلاری برای توسعه پایانه شهید بهشتی در بندر چابهار متعهد شده است. وزیر خارجه هند در مورد تاثیر تحریمهای آمریکا بر پروژه بندر چابهار نیز اظهار داشته بود که تحریمهای آمریکا علیه ایران به هیچ وجه به این پروژه مربوط نیست.
۱۵:۴۵
طرح کنگره آمریکا علیه لغو تحریم سپاه
اعضای کنگره طرحی را برای ممنوع کردن اقدام احتمالی کاخ سفید به منظور حذف نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست «تروریستی» ارایه دادند.
وبگاه آمریکایی نزدیک به محافظهکاران در این کشور، از تلاش تقنینی قانونگذاران عضو این حزب در کنگره برای ممنوعیت اقدام احتمالی دولت جو بایدن جهت حذف سپاه پاسداران از فهرست ادعایی «تروریسم» خبر داد.
«واشنگتن فری بیکن» در گزارش روز دوشنبه (امروز) خبر داد، به یک نسخه کپی از طرح پیشنهادی «برایان ماست» و اسکات پری» دو عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا دسترسی یافته است که موضوع آن ممنوع کردن تلاش احتمالی دولت بایدن برای برداشتن تحریمهای مربوط به سپاه در راستای توافق جدید هستهای با ایران است.
برایان ماست نماینده فلوریدا در مجلس نمایندگان آمریکا به همراه اسکات پری نماینده پنسیلوانیا در این مجلس، امروز دوشنبه طرحی با عنوان «قانون جلوگیری از مماشات با تروریست ها توسط حامیان تروریسم» ارایه دادند. این طرح در صورت تبدیل شدن به قانون، کاخ سفید را از حذف سپاه از فهرست سازمانهای تروریستی خارجی بدون تایید کنگره منع میکند.
لازم به یادآوری است که دموکراتها با چند کرسی بیشتر از جمهوریخواهان، اکثریت مجلس نمایندگان را در اختیار دارند و در مجلس سنا هم به لطف حضور «کامالا هریس» معاون رییسجمهور آمریکا به عنوان رییس مجلس سنا، ترکیب این مجلس 51 سناتور دموکرات در برابر 50 سناتور جمهوریخواه است.
برایان ماست عضو جمهوریخواه کنگره آمریکا در مصاحبه با وبگاه واشنگتن فری بیکن، به شدت به مواضع دولت دموکرات جو بایدن در قبال ایران و مذاکرات وین تاخته و اتهامزنیهای بی اساس مقامهای امریکایی و رژیم صهیونیستی علیه سپاه پاسداران را تکرار کرد.
این قانونگذار عضو کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا گفت: «رییسجمهور بایدن نه تنها آشکارا قانون اساسی را که به آن سوگند یاد کرده دور میزند، بلکه آمریکاییها را نیز در تلاش برای راضی کردن تروریستها در معرض خطر قرار میدهد. از آنجایی که رییسجمهور از انجام سوگند ریاستجمهوری خودداری میکند، ما این طرح را ارایه میکنیم تا او را از اتخاذ تصمیمات اجرایی در مورد امنیت ملی مانند حذف سازمانهای تروریستی شناخته شده از فهرست، منع کنیم».
در طرح پیشنهادی او و اسکات پری آمده است که امکان برداشتن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست ادعایی تروریسم وجود ندارد مگر با تصویب آن در هر دو مجالس نمایندگان و سنای آمریکا.
این طرح پیشنهادی با حمایت «مری میلر» و «جف ون درو» دو قانونگذار دیگر جمهوریخواه مجلس نمایندگان برای بررسیهای بیشتر به کمیته روابط خارجی این مجلس ارایه شده است.
این طرح ضد ایرانی در شرایطی ارایه شده که طی هفتههای اخیر اظهارنظرهای زیادی درباره وضعیت جاری در رابطه با مذاکرات وین با موضوع برجام مطرح شده است.
پیش از این و به دنبال انتشار اخبار تأییدنشدهای مبنی بر احتمال تصمیم آمریکا برای حذف کردن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمانهای تروریستی این کشور، «نفتالی بنت» نخستوزیر و «یاییر لاپید» وزیر خارجه رژیم صهیونیستی از دولت آمریکا خواستند که نام سپاه را از لیست سازمانهای تروریستی خود حذف نکند.
آنها در بیانیهای مشترک ادعا کردند: «سپاه پاسداران یک سازمان تروریستی است که هزاران نفر از جمله آمریکاییها را به قتل رسانده است. برای ما سخت است باور کنیم که ایالات متحده تعریف خود را به عنوان یک سازمان تروریستی حذف کند».
سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت خارجه ایران امروز دوشنبه ۱۵ فروردین ماه درباره وضعیت جاری در رابطه با مذاکرات وین به منظور رفع تحریمهای ایران صحبت کرد. خطیب زاده با بیان اینکه توافق بسیار در دسترس است، اگر آمریکا بداند که ما از خطوط قرمز خود رد نمیشویم، تصریح کرد: کل توافق معطل تصمیم سیاسی واشنگتن است. ما ملت صبوری هستیم، ولی تا ابد صبر نمیکنیم
ساعت ۱۱:۰۰
خطیبزاده: توافق بسیار در دسترس است اگر آمریکا بداند که ما از خطوط قرمز خود رد نمیشویم
خطیبزاده درباره اعمال تحریمهای جدید توسط آمریکا و وضعیت مذاکرات وین و ممانعت از ورود (علیرضا قربانی) هنرمند ایرانی نیز بیان کرد: آمریکا از این اقدامات متناقض زیاد کرده است. آنچه در خصوص یکی از هنرمندان ما رخ داد، همه عزیزان آگاهی دارند که این یکی از نمونهها از صدها هزار نمونهای است که طی ۴۰ سال گذشته آمریکا علیه ملت ایران انجام داده است. آمریکا به همه نشان داده که از نظر واشنگتن همه چیز سیاسی است، از نظر واشنگتن همه چیز امنیتی است. از نظر واشنگتن یک ابزاری است در جعبه ابزار سیاست خارجی اشت و هر زمان لازم بداند همه ارزشها را قربانی میکند که یک قدم هم شده اهداف سیاسی خود را جلو ببرد. برخلاف تمام شعارهایش، آنچه برایش مهم است صرفا سیاستهایی است که در واشنگتن و در کاخ سفید بر علیه ملت ایران فرمول بندی شده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: همه ما فراموش نکنیم آنکه امروز در مقابل ما قرار دارد، دولتی نیست که بخواهد به وظایفش عمل کند بلکه میخواهد از ابزارهای قانونی استفاده کند که به وظایفش عمل نکند. برای اینکه پیچ و مهرههایی قرار دهد که این کار جلو نرود. آنچه امروز در وین است به خاطر همین رویکرد آمریکا در نقطه توقف قرار دارد و آمریکا تصمیم سیاسی درباره موضوعات نگرفته و تلاش میکند موضوعات باقیمانده را گروگان مسایل داخلی خودش کند.
وی تصریح کرد: طبیعی است ایران و ایرانی نمیتواند از حق و منافع خودش بگذرد، ما ملت صبوری هستیم ولی تا ابد صبر نمیکنیم و منتظر هیچ کسی نمیمانیم. اگر آمریکا میخواهد توافقی داشته باشد، باید تصمیم سیاسی خود را در اسرع وقت بگیرد.
وی درباره سفر «انریکه مورا» هماهنگ کننده گفتوگوهای وین به تهران و آزادی زندانیان ایرانی و آمریکایی نیز گفت: مورا در این سفر حامل برخی نکات بود و میخواست با ما تبادل نظر کند. موضوعات مدنظر خودمان را به مورا گفتیم، در پاسخ به سؤالاتی که مطرح شده بود. پیام، پاسخها و خواست ما روشن بود. از وین هم روشن بود و البته سفر مورا برای این بود که بتوانیم از این شرایط خارج شویم. تلاش کردیم به عنوان ایران، مسیر دیگری را مجددا امتحان کنیم برای اینکه موضوعات باقیمانده حل و فصل شود. تا امروز بیشترین ابتکارات را جمهوری اسلامی ایران داشته است، به شهادت آنهایی که پیام بردند و آوردند.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: مورا با پیام و پاسخهای ایران، تهران را ترک کرد و ما همچنان منتظر پاسخهای طرف مقابل هستیم، ولی پاسخ جدیدی هنوز دریافت نشده است. موضوع زندانیان موضوع انسانی است که همچنان منوط به اقدامات طرف آمریکایی است همچنان در همان نقطهای که قرار داشتیم، هستیم.
خطیبزاده در پاسخ به سؤالی درباره توقف در مذاکرات و اینکه تا چه زمانی این روند ادامه دارد؟ گفت: آنچه در دو هفته گذشته بیش از پیش برای ما روشن شده است این است که بایدن و کاخ سفید تصمیم خود را نگرفتهاند و متاسفانه کل یک توافق را گروگان مسایل حزبی و داخلی آمریکا کرده است و همان رویکردی را پیش میگیرد که منجر به شکست بسیاری از توافقات بین المللی شده است یعنی منوط کردن یک توافق بینالمللی به زد و بندهای داخلی خودشان. توافق برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ چارچوب بحث است و در همین چارچوب دولت بایدن باید تصمیم سیاسی خود را بگیرد اینکه رسانههای آمریکایی میگویند آمریکا تصمیم خود را نگرفته است.
وی گفت: آمریکا مسؤول توقف امروز مذاکرات و تطویل روزهای آتی است. راهحل هم در کاخ سفید است. باید به خواستههای معقول ایران که مورد تایید اعضای ۱+۴ است، پاسخ منطقی بدهد که ما آمادگی داشته باشیم به وین بازگردیم. توافق بسیار در دسترس است اگر آمریکا بداند و یقین داشته باشد که ما از خطوط قرمز خود نه رد میشویم و نه از خواستههای خود کوتاه میآییم.
وی درباره موضوعات باقیمانده در مذاکرات هم گفت: اصلا اینگونه نبوده که ما منطقه را به برجام متصل کنیم. انتقاع ایران از برجام مطابق نص توافق و قطعنامه ۲۲۳۱ ماموریت اصلی وزارت خارجه است. الان در گامهای پایانی آمریکا دارد تلاش میکند انتفاع چرخه اقتصادی ایران و انتفاع ما از ابعاد مختلف برجام را مانع شود. ما در نقطهای هستیم که دولت بایدن میخواهد میراث ترامپ را طی کند یا به عنوان یک دولت نیمه مسؤول عمل و توافق انجام شود. بازیگران بینالمللی میبینند دولت بایدن همان مسیر دولت قبلی را میرود.
خطیبزاده بیان کرد: تحریمهای غیرقانونی و یکجانبه جزو رویههای عادی آمریکا شده و باورش شده است که پلیس دنیاست و قوانین داخلی این کشور قوانین بینالمللی است. گردن کشی و زیاده خواهی جواب نمیدهد.
وی در پاسخ به سؤال دیگری گفت: موضوع اصلی انتفاع ایران مبتنی بر قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام است و تا چرخه انتفاع ایران کامل نشود× ایران بر سر خطوط قرمز خودش باقی خواهد ماند. خطوط قرمز ما منافع مردم و انتفاع آن چیزی است که یک بار بحث و مذاکره شده است.
وی در پاسخ به سؤالی گفت: وزارت خارجه وزارت همه است و وزارت خارجه این جریان یا آن جریان نیست. هم وزارت خارجه آنهایی است که موافق توافق هستند و هم وزارت خارجه آنهایی است که شاید موافق توافق نباشند. وزارت خارجه مسؤولیت قطعی در حفظ و صیانت از منافع مردم دارد. مخالفان و موافقان همه جایگاه خود را دارند. وزارت خارجه یک ماموریت دارد دستگاه حاکمیتی است. روابط دولت و مجلس و روابط وزارت خارجه و مجلس در بسیاری از ابعاد در مسیر همکاری هستند. شورای عالی امنیت ملی راهبری مذاکرات را دارد در این شورا رییس مجلس و در کمیته هستهای حضور دارد.
خطیبزاده تصریح کرد: اگر امروز پافشاری ما بر حقوق و منافع ملت نبود شاید توافق نیم بندی ماهها قبل حاصل میشد. همه را دعوت میکنم خوانش غیرگزینشی داشته باشند. جلسات منظم و خصوصی و عمومی با حضور نمایندگان مجلس داریم و همه قابل طرح در همه جلسات بوده و هست و پاسخهایی داده شده است. بیان بیش از من جزییاتی از توافق و مذاکرات را علنی میکند که خواست ما در مذاکرات نیست.
وی درباره جمع شدن چادر خبرنگاران در مقابل کوبورگ گفت: باید از شهرداری وین بپرسید شاید سد معبری اتفاق افتاده است.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین درباره روند مذاکرات و موضوعات باقیمانده گفت: کل توافق معطل تصمیم سیاسی واشنگتن است. الان هفتههاست که وضعیت همین است. موضوع اشخاص حقیقی و حقوقی است که باید براساس برجام از لیست تحریمی خارج شوند به اضافه انتفاع اقتصادی ایران در چرخه کامل انتفاع. اینها موضوعاتی است که معطل تصمیم سیاسی واشنگتن است.
این دیپلمات ارشد کشورمان بیان کرد: دولت بایدن باید نشان دهد نماینده واقعی دولت آمریکاست.
وی درباره زمان بازگشت هیأتها به وین نیز گفت: ما هنوز جواب آخری از واشنگتن دریافت نکردیم و اگر پاسخ واشنگتن مناسب باشد با نکات مطرح میتوانیم در اسرع وقت به وین برویم نه برای مذاکرات جدید برای نهایی کردن توافق. پاسخ و سیگنال باید از واشنگتن داده شود.
سخنگوی وزارت خارجه درباره توافق ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی خاطرنشان کرد: بین ایران و آژانس مطابق اقدامی که در تهران توافق شد رفت و برگشت هایی بوده و مسیر در حال پیگیری است.
روز پنجاه و پنجم مذاکرات وین
ساعت ۱۶:۳۰
موضوع سپاه، اختلاف اصلی تهران و واشنگتن!
پرونده احیای برجام در چند هفته اخیر بلاتکلیف مانده است. طبق اظهارات مقامات، مذاکرات فنی در وین به پایان رسیده و وقت گرفتن تصمیمات سیاسی در تهران و واشنگتن است. با این حال ۲۳ روز از توقف مذاکرات گذشته است و هنوز خبری مبنی بر بازگشت هیاتها به کوبورگ وجود ندارد.
بیستم اسفند ماه ۱۴۰۰ تیمهای مذاکرهکننده ایران و آمریکا به پایتختها خود بازگشتند و از آن زمان تاکنون مذاکرات به تعویق افتاده است. در این چند هفته مذاکرات با بحران جدی روبهرو شده است که احیای برجام را به شکست نزدیک میکند. با این حال هنوز امید به احیای برجام وجود دارد.
پس از آن، چادرهای خبرنگاران هم که روبهروی هتل کوبورگ قرار داشت، هفته گذشته جمع شد. بسیاری این اقدام را پایان کار مذاکرات وین خواندند. با این حال به نظر میرسد دیگر هتل کوبورگ منجی پرونده برجام نیست و باید ادامه روند را در تهران و واشنگتن دنبال کرد.
میخاییل اولیانوف، نماینده ارشد روسیه در مذاکرات وین در توییتی نوشت که چادر رسانهای در این مرحله حیاتی نیست. اگر و هر وقت ایران و آمریکا اختلافات نهایی خود را از راه دور حل و فصل کنند، آن وقت شرکتکنندگان گفتوگوهای وین به احتمال زیاد برای یک نشست بسیار کوتاهی ملاقات خواهند کرد: برای تصمیم رسمی جهت احیای برجام.
هنوز مقامات ایران و آمریکا در برخی موارد اختلاف دارند که طبق اظهارات مقامات و خبرهای مخابره شده، خروج نام سپاه پاسداران ایران از لیست سازمانهای تروریستی مهمترین موضوع است. همزمان با تعویق مذاکرات، انریکه مورا، هماهنگکننده مذاکرات وین با سفر به تهران و واشنگتن سعی بر حل موضوعات داشته است. با این حال هنوز خبری مبنی بر توافق وجود ندارد.
در چند هفته اخیر مقامات ایرانی و آمریکایی سعی داشتند که توپ را به زمین یکدیگر بیاندازند. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران امروز در تماس تلفنی با آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل گفت: ما در مذاکرات به توافق نزدیک هستیم و پیشنهاداتمان را در مورد موضوعات باقیمانده از طریق مذاکرهکننده ارشد اتحادیه اروپا به طرف آمریکایی منتقل کردهایم و اکنون توپ در زمین آمریکا است. از سوی دیگر مقامات کاخ سفید نیز سعی دارند نشان دهند که ایران باید تصمیم سیاسی نهایی را برای شکلگیری توافق بگیرد.
اختلاف بزرگ در مذاکرات وین
همانطور که اشاره شد، به نظر میرسد حذف نام سپاه از لیست تحریمها به اختلاف اصلی تهران و واشنگتن تبدیل شده است. طبق اظهارات مقامات به خوبی مشخص است که اختلافات تقریباً به طور کامل حول موضوع سپاه پاسداران میچرخد.
آمریکاییها انتظار دارند که بعد از احیای برجام در خصوص حضور منطقهای ایران وارد مذاکرات شوند. در واقع حضور منطقهای ایران کاملاً به سپاه پاسداران مربوط میشود. بدون شک کاخ سفیدنشینان از فرصت تحریم این ارگان برای محدود کردن ایران در منطقه به راحتی نخواهند گذشت. از سوی دیگر بزرگترین مانع دولت بایدن برای حذف سپاه از لیست، واکنش احتمالی کنگره آمریکا است. این حذف این تحریم مخالفان قابل توجهی از دو حزب (جمهوریخواه و دموکرات) دارد.
با این حال تحریمهای فلهای که در زمان دونالد ترامپ، رییسجمهوری سابق آمریکا رخ داده، مشکلات جدی برای ایران و آمریکا ایجاد کرده است. در روزهای پایانی نوروز هم علیرضا قربانی، خواننده ایرانی هم به دلیل تحریمهای سپاه و گذراندن سربازی خود در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، اجازه ورود به آمریکا برای اجرای کنسرت خود را نیافت. اینگونه مشکلات به خوبی باگ تحریمهای آمریکا را نشان میدهد.
با تمام این اوصاف پرونده اختلافات ایران و آمریکا درحالحاضر راهی جزء توافق بر سر پرونده احیای برجام ندارد. آمریکا نگران اقدامات و گذر ایران از نقطه گریز هستهای است. از سوی دیگر دولت ابراهیم رییسی برای عمل کردن به شعارهای خود نیاز به رفع تحریمها دارد. در واقع این روزها چانه زنیها برای گرفتن امتیازات بیشتر را باید از پایتختها دنبال کرد.
ساعت ۱۰:۳۰
واشنگتن پست اعلام کرد؛ پیشنهاد مناسبی در جهت حل اختلافات بر سر سپاه برای ایران و آمریکا وجود ندارد
واشنگتن پست نوشت: درخواست تهران برای حذف نام سپاه پاسداران ایران از لیست سازمانهای تروریستی خارجی و امتناع آمریکا از انجام آن، مذاکرات یکساله بر سر احیای توافق هستهای ایران را بدون جلسات برنامهریزی شده جدیدی و فضای کمی برای مصالحه، متوقف کرده است.
ساعت ۹:۱۵
اگر رییسجمهور آمریکا بودم ظرف یک هفته با ایران توافق میکردم
«دونالد ترامپ» رییسجمهور سابق آمریکا روز گذشته (شنبه) در جمع هوادارن خود در «واشنگتن تاونشیپ» ایالت میشیگان بار دیگر از دولت «جو بایدن» رییسجمهور آمریکا برای شرکت در مذاکرات وین به منظور لغو تحریمهای یکجانبه علیه ایران انتقاد کرد.
دونالد ترامپ ضمن انتقاد از عملکرد دولت بایدن در قبال ایران ادعاهای گذشته را تکرار کرد و گفت که اگر بعنوان رییسجمهور آمریکا انتخاب شده بود، ظرف یک هفته با ایران توافق کرده بود.
روز پنجاه و چهارم مذاکرات وین
ساعت ۲۲:۴۵
مایک پنس، معاون سابق ریاست جمهوری آمریکا ادعا کرد: ابراز نگرانی از بازگشت آمریکا به برجام
مایک پنس معاون سابق ریاست جمهوری آمریکا با ابراز نگرانی از بازگشت کشورش به برجام، در راستای سیاستهای شکست خورده فشار حداکثری مدعی شد که قدرت آمریکا علاج حل مسایل این کشور در داخل و خارج است.
ساعت ۱۹:۰۰
نشست اعضای برجام بعد از حل و فصل اختلافات بین ایران و آمریکا
نماینده ارشد روسیه در مذاکرات هستهای وین: چادر رسانهای در این مرحله حیاتی نیست. امیدوارم به زودی ایران و آمریکا اختلافات نهایی خود را از راه دور حل و فصل کنند، آنوقت شرکتکنندگان گفتوگوهای وین به احتمال زیاد برای یک نشست ملاقات بسیار کوتاهی خواهند کرد. تصمیم رسمی در مورد بازگرداندن برجام.
ساعت ۱۲:۰۰
همچنان به راهحل دیپلماتیک در موضوع ایران متعهد هستیم
رییس پنتاگون روز جمعه به وقت محلی در راستای سیاست هراس واشنگتن از نفوذ منطقهای ایران و نیز پیشرفتهای برنامه صلح آمیز هستهای تهران در چارچوب برجام افزود: هیچ راه سریعی برای حل چالشهای امنیتی این منطقه به خصوص در ارتباط با ایران وجود ندارد. رییسجمهوری آمریکا واضح اعلام کرده که آمریکا متعهد به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای است.
لوید آستین با تاکید بر اینکه ما همچنان به راهحل دیپلماتیک برای موضوع هستهای ایران متعهد هستیم، مدعی شد با این حال، این مذاکرات هر نتیجهای داشته باشد ما با شرکای فراوان خود برای مقابله با تهدیدهای ایران همکاری خواهیم کرد.
روز پنجاه و سوم مذاکرات وین
ساعت ۲۳:۰۰
تغییر ماهیت برجام؛ سناریوی جدید آمریکا برای فرار از اجرای تعهدات
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته؛ خروج ترامپ از برجام، تروریستی اعلام کردن سپاه و ترور سردار سلیمانی، موجب توسعه برنامه هستهای ایران و بدتر شدن شرایط آمریکا در منطقه شده است.
ماهیت اصلی برجام مبتنی بر «رفع تحریمهای اقتصادی در قبال محدودسازی برنامه هستهای ایران» است و ارتباطی به موضوعات منطقهای و سیاستهای ایران که نفی هرگونه حضور و مداخله بیگانه است، ندارد.
اگرچه شاید اظهارات پرایس در نگاه اول، اقدامی برای خنثیسازی فشار مخالفین مذاکرات در داخل آمریکا تلقی شود اما واقعیت آن است که مرتبط نمودن برجام به تحولات منطقهای بهنوعی تلاش برای «ماهیتسازی جدید» برای برجام است.
در حالیکه فرار غرب و بهویژه آمریکا از «تعهدپذیری نسبت به لغو تحریمها» بعنوان مانع اصلی پیشرفت مذاکرات، دستیابی به توافق قوی را مشکل نموده، اظهارات پرایس عملا دادن آدرس غلط درباره وجود پیوند میان برجام و تحولات منطقهای است و میتواند موجب شکلگیری انتظارات جدید در مخالفین داخلی در این کشور شود.
ساعت ۱۷:۴۵
آمریکا با تحریم جدید میخواهد ایران را مجبور به عقبنشینی از خطوط قرمزش کند
ساعت ۱۳:۱۵
سفیر آمریکا در اسراییل: تلآویو با هیچ محدودیتی برای اقدام علیه ایران مواجه نخواهد شد
«تام نایدز» سفیر آمریکا گفت که اسراییل اگر بخواهد علیه ایران اقدام کند، چه توافقی بین تهران و قدرتهای جهانی بشود یا خیر، با هیچ محدودیتی از سوی آمریکا مواجه نخواهد شد.
ساعت ۹:۰۰
ند پرایس: مسیولیت تصمیم گیری در وین بر عهده ایران است
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در کنفرانس خبری شامگاه پنجشنبه خود گفت که پس از خروج از برجام، تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران و ترور سردار سلیمانی، حملات به نیروهای آمریکایی چهار برابر شده است.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا شامگاه پنجشنبه گفت که پس از آنکه «دونالد ترامپ» رییسجمهوری سابق آمریکا از توافق هستهای با ایران خارج شد و همچنین پس از تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران و ترور «سردار قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه، ایران به توسعه برنامه هستهای خود پرداخته و حملات به تاسیسات و شرکای آمریکا در منطقه به طور قابل ملاحظهای بدتر شده است.
وی که در کنفرانس خبری وزارت امور خارجه صحبت میکرد، گفت: «از سال ۲۰۱۲-۲۰۱۸ حملات چشمگیری به نیروهای آمریکایی و تاسیسات دیپلماتیک آمریکا در عراق وجود نداشت. این موضوع در سال ۲۰۱۸ تغییر کرد و بین سال ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰، تعداد حملات توسط گروههای تحت حمایت ایران تا ۴۰۰ درصد افزایش یافته که این پس از خروج از برجام و قرار دادن سپاه در لیست تحریمها و کشتن سلیمانی روی داده است».
پرایس اضافه کرد: «تلاش برای سرکوب نیروهای تحت حمایت ایران بر اساس راهبردی که به ارث بردیم، کارساز نبود».
وی ادامه داد: «ما میخواهیم شاهد این باشیم که راهبرد کارساز بوده و موثر باشد. ما همچنان اعتقاد داریم که بازگشت به برجام راهکاری مناسب است».
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اضافه کرد: «تعداد اندکی از موضوعات تا نهایی شدن بازگشت به توافق باقی مانده است. اکنون مسیولیت تصمیم گیری بر عهده ایران است».