۰ نفر

۶هزار پرستار اتباع در راه مناطق محروم

۲۸ مهر ۱۳۹۸، ۸:۰۵
کد خبر: 388818
۶هزار پرستار اتباع در راه مناطق محروم

اوایل شهریورماه امسال بود که معاون پرستاری وزارت بهداشت از تدوین پیش‌نویس اولیه آیین‌نامه جذب پرستاران جویای کار اتباع بیگانه خبر داد و پس مدتی خبر اشتغال پرستاران اتباع به مناطق محروم کشور سروصدا به پا کرد و بدین ترتیب به‌زودی اشتغال پرستاران خارجی و اتباع در نظام سلامت شکل قانونی پیدا خواهد کرد.

 این در حالی است که طبق آمار ۲۰‌هزار پرستار بیکار به‌دلیل کمبود بودجه و امکان جذب در کشور وجود دارد و بسیاری از پرستاران از کمبود حقوق و مزایا با مشکلات عدیده‌ای دست و پنجه نرم می‌کنند، با این حال معاونت پرستاری نظر دیگری دارد و می‌گوید: پرستار بیکار جویای کار نداریم و چون در استان‌های مرزی تقاضا برای پرستاری وجود ندارد چنانچه پرستار بیگانه در این مناطق تقاضای کار کند ما مجوزهایش را صادر خواهیم کرد.»

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از آرمان، طبق آمار دبیرکل خانه پرستاری، در شرایطی که بر اساس استانداردها، تعداد پرستار باید به ازای هر تخت بیمارستان حداقل به دو نفر برسد، اما میانگین پرستار به تخت ۰.۹ است که تقریبا دو برابر کمتر از رقم استاندارد آن است. در بخش جنرال به ازای ۴بیمار یک پرستار و در شیفت بعدازظهر به هر ۱۰ بیمار یک پرستار می‌دهند و در شیفت شب به ازای هر ۲۰تخت یک پرستار وجود دارد. او در ادامه به ماجرای جذب پرستار اتباع بیگانه آن هم با وجود ۲۰‌هزار پرستار بیکار ایرانی اشاره می‌کند. ماجرایی که سال‌هاست مساله جامعه پرستاری است و همچنان هم ادامه دارد. یعنی اگر جمعیت کنونی پرستارهای ایرانی (۱۴۰هزار پرستار شاغل در ۸۵۰بیمارستان) دو برابر شود آن وقت شاید بتوان گفت مردم حداقل مراقبت‌ها را از پرستاران دریافت می‌کنند.

دکتر مریم حضرتی، معاون پرستاری وزارت بهداشت می‌گوید: حدود 60 پرستار افغانستانی در نقاط مرزی کشور جویای کار در مراکز درمانی کشور بودند. بنابراین ما آیین‌نامه‌ای را تدوین کردیم که به لحاظ قانونی مشکلی در جذب پرستاران خارجی نداشته باشیم البته حق پرستاران ایرانی در اینجا محفوظ است. در این آیین نامه اولویت جذب با پرستار ایرانی است یعنی اگر در یک منطقه هم پرستار ایرانی جویای کار داشته باشیم هم پرستار خارجی اولویت با ایرانیان است.وی با بیان اینکه در نقاط مرزی تقاضا برای پرستاری نداریم، ادامه می‌دهد: در برخی استان‌های مرزی و شهرستان‌هایی از قبیل ایرانشهر، جیرفت و شهرهای استان هرمزگان پرستار کم است بنابراین آیین نامه‌ای را تدوین کردیم که اگر در این مناطق پرستاری از اتباع بیگانه درخواست کار داشت بتواند در مراکز بهداشتی و درمانی ما کار کند. او با اشاره به اینکه پرستاران اتباع بیگانه جذب استخدام رسمی دولت نمی‌شوند، می‌گوید: در نقاط محروم و کم برخوردار و دورافتاده پرستاران افغان اعلام آمادگی کرده‌اند که حاضرند در این مناطق کار کنند. تعدادشان خیلی محدود است اما اینکه قرار است سالانه چه تعداد پرستار خارجی جذب شود در حال برنامه‌ریزی هستیم.

سایه مشکلات بر سر پرستاران

در این رابطه دبیرکل خانه پرستار در واکنش به اظهارات مشاور معاون پرستاری وزارت بهداشت در امور دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور مبنی بر تدوین پیش‌نویس اولیه آیین‌نامه جذب پرستاران جویای کار اتباع بیگانه ، گفت: در حالی که بیش از 20‌هزار پرستار جوان جویای کار در سیستم پرستاری کشور داریم باور این مسأله سخت است که از سوی معاونت پرستاری برای پرستاران جویای کار اتباع بیگانه بخواهند آیین نامه تهیه کنند. محمد شریفی مقدم در ادامه گفت: با توجه به اینکه آمار بیکاری پرستاران کشورمان افزایش یافته است بسیاری از آنها به‌دلیل بیکاری به مشاغل دیگری روی آورده‌اند و بخشی از پرستاران نیز به‌دلیل بیکاری به‌دنبال مهاجرت به خارج از کشور هستند اگر معاونت پرستاری به هر صورت برای پرستاران کشور بازار کاری دارد می تواند معرفی کند و سازمان نظام پرستاری تا 20‌هزار نیروی پرستاری را می تواند به آنها برای استخدام معرفی کند. شریفی مقدم افزود: پرستاران اتباع افغانستانی مشکلی برای اشتغال در بخش خصوصی ندارند بنابراین طبق آیین نامه تدوینی از سوی وزارت بهداشت آیا می توانند پرستاران اتباع بیگانه به استخدام دولت جمهوری اسلامی ایران در بیایند؟ وقتی دولت می تواند پرستار استخدام کند چرا پرستاران کشور را استخدام نمی‌کند؟ طی دو سال گذشته به شدت هم نظام پرستاری و هم جامعه پرستاری به‌دنبال مجوز استخدام 10‌هزار پرستار بوده و از دو سال پیش این موضوع هم در مجلس مطرح بوده و هم در سازمان مدیریت مطرح شد و جلساتی را با معاون رئیس جمهور در این زمینه داشته‌ایم چون بیمارستان‌های کشور به شدت با کمبود پرستار مواجه هستند.وی همچنین با اشاره به اینکه در حال حاضر خروجی پرستارانی که در مراکز درمانی شاغل هستند، اجتناب ناپذیر است، عنوان کرد: به‌عنوان مثال 100‌هزار پرستار شاغل در وزارت بهداشت داریم که حداقل سالی سه الی چهار‌هزار نفر از این تعداد پرستاران بازنشسته می شوند با توجه به اینکه در پنج سال گذشته استخدامی در وزارت بهداشت نداشته ایم و سالی سه‌هزار پرستار بازنشسته می شوند چیزی حدود 10 تا 12‌هزار نفر خروجی از سیستم وزارت بهداشت داشته‌ایم. در حال حاضر حدود چهار‌هزار نفر نیروی پرستار در سطح کل بیمارستان های کشور استخدام می‌شوند که این فقط به اندازه خروجی یکسال پرستاران ما از سیستم درمان است و بیمارستان های جدیدی که افتتاح می شوند نیاز به پرستار دارند و یا پرستارانی که به هر شکلی از کار خارج می‌شوند جایشان در کادر درمان خالی خواهد ماند. الان که معاونت پرستاری به فکر تدوین آیین نامه برای اشتغال پرستاران اتباع بیگانه است بهتر است که اول مشکل پرستاران کشور را حل کند و اگر مجوز استخدام پرستار دارند اعلام کنند تا 20‌هزار پرستار بیکاری که داریم ابتدا جذب شوند و سپس اقدام به جذب پرستاران اتباع بیگانه در بخش دولتی کنند..