۰ نفر

یک بام و دو هوای معضل آب در کرمان

۱۲ مرداد ۱۳۹۸، ۱۰:۴۹
کد خبر: 370936
یک بام و دو هوای معضل آب در کرمان

اجرای طرح هایی مانند انتقال آب، اصلاح الگوی کشت و صرفه جویی به منظور مدیریت بحران آب و کاهش سطح آبهای زیرزمینی در استان کویری کرمان اقداماتی است که توسط مسئولان در حال اجرا است و بر کمبود شدید منابع آبی حکایت دارد اما از سویی هدر رفت آب از طریق آبیاری فضای سبز شهری و شبکه انتقال فرسوده آب، بر یک بام و دو هوا بودن معضل آب در کرمان صحه می گذارد.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایرنا، هر چند این روزها در هوای داغ تابستان، کرمان با فشار ضعیف دائمی و قطع آب مقطعی روبرو است و البته برخی ساکنان محله و شهرک های این شهر با قطع آب و یا کاهش بیش از حد فشار که منجر به نرسیدن آب به مناطق مورد نظر می شود دست و پنجه نرم می کنند اما هنوز بی تدبیری در صیانت از منابع آبی و هدر رفت آب از طریق شبکه های انتقال فرسوده و شیوه های آبیاری غرقابی در کرمان همچنان ذهن هر بیننده ای را می آزارد و آدمی را دچار ابهام می کند.

لبریز شدن آب از جدول ها و راه افتادن در معابر عمومیِ همجوار با فضای سبز، نشتی مداوم آب از شبکه های انتقال آب درون شهری و آبیاری های غرقابی حتی در مناطق بحرانی استان کرمان از جمله صحنه هایی است که ممکن است روزانه شاهد آن باشیم.  

از طرفی هدر رفت آب از طریق فرسودگی سیستم انتقال آب، آبیاری ها غرق آبی و همچنین بی توجهی برخی افراد حقوقی و حقیقی در حفاری زمین به دلایل مختلف و البته شکستن یا سوراخ شدن لوله ها، گهگاهی موجب رها شدن آب برای مدت زمان به نسبت طولانی در معابر عمومی می شود که از طرف مردم که بارها ضجه بی آبی مسئولان را شنیده و خود آن را لمس کرده اند، قابل قبول نیست.  

هزار و ۲۰۰ لیتر بر ثانیه آب در کرمان کمبود است

این در حالی است که معاون امور عمرانی استانداری کرمان می گوید: سه هزار لیتر برثانیه آب آشامیدنی برای شهر کرمان نیاز داریم و تولید ما یک هزار و ۸۰۰ لیتر بر ثانیه است که با این حساب حدود یک هزار ۲۰۰ لیتر بر ثانیه کمبود آب در شهر کرمان وجود دارد.

سید مصطفی آیت اللهی موسوی افزود: ۳۴ هزار و ۵۵۶ حلقه چاه در استان وجود دارد که پنج هزار و ۸۱۹ میلیون مترمکعب آب از این طریق سالانه برداشت می شود.

وی اظهار داشت: ۶ هزار و ۳۸۴ میلیون متر مکعب از منابع آبی استان کرمان برداشت می شود که طبق برنامه ششم توسعه تقریبا با حدود  ۳۹۳ میلیون مترمکعب کسری آب مواجه هستیم و این میزان در برنامه هفتم توسعه به ۶۳۰ میلیون مترمکعب کسری خواهد رسید.

وی تصریح کرد: عمده تامین آب آشامیدنی استان کرمان از طریق چاه است که برای حل مشکل باید برداشت و انتقال آب از سدهای این استان پیگیری شود.

معاون امور عمرانی استانداری کرمان تاکید کرد: تغذیه از آب های زیرزمینی استان کرمان دیگر امکان ندارد و باید عملیات انتقال آب از نقاط دیگر انجام شود.

طرح انتقال آب از خلیج فارس به کرمان امسال به بهره برداری می رسد

نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی گفت: پروژه انتقال آب از خلیج فارس به کرمان با سرعت خوبی در حال انجام است و در همین راستا سال گذشته ۲ هزار میلیارد تومان تامین مالی برای این پروژه صورت گرفت که در نیمه دوم امسال پروژه انتقال آب از خلیج فارس به سیرجان با حضور رئیس جمهوری به‌ بهره‌برداری خواهد رسید.

محمدرضا پورابراهیمی افزود: باید برای موضوع آب استان کرمان فکر اساسی کنیم و تاکنون به این شدت استان کرمان و به ویژه شهر کرمان مشکل آب نداشته‌ایم.

وی با بیان اینکه برای رفع مشکل آب شهر کرمان سه پروژه در دستور کار قرار دارد اظهار داشت: انتقال حوضه به حوضه آب یکی از این پروژه‌ها است اما با همه این مشکلات معتقدیم اگر پروژه انتقال آب از سد صفارود به کرمان بر اساس کار کارشناسی نبوده، باید متوقف شود زیرا ما راضی به نابودی منطقه‌ای از استان به قیمت تامین آب شرب کرمان نیستیم.

میزان هدر رفت آب در استان کرمان ۲۶ درصد است

مدیر آبفای شهری شهرستان کرمان، میزان هدر رفت آب در این شهر را از طریق شبکه های فرسوده شهری ۱۹ درصد، در شهرستان کرمان ۲۳ درصد و در کل استان حدود ۲۶ درصد اعلام کرد.  

غلامرضا زین الدینی معتقد است گرچه بر اساس آمارهای موجود میزان هدررفت آب از طریق شبکه های فرسوده شهر کرمان نسبت به سایر شهرهای کشور و دنیا میزان پایین تری دارد ولی این میزان هدررفت هم در کرمان با اقلیمی خشک قابل قبول نیست و نگران کننده است.  

وی اقدامات آب و فاضلاب کرمان را در راستای قطع انشعابات و مدیریت مصرف آب در استان طی سال جاری کم سابقه عنوان و تصریح کرد: اجرای طرح نشت یابی شبکه آب آشامیدنی شهر کرمان اقدام بی نظیری است که از سال گذشته در حال اجرا است.  

مدیر آبفای شهری شهرستان کرمان ادامه داد: شرکت آب و فاضلاب در این راستا از هدر رفت و نشت حدود ۱۲۰ لیتر آب در ثانیه در استان بخصوص بافت قدیم شهر کرمان جلوگیری کرده است.  

وی با تاکید بر اینکه شرکت آب و فاضلاب کرمان در زمینه جلوگیری از هدر رفت آب در فضای سبز شهری نیز بصورت جدی وارد عمل شده است تصریح کرد: افزون بر نیمی از انشعابات فضای سبز شهرداری کرمان به منظور جلوگیری از هدر رفت آب تعیین تکلیف شده است.  

زین الدینی افزود: با حفر چند حلقه چاه، آب مورد نیاز فضای سبز شهر کرمان تامین و از آبیاری این فضاها با آب شهری جلوگیری شده است.  

وی با بیان اینکه بیش از چهار هزار انشعاب غیرمجاز در حاشیه شهر کرمان وجود دارد گفت: در زمینه جلوگیری از هدر رفت آب از طریق اینگونه انشعابات نیز شرکت آب و فاضلاب اقدامات خوبی انجام داده است.  

مدیر آبفای شهری شهرستان کرمان با اشاره به اینکه هر ساله بودجه ای برای بازسازی شبکه های فرسوده انتقال آب در استان کرمان اختصاص پیدا می کند تصریح کرد: مقدار بودجه تخصیص یافته در این بخش اندک است لذا سالانه حدود ۱۰ تا ۲۰ کیلومتر از این شبکه را می توانیم ترمیم کنیم.  

زین الدینی  راههای هدر رفت آب را نشست و سرازیر شدن از مخازن، انشعابات غیرمجاز، استفاده نادرست در فضای سبز، فرسودگی شبکه ها و خطوط انتقال و انشعابات مشترکین، فرسودگی خطوط انتقال و نشت از خطوط انتقال عنوان کرد.  

وی راههای جلوگیری از هدر رفت آب را تست کنتورهای اصلی و کنتورهای مشترکین، انتخاب و شناسایی انشعابات و اتصالات ثبت نشده برشمرد.  

مدیر آبفای شهری شهرستان کرمان همچنین گفت: استان کرمان اکنون مانند بسیاری از مناطق کشور در شرایط سخت بحران آب قرار دارد لذا جلوگیری از هدر رفت آب امری کاملا حیاتی است.  

وی با اشاره به کمبود آب شهر کرمان اظهار داشت: سال گذشته شهر کرمان ۸۰۰ لیتر در ثانیه کمبود آب داشت که این میزان در سال جاری به افزون بر هزار لیتر در ثانیه رسیده است این در حالی است که سال گذشته با ۸۸ حلقه چاه هزار و ۹۶۰ لیتر در ثانیه آب تامین می کردیم و در حال حاضر با ۹۰ حلقه چاه هزار و ۸۶۰ لیتر آب استحصال می شود.

وی اضافه کرد: در سال جاری ۳۵ مورد جابجایی یا حفر چاه جدید داشته ایم علاوه بر آن سه حلقه چاه جدید از کشاورزان خریداری کرده ایم که هزینه خرید هر کدام به طور متوسط پنج میلیارد تومان بوده است.

زین الدینی ادامه داد: یکی از چاه های خریداری شده از کشاورزان وارد مدار شده و اقدامات لازم به منظور ورود آب ۲ حلقه دیگر به شبکه آب شهر کرمان در حال انجام است.

وی با اشاره به وجود ۲ هزار و ۲۰۰ کیلومتر شبکه توزیع آب در شهر کرمان گفت: با خروج پمپ ها و انشعابات غیرمجاز مشکل آب بسیاری از محلات رفع خواهد شد و در صورت همکاری شهروندان و اعلام پمپ های غیرمجازی که در محله ها وجود دارد در این امر تسریع به وجود خواهد آمد.

مدیر آبفای شهری شهرستان کرمان ادامه داد: فرقی بین شهروندان نیست گزارشات کم آبی از نقاط مختلف شهر وجود دارد نقاطی در حاشیه شهر کرمان وجود دارد که باید مشکل اراضی خود را با شهرداری و مراجع متولی امر زمین حل کنند و سپس با مراجعه با اداره آبفای نسبت به اخذ مجوزهای لازم برای انشعاب آب اقدام کنند.

وضعیت آب شرب کرمان مناسب نیست

نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه وضعیت آب شرب کرمان مطلوب نیست بیان کرد: حوزه وزارت نیرو در موضوع تامین آب آشامیدنی برای شهر کرمان انگیزه قوی ندارد و اعداد و ارقامی که در بودجه و اعتبارت آب به کرمان اختصاص داده می‌شود با بحران و اقداماتی که باید انجام شود،  متناسب نیست.

محمدمهدی  زاهدی افزود : به دلایل متعددی شاهد قطع آب در تابستان امسال در کرمان بودیم و اگر مشکل آب کرمان حل نشود، کرمان دچار تنش‌های اجتماعی و امنیتی جدی در آینده نه چندان دور خواهد شد.

وی با بیان اینکه کرمان تشنه است و باید به دادش رسید تصریح کرد: اگر از امروزی فکر به حال این مساله نشود و کاری را آغاز نکنیم در سه یا چهارسال آینده کرمانی‌ها آبی برای آشامیدن نخواهند داشت.

نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: همه ارکان استان حمایت لازم را برای تامین آب کرمان انجام می‌دهند اما به حمایت ستادی نیاز داریم و امیدواریم اتفاقاتی بیفتد که مردم احساس آرامش کنند.

وی با اشاره به تاخیر طولانی در اجرای پروژه آب و فاضلاب شهر کرمان افزود: این پروژه پس از ۱۸ سال تنها ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و اکنون بخش خصوصی برای اجرای این پروژه ورود پیدا کرده است که امیدواریم با حضور بخش خصوصی این پروژه با سرعت بیشتری روند اجرایی خود را طی کند.