۰ نفر

کردستان؛ گورستان جنین‌ها

۱۴ بهمن ۱۳۹۶، ۶:۵۴
کد خبر: 249551
کردستان؛  گورستان جنین‌ها

صدور مجوز سقط درمانی جنین در استان کردستان از 94 مورد در سال 95 به 141 مورد در 9 ماهه امسال افزایش یافته است که این رشد50درصدی، نشان از آگاهی مادران باردار نسبت به سقط جنین درمانی با صدور مجوز قانونی و رهایی از دست فرصت طلبان سقط‌های زیرزمینی غیرقانونی است.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از قانون،  متخصص پزشکی قانونی استان کردستان با تایید این آمار، سقط جنین درمانی را راهکاری مثبت، برای به دنیا نیامدن جنین دارای اختلالات کروموزومی و موارد ناشی از خطرات جان مادر در ایام بارداری و تولد نوزاد می‌داند .

«زهره سلیمانی» با اشاره به تصویب قانون صدور مجوز سقط جنین درمانی در دهم خرداد 84 در مجلس شورای اسلامی و تایید نهایی این مصوبه در 24 خرداد همان سال در شورای نگهبان تصریح کرد که امروزه به دلیل آگاهی مردم، شمار مراجعه مادران باردار برای دریافت مجوز سقط جنین درمانی افزایش یافته است.

به گفته او«مادران باردار از روز اول بارداری تا 19هفتگی سن جنین، فرصت سقط جنین دارند که در این مدت زمانی، باید مادر باردار با انجام سونوگرافی، نمونه برداری و آزمایش‌های ویژه، ریسک اختلالات کروموزومی جنین را از منظر پزشکی تایید و اعلام کند، تا ما بتوانیم مجوز سقط درمانی جنین را صادر کنیم».

او می گوید: بر اساس فقه اسلامی، این اقدام تا16هفتگی تمام و براساس نظریه پزشکی تا 19 هفتگی مجاز است که این دو نظر هیچ منافاتی با یکدیگر ندارند؛ چون از نظر فقه اسلامی جنین در 16 هفتگی تمام، ذی روح می شود که چرخه زمانی پزشکی قانونی نیز با همان زمان مورد تایید فقه اسلامی تناسب دارد.

به گفته اودر هفته نوزدهم بارداری، رشد اندام‌های جنین تکمیل می‌شود و جنین می‌تواند دست و پایش را به‌راحتی حرکت دهد. علاوه بر این، به این علت که بیشتر اندام‌های او تا این هفته شکل گرفته است بیشتر ضربه می‌زند.

سلیمانی تصریح کرد: اگر مادرباردار تا 19 هفتگی نتواند با انجام سونوگرافی، نمونه برداری و آزمایش های لازم اختلالات جنین را از دو منظر ناهنجاری‌های جنینی و موارد خطر جانی مادر به ما اثبات کند، پزشکی قانونی مجوز سقط جنین‌درمانی را صادر نمی کند.

او تشریح کرد: تنها به دو دلیل ناهنجاری‌های جنینی که موجب حَرَج مادر در آینده شود یا اینکه در فرآیند غربالگری دوران بارداری تا قبل از 19هفتگی خطرات جانی مادر باردار تایید شود، پزشکی قانونی با ادله های اثباتی پزشکی، مجوز سقط جنین درمانی را صادر می کند.

به گفته او، بیشتر صدور مجوزهای پزشکی قانونی کردستان برای سقط جنین ناشی از ناهنجاری های جنینی به ویژه اختلالات «سندرم داون» است و تنها حدود هشت درصد از مجوزها ناشی از خطر جانی مادر به ویژه ابتلای مادرباردار به بیماری قلبی – عروقی است.

او اختلال سندرم داون را شایع ترین اختلال کروموزومی جنین در ایران دانست و گفت : این اختلال تنها مربوط به استان کردستان نیست بلکه در استان های کشور رایج و معمول است.

این متخصص پزشکی قانونی کردستان، بالا رفتن سن ازدواج و بارداری زنان در سنین بالا را یکی از مولفه‌های اختلال کروموزومی می‌داند و معتقد است که باید مسئولان دستگاه‌های ذی‌ربط برای شناسایی عوامل دیگر از طریق تحقیق و پژوهش میدانی جامعه آماری را تحلیل و راهکارهای کاهش ریسک اختلال کروموزومی را به مادران آموزش و گوشزد کنند.

او از اینکه هنوز داده‌های آماری مادران دارای پرونده سقط جنین قانونی به لحاظ تفکیک سن، میزان تحصیلات و پراکندگی مناطق روستایی و شهری در دست پزشکی قانونی برای تحلیل و آسیب‌شناسی علمی این پدیده نیست، ابراز ناخرسندی کرد و از دانشجویان پزشکی خواست موضوع پایان‌نامه های خود را به این سوژه مهم روز اختصاص دهند.

او از آگاهی مادران باردار در مناطق شهری و روستایی برای انجام فرآیند غربالگری در دوران بارداری ابراز خرسندی کرد و گفت: براساس قانون صدور مجوز سقط جنین درمانی در صورت درخواست مادر بعد از تایید موارد پزشکی قبل از19هفتگی، نیازمند رضایت شوهر نیست؛ چون این مساله مربوط به حَرَج مادر باردار، بعد از تولد نوزاد ناقص الخلقه می‌شود.

این پزشک متخصص پزشکی قانونی کردستان، افزایش 23.4 درصدی صدور مجوز قانونی در سال 95 در مقایسه با سال 94 در ایران را ناشی از استقبال مادران باردار ایرانی برای انجام سقط جنین درمانی می داند و می‌گوید: کمترین رشد صدور مجوز ایران مربوط به استان چهار محال و بختیاری است.

به گفته این پزشک، این اقدام مجلس شورای اسلامی روند افزایشی و خطرناک سقط جنین زیر زمینی غیر مجاز را کاهش داده است که امید می رود با تحلیل علمی نمایندگان مجلس شورای اسلامی و تلاش پزشکی قانونی کشور، موارد اختلال ژنتیکی بیشتر در لیست صدور مجوز قانونی سقط جنین قرار گیرد.

به گفته او، بایدمادران باردار قبل از اتمام 19‌هفتگی نسبت به تایید پزشکی ناهنجاری‌های جنینی حَرَج مادر و خطرات ناشی از دوران بارداری و زایمان اقدام کنند.پزشکی قانونی مجوز سقط جنین برای مادرباردار را در مراکز بیمارستانی صادر می‌کند و این مساله، خطر امنیت جان مادر در حین و بعد از سقط جنین درمانی را بر خلاف سقط‌های غیرقانونی کاهش می‌دهد.

سندرم داون یک ناهنجاری ژنتیکی است که به آن تریزومی (trisomy) نیز گفته می شود و در آن فرد مبتلا به جای دو نسخه از کروموزوم ۲۱، سه نسخه از این کروموزوم را به ارث می برد.سندرم داون برای اولین بار در سال ۱۸۶۶ میلادی توسط دکتر جان لانگدن داون به رسمیت شناخته و از آن پس به این اختلال ژنتیکی سندرم داون گفته شد. این سندرم بر روی رشد فیزیکی طبیعی نوزاد تاثیر گذاشته و باعث مشکلات یادگیری خفیف تا متوسط و به صورت مادام العمر می‌شود. افراد مبتلا به سندرم‌داون نسبت به افراد سالم بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی، مشکلات شنوایی، بینایی و الزایمر قرار دارند.