۰ نفر

۲۰۲۶، گرم ترین سال زمین خواهد بود

۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۱، ۱۰:۲۱
کد خبر: 634428
۲۰۲۶، گرم ترین سال زمین خواهد بود

پیش بینی‌های جدید دانشمندان نشان می‌دهد جهان به سرعت در حال گرم شدن است و ظرف ۵ سال آینده افزایش متوسط دمای جهانی از محدوده ۱.۵ درجه سانتیگراد نسبت به سطوح پیش از صنعتی شدن فراتر می رود.

به گزارش تارنمای روزنامه گاردین، پیش‌بینی‌های جدید نشان می‌دهد که جهان به سرعت در حال نزدیک شدن به سالی است که در آن برای اولین بار میانگین دمای کره زمین از محدوده تعیین شده ۱.۵ درجه فراتر می رود.

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از ایرنا، گاردین در این گزارش آورده است: گروهی از پژوهشگران به مدیریت اداره هواشناسی انگلیس دریافته اند احتمال اینکه یکی از پنج سال آینده دمای زمین از حد مجاز فراتر رود اکنون ۵۰ درصد است. تا سال ۲۰۱۵، احتمال وقوع این اتفاق در پنج سال بعد صفر بود. اما این میزان در سال ۲۰۲۰میلادی به ۲۰ درصد و در سال ۲۰۲۱ به ۴۰ درصد افزایش یافت. میانگین دمای جهانی در سال ۲۰۲۱میلادی، ۱.۱ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح قبل از صنعتی شدن بود.

دانشمندان همچنین پیش بینی کرده اند که به احتمال ۹۳ درصد تا سال ۲۰۲۶ یک سال گرمترین سالی است که تا کنون ثبت شده است. این در حالی است که پیش از این سال ۲۰۱۶ به دلیل پدیده "ال نینو" (یکی از چرخه‌های مشهور آب و هوایی جهان که هر ۲ تا ۷ سال یکبار باعث ایجاد ناهنجاری‌های بزرگی در آب و هوای سراسر زمین  از جمله سیلاب‌های ناگهانی، خشک‌سالی، قحطی و اپیدمی می شود.) درجه حرارت به شدت افزایش یافته بود. همچنین با تشدید بحران اقلیمی، دانشمندان اطمینان دارند که میانگین دمای پنج سال آینده بالاتر از پنج سال گذشته خواهد بود.

«پروفسور پتری تالاس» رئیس سازمان جهانی هواشناسی و از نویسندگان این گزارش آب و هوایی گفت: بالا رفتن ۱.۵ درجه ای میانگین دمای کره زمین به بالاتر از سطح پیش از صنعتی شدن نشانگر این است که تاثیرات اقلیمی برای مردم و کل سیاره زمین به طور فزاینده ای مضر می شود.

وی افزود: تا زمانی که ما به انتشار گازهای گلخانه ای ادامه دهیم، دما همچنان افزایش می یابد. در کنار آن، اقیانوس‌های ما همچنان گرم‌تر و اسیدی‌تر می‌شوند، یخ‌ها و یخچال‌های طبیعی به ذوب شدن ادامه می‌دهند، سطح دریاها همچنان بالا می‌آید و آب و هوا با شدت بیشتری گرم می شود.

براساس توافق پاریس، کشورها ملزم هستند که افزایش دمای هوا ناشی از فعالیت های انسانی را زیر ۲ درجه سانتیگراد نگهدارند و تلاش ها برای محدود کردن آن به ۱.۵ درجه سانتیگراد را ادامه دهند.  هرچند دانشمندان در سال ۲۰۱۸ هشدار دادند که ۱.۵ درجه سانتیگراد گرمایش جهانی تاثیرات شدیدی بر میلیاردها نفر انسان خواهد داشت.

«دکتر لئون هرمانسن» از دفتر خدمات ملی آب و هوایی انگلیس در این خصوص گفت: نزدیک شدن به سالی که در آن محدوده تعیین شده ۱.۵ درجه سانتیگراد را رد کرده باشیم به معنای عبور از آستانه توافق پاریس نیست، اما نشان می‌دهد که ما بیش از پیش به وضعیتی نزدیک می‌شویم که در آن برای مدت طولانی تر محدوده ۱.۵ درجه را رد می کنیم.

دکتر «اندرو کینگ» از دانشگاه ملبورن هم احتمال عبور از آستانه ۱.۵ درجه سانتیگراد، حتی برای مدت یک سال را نگران کننده ارزیابی کرد و گفت: انتشار گازهای گلخانه‌ای هنوز در بالاترین حد خود قرار دارد و تا زمانی که میزان انتشار این گازها را به صفر نرسانیم، همچنان شاهد گرمایش جهانی خواهیم بود.

براساس این پیش‌بینی سالانه که بهترین نوع سامانه های پیش‌بینی را از مراکز آب و هوا در سراسر جهان برای تولید اطلاعات عملی به کار می‌گیرد، احتمال بارش باران در سال ۲۰۲۲ در مقایسه با میانگین ۳۰ سال گذشته در شمال اروپا، صحرای بزرگ آفریقا، شمال شرق برزیل و استرالیا بیشتر بوده و در عین حال شرایط خشک تر از حد معمول برای جنوب غرب اروپا و جنوب غرب آمریکای شمالی پیش بینی شده است.

پروفسور تالاس همچنین درباره گرمایش سریع در قطب شمال هشدار داد: افزایش دما در  قطب شمال به طور نامتناسبی زیاد است و آنچه در این منطقه منحصر به فرد اتفاق می افتد بر همه ما تأثیرگذار خواهد بود. ما باید بدانیم که ذوب شدن یخ ها با رویدادهای آب و هوایی شدید در اروپا، آمریکای شمالی و آسیا از جمله موج گرما، سیل و حتی کولاک برف مرتبط است.

براساس این پیش بینی افزایش دمای قطب شمال طی پنج سال آینده سه برابر بیشتر از میانگین جهانی خواهد بود.