۰ نفر

برف باز هم غافلگیرمان کرد

۲۳ بهمن ۱۳۹۸، ۱۱:۴۳
کد خبر: 416457
برف باز هم غافلگیرمان کرد

بعد از بارش‌های سیل‌آسای باران و جاری شدن سیل در استان‌های مختلف کشور، طی یکی- دو روز گذشته بارش‌های برف در 16 استان کشور، به بحرانی برای شهروندان برخی از این استان‌ها بدل شد.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از اعتماد، بارش برف این‌بار به گونه‌ای بود که حتی خطه‌های جنوبی کشور که کمتر شاهد بارش برف هستند را نیز تحت تاثیر قرار داد و همچنین خلخال و رشت را تا آستانه بحران پیش برد.

شهرهای مدفون شده

در این بین بارش برف در گیلان و به خصوص رشت و همچنین خلخال آنچنان بود که ارتفاع برف در برخی از مناطق آن به چندین متر می‌رسید و باعث حبس شدن شهروندان در خانه‌هایشان شده بود. با اینکه درباره بارش‌های برف آمارهای متفاوتی از یک متر تا چهار متر در ارتفاعات و بیش از نیم متر در مناطق دیگر گزارش می‌شود، آمارهای هواشناسی حکایت از بارش حدود 80 سانتیمتر برف در خلخال دارد. براساس این گزارش‌ها با توجه به وزش باد و کولاک ارتفاع آن در برخی مناطق این شهرستان بیش از یک متر نیز گزارش شده است. همچنین بارش برف سنگین که ارتفاع آن در برخی مناطق کوهستانی حتی به چهار متر نیز رسیده بیش از 360 روستا در استان اردبیل را در محاصره خود قرار داده است.

درکنار این آمارها برف سنگین و کولاک در شهرستان خلخال موجب قطع برق ده‌ها روستا و نیز شهر هشجین شده و تا عصر دیروز تلاش ماموران اداره برق برای رفع مشکل به خاطر کولاک به نتیجه نرسیده است.

از سویی برف و کولاک دیشب موجب مسدود شدن جاده نیر - سراب، اردبیل - آستارا در گردنه حیران، اردبیل - سرچم و خلخال - اسالم شده و ده‌ها خودرو نیز در این مسیرها گرفتار توفان برف شده و ساعت‌های سختی را سپری کردند.

همچنین مسیرهای استان گیلان و آذربایجان شرقی به سمت اردبیل در شهرهای آستارا و سراب مسدود شده و ده‌ها مسافر مجبور به گذراندن شب در مساجد و اقامتگاه‌های این شهرها شدند.

بر اساس آخرین اخبار تا لحظه تهیه این گزارش در عصرگاه روز سه‌شنبه، جاده خلخال - اسالم همچنان مسدود بوده و در دیگر گردنه‌های برفگیر و جاده‌های کوهستانی نیز به خاطر تداوم بارش برف و کولاک تردد به ندرت و به سختی انجام می‌شود.

این وضعیت موجب شد تا ستاد مدیریت بحران خلخال ظهر دیروز با تشکیل جلسه‌ای در محل فرمانداری آخرین وضعیت این شهرستان از جمله قطع برق روستاهای در محاصره برف و تردد شهری را مورد بررسی قرار دهد.

فریدون بابایی فرماندار خلخال نیز دیروز خبر از مسدود شدن راه ۱۴۲ روستا در بخش‌های مختلف این استان داد، ضمن اینکه به گفته شهردار خلخال بیش از هزار و ۵۰۰ خیابان و کوچه در سطح شهر نیز به خاطر انباشت برف غیرقابل تردد شده و به نوعی شهروندان در خانه‌های خود محبوس شده‌اند.

اما به نظر می‌رسد با وجود هشدارهای هواشناسی باز هم مثل همیشه، مسوولان استان‌های مذکور غافلگیر شده باشند. خلخال یکی از همین شهرهاست که شهردار آن اعلام کرده، به خاطر کمبود ماشین آلات امکان برفروبی گذرگاه‌های شهری را ندارد و پاکسازی معابر به چندین روز زمان نیاز دارد.

همچنین به گفته فرماندار خلخال برق 6 روستا و شهر هشجین مرکز بخش خوروش رستم با 15 هزار نفر جمعیت قطع شده است و هنوز مشکل قطع برق رفع نشده است.

علی رحمتی مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان اردبیل گفت: ۲۸۶ دستگاه ماشین‌آلات راهداری استان با ۴۳۵ نیرو در قالب ۱۱۰ گروه در آماده‌باش کامل بوده و در ۱۳ راهدارخانه سیار و ثابت استان برای خدمات‌رسانی در مواقع نیاز مستقر هستند.

فرهاد عبدالعلی‌پور مدیرکل مدیریت بحران استانداری اردبیل نیز با اعلام آمادگی لازم برای امدادرسانی در جاده‌های استان بیان کرد: با تلاش اکیپ‌های راهداری، هلال احمر، اورژا نس، پلیس راه و فرمانداران شهرستان‌های نمین، نیر و کوثر دوشنبه شب مسافران در راه مانده ۸۰ نفر در شهرستان نیر و ۱۷۲ نفر در شهرستان نمین اسکان داده شدند.

جنوب، از گرما تا یخ‌زدگی

شهرستان‌های استان‌های جنوبی کشور که به عنوان یکی ازگرم‌ترین شهرهای کشور شناخته می‌شوند و در برخی از روزهای تابستان دمای آنها حتی از ۵۰ درجه سانتیگراد نیز فراتر می‌رود، دیروز در یکی از معدود تجارب شگفت‌انگیز طبیعی، بارش برف زمستانی را تجربه کردند؛ بارش‌هایی که شاید اوج آن در شهرستان شوش باشد.

رییس اداره هواشناسی شوش درگفت‌وگو با ایرنا در تشریح وضعیت بارش برف در این منطقه گفت: دمای زیر صفر درجه شهرستان شوش و فراهم بودن شرایط برای بارش برف یا باران یخ‌زده موجب شد تا در برخی نقاط این شهرستان به علت سامانه بارشی بسیار ضعیف و پراکنده بارش برف مشاهده شود اما بارش برف در محدوده ایستگاه هواشناسی شوش ثبت نشده است.

حمزه شفی‌خدایی گفت دوشنبه شب دمای شوش منفی یک درجه و در سطح زمین منفی هفت درجه بوده است.

همچنین به گفته وی، این شرایط تا روز پنجشنبه برقرار است و از روز جمعه شرایط به حالت عادی برخواهد گشت.

اما علاوه بر شوش بارش برف روز گذشته، در برخی نقاط دزفول نظیر روستای ماهور برنجی بخش سردشت و روستاهای بخش الوار گرمسیری اندیمشک نیز گزارش شده است. این وضعیت ولی در جاده‌های برون‌شهری استان خوزستان بیشتر به چشم می‌خورد. جاده اندیکا – شهرکرد یکی از محورهای میانبر، استان خوزستان به چهار محال و بختیاری است که در برخی نقاط بارش برف باعث اختلال جدی در ترددهای این مناطق شده بود. در همین خصوص رییس اداره راهداری و حمل و نقل جاده‌ای اندیکا خبر از نجات سرنشینان ۱۵۰ خودروی گرفتار در برف با تلاش راهداران داد و گفت: این خودروها به دلیل بارش سنگین برف و همراه نداشتن زنجیر چرخ در منطقه سرکول و تاراز گرفتار شده بودند.

کوروش دهنو ادامه داد: بیش از یک متر برف در کنار جاده به زمین نشسته و هفت تیم راهداری با مصرف ۱۸ تن شن و نمک مسیر را برای تردد بازگشایی کرده‌اند.

با این وجود به گفته دهنو تردد در کلیه راه‌های اصلی و فرعی این شهرستان جریان دارد اما در محورهای روستایی تردد به کندی انجام می‌شود.

باز هم بحران برف در گیلان

گیلان، طی دو دهه گذشته دو بار به خاطر شدت بارش برف با وضعیت بحرانی روبه رو بوده است. یک‌بار در سال 83 و بار دیگردر سال 95. با این حال این بحران‌ها نتوانستند زمینه‌ساز آمادگی مسوولان برای رویارویی با سومین بحران طبیعی ناشی از برف باشند و بارش‌های روزهای اخیر باعث شد تا این استان برای سومین بار در مرز شرایط بحرانی قرار گیرد! دیروز استاندار گیلان با اشاره به اینکه ۵۰ شهر این استان درگیر بارش برف هستند، گفت: ۲۵۴ اکیپ عملیاتی و اجرایی برق منطقه‌ای و توزیع برق برای رفع خاموشی‌ها در تلاش هستند.

ارسلان زارع عصر سه‌شنبه در گفت‌وگویی با اشاره به بارش برف شدید در استان گیلان که از عصر یکشنبه آغاز شده بود، گفت: ارتفاع برف در ارتفاعات و مناطق کوهستانی حدود ۲ متر و در مناطق جلگه‌ای همانند رشت بین ۲۰ سانت تا یک متر است.

زارع با بیان اینکه بارش شدید برف سبب انسداد برخی محورها همانند اسالم به خلخال، پونل به خلخال، آستارا به اردبیل شده بود که با تلاش راهداران بازگشایی شد، گفت: عدم رعایت توصیه‌های پلیس راه و راهداری سبب انسداد و ترافیک سنگین در مسیر امامزاده هاشم به رشت و گرفتار شدن ۵۰۰ نفر از هموطنان در این مسیر شده است.

امدادرسانی به ۶۴۱۱ نفر

ابعاد بارش‌ها در کل کشور ولی بسیار بیشتر از این چند استان بود به‌طوری که حامد سجادی معاون عملیات سازمان امداد و نجات از امدادرسانی به ۶ هزار و ۴۱۱ نفر در برف و کولاک در ۱۶ استان خبر داد.

وی با ذکر اینکه استان‌‌های آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل، اصفهان، ایلام، چهارمحال و بختیاری، خوزستان، زنجان، سمنان، کردستان، گیلان، لرستان، مازندران و همدان تحت تاثیر بارش‌های اخیر قرارگرفتند، از نجات از اسکان اضطراری هزار و ۳۴۹ نفر خبر داد و گفت: ۳۸ نفر به مناطق امن انتقال پیدا کردند.

به گفته وی ۵۱۶ نفر امداد‌گر در قالب ۱۰۳ تیم امدادی کار امدادرسانی را انجام دادند.

پدیده‌ای نادر یا طبیعی؟

بارش‌های برف آن هم در این حجم زیاد و در هر دو ضلع شمالی و جنوبی کشور باعث شده تا این فرضیه در فضای مجازی قوت بگیرد که بارش برف اخیر پدیده‌ای نادر و بی‌سابقه است. اما احد وظیفه، رییس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی با رد این فرضیه، بارش‌های اخیر را کاملا علمی و مطابق با الگوهای هواشناسی می‌داند و می‌گوید: وجود دریای خزر و همچنین خلیج فارس باعث می‌شود تا هر گاه که موج سرد و پرقدرتی وارد کشور شود، منجر به بارش برف در این مناطق گردد چرا که رطوبت ناشی از دریا می‌تواند باعث تبدیل بارش‌ها به برف ‌شود. به خصوص در مورد گیلان و مازندران که به البرز متکی هستند این پدیده ملموس‌تر است.

وی می‌افزاید: در این دو استان وقتی که رطوبت هوا از شمال به جنوب جریان پیدا می‌کند به سد البرز برمی‌خورد و به سمت بالا و طبقات سرد هوا حرکت می‌کند و در نهایت به برف تبدیل می‌شود. بنابراین این‌بارش‌ها پدیده عجیبی نیست.

وظیفه در پاسخ به این سوال که آیا تا پایان سال باز هم شاهد بارش‌های برف در کشور خواهیم بود یا خیر نیز گفت: با توجه به الگوها و مدل‌های هواشناسی به نظر می‌رسد که در باقی مانده سال نیز بارش برف، دور از انتظار نخواهد بود.

ادامه بارش‌ها...

با تمام این تفاصیل به نظر می‌رسد بارش‌ها همچنان ادامه خواهد داشت به خصوص در نوار شمالی کشور. «فریبا گودرزی» کارشناس سازمان هواشناسی با تایید این مطلب و اعلام اینکه فعالیت سامانه بارشی در سواحل دریای خزر، دامنه‌های جنوبی البرز و شمال شرق کشور ادامه دارد که بیشتر به صورت بارش برف و وزش باد خواهد بود، گفت: بارش‌ها در استان‌های سیستان و بلوچستان، نیمه شرقی هرمزگان، جنوب کرمان و خراسان جنوبی به صورت رگباری همراه با رعد و برق خواهد بود.

گودرزی گفت: برای استان‌های مرکزی، لرستان، چهارمحال و بختیاری و شمال خوزستان بارش‌های پراکنده همراه با وزش باد پیش‌بینی شده است.

براساس اعلام وی، چهارشنبه علاوه برافت محسوس دما در نیمه شرقی کشور، در بخش‌هایی از استان سیستان و بلوچستان انتظار بارش‌های پراکنده و وزش باد شدید و گردو غبار وجود دارد که به تدریج از بعد از ظهر امروز چهارشنبه از ناپایداری هوا در این مناطق کاسته خواهد شد. همچنین برای پنجشنبه و جمعه هوای اکثر مناطق کشور آرام، همراه با افزایش تدریجی دما پیش‌‌بینی می‌شود.