۰ نفر

وقتی چای میخوری، چه اتفاقی برای قلبت می افته؟

۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۱، ۱۱:۲۸
کد خبر: 631905
وقتی چای میخوری، چه اتفاقی برای قلبت می افته؟

چای از آن دسته نوشیدنی هایی است که ما، ایرانی ها حاضر نیستیم از نوشیدن آن صرف نظر کنیم.

به گزارش اقتصاد آنلاین، چای سیاه میان ایرانی ها طرفداران زیادی دارد و می توان گفت بر اغلب دردهای ما هم دَوا است و هم درد! 

حتما همه یکبار این جمله را شنیده ایم "بعد از غذا چایی می چسبه" حال آنکه پزشکان در هر صورتی نوشیدن چای پس از غذا را رد کرده و برای آن بازه زمانی تعیین می کنند.

به هر روی این نوشیدنی محبوب ترک کردنش برای خیلی از ما دشوار است اما می توانیم با توجه به بهترین زمان برای نوشیدن آن بیشتر از خواصش بهره ببریم تا مضرات آن.

وقتی قصد داریم در مورد فواید و مضرات چای سیاه صحبت کنیم، این سوال مهم پیش میاد که آیا واقعا قلب انسان هم به این دمنوش اصیل و سنتی ایرانی علاقه داره؟ چگونه باید این نوشیدنی رو به بهترین شکل ممکن مصرف کرد؟ بخاطر همین در ادامه به تمامی ‌سوالاتی که در مورد خواص چای سیاه برای قلب وجود داره، پاسخ می‌دیم. پس ما رو همراهی کنید.

چای

نتایج تحقیقات تاثیر چای بر وضعیت قلب

-محققان هلندی در جریان پژوهشی متوجه شدند که نوشیدن مقادیر متوسط یا زیاد چای موجب تقویت سلامت قلب می‌شود و خطر مرگ ناشی از ابتلا به بیماری عروق کرونر را، کاهش می‌دهد.این مطالعه همچنین نشان داد که مصرف قهوه به میزان متوسط نیز با کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی ارتباط دارد.

در این مطالعه که در هلند انجام شده است، نحوه تاثیر مصرف چای و قهوه بر ابتلا به بیماری قلبی و عروقی و مرگ در میان ۳۷ هزار و ۵۱۴ شرکت کننده طی ۱۳ سال بررسی شد.محققان متوجه شدند که مصرف سه تا شش فنجان چای در روز خطر ابتلا به بیماری قلبی و عروقی و مرگ ناشی از این بیماری را تا ۴۵ درصد کاهش می‌دهد. همچنین مصرف بیش از شش فنجان چای در روز با کاهش ۳۶ درصدی خطر ابتلا به بیماری قلبی ارتباط داشت.

این مطالعه همچنین نشان داد که مصرف دو تا چهار فنجان قهوه در روز خطر ابتلا به بیماری قلبی را تا ۲۰ درصد کاهش می‌دهد . بر اساس نتایج این مطالعه، مصرف قهوه به میزان متوسط - دو تا چهار فنجان قهوه در روز-  خطر مرگ ناشی از ابتلا به بیماری قلبی و نیز مرگ ناشی از هر دلیل را کاهش می‌دهد.

با این وجود، محققان خاطرنشان کردند که در این مطالعه میزان مصرف چای بر اساس گزارشی است که خود افراد شرکت کننده ارائه داده‌اند و اطلاعاتی در مورد نوع چای مصرفی این افراد وجود ندارد؛ با این حال در هلند ۷۸ درصد مصرف چای مرتبط با چای سیاه و ۴.۶ درصد آن مربوط به چای سبز است. محققان همچنین افزودند که افراد شرکت کننده در این مطالعه که چای مصرف می‌کردند، سیگار نمی‌کشیدند و نسبت به افرادی که قهوه مصرف می‌کردند، رژیم غذایی و شیوه زندگی سالم تری داشتند.

- یک مطالعه بسیار گسترده در ژورنال اروپایی انجام شده است که در آن ۱۰۰ هزار فرد چینی را بیش از هفت سال تحت نظر قرار دادند و گزارش ها در سال ۲۰۲۰ نشان داد کسانی که عادت به نوشیدن چای دارند و بیش از ۳ فنجان چای در هفته می نوشند، ۲۰ درصد خطر کمتری برای حملات قلبی و ۲۲ درصد خطر کمتری برای مرگ بر اثر بیماری قلبی را در مقایسه با افرادی که کمتر از ۳ فنجان چای در هفته می نوشند؛ دارند.

- مطالعه دیگری در این باره که روی بیش از ۴۰ هزار فرد ژاپنی انجام شده است، نیز نشان می دهد که ۲۶ درصد خطر مرگ و میر بر اثر حمله قلبی  یا سکته در افرادی که هر روز چای سبز می نوشند، کاهش پیدا کرده است.

دلیل؛ چای چگونه برای قلب مفید است؟

برای اینکه بفهمیم چرا چای برای قلب مفید است، باید نگاهی به این موضوع بیندازیم که فشار خون چگونه روی سلامت قلب اثرگذار است. فشار خون  بالا به دیواره رگ ها آسیب وارد می کند و باعث سفت شدن آن ها و مسدود شدن شان می شوند. فشار خون بالا تر باعث می شود خطر ابتلا به بیماری عروقی، بیماری قلبی و سکته افزایش پیدا کند.

هنگامی که رگ های خونی به اندازه کافی حالت ارتجاعی نداشته باشند، جریان خون و اکسیژن رسانی به آن ها و قلب کاهش پیدا می کند و باعث درد قفسه سینه  می شود و حمله قلبی و نارسایی قلبی اتفاق می افتد.

اگر سابقه فشارخون در خانواده شما وجود دارد، حتماً باید مراقب فشار خون خود باشید. تحقیقات نشان می دهد که مصرف زیاد چای برای سلامت بیشتر قلب و کاهش خطر بیماری ها مفید است. علت آن هم این است که چای حاوی ترکیبات گیاهی مفید به نام پلی فنول است که به عنوان یک آنتی اکسیدان در بدن فعالیت می کنند.

کاهش التهابات عروق با مصرف چای سالم

چای و مواد تشکیل دهنده اش مانند پلی فنول ها نقش مهمی در آرام کردن رگ ها دارند، التهابات را کاهش می دهند، فعالیت نیتریک اکسید را بالا می برند و لایه های سلولی داخل رگ های خونی وضعیت بهتری پیدا می کنند. نیتریک اکسید باعث آرام شدن رگ ها می شود و لکه های خونی را گشاد می کند و جریان خون را بهتر عبور می دهد.

چای همچنین خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته را با کاهش غلظت چربی LDL کاهش می دهد که یک کلسترول بد در بدن است و داخل رگ ها تجمع پیدا می کند. چای سبز سرشار از پلی فنول و کاتچین است که دو ترکیب آنتی اکسیدانی بسیار مهم هستند و دارای خاصیت ضد التهابی می باشند و ژن های چاقی، دیابت  و افزایش چربی شکم  را خاموش می کنند.

کاهش تری گلیسیرید با چای

طبق مطالعات انجام شده، چای سبز همچنین سطح کلسترول را بهبود می بخشد اما اگر مزه چای سیاه را ترجیح می دهید، نگران نباشید. چای سیاه  هم باعث کاهش تری گلیسیرید که یک چربی خطرناک است، می شود و هم چربی خوب به نام HDL رابالا می برد. این ترکیبات به چای رنگ روشن می دهند. یعنی دمنوش  های گیاهی هم پلی فنول دارند که اثرات مثبتی و یکسان با چای را روی بدن خواهند گذاشت.

بیماران قلبی از نوشیدن چای پررنگ پرهیز کنند

همانطور که قبل تر هم اشاره کرده ایم چای دارای خواص بسیار زیادی می باشد اما تحقیقات و آمارهای در دسترس نشان داده اند که خوردن بیش از اندازه چای آن هم چای پررنگ مشکلات زیادی را همچون کم خونی به وجود می آورد.

نوشیدن چای زیاد از نوع پررنگ آن باعث کم خونی در افراد می شود زیرا که آهن موجود در بدن را جذب خواهد کرد و همین موضوع باعث کاهش بروز خون در بدن می شود.

اگر شما جزء آن دسته از افرادی هستید که حتما باید در نوشیدنی های روزانه خود چای داشته باشید بهتر است که به چای نوشیدن چای پررنگ، چای کم رنگ بنوشید.

کم خونی خود عامل بسیاری از مشکلات دیگر در بدن می شود که با خوردن چای پررنگ ممکن است بسیار زیاد شوند. مثلا ریزش مو که ارتباط بسیار نزدیکی با کم خونی دارد یا مواردی همچون موارد زیر:

۱. کم اشتهایی

۲. عصبانیت

۳. کاهش حواس و قوای جسمانی

۴. بی‌حوصلگی

۵. خستگی زودرس

از جمله مواردی هستند که به علت کم خونی در شما به وجود می آیند.

حال میخواهیم به سراغ آن دسته از دوستان عزیزی که دچار مشکلات قلبی می باشند برویم و برای آن ها توضیح دهیم که چرا بیماران قلبی از نوشیدن چای پررنگ باید پرهیز کنند.

همکاران ما در زمینه های مختلف پزشکی که فعالیت دارند مخصوصا در زمینه قلبی به آن دسته از بیماران خود که مستعد آریتمی قلبی می باشند همیشه توصیه می کنند که داروهای ضدآریتمی

خود را به موقع مصرف کنند و از مواردی که به کاهش روند پیشرفت این بیماری به آن ها کمک میکند مانند موارد زیر پرهیز کنند.

  •  پرهیز از مصرف مواد محرک نظیر سیگار

  •  کافئین

  •  الکل

  •  چای پررنگ

  •  قرص های اکستازی

  •  مواد محرک آمفتامین

  •  کوکائین

مواردی که به آن ها در متن بالا اشاره کرده ایم از مهم ترین مواردی هستند که خطر بروز آریتمی را در شما کاهش می دهند.

بنابراین باتوجه به علائم و نشانه هایی که از این نوع بیماری قلبی دارید با مراجعه به متخصص قلب و با معایناتی که بر روی شما صورت می گیرد عنوان خواهد شد که آیا دچار مشکل قلبی آریتمی می باشید یا خیر.

اگر به این بیماری قلبی مبتلا هستید برای سلامت قلب خودتان هم که شده بهتر است پرهیزهای مهم که توسط دکتر متخصص به شما گفته می شود مثلا نخوردن چای پررنگ را رعایت کنید.

لازم است بدانید که آریتمی بطنی اعم از تاکی کاردی بطنی که نشان دهنده افزایش ضربان قلب می باشد و فیبریلاسیون بطنی خطرناکترین نوع آریتمی ها هستند پس رعایت پرهیزات عنوان شده بسیار اهمیت دارند.

تاثیر چای سبز بر بیماری‌های قلبی و عروقی

عضو هیات علمی گروه پژوهشی فارماکولوژی و طب کابردی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی با اشاره به ماده‌ای که در چای سبز موجود است و یکی از وظایف آن محافظت از قلب به وسیله کاهش چربی خون است، افزود: مطالعات نشان داده ممکن است بیماری‌ها و مرگ و میر ناشی از کاردیومیوپاتی دیابتی و سایر عوارض دیابت را کاهش دهد و بنابراین چای سبز نیز ممکن است برای پیشگیری و درمان عوارض مذکور مفید باشد.

سعید کیانبخت ضمن اعلام این مطلب اطهار کرد: یکی از عوارض بیماری‌های قلبی و عروقی، کاردیومیوپاتی  (cardiomyopathy)  دیابتی نام دارد که در آن به علت نواقص و اختلالاتی که در عضله قلب بیماران دیابتی پیش می‌آید قلب قادر نیست کار خود را که به چرخش درآوردن خون در بدن است به طور مطلوب انجام دهد.

کیانبخت با اشاره به ماده‌ای که در چای سبز موجود است و یکی از وظایف آن محافظت از قلب به وسیله کاهش چربی خون است، افزود: مطالعات نشان داده ممکن است بیماری‌ها و مرگ و میر ناشی از کاردیومیوپاتی دیابتی و سایر عوارض دیابت را کاهش دهد و بنابراین چای سبز نیز ممکن است برای پیشگیری و درمان عوارض مذکور مفید باشد.

این عضو هیات علمی پژوهشکده گیاهان دارویی گفت: شواهد نشان می‌دهد که خوردن چای سبز (green tea)، به جای سیاه (black tea)، از بیماری کرونر قلب نیز پیشگیری می کند. در بیماری کرونر قلب یک یا تعداد بیشتری از شریان های کرونر که مسوول خون رسانی به قلب هستند بر اثر رسوب چربی (کلسترل و تری گلیسرید) در دیواره آن ها مسدود می شوند، در نتیجه خونرسانی به قلب مختل می شود که ممکن است منجر به سکته قلبی شود.

کیانبخت عنوان کرد: مطالعات نشان داده که چای سبز، غلظت خونی کلسترل تام و نوعی کلسترل مضر را کاهش می دهد، ولی تاثیری بر غلظت کلسترل مفید خون و تری گلیسرید ندارد.

بنا بر اعلام روابط عمومی پژوهشکده گیاهان دارویی وی با بیان این که تاثیر چای سبز بر غلظت چربی‌های خون با افزایش مدت مصرف آن بیشتر می‌شود گفت: خوردن چای سبز بی ضرر است ولی مصرف مقادیر زیاد آن بخصوص در زنان باردار ممکن است موجب کمبود آهن و فولات بدن شود.