۰ نفر

روش هایی برای شناسایی قارچ سالم از فاسد

۱ آبان ۱۴۰۱، ۲۰:۰۷
کد خبر: 675911
روش هایی برای شناسایی قارچ سالم از فاسد

آشنایی با علائم فاسد شدن قارچ و روش‌ های تشخیص قارچ خراب از قارچ سالم این امکان را برای شما ایجاد می کند تا بتوانید قارچ ‌های ناسالم را از سالم تشخیص دهید و طعم و کیفیت غذا خود را بهبود بخشید.

مهم ترین نشانه قارچ خراب و غیرقابل استفاده

به گزارش اقتصاد آنلاین، امروزه قارچ‌ های خوراکی به عضو جدایی ناپذیر از غذاهای ما تبدیل شده اند. این دسته از مواد غذایی، سرشار از فواید هستند بنابراین متخصصان تغذیه، خرید قارچ و استفاده از قارچ ها را توصیه می‌کنند. مسلما همه ما به این موضوع واقف هستیم که مواد غذایی مورد استفاده ما باید از سلامت کافی برخوردار و از فساد دور باشند. در ادامه مقاله، نشانه ها و علائم فاسد شدن قارچ را نام خواهیم برد.

راهکارهای تشخیص قارچ سالم از ناسالم

قارچ سالم چه نشانه ‌هایی دارد؟ زمانی که برای خرید به مغازه می ‌روید و می‌خواهید بهترین خرید را انجام دهید مسلما به دنبال معیاری برای تعیین کیفیت قارچ‌ های موجود در مغازه هستید. راهکار های مختلفی برای تشخیص قارچ سالم و علائم فاسد شدن قارچ وجود دارد که در ادامه به آن ‌ها بیشتر خواهیم پرداخت.

قارچ

1- رنگ قارچ

معمولا تصور می‌کنیم اگر قارچی بدون لکه ‌های قهوه ‌ای باشد مرغوبیت بالایی دارد و قارچ سفید کیفیت بالایی را در بین قارچ ‌های موجود در بازار دارد. هرچند این روش تشخیص بر اساس رنگ به یکی از باورهای عامه تبدیل شده و مردم قارچ‌ های کرم رنگ را انتخاب نمی‌کنند، اما باید به این موضوع توجه داشت که رنگ قارچ، سلامت قارچ را تایید یا رد نمی ‎کند. گاهی اوقات قارچ هایی که بیش از حد سفید رنگ هستند ممکن است حاوی مواد شیمیایی باشند که در پروسه تولید برای سفید شدن قارچ به کار برده شده است.

2- وزن قارچ

یکی از راه‌ های توصیه شده برای تشخیص قارچ های سالم و باکیفیت، توجه به وزن قارچ است. اگر قارچی وزن کمی داشته باشد و به اصطلاح تو خالی و سبک باشد، احتمالا کیفیت لازم را نداشته و باید به دنبال قارچ هایی باشید که تو پر و سنگین ‌تر هستند. قارچ هایی که سنگین ‌تر هستند محتوی مواد بیشتری بوده و در زمان تولید به خوبی رشد کرده اند.

3- لکه ‌های روی قارچ

برخی از لکه های موجود بر روی قارچ به خاطر فعل و انفعالات موجودات ریز باکتریایی در سطح قارچ به وجود می آید. این لکه ‌های قهوه‌ای حاوی کلونی ‌های باکتریایی بوده که در حال تغذیه از بافت قارچ هستند. به همین دلیل، با تخریب مواد موجود در دیواره قارچ، سلول ‌های دیواره قارچ به اصطلاح سیاه شده و از بین می ‌روند. نیازی به نگرانی در مورد این لکه ‌های قارچی نیست؛ چراکه با گرم کردن و پختن قارچ، میکروب ‌های موجود روی سطح آن با دما از بین می‌ روند و به بدن شما وارد نمی ‌شوند.

لکه های زنگی

برخی دیگر از لکه های موجود سطح قارچ به لکه های زنگی معروف هستند که این گونه لکه ها بسیار سریع پخش می شوند و تمامی قارچ های سالم را درگیر می کنند. اگر چنین لکه هایی را مشاهده کردید لکه ها را با چاقو از سطح قارچ جدا کنید و سریع قارچ را مصرف کنید. اگر اینگونه قارچ مصرف نشود صرف مدت زمان کوتاهی فاسد و از بین می رود.

4- شکاف کلاهک قارچ

قارچ از دو بخش کلاهک و پایه تشکیل شده است. قارچ ریشه، برگ و گل ندارد. در بخش کلاهک، پرده ‌های سیاهی مایل به قهوه ‌ای وجود دارند که حاوی مقادیر زیادی اسپور قارچی است. بیشتر ارزش غذایی قارچ‌ ها در این بخش قرار گرفته است؛ بنابراین، زمانی که کلاهک قارچ شکاف داشته باشد یعنی ارزش غذایی کافی را ندارد.

نشانه ‌های خراب شدن قارچ خوراکی

علائم قارچ فاسد چیست؟ وقتی به مدت طولانی قارچ را در یخچال نگهداری می‌کنیم رفته ‌رفته بر ساختار آن چروک ‌ها و لکه های قهوه ‌ای ایجاد می شود. با ادامه پیدا کردن این روند قارچ‌ های خراب رنگی متفاوت، پوششی لزج و بوی بدی به خود می‌گیرند. معمولا تشخیص سالم و خراب بودن قارچ‌ ها با توجه به ظاهر آن ‌ها انجام می‌گیرد و اگر این قارچ ‌ها بافت محکمی داشته و بدون لک باشند، قارچ ‌های مناسبی هستند. در ادامه متن در مورد علائم فاسد شدن قارچ بیشتر صحبت می‌کنیم.

وجود کبودی و لکه‌ های قهوه‌ای روی قارچ

تغییر رنگ هیچ‌گاه علامت خوبی در سلامت مواد غذایی نیست. به همین دلیل هنگامی‌که این لکه های قهوه‌ای را مشاهده کردید بهترین راه بریدن لکه ها از روی قارچ و یا پختن قارچ است تا لکه ‌ها ضرری برای سلامت شما نداشته باشند.

چین و چروک‌ های روی قارچ

اولین علامت ظاهری که می ‌تواند به شما کمک کند قارچ ‌های فاسد شده را تشخیص دهید چین و چروک ‌های موجود روی آن‌ هاست.

برش ‌ها و وصله ‌های خشک روی قارچ خوراکی

اگر این وصله‌ ها و برش ‌های در حال خشک شدن را روی قارچ ‌ها مشاهده کردید سریعاً از قارچ ها استفاده کنید تا خراب نشده‌ اند. در حقیقت در این زمان، قارچ شروع به فاسد شدن کرده و پس از مدتی بوی بد گرفته و پوسته آن لزج می‌ شود.

وجود پوشش لزج روی قارچ

زمانی که روی قارچ کپک مشاهده کردید یا احساس کردید پوشش آن لزج شده است باید مستقیماً آن‌ ها را دور بریزید؛ چرا که دیگر این قارچ ‌ها برای استفاده شما مفید نیستند. حتی اگر کپک یا پوشش لزج آن ‌ها را جدا کنید باز هم قارچ سالمی نخواهد بود و ممکن است شما را به شدت بیمار کند. پس از علائم فاسد شدن قارچ می توان به وجود پوشش لزج اشاره کرد.

دادن بوی ترش یا بوی ماهی

همانند هر مواد غذایی دیگری توجه به بوی مواد غذایی می ‌تواند برای تعیین سلامت آن ‌ها کارایی داشته باشد. هنگامی‌که از قارچ بوی نامطبوعی احساس کردید بهتر است که آن‌ ها را دور بیندازید. قارچ‌ های سالم بوی به خصوصی ندارند، پس وقتی قارچ بوی تند یا بوی ماهی بدهند ناسالم هستند. اگر قارچ کپک ‌زده در داخل یخچال بماند ممکن است پس از مدتی مواد موجود در یخچال را آلوده کرده و کپک بین مواد غذایی گسترش پیدا کند.

تشخیص قارچ سمی و غیرسمی

به ‌طورکلی توصیه می ‌شود که از قارچ ‌های خودرو استفاده نکنید؛ چراکه منشأ این قارچ‌ ها مشخص نیست. علاوه بر این موضوع، ظاهر قارچ ‌ها نمی‌توانند اطلاعات کافی در مورد سمی بودن یا نبودن به شما ارائه دهند. در نتیجه توصیه می ‌شود برای خرید قارچ، همیشه از فروشگاه های معتبر قارچ تهیه کنید و هیچ‌گاه از قارچ های موجود در طبیعت استفاده نکنید.

فواید قارچ سالم برای بدن انسان

قارچ ‌ها حاوی مقادیر زیادی از ویتامین ب هستند که برای سلامت بدن بسیار مفید خواهند بود. ویتامین ب سبب حفظ سلامت دستگاه عصبی و سلامت روان می ‌شود. همچنین، این ویتامین با اثر بر ساختار پوست و مو آن‌ ها را تقویت کرده و باعث ظاهری شاداب می ‌شود. به دلیل خاصیت آنتی ‌اکسیدانی این ویتامین، برای جلوگیری از سرطان بسیار مهم است. استفاده از قارچ دکمه ای به دلیل داشتن اسید پانتوتنیک و عدم وجود کالری زیاد در آن‌ ها برای رژیم غذایی توصیه می ‌شود.

افزایش ماندگاری و سلامت قارچ با بلنچ کردن قارچ

برای ماندگاری بیشتر قارچ های خوراکی می توانید قارچ را بلنچ کنید. برای بلنچ کردن قارچ لازم است که قارچ ها را به طور کامل شسته و به اندازه های دلخواه برش بزنید. سپس قارچ ها را به یک ظرف آب در حال جوش اضافه کنید.

به مدت 3 دقیقه قارچ ها را بجوشانید. بلافاصله قارچ های جوشانده شده را خارج کنید و در یک ظرف آب سرد با تکه های یخ قرار دهید تا دمای قارچ ها با آب یکسان شود. قارچ بلنچ شده را در یک آبکش بریزید که آب اضافی آن خارج شود، بسته بندی کنید و در فریزر نگهداری کنید.

سخن پایانی از روش‌ های تشخیص قارچ سالم

در این مقاله سعی نمودیم علائم فاسد شدن قارچ و راه های تشخیص قارچ فاسد از قارچ سالم را به طور کامل شرح دهیم، بنابراین با رعایت نکات لازم می توانید به راحتی قارچ‌ های سالم را از ناسالم جدا کنید. قارچ ‌ها معمولاً به مدت هفت تا ده روز در یخچال باقی می ‌مانند و قارچ های فله ای که چندین روز در محیط باز فروشگاه باقی می ‌مانند بسته به تهویه هوای مغازه ممکن است طی یک الی دو روز فاسد شوند.

بهترین زمان مصرف قارچ نیز بین سه تا چهار روز است؛ بنابراین، بهتر است آن ‌ها را تازه به تازه تهیه کنید. همچنین می‌ توانید برای حفظ طراوت و عمر مفید قارچ‌ ها، آن‌ ها را در بسته بندی خالی بدون هوا قرار دهید تا دیواره خارجی آن‌ ها در معرض اکسیژن قرار نگرفته و اکسید نشوند.