۰ نفر

سیاست‌مدار پزشک در مسیح دانشوری

۱۵ اسفند ۱۳۹۸، ۹:۵۷
کد خبر: 422255
سیاست‌مدار پزشک در مسیح دانشوری

سیاست‌مدارترین پزشک ایرانی است که تاکنون وجه سیاسی‌اش بر پزشکی‌اش غلبه داشته اما حالا به‌سبب ریاستش بر بیمارستان مسیح دانشوری -‌مرکز نگهداری بیماران مبتلا به کرونا- دوباره به مرکز اخبار، این‌بار از نوع پزشکی- بهداشتی بدل شده است.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از شرق، علی‌اکبر ولایتی متخصص بیماری‌های عفونی کودکان است که البته اخیرا از او به عنوان ابوالمشاغل هم یاد می‌شود؛ عنوانی که پیش‌تر در دولت احمدی‌نژاد به غلامحسین الهام داده شده بود، اما گویا ولایتی گوی سبقت را از او ربوده است. در کارنامه کاری او از ریاست هم‌زمان مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام (تا سال96)، تا ریاست هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی و عضو شورای سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی ایران، دبیرکل مجمع جهانی بیداری اسلامی، رئیس شورای مرکزی انجمن اسلامی پزشکان ایران و عضویت در مجمع جهانی اهل بیت، ریاست بیمارستان مسیح دانشوری و... دیده می‌شود. گفته می‌شود او با 74 سال سن هم‌زمان 37 مسئولیت دارد، البته برخی از مسئولیت‌هایش هم اسمی است. علی‌اکبر ولایتی متولد 1324 در سال ۱۳۴۸ با مریم خوشنویسان، نوه محمدحسین خوشنویسان، از استادان خوشنویسی کشور ازدواج کرد. حاصل این ازدواج سه فرزند پسر و یک فرزند دختر است. بعد از فوت همسر اول او در سال ۸۳ پس از یک عمل جراحی، ولایتی در سال ۱۳۸۶ با لیلا عنایت ازدواج کرد، همسر دوم ولایتی از ازدواج قبلی خود دو فرزند دختر و پسر داشت که هر دو ازدواج کرده‌اند، ولایتی از ازدواج دوم خود فرزند مشترکی ندارد.

ولایتی مدرک دکترای تخصصی کودکان را از دانشگاه جانز هاپکینز اخذ کرده است. او در دور اول مجلس شورای اسلامی به نمایندگی مردم انتخاب شد. بعد از عدم موفقیت در کسب مقام نخست‌وزیری به‌دلیل رأی مخالف مجلس وقت، به عنوان وزیر امور خارجه رأی اعتماد گرفت و در فاصله سال‌های ۱۳۶۰ تا ۱۳۷۶ به‌مدت ۱۶ سال این سمت را عهده‌دار بود. خردادماه سال ۱۳۹۲ ولایتی در یک برنامه تلویزیونی که از شبکه چهارم صدا‌و‌سیمای جمهوری اسلامی پخش می‌شد، به موضوع قطع‌نامه ۵۹۸ پاسخ داد و به‌طرز تلویحی تأیید کرد که با پذیرش قطع‌نامه ۵۹۸ مخالف بوده ‌است. از سال 76 تا کنون او بیشتر در نقش یک سیاست‌مدار مشاور نقش ایفا کرده و مشاور بین‌الملل مقام معظم رهبری بوده است. چندباری هم بختش را برای ریاست‌جمهوری آزمود اما موفق نشد. ولایتی در خرداد ۱۳۷۶ از کاندیداتوری علی‌اکبر ناطق‌نوری حمایت کرد. در سال ۱۳۸۴ او تصمیم گرفت خودش کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری شود، ولی به محض نامزد‌شدن اکبر هاشمی‌رفسنجانی، ولایتی به نفع او کناره‌گیری کرد. در سال ۱۳۹۲ یکی از هشت نامزد نهایی انتخابات ریاست‌جمهوری بود که در پایان رقابت انتخاباتی، ولایتی با کسب ۲٬۲۷۲٬۱۲۲ رأی (۶٫۳۸ درصد) رتبه پنجم را به خود اختصاص داد. مناظره‌های او با سعید جلیلی، یکی از هم‌جناحی‌هایش در آن انتخابات، خاطره‌ساز بود که به انتقاد از شیوه او در مذاکرات هسته‌ای پرداخت و صراحتا گفت مذاکرات سعید جلیلی نتیجه‌ای جز تشدید تحریم‌ها علیه ایران نداشته‌ است. در این مناظره ولایتی تلویحا از اقدامات انجام‌شده در دوره ریاست‌جمهوری هاشمی‌رفسنجانی و سید‌محمد خاتمی و عملکرد حسن روحانی در شورای عالی امنیت ملی حمایت کرد و خطاب به جلیلی گفت: «‌دیپلماسی کلاس درس فلسفه نیست. دیپلماسی این نیست که ما در یک طرف بنشینیم و آنها در طرف مقابل بنشینند و ما حرف مشخصی را بزنیم، بدون آنکه اقدامات دیگری در خارج از آن انجام دهیم». آن زمان قرار بود که فقط یک اصولگرا در کارزار انتخابات بماند و باقی کنار بروند اما به‌جز حداد‌عادل هر سه نفر ولایتی، جلیلی و قالیباف باقی ماندند که منجر به خرد‌شدن آرای اصولگرایان و باخت قطعی آنها شد. همان زمان گفته شد که مرحوم آیت‌الله مهدوی‌کنی به‌دنبال تماس با ولایتی بوده تا او را راضی به کناره‌گیری کند اما موفق به پیدا‌کردن او نمی‌شود. او در نامه‌ای با اشاره تلویحی به بدعهدی ولایتی، با او اتمام حجت کرد و نوشت: «اوضاع پیش‌آمده نگران‌کننده است و احتمال پیروزی جبهه اصلاحات قوی است، آیا شما نگران این اوضاع هستید یا خیر؟». ولایتی اما پاسخی نداد.

ولایتی بعد از انتخابات 92 با حکمی از سوی هاشمی‌رفسنجانی، رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام شد (تا سال 96). بسیاری معتقد بودند این سمت از سوی هاشمی به واسطه نقشش در همان مناظرات و اینکه برخلاف انتظار با عدم کناره‌گیری‌اش در زمین تیم هاشمی و روحانی بازی کرد، به او داده شد. شش ماه پس از توافق برجام هم او این موضوع را تبریک گفت و حتی آبان 95 در برنامه تلویزیونی «متن- حاشیه» گفت: «ما حتما باید مذاکره می‌کردیم، این تصمیم، تصمیم نظام بود تصمیم فرد نبود. نظام طرفدار مذاکره بود؛ چه در دولت قبلی و چه در این دولت و اگر این مذاکرات انجام نمی‌شد گزینه دیگر جنگ بود». اما  بعدا با چرخشی شگفت‌انگیز برجام را با معاهده ترکمانچای مقایسه کرده که «انسان در آن احساس حقارت» بیشتری می‌کند. ولایتی با کنایه به «گره‌زدن نان و آب مردم» به برجام آشکارا روحانی را نقد کرد و البته به علی لاریجانی هم به صورت غیرمستقیم تاخت. ولایتی در ۳۰ دی‌ماه ۱۳۹۵، بعد از فوت آیت‌الله هاشمی به سمت رئیس هیئت مؤسس دانشگاه آزاد اسلامی منصوب شد.

اخیرا اما اوضاع برای ولایتی چندان خوب نبوده است. در جریان واژگونی اتوبوس حامل دانشجویان در دانشگاه علوم و تحقیقات صدها نفر از دانشجویان این واحد با برپایی تظاهرات خواستار استعفای مدیران این دانشگاه شدند». ۱۳ آبان ۱۳۹۸ هم وزارت خزانه‌داری ایالات متحده آمریکا ۹ نفر، از جمله علی‌اکبر ولایتی را تحریم کرد. ماجرای خانه  هزارمتری ویلایی او در سعدآباد هم اخیرا به سوژه رسانه‌ها بدل شده بود. خودش در توضیحی درباره نحوه مالکیتش بر این خانه گفته بود: «سال 60 یا 61 بنده مطبم را فروختم. چون انفجار‎‎ها و ترور‎‎های منافقین پیش آمده بود و دیگر نمی‎توانستیم به مطب برویم. یک خانه کلنگی در تجریش خریدم. برای این خانه کلنگی، یک میلیون تومان از آقای عسگراولادی وام گرفتم و به‌هرحال خانه‎ای ساختیم. آقای دعاگو که الان امام‌جمعه شمیرانات است، آن زمان رئیس کمیته بود. به من گفت خانه شما امنیت ندارد و مصلحت نیست شما اینجا باشید. گفتیم کجا برویم؟ کاخ سعد‎آباد شده بود محل کمیته. خانه‎ای نزدیک به کمیته وجود داشت که متعلق به بنیاد شهید بود. من با آقای کروبی وارد مذاکره شدم که این‎ خانه را با خانه قبلی معاوضه کند. آمدند خانه را ارزیابی کردند 36 میلیون تومان و خانه بنیاد شهید را ارزیابی کردند 51 میلیون تومان. 15 میلیون تومان ما باید سر می‎‎دادیم. مدتی طولانی باید ماهی 700 هزار تومان می‎‎دادیم». رئیس هیئت مؤسس دانشگاه آزاد اسلامی در پاسخ به این سؤال که آیا می‌دانید حالا قیمت خانه‎تان چقدر شده است؟ گفته بود: «صبر کنید، عرض کنم. خانه‎ای که گرفتیم هزار متر بود. 224 متر از این خانه را حسینیه کردیم. اخیرا که دیدم این حسینیه احتیاج به توسعه دارد، 200 متر دیگرش را هم وقف کردیم. پس، از هزار متر، 600 متر برای ما مانده است. در دوطبقه بالا چهارتا از فرزندانمان که ازدواج هم کرده‎اند زندگی می‎‎کنند. ما هم که پایین می‎نشینیم، پس در این 600 متر پنج خانواده زندگی می‎‎کنند».